Maarten Vasbinder woont 1½ jaar in de Isaan, waar hij een geweldige vrouw heeft ontmoet met wie hij lief en leed deelt. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers en schrijft over medische wetenswaardigheden.


Beste Maarten,

Afgelopen woensdag was het World Milk Day en op Thaisvisa verscheen een artikel daarover: http://goo.gl/2vEC2D
Er kwamen veel reacties op, die allemaal gaan over of melk en dan melk in Thailand in het bijzonder nu wel of niet gezond is.

Wat is jouw mening?

Groet,

Gringo

 

˜˜˜˜˜˜˜

Beste Gringo,

Melk is in principe voedsel voor baby’s en eigenlijk niet nodig voor opgroeiende kinderen. Voor baby’s is het een volledige voeding met als extra voordeel, dat in moedermelk veel antistoffen zitten.

Melk bevat veel Calcium en Kalium, beiden nodig voor onder andere gezonde botten. Toevoeging van vit D is een veel gebruikte methode om dat effect te versterken. In Thailand is dat niet nodig vanwege de vele zonneschijn.  Islamitische meisjes en vrouwen zouden vanwege hun “klederdracht” wel extra Vit D nodig hebben. Met de Calcium en Kalium hebben we de belangrijkste voordelen van melk wel gehad. Natuurlijk, er zitten er ook vetten en eiwitten in, maar die zitten evenzeer in andere voedingsmiddelen.

Een nadeel van melk is, dat het vult en het hongergevoel weg neemt, waardoor kinderen vaak niet aan normale maaltijden toekomen. Een ander nadeel is de veel voorkomende koemelkallergie, die in Azië meer voorkomt, dan bijvoorbeeld in Europa.
Kinderen die ondervoed zijn, zullen uiteraard voordeel hebben bij een glas melk elke dag. Beter melk dan niets. Lengte is een kwestie van enerzijds afstamming en anderzijds voeding.

De conclusies die getrokken worden over Thailand zijn uit de lucht gegrepen. Zoiets vergt generaties onderzoek. In Thailand is de voeding minder westers gericht, dan in de omliggende landen. Thailand is nooit door het westen gekoloniseerd geweest. Bijna alle andere landen in ZO-Azië wel.

De melk die wij drinken heeft overigens weinig meer te maken met de melk die de koe geeft. Eerst wordt de melk opgesplitst in allerlei onderdelen en daarna weer samengesteld met toevoegingen. Vroeger dronken we direct van de koe. Of dat beter was, weet ik niet, maar in ieder geval was het wel lekkerder

Om het antwoord kort en bondig te houden. Kinderen die gezond en voldoende te eten krijgen hebben geen melk nodig. Voor andere kinderen, kan het een nuttige aanvulling zijn. Kwaad kan melk bij voldoende ander voeding echter niet, tenzij je er niet tegen kunt.

De melk in Thailand is van goede kwaliteit, maar wordt vaak gemaakt van geïmporteerd melkpoeder en er wordt ook dikwijls suiker toegevoegd. Andere melk-producten, zoals boter, kaas, zijn vooral lekker. Yoghurt heeft het voordeel dat er geen vet in zit.

Ik ben er van overtuigd dat er honderden meningen zijn over wel of geen melk. Dat zie je altijd bij voedsel. De voedingspiramide wordt regelmatig herzien, omdat er geen eenduidigheid is, terwijl “diëtologie” vooral gericht is op de commercie.

Met vriendelijke groet,

Maarten

NB: Heb je een vraag aan Maarten? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/

No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website