Huisarts Maarten: Zijn mannen en vrouwen gelijk?

Door Maarten Vasbinder
Geplaatst in Gezondheid, Huisarts Maarten
Tags: ,
29 juni 2016

Dit stuk heb ik geschreven naar en gedeeltelijk vertaald naar aanleiding van een stuk in Scientific American. ‘Stark differences between men’s and women’s immune responses pose a medical conundrum’ By Sara Reardon, Nature magazine on June 22, 2016.

Zijn mannen en vrouwen gelijk?

Als het op infecties aankomt in ieder geval niet. Resultaten van een onderzoek onlangs gepresenteerd in Boston suggereren dat dit verschil kan leiden tot verschillende vaccins voor mannen en vrouwen en dat het kan leiden tot verschillende behandeling bij infecties.

In 1992 kwamen er al aanwijzingen, toen de Wereld Gezondheid Organisatie een nieuw vaccin voor mazelen terugtrok, nadat gebleken was, dat een aantal meisjes er aan doodgingen, terwijl jongens het vaccin goed verdroegen. Belangrijk om te weten is dat dit nieuwe vaccin werd uitgeprobeerd in Senegal en Haïti. (Commentaar: Al tientallen jaren worden nieuwe medicijnen uitgeprobeerd in derde wereldlanden, omdat daar de veiligheidseisen laag zijn en eventuele schadevergoedingen de 100 dollar niet overstijgen. Een grof schandaal).

Men denkt nu, dat vrouwen vaak heftiger reageren op lichaamsvreemde stoffen, om een foetus in ontwikkeling en pasgeboren baby’s beter te kunnen beschermen. Deze heftiger reactie zou ook een verklaring kunnen zijn, waarom vrouwen eerder en meer auto-immuun ziektes ontwikkelen, zoals MS en Lupus.

Bij onderzoek naar nieuwe medicijnen worden mannen en vrouwen in het algemeen niet gescheiden en vaak wordt er alleen bij mannen getest, omdat zwangerschappen en hormonale cycli onderzoek kunnen beïnvloeden en daardoor de resultaten moeilijker te duiden worden. (Een vorm van gemakzucht bij de onderzoekers?).

Bij een onderzoek met een nieuw vaccin voor tuberculose in Gambia door de universiteit van Tasmanië, bleek het vaccin effectiever bij meisjes dan bij jongens. Bij proeven met neus cellen met een oestrogeenachtige stof makten de vrouwelijke cellen korte metten met een griepvirus en de mannelijke cellen niet. Ook genetisch factoren kunnen een rol spelen bij de verschillende reacties van mannen en vrouwen op infecties.

Dit jaar begint eens studie bij transgenders verandering van sekse zullen ondergaan. Volgens de theorie zouden de transgender vrouwen na verandering een sterkere immuun respons moeten krijgen. Interessante ontwikkelingen die weer eens aantonen, dat mannen en vrouwen niet gelijk zijn en dat vrouwen eigenlijk slecht worden behandeld, of, niet worden behandeld als vrouw bij infectieziekten.

Dit stuk gaat vooral over vaccins, maar mijn observatie is dat sommige antibiotica bij mannen beter werken en andere bij vrouwen. In de huisartsenpraktijk zie je heel veel dingen, die eigenlijk onderzocht zouden moeten worden, onderzoeken die vaak moeilijk te realiseren zijn, maar dat is een ander verhaal.

De testosteron hypothese wordt niet genoemd in dit stuk en het lijkt er op dat die slechts op een correlatie berust en niet op oorzaak-gevolg. (https://www.womeninc.nl/nieuwsbericht/meer-auto-immuunziekten-bij-vrouwen).

Of dit tot verandering zal leiden in de behandeling van vrouwen bij infectieziektes, is voorlopig de vraag. De medische stand is zeer conservatief en er moeilijk van te overtuigen van te overtuigen, dat ze al vele jaren op zijn minst slordig zijn geweest.

Beste lezers, misschien een wat droog stuk, maar wel een stuk wat aangeeft, hoe weinig we eigenlijk nog weten.

Belangrijk, omdat het inzicht kan geven in het ontstaan van bepaalde ziektes en reacties op ziekteverwekkers. In dit geval zou dat inzicht wel eens kunnen leiden tot uitzicht op een veel beter behandeling en het voorkomen van bepaalde ziektes bij vrouwen, maar ook bij mannen.

Het werd tijd.

Heb je een vraag aan Maarten? Stuur deze naar de redactie:www.thailandblog.nl/contact/

2 reacties op “Huisarts Maarten: Zijn mannen en vrouwen gelijk?”

 1. jan zegt op

  Heb geen vraag want ik ben spekkoper en geen problemen maar lees zoals nu weer de interessante blogs van Maarten en wie weet (bijna 78) komen zijn adviezen ook mij van pas.
  Dank jewel Maarten

 2. ruud zegt op

  Het grondwaterpeil is inderdaad nog steeds veel te laag.
  Als ik naar de stad ga, kom ik langs een diep gat in de grond van zo’n 100 meter bij 100 meter een paar meter diep.
  Vroeger stond dat vol water, maar ondanks dat het al een paar keer flink heeft geregend gedurende lange tijd, staat het nog steeds droog.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website