Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals: Leeftijd, woonplaats, medicatie, eventuele foto’s, en een eenvoudige ziektegeschiedenis. Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.

Let op: De reactiemogelijkheid staat standaard uit om te voorkomen dat er verwarring wordt gezaaid met niet-medisch onderbouwde adviezen door goedwillende lezers.


 

 

Beste Maarten

Ben man, 75 jaar, en woon al lang in Thailand. Had kort geleden ook een vraag gesteld over mijn maagproblemen.

Heb een Salmonellabacterie infectie gehad, kreeg van de dokter voor twee weken antibiotica, Floxiopro 500 mg. 2 x per dag, Metrolex 400 mg. 3 x per dag voor geschreven. Voor controle geweest en volgens de dokter de antibiotic kuur had z’n werk goed gedaan, nu adviseert hij toch nog 3 weken, (1 uur voor ontbijt), 1 x per dag Controloc (Panoprazole 40 mg) nemen for Gastoenteritis and Coliitis.

Op internet gezocht, daar vind men over het algemeen Panoprazole een middel wat bij langer gebruik, er kansen zijn van nieuwe complicaties. De bijwerkingen zijn ook niet aangenaam: lichte hoofdpijn voornamelijk bij warmte, lichte duizeling, drukkend gevoel in hoofd, misselijk, tintelende armen en benen, soms tijdelijk pijn in onderrug.

Mijn vraag is er een vriendelijker middel beschikbaar eventueel een natuurlijk middel? En wat adviseer je om bij Panoprazole gebruik, niet te eten of te drinken?

Gebruik nu vitamine C en D, DHEA, T3T4 en food-supplements +1 x per dag een Aspirine 81 mg, adviseer je daar met te stoppen? Gebruik normaal altijd Magnesium en Zink tabletten voor kramp in m’n kuiten, daar ben ik mee gestopt toen ik aan de Antibiotica begon, ben nu bang dat die kramp vandaag of morgen weer terug gaat komen, is er een Magnesium en Zink middel wat veilig is tijdens gebruik van Panoprazole?

In afwachting, en bedankt voor je antwoord.

Met vriendelijk groet,

J.

*****

Beste J,

Pantoprazol geeft nauwelijks bijwerkingen. Wat u beschrijft komt maar zelden voor. Deze bijwerkingen kunnen ook optreden bij het drinken van bieren ander alcoholische versnaperingen.

U kunt ook overstappen op Omeprazol.

Bijwerkingen op de lange duur zijn er ook nauwelijks. In de bijsluiter staan ook de zeer zeldzame bijwerkingen, Dat geldt voor beide middelen. Er is wat paniek geweest aangaande deze middelen, maar dat blijkt te berusten op een verkeerde interpretatie van de gegevens. U kunt alles eten en drinken. Wel kunt u een Vit B12 tekort oplopen bij langdurig gebruik (langer dan een jaar)

U kunt alle andere middelen blijven gebruiken, hoewel ik me afvraag, of ze wel nodig zijn. Magnesium en Zinc kunnen geen kwaad, mits u geen overdosis neemt. De Aspirine beschermt tegen beroertes en hart en vaatziekten, maar ook niet 100%. Het nemen van extra Vit C, DHEA, T3T4 en food-supplements is volkomen overbodig bij iemand die gezond eet en zich niet te buiten gaat aan alcohol, maar als u er in gelooft, gewoon doorgaan, maar wel opletten dat u niet te veel vitamines binnenkrijgt.

Met vriendelijke groet,

Maarten Vasbinder


» Laat een reactie achter


7 reacties op “Vraag aan huisarts Maarten: Medicijnengebruik na Salmonellabacterie infectie”

 1. Hans van Mourik zegt op

  Hans van Mourik zegt.
  Beste de J.
  Als je medicijnen krijgt of voor geschreven van je arts,kijkt niet naar de bijwerking.
  Het gevaar bestaat dat je er in geloofd en wacht tot dat je bijwerking heb.
  Bijwerking is voor een ieder persoonlijk.
  Heb je de bijwerking stap dan naar je arts en verteld het hem of haar.
  Wel lezen of via internet kijken waarvoor het is eventueel voor deelnamen aan het verkeer.
  Heb vertrouwen in je arts.
  Hans.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 2. Frans Nico zegt op

  De wettelijk verplichte bijsluiter is bedoeld om de gebruiker zorgvuldig juist en goed te informeren. Zo kan een bepaald voedingsmiddel (b.v. grapefruit) al een negatieve uitwerking hebben op het gebruik van bepaalde medicijnen. Ook bijwerkingen kunnen meer problemen opleveren dan het oplossen van problemen door gebruik van het medicijn, zoals ik zelf heb ervaren. Bijwerkingen kunnen ook een schadelijke uitwerking hebben. Het is daarom belangrijk een bijwerking als zodanig tijdig te herkennen. Dat kan alleen als je daarvan kennis neemt.

  Het lezen van mogelijke bijwerkingen in de bijsluiter heeft niets te maken met “of je er in geloofd”. Dus om af te raden naar mogelijke bijwerkingen te kijken is onjuist. Het lezen van bijsluiters heeft bovendien ook niets te maken met vertrouwen in je behandelend arts.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
  • Frans Nico zegt op

   Voor alle duidelijkheid, mijn reactie is niet op het antwoord van Maarten maar op de “bijdrage” van Hans.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 3. walter zegt op

  Het is heel goed om de bijsluiter te lezen want niet iedere arts werkt even zorgvuldig. Ik kreeg een medicijn voorgeschreven en had het opgehaald bij de Farmacie. Omdat ik weet dat standaard geen Nederlandse bijsluiters bij in Thailand gekochte medicijnen zijn de verpakking niet geopend maar eerst op internet gekeken. Het voorgeschreven middel was slecht voor de nieren en aangezien ik maar een nier heb niet aan de kuur begonnen. De arts haalde zijn schouders op bij navraag en ik heb een andere internist gezocht. Die heeft wel een goedwerkend en onschadelijk medicijn voorgeschreven. Ook dit is geen antwoord op de bijdrage van Maarten

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 4. Khun Roland zegt op

  Als u een gevoelige maag heeft dan verwonderde het me wel dat dokter Maarten je niet wees op je dagelijks (!) gebruik van aspirine. Daar wordt met geen woord over gerept.
  Ik heb steeds van medici vernomen zeer voorzichtig te zijn (zo niet te stoppen) met het gebruik van aspirine wanneer je een gevoelige maag hebt. Om alvast te voorkomen dat er maagbloedingen zouden ontstaan.
  Maar misschien vond de dokter het niet nodig hierover uit te wijden.
  Ten slotte is hij de dokter, niet ik.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • Maarten Vasbinder zegt op

   Beste Roland,

   Eerst leren lezen, voor je met commentaar komt, of je beter informeren. Dat kan natuurlijk ook.
   Pantoprazol beschermt de maag onder ander tegen de kwalijke gevolgen van aspirine.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
   • Khun Roland zegt op

    Beste dokter ik heb leren lezen dat is het probleem niet. Ik ken ook het geneesmiddel in kwestie, ik neem het zelf regelmatig en is hier te koop onder de naam Controloc. De man in kwestie had het over systematisch gebruik van aspirine. Ik dacht echter dat hij niet systematisch controloc slikte vandaar het misverstand.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website