Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je ook een vraag aan Maarten? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals: Leeftijd, woonplaats, medicatie, eventuele foto’s, en een eenvoudige ziektegeschiedenis. Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Ik woon al 10 jaar in Pattaya , ben 76 jaar oud, 200 cm lang, 116 kilo zwaar. Ik heb nooit gerookt, drink geen alcoholische dranken, ben niet onder de medicijnen. Ik ga ieder jaar naar een laboratorium in Pattaya die mijn bloed en urine op 30 gronden onderzoekt en tot nu toe nog steeds binnen de gestelde normen op 1 uitzondering na urinezuur daar zit ik een puntje boven de maximale waarde. Ik eet gezond en sport nog behoorlijk. Mijn bloeddruk is 140/85, ik tel dus mijn zegeningen dagelijks.

Echter niemand is (gelukkig perfect. Mijn zwakke plek zijn mijn enkels. Ieder half jaar, soms iets eerder soms wat later, krijg ik een aanval, binnen 1 dag begint mijn enkelgewricht op te zwellen, wordt vuurrood en verschrikkelijk pijnlijk alsof ze er messen insteken. Ik kan me dan absoluut niet verplaatsen en de gedwongen gang naar het toilet is een martelgang. U begrijpt momenteel heb ik zo’n aanval die soms de linker en soms de rechter enkel aanvalt, gelukkig tot nu toe niet beide enkels tegelijk. Deze aanvallen doen zich al 5 jaar voor.

De grap is terwijl ik de aanval heb kan ik absoluut niet naar een dokter en als het weer over is (proces van een dag of 10) dan heeft het geen zin meer. De eerste keer dat het me overkwam hebben vrienden me naar Thaise dokter gebracht, kreeg de indruk dat hij toch niet zo begreep wat ik nu precies had en heeft me werkelijk een hele berg medicijnen voorgeschreven in de geest van misschien helpen ze wel, o.a spierverslappers, ontstekingsremmer, pijnkillers, en nog een stuk of 3 waarvan ik nooit begrepen waarvoor of tegen wat ze waren.

Ik heb nu in nood mijn vrouw naar diezelfde arts gestuurd met foto’s ID etc met het verzoek mij nogmaals de zelfde medicijnen te geven…dat heeft hij geweigerd en huisbezoek dat doet hij niet.

Mijn vraag aan U is herkent U de symptomen zoals genoemd en kunt U mij wat medicijnen aanbevelen die ik in een apotheek kan laten kopen, graag met naam en toenaam.

U bij voorbaat dankend voor Uw advies.

Groet,

P.

********

Beste P,

Zoals u het beschrijft, zou het wel eens jicht kunnen zijn. Jicht instaat als urinezuur-kristallen in een gewricht terecht komen.
Dat kan voorkomen bij zowel bij hoog als laag urinezuur in je bloed. In de zomer komt het meer voor, omdat men dan vaak te weinig drinkt, waardoor de concentratie urinezuur  in de gewrichtsvloeistof hoger wordt en er kristallen kunnen ontstaan. Het voelt of er zand in zit. Dit is een simpel uitleg voor een vrