i viewfinder / Shutterstock.com

Door de paniek rond Covid-19 dreigt er een wereldwijd tekort te ontstaan aan essentiële medicijnen, enerzijds doordat vele landen ze niet meer exporteren (insuline) anderzijds door hamsteren. Essentiële medicijnen zijn medicijnen die nodig zijn, om in leven te blijven en om mogelijk ernstige gevolgen en symptomen van chronische ziektes te verminderen of te voorkomen.

Voorbeelden zijn: Insuline, rheuma-middelen, in sommige gevallen anti-coagulantia (bloedverdunners), anti-hypertensiva, HIV-medicijnen en nog vele anderen. Medicijnen die ingenomen worden voor sporadische klachten van voorbijgaande aard, horen daar niet toe.

Geadviseerd wordt, een voorraad van drie maanden van essentiële medicijnen aan te houden. Dat betekent dat u regelmatig moet aanvullen. Als na drie maanden blijkt, dat er nog steeds tekorten zijn, zal dat betekenen, dat miljoenen mensen daar ernstige gevolgen van zullen ondervinden.

Laten we hopen dat het niet zo ver komt. Dat is ook niet nodig als de overheden hun verstand gaan gebruiken.

Het inslaan van grote hoeveelheden niet essentiële middelen is absoluut niet noodzakelijk.

Bent u niet zeker van uw zaak, laat het dan weten. Dan kan ik u misschien adviseren.  Zulke vragen graag via de redactie te stellen, zodat we, in het geval van veel vragen, de antwoorden kunnen bundelen.

Vragen over prijzen van medicijnen en waar ze nog te koop zijn, kunnen helaas niet beantwoord worden. Dat is in elk dorp en elke stad anders. Wel kunnen dergelijke vragen aan de lezers worden gesteld.

Als u naar de apotheek gaat, neem dan wel de verpakking van de benodigde medicijnen mee. Voor een goede apotheker is dat voldoende informatie.

Verder is het raadzaam, ondanks de verveling, matig om te gaan met alcoholische dranken. Door die verveling kunnen mensen (weer) alcoholist worden.

Laten we hopen, dat deze ellende gauw voorbij is. Gelukkig is er goede hoop.

Vriendelijke groet,

Dr. Maarten

4 reacties op “Huisarts Maarten: ‘Mogelijk wereldwijd tekort aan essentiële medicijnen’”

 1. Rembrand zegt op

  Dokter Maarten,
  Dank u voor het goede advies.
  Ik had zelf al geanticipeerd op mogelijke tekorten en heb mijn twee soorten insuline (Novorapid en Lantus) al voor vier maanden in huis en zal zodra ik onder de drie maanden voorraad kom direkt weer bij bestellen. Ik voelde me wel bezwaard omdat ik gehamsterd heb, maar zonder insuline is het voor de diabetes patiënt snel afgelopen.
  Rembrand

 2. John Chiang rai zegt op

  Het te kort aan medicijnen en andere medische hulpmiddelen,die hun oorsprong eigenlijk met bezuinigen te maken hebben,zijn nu mede gezien het Coronavirus erg duur lesgeld geworden.
  Medische producten en medicijnen die men voorheen nog in Europa produceerde,moesten uit z.g.n. besparende maatregelen allemaal verplaatst worden naar lageloon landen in Azie.
  Besparingen die de Pharma indus, en de ook de Europesse gezondheid systemen ten goede kwamen, verlangden geen grote voorraden,omdat ze haast op knopdruk konden worden aangevuld.
  Een goed besparend en toch winstgevend systeem,dat zolang goed ging tot de wereld offer werd van deze lastige pandemie.
  Het gevolg,alle magazijnen die voorheen snel gevuld waren bleven,vanwegen o.a Lockdown maatregelen, tijdelijk stopleggen van de productie, en eigen gebruik van de producerende landen,plotseling leeg.
  Het gevolg een schreeuwend te kort aan o.a desinfectie middelen,medicijnen,en mondmaskertjes die vanwegen het Coronavirus nu plotseling overal nodig waren.
  De enigste les die men hier uit leren zou is,iets meer betalen,de productie terug naar Europa halen,en zich nooit meer afhankelijk laten maken van Chinezen en andere lagelonen producenten.
  Duur lesgeld waarvan ik helemaal niet precies weten wil,hoeveel mensenlevens dit ook uiteindelijk gekost heeft.

  • RonnyLatYa zegt op

   John, volledig mee eens hoor.

   Langs de andere kant moeten we China misschien wel dankbaar zijn dat zij dit blootgelegd hebben.
   Zoiets konden wij als bevolking nooit voor elkaar krijgen denk ik.

   Daarom dat ik ook niet zo geloof in het verhaal dat China dit Corona verhaal zou georkestreerd hebben. Zou wel heel dom zijn van hun om zo die zwakke plek bloot te leggen…..

   Of onze politici nu hun lesje geleerd hebben is weer wat anders vrees ik.

 3. will greco zegt op

  Moderator: Vragen aan dr. Maarten moeten via de redactie.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website