Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je ook een vraag aan Maarten? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals: Leeftijd, woonplaats, medicatie, eventuele foto’s, en een eenvoudige ziektegeschiedenis. Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Hallo Maarten,

Allereerst mijn complimenten voor uw rubriek, duidelijk voor iedereen. Mijn vrouw (60) heeft vorige maand een “Health Check” gedaan bij het Phyathai Ziekenhuis in BKK. Daar werd een verhoogde cholesterol gemeten en moest afgelopen week terug komen voor hercontrole.

Ik heb geen twijfel aan de kwaliteit van de artsen, maar mis bij hen de goede uitleg zoals wij in Nederland zijn gewend.

Haar cholesterol is helaas nog te hoog en heeft ze medicijnen gekregen en over 1 maand terug komen

Waardes:

  • Cholesterol 255 mg/dl
  • Triglyceride 133 mg/dl
  • HDL 66 mg/dl
  • LDL 187 mg/dl

Is dit nu echt te hoog of hoe moeten we dat zien?

Ook werd er op een hartfilmpje een klein gaatje in een hartklep geconstateerd.

  • No chamber enlargement Good LV sustolic contraction NO RWMA.
  • All valve appear normal, except mild TR
  • AO=3 cusps, AO>PA
  • No clot or vegetation or pericardial effusion were seen.

Hier ook weer, geen twijfel aan de arts maar wederom weinig tot geen uitleg, alleen kom over een maand maar weer een nieuwe scan maken.

Zou u hier uw visie over kunnen geven en wat eventueel te doen, vooral mbt tot het hart?
Over cholesterol is op internet veel te vinden, hoe te verlagen etc.

Alvast mijn dank.

Groet,

J.

******

Beste J.,

Het cholesterol van je vrouw is inderdaad een beetje te hoog. Zelf zou ik niets voorschrijven, maar waarschijnlijk zullen ze haar een cholesterolverlager willen geven, bijvoorbeeld simvastatine 10 mg.

Zo te zien heeft de arts een echo van het hart gemaakt (echocardiogram) en daar een lekkende klep op gezien. Afhankelijk van de grote, moet je dat behandelen of niet. Het kan zijn dat ze het al jaren heeft.

Vraag of hij in het vervolg geen afkortingen wil gebruiken. Dat bemoeilijkt het begrip. Cardiologen doen niet anders.
Het lijkt dat het lekje in de tricuspidalis klep tussen rechter boezem en hartkamer zit. Dat komt niet veel voor en zou ook wel eens een artefact (door machine veroorzaakte afwijking) of een verkeerde beoordeling kunnen zijn. Een second opinion is hier op zijn plaats.

Mijn advies: 1x per jaar controle van bloeddruk, cholesterol en de klep. Als je vrouw kortademig wordt, direct laten controleren.

Ook is het misschien verstandig aan bloedverdunning te doen, maar dat hangt af van eventuele turbulentie (dan is er een soort draaikolk in de bloedstroom). Met een stethoscoop kun je ook horen, hoe erg het lek is.
Veel hangt ook af van de leeftijd van je vrouw.

Als ze willen ingrijpen, hoe dan ook een second opinion vragen bij een andere cardioloog, tenzij er spoed is natuurlijk.

Zijn er meer vragen, laat het weten.

Met vriendelijk groet,

Maarten


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website