Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je ook een vraag aan Maarten? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals: Leeftijd, woonplaats, medicatie, eventuele foto’s, en een eenvoudige ziektegeschiedenis. Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Bij mij is een stabile Angina Pectoris vastgesteld. Ik neem elke morgen een bisoprolol 2.5 Mg. Beweeg regelmatig omdat men zegt dat dit de groei van collaterale vaten bevordert.

In een artikel lees ik dat bisoprolol deze groei eigenlijk tegenwerkt en dat het alternatieve medicijn ivabradine dit niet doet. Kan ik van bisoprolol wisselen naar ivabradine?

Hartelijke dank.

Groet,

J.

******
Beste J,

Dat bisoprolol de aanmaak van collateralen tegenwerkt is mij niet bekend. In welk artikel heb je dat gelezen?

Ivabradine is vooral bedoel om sinusbradycardie tegen te gaan. Dat laatste is een mogelijke bijwerking van beta blokkers, die tot gevolg kan hebben dat de hartslag vertraagd wordt. Beneden de 50 wordt het oppassen. Ook zijn de meeste beta blokkers vaatvernauwers, een effect dat je vooral in de voeten en benen kunt waarnemen, maar dan moet het wel koud zijn.

Het is met de gegevens die je me hebt verstrekt heel moeilijk, een juist advies te geven en ik zou mijn medicatie niet veranderen zolang je je goed voelt.

Ik neem aan dat je niet (meer) rookt? Roken doet bij AP elke behandeling te niet.

Je zou kunnen vragen naar een bètablokker als carvedilol, die vaatverwijdend is, maar doe niets zonder je cardioloog te raadplegen. AP is een serieuze aandoening.

Met vriendelijke groet,

Maarten


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website