Vraag aan huisarts Maarten: Heb ik een liesbreuk?

Door Maarten Vasbinder
Geplaatst in Gezondheid, Huisarts Maarten
Tags: ,
23 augustus 2016

Maarten Vasbinder woont 1½ jaar in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je ook een vraag aan Maarten? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals: Leeftijd, woonplaats, medicatie, eventuele foto’s, en een eenvoudige ziektegeschiedenis. Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


 

Beste Maarten,

Sinds anderhalf jaar heb ik aan de rechte zij vlak boven mijn piemel een bubbel even groot als een klein eitje. Als ik in bed ligt verdwijnt de bubbel maar als ik zit of sta komt die weer naar buiten. Zelf vermoed ik dat het een kleine hernia is.

Ik ben een 65 jarige man en woon sinds een paar jaar in Chiangmai en heeft een eigen niet Nederlandse basis ziektekostenverzekering.

Mijn vraag is of er een simpele en relatief risicoloze kijkoperatie voor deze kwaal bestaat en wat voor kosten ik moet verwachten?
Bij voorbaat hartelijk dank voor u antwoord.

Met vriendelijke groet,

B.

*******

Beste B.,

Dat lijkt inderdaad op een liesbreuk.

Als je er verder geen last (pijn) van hebt, kun je wachten. Wel is er dan een klein risico van beklemming. Beklemming is een spoedgeval, omdat er bijvoorbeeld een darmlis kan worden afgesloten.
In eerste instantie kun je in zo’n pijnlijk geval, dan het beste gaan liggen en ijs er op leggen, waarbij je probeert de bobbel terug te duwen. Lukt dat niet, dan direct naar het ziekenhuis.

Er zijn verschillende operatie technieken voor hernia’s. Met en zonder laparoscoop (kijkoperatie). Meestal wordt er een matje (mesh) geplaatst, waardoor de buikinhoud niet meer naar buiten kan. Matjes lijken beter bestand te zijn tegen herhaling van de hernia, maar hebben als nadeel dat ze pijnklachten kunnen geven. Ze zijn bovendien erg duur. In India gebruiken ze een stukje gesteriliseerd muskietengaas. Dat gaat net zo goed en kost maar enkele centen.

Ook kan er een plastiek worden gemaakt. Daarbij wordt het lieskanaal nauwer gemaakt. Dat is de ouderwetse operatiemethode. Daarvoor zijn diverse methoden, die de chirurg je kan uitleggen. Volgens mij is het eindresultaat beter, maar vele chirurgen hebben nauwelijks nog ervaring met deze methode.

Een derde mogelijkheid is een breukband. Dat is een soort broekje dat de uitstulping naar binnen duwt. Verkrijgbaar bij orthopedie winkels en grote apotheken.

Wat een operatie kost, kan ik je niet zeggen. Dat moet je vragen in het ziekenhuis.

Vriendelijke groet,

Maarten


» Laat een reactie achter


11 reacties op “Vraag aan huisarts Maarten: Heb ik een liesbreuk?”

 1. Fransamsterdam zegt op

  Ik begrijp het antwoord niet helemaal.
  “Matjes lijken beter bestand tegen herhaling(…)” Beter dan wat?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 2. Maarten Vasbinder zegt op

  Frans,

  Bij matjes lijkt er minder kans, dat de hernia terugkomt, maar dat is nooit goed onderzocht.
  Chirurgen werken liever met die matjes. Dat is makkelijker en de operatie duurt korter.

  Groet,

  Maarten

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 3. Albert zegt op

  Zo’n 3 jaar geleden had ik hetzelfde probleem,
  totdat na ca 1 jaar de breuk doorbrak en ik naar het ziekenhuis moest.
  De operatie inclusief 2 nachten en 2 dagen opname koste in het
  Militair Hospitaal te Sattahip ca 24.000 bath.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  • theoS zegt op

   Albert, je bedoelt het Sirikit Hospital in Ban Kilo Sip? Een zeer slecht hospital. Liet mij opereren daar aan een liesbreuk (hernia) en kreeg deze na ong, 6 weken terug. Was zo’n groot gat geworden dat mijn ingewanden naar buiten kwamen en ik mijn hand er op moest leggen tijdens lopen. Na wachten op een dokter in Sirikit Hospital, van 0730 tot 1400 uur, zei de chirurg van”daar begin ik niet aan, zoek maar een ander hospital”. Ben toen door Thaise buren meegenomen naar het Government Hospital Si Racha waar ik ogenblikkelijk opgenomen werd en ‘s nachts nog, tijdens een 3 uur lange operatie, geopereerd werd. 2 dgn hospital en kosten Baht 11000- (elf duizend) Dat is nu 3, drie, jaar geleden. Ik en meerdere Thais hebben zeer slechte ervaringen met dit “Militaire Hospital”.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +1 (obv 1 stem)
 4. Kees 2 zegt op

