Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals: Leeftijd, woonplaats, medicatie, eventuele foto’s, en een eenvoudige ziektegeschiedenis. Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.

Let op: De reactiemogelijkheid staat standaard uit om te voorkomen dat er verwarring wordt gezaaid met niet-medisch onderbouwde adviezen door goedwillende lezers.


Beste Maarten,

Op 20/07/2017 heb ik een hartinfarct gehad in Nederland. Op 25/7 en 28/7 opgenomen geweest en doorverwezen voor onderzoek vaten en eventueel stents plaatsen. Dit is ook gebeurt, 3 stents geplaatst. Medicijnen mee gekregen en voelde mij prima maar dat voelde ik me ook voor het hartinfarct.

Sport veel o.a duiken, fietsen en wandelen, leeftijd 65. En eet gezond. Gewicht 75 kg. Bloeddruk 80/129 Cholesterol 4.2 gluc nuchter test mij zelf rond de 7 op advies van mijn dokter suikerziekte zit in familie. Ook hartfalen. Medicijnen mee gekregen:

 • Acetylsalicylzuur 80 mg merknaam Mylan
 • Atorvastatine 40 mg merknaam Mylan
 • Bisoprolol 2.5 mg
 • Perindopril 4 mg
 • Ticagrelor 90 mg merknaam Brilique 2 x per dag
 • Pantoprazol 40 mg

Na mijn eerste gesprek met de cardioloog vertelde ze mij: na een half jaar weer duiken (ze is zelf ook duikarts). Na mijn laatste gesprek voor dat ik vertrok voor overwintering in Thailand, was ze volgens mij niet in een goede bui. Had nog al wat vragen over mijn medicijnen en waarom ik deze moest gebruiken o.a verlaging van bloeddruk en cholesterol. Kreeg een kort en duidelijk antwoord: OMDAT IK HET ZEG. Was daar niet echt blij mee maar te kort dag voor dat ik vertrok naar Thailand. Ook haar antwoord over het duiken was verandert: ‘je duikt nooit meer zolang je deze medicijnen slikt’ en ik was zeer verbaasd.

Ook de brief die ik mee kreeg voor mijn bezoek bij een cardioloog in Thailand was gewoon in het Nederlands. Vraag waarom niet in het Engels. Alles wat er in staat zijn dingen die iemand in Thailand ook begrijpt. Ben zelf maar gaan zoeken en tot de conclusie gekomen dat ik de meer dan de helft van de medicijnen niet hoef te gebruiken (misschien eigenwijs maar voel me er prima bij).

Nu gebruik ik alleen nog maar Ticagrelor 2 x p.dag en Acetylsalicylzuur 80 mg 1x per dag. Wil me volgende maand laten onderzoeken o.a cholesterol enz.

Graag advies voor een alternatief voor Ticagrelor en Acetylsalicylzuur maar dacht aan Aspirin 81.

Graag hoor ik van u of dat ik gewoon mijn medicijnen moet gebruiken of zijn deze twee genoeg?

Groet,

F.

*****
Beste F.

Hoe ingewikkeld de vraag ook lijkt, zo ingewikkeld is die niet. U krijgt medicijnen die volkomen voldoen aan de richtlijnen voor behandeling na een hartinfarct. Ook het duikadvies past daarbij.

Mijn mening over de richtlijnen is niet zo belangrijk in deze, omdat die tot de “verplichte” handelingen van een arts behoren. Een arts die zich er niet aan houdt, loopt het risico gestraft te worden.

Na een hartinfarct, waarbij stents zij geplaatst, wordt in principe altijd voorgeschreven wat u men u heeft voorgeschreven.

 • Een ACE-remmer, zoals perindopril, of ARB-remmer. Niet beiden.
 • Een beta-blocker, zoals bisoprolol
 • anti-stollingsmidelen, waarbij Ticagrelor 90mg de voorkeur verdient samen met 
 • 75-100 mg aspirin. Dat is hetzelfde als Acetylsalicylzuur
 • Een “High Intensity” Statin, zoals Atorvastatine. Pas op met Pomelo en grapefruit.
 • Een maagbeschermer, zoals Pantoprazol

Enkele kanttekeningen: 

 • In principe kan de Ticagrelor na 1 jaar worden gestopt. Er zijn aanwijzingen, dat dat al na een ½ jaar kan, maar ook, dat het beter is daar langer mee door te gaan met een lagere dosering. Follow the money?
 • Antistollingsmiddelen zijn een relatieve contra-indicatie bij duiken.  www.duikgeneeskunde.nl Relatief in dit geval betekent dat er theoretisch een gevaar is, maar dat er eigenlijk nog geen grote ongelukken zijn voorgekomen. Als u zich echter aan een scherpe steen snijdt onder water, is er een probleem, maar dat geldt even zo goed boven water.
 • Beta-blockers vormen ook een contra-indicatie, vanwege de verminderde inspanning die het hart kan doen. Het zijn een soort snelheidsbegrenzers. Dit kan vervelend worden bij noodsituaties, waarbij excessieve inspanning geleverd moet worden.
 • Als u graag grapefruit of pomelo eet, kunt u de atorvastatine vervangen door rosuvastatine (Crestor)
 • Voor vollediger voorlichting raad ik u aan dit te lezen: www.duikgeneeskunde.nl.

Uiteraard blijft u verantwoordelijk wat u met uw lichaam doet. Wij geven enkel adviezen. Als arts kan ik u momenteel geen ander advies geven, dan voorlopig even niet te duiken. Voer in plaats daarvan uw conditie op. Dan kan er over na pakweg een half jaar geen bezwaar meer tegen zijn. Ga dan naar een echte in duiken gespecialiseerde arts, om u te laten keuren.

Vriendelijke groet,

Maarten Vasbinder


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website