Vraag aan huisarts Maarten: Last van een likdoorn

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Gezondheid, Huisarts Maarten
Tags:
9 april 2017

Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je ook een vraag aan Maarten? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals: Leeftijd, woonplaats, medicatie, eventuele foto’s, en een eenvoudige ziektegeschiedenis. Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Onder mijn linker voorvoet heb ik al langere tijd een likdoorn die naar binnen in een punt uitloopt, diameter eelt aan de buitenzijde 1 cm. Bij het lopen drukt de scherpe punt pijnlijk in mijn voet.

Mijn vrouw knipt met een fijn vellentangetje zoveel mogelijk weg, aldus is de grootste druk er weer voor een aantal dagen af, maar dat gaatje groeit weer dicht.

Hoe kom ik definitief van deze likdoorn af?

Dank voor een antwoord.

N.

*****

Beste N,
 
Voor likdoorns zijn er duizenden middeltjes, die met wisselend succes worden toegepast. De beste methode blijkt steeds weer een kleine operatie. Ga daarvoor naar een chirurg of een orthopeed. Een podoloog, die arts is, is ook goed.
 
Ook zou ik mijn schoenen controleren. Vaak zit er een drukplek.
Vroeger hadden sommige schoenwinkels een röntgenapparaat, om te kijken of schoenen wel goed pasten. Dat mag niet meer. Was gevaarlijk voor de verkopers. Meestal zit op de plaats van een likdoorn een drukplek.
 
Als je voor operatie kiest, zorg dan dat je geen infectie krijgt. In dit klimaat moet je daartoe het verband ten minste twee maal per dag wisselen met schone handen.
 
Goed schoonmaken met gekookt water en dan betadine er op. Zorg voor een niet te strak verband, dat de wond niet volledig verstikt. Vooral ‘s nachts is een los verband goed.
 
Vriendelijke groet,
 
Maarten

» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “Vraag aan huisarts Maarten: Last van een likdoorn”

 1. Ruud Nk zegt op

  Ik heb ook een liktdoorn. Heb 1,5 jaar geleden die operatief weg laten halen. Ik kon zonder pijn niet meer lopen. De arts was er niet voor, van voeten moest je afblijven. Teveel kans dat er een infectie zou optreden. De arts heeft een aantal keren gevraagd of ik het echt wel wilde en mij gewaarschuwt voor de risico’s. .
  Omdat ik een hardloper ben was het alternatief stoppen met lopen en dat is wel het laatste wat ik wilde.

  Ik ben geopereerd en dagelijks werd de wond gratis schoongemaakt in de plaatselijke dokters post. Het ziekenhuis vroeg hiervoor 250 bath per keer. Na 2 weken werden de hechtingen eruit gehaald en de dag er na had ik een infectie. Dit kostte mij bijna 3 weken om ervan af te komen. Ook weer dagelijks gratis schoongemaakt in de dokterspost.

  Het heeft slechts iets geholpen, want de likdoorn kwam snel weer terug. Nu gebruik ik een rasp om dagelijks zoveel mogelijk eelt weg te schaven. Ik kan nu rustig mijn duurlopen doen, maar voor wedstrijden gebruik ik eelt ringen.
  En dat werkt goed, ook bij een marathon. Dit jaar inmiddels 1 marathon en een ultra marathon van 50 k bergop gelopen.

  Advies: rasp het eelt dagelijks weg en probeer ook voorzichtig wat dieper te gaan met iets scherps

 2. Maarten Vasbinder zegt op

  Beste Ruud

  Goed schoeisel is essentieel en dat is waarschijnlijk ook de oorzaak van jouw likdoorn.
  Een goed uitgevoerde verwijdering geeft geen complicaties.
  De belasting van de voeten van hardlopers kunnen natuurlijk niet worden vergeleken met die van anderen. Raspen van eelt is prima ,maar iets scherpers is vragen om een infectie. Bovendien haal je daarmee de scherpe punt van de likdoorn niet weg.

 3. Patrick DC zegt op

  Ben Je er zeker van dat het een likdoorn betreft en geen HPV infectie (wrat op de voetzool) ?
  Ik had er 2 jaar geleden 2 (is inderdaad pijnlijk) en ben toen ten einde raad naar Chiang Mai gevlogen voor behandeling in een “podology center” (ik woon in de Bueng Kan provincie, is dus een eindje).
  Zeer goede chirurgische behandelijk gehad en ook goede raad gehad nl: was Je voeten met alcohol nadat je ergens blootsvoets in een publijke plaats hebt rondgelopen (wat ik trouwens niet meer doe).
  Een week lang werd ik dagelijks afgehaald voor controle (in begrepen in de prijs) & het probleem was hierna ook verholpen.
  De podoloog is een Duitser welke ook les geeft .Ze hebben ook een kliniek in Bangkok.
  Hun website (met prijzen): http://www.mft-thailand.com/
  Good luck !


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website