Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals: Leeftijd, woonplaats, medicatie, eventuele foto’s, en een eenvoudige ziektegeschiedenis. Foto’s kan je sturen naar [email protected] dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.

Let op: De reactiemogelijkheid staat standaard uit om te voorkomen dat er verwarring wordt gezaaid met niet-medisch onderbouwde adviezen door goedwillende lezers.


Beste Maarten,

Waarom wordt voordat je bij de tandarts komt zoveel belang gehecht aan te hoge bloeddruk? Mijn leeftijd is 73 en hoop in februari a.s. 74 te worden. Leef 9 jaar in Thailand en bezoek het kleine ziekenhuis in Kutchap bij Udonthani. Mijn 3 maandelijkse controle (preventieve controle?) doe ik in het zelfde ziekenhuis en gebruik de volgende medicijnen die mijn bloeddruk al een geruime tijd (jaren!) op een niveau houden van tussen de 135/70 en 150/75: Anapril 20 mg,Ateard 50 mg, Metformin 500, Hydralazine 25mg, daarnaast nog Alupurinol en Gemfibrozil.

Vanwege een tandpijn waarschijnlijk met ontsteking heb ik 13/12 de tandarts bezocht waarbij een bloeddruk van 170 werd geconstateerd. Met paracetamol weggestuurd en de volgende morgen werd ik terug verwacht. Wederom bloeddruk nu 180 en na een kwartier 185. Werd naar Emergency gestuurd waar ik een injectie en een pijnstiller kreeg en werd weer naar huis gestuurd met het verzoek om 20/12 terug te komen.

Heden bloeddruk bij binnenkomst 200 en op Emergencie na weer de injectie en een onbekend tablet terug gebracht naar 150. Desondanks terug naar huis met Amlodine 10 mg en Tramadol 50 mg.met het verzoek om 27/12 weer te verschijnen.
Kan me niet herinneren dat ooit voordat ik de tandarts bezocht mijn bloeddruk werd gemeten.

Wat raadt u mij aan?

Groet,

F.

******

Beste F,

Eigenlijk weet ik niet zo goed wat ik hiermee aan moet. Laten we maar beginnen met de medicatie. Er zijn twee medicijnen die opvallen: Hydralazine, een vaatverwijder met veel bijwerkingen. Zou ik nooit voorschrijven, tenzij alle andere middelen falen. Amlodipine (Amlodin) is een goede vervanger. Gemfibrozil, in principe een obsolete cholesterol verlager. De statines werken echt beter. De hydralazine kan de pols verhogen, waarvoor dan weer een bètablokker (Ateard) gegeven moet worden. Misschien beiden weglaten.

Verder vermoed ik, dat de bloeddruk omhoog gaat door de angst, dat die te hoog zal zijn. Ik raad u daarom aan, de internist te bezoeken in hetzelfde ziekenhuis en hem uw probleem voor te leggen.

De discussie over hoe belangrijk het meten van de bloeddruk in de tandartsenpraktijk is, is al jaren gaande. Helaas is er nooit goed onderzoek gedaan, waardoor er geen consensus is. Tandartsen gebruiken bij de verdoving vaak een mengsel met adrenaline, om de kans op bloedingen te verkleinen. Dat kan de bloeddruk nog verder opjagen.

U krijgt momenteel als pijnstiller het opiaat tramadol. Pas op, omdat dat nogal verslavend is.

Slik op 27/12 een amlodipine tablet 1 uur voor u naar het ziekenhuis gaat. Dan hebt u en goede kans, dat de bloeddruk redelijk is. Ik weet echter niet welke waarde ze aanhouden als redelijk in het ziekenhuis.

Vraag hoe dan ook een consult aan bij de internist, om uw medicatie te bekijken. Misschien moet u daartoe naar het ziekenhuis in Udontahni.

Met vriendelijke groet,

Maarten Vasbinder

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website