  In Nederland kreeg iemand na plaatsing van een matje na langere tijd hevige pijnen. Matje was vergroeid en kon niet meer verwijderd worden. Deze man heeft op een gegeven moment euthanasie gepleegd.
  http://www.pressreader.com/netherlands/de-telegraaf/20160723/282123520865403.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 5. dirk zegt op

  Ik heb het hier 1 1/2 jaar geleden laten doen in het Loei ram hospital. Ze hebben hier nog geen laparoscoop dus er gingen 9 van die metalen nietjes in om de boel te sluiten. Ben daar 3 dagen geweest en de totale kosten waren 54.000 Baht.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 6. Ivo zegt op

  2 jaar geleden had ik ook dezelfde symptomen. Een zwelling (van een 5-tal centimeter) rechts boven het geslacht. Als ik ging liggen verdween de zwelling, maar als ik recht stond of neer zat, kwam het weer.

  Uiteindelijk heb ik me laten opereren, er werd bij mij een `mesh` geplaatst.

  De keuze van hospitaal is een verhaal apart.
  De prive-hospitaals (Lanna, McCormick, Rajavej) in Chiang Mai wilden tussen de 45.000 en de 70.000 baht aanrekenen voor deze ingreep.
  Een liesbreukoperatie is de meest uitgevoerde operatie van alle ingrepen.
  Suan Dok, het grote staatsziekenhuis kon de operatie uitvoeren voor 12.000 baht, maar er was een wachttijd van 2 weken.
  Uiteindelijk ben ik geopereerd in een staatsziekehuis te Lamphun, voor 14.000 baht, 2 nachten in een prive-kamer inbegrepen.

  De ingreep is vlekkeloos verlopen, uitgevoerd door een Thaise arts die vlot Engels kon spreken. Het personeel van het hospitaal sprak uiteraard enkel Thais.

  Na de herstelperiode, heb ik sindsdien geen enkele hinder meer gehad.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 7. hendrik zegt op

  Ben 68 jaar en geopereerd op 27 juli 2016 in het staatsziekenhuis in Ubon ratchanthani operatie uitgevoerd door een vrouwelijke arts die goed Engels sprak.

  Mocht een week blijven in mijn prive kamer vanwege het hete weer, gezien ik nog al zweet. Alles na tevredenheid verlopen zonder kosten. Mijn vrouw heeft een overheids functie en ben je als man vrij van kosten.

  succes met de operatie.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 8. sjeng zegt op

  De reacties zijn eigenlijk best wel “geestig “…..De procedure met de matjes word miljoenen keren toegepast…en nóóit gebeurt er iets…en hier gaat alleen maar over negatieve dingen…en ja hoor de Nederlander zijn belangrijkste onderwerp….wat de kosten zijn..humor echt humor

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +6 (obv 6 stemmen)
  • jerome zegt op

   ik ben 68 jaar . daar ik sinds 8maand ook een liesbreuk heb aan de rechterkant juist boven mijn piemel . heb ik navraag gedaan in het memorial hospital te pattaya om het te laten opereren. en wat de operatie kosten zouden zijn. ze deelden mij mede dat het ik 2 dagen in het hospital moest verblijven en de prijs was toen 160000 baht ? ben dan 2weken later naar satahip gereden om daar te gaan vragen wat het mij zou kosten voor de operatie . en daar was het dan nog een goeie 60000baht ? en kreeg de raad om nog even te wachten daar het n risico was ??? begrijp er niks meer van … heb mij dan maar een breukband aangeschaft .

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 9. theoS zegt op

  Zie mijn reactie aan Albert. Ik wil hier nog aan toevoegen dat het “Militaire Hospital” in Sattahip weigert om operaties uit te voeren bij mensen van boven de 70 jaar oud. Ik was toen 76 jaar en was ook 1 van de redenen dat ik weg gestuurd was. Tegen een net zo’n oude Thai met ook een liesbreuk, werkt bij de Amphur en komt soms bij mij thuis, werd gewoon gezegd ” je bent te oud, doen we niet”. Tegen mijn 10 jaar geleden overleden Thaise buurman, die in het “Militaire Hospital” Sattahip op sterven lag, werd gezegd “wegwezen hier, ga thuis maar dood niet hier”. Wat hij dus ook deed. Lekker hospital. Heb nog meer stories over dit “Hospital”.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website