Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.

Let op: De reactiemogelijkheid staat standaard uit om te voorkomen dat er verwarring wordt gezaaid met niet-medisch onderbouwde adviezen door goedwillende lezers.


Beste Maarten,

Ik neem nu Edoxaban 60 mg voor een bloedklonter in de kuitbeen, etalagebenen maar kan nu al terug 2.000 meter meer lopen zonder dat ik moet stoppenen of zitten. Voel enkel nog een lichte druk op de schaal van pijn 3 op 10 dit om u de huidige toestand weer te geven, het is niet opgezwollen staat niet rood.

Mijn vraag is dan ook moet ik Pradaxa 2 x 150 mg per dag nemen gezien ik maar een pil Edoxaban van 60 mg neem? De doos die ik koop heeft 30 pillen van 150 mg Pradaxa en uiteraard 50% goedkoper dan Eedoxaban.

Mijn tweede vraag indien ik start met Warafine waarbij u vermeld dat deze ook zeer doeltreffend zijn neem ik bij aanvang een pil per dag en na welke tijd moet ik dan mijn bloed laten controleren? Bij dit bloedonderzoek moet ik een speciale naam opgeven gezien dit voor enkel de vloeibaarheid van het bloed is, en wat moet de waarde zijn …tussen…. heeft dit een speciale naam?

Groet,

P.

*****

Beste P,

Pradaxa 2x 150 is juist. Edoxaban 60 is ook juist. Vergelijk het met een kilo lood of veren.

Warfarine moet ingesteld worden door een dokter. Neem daar geen risico mee. Als het goed is ingesteld, is controle 1 maal per maand genoeg.

De stolling wordt uitgedrukt in INR. In uw geval 2.5-3.5. Sommige landen hanteren nog de Quick index, maar Thailand gebruikt de INR.

Pradaxa heeft het voordeel, dat die controles niet nodig zijn.

Met vriendelijke groet,

Maarten Vasbinder

No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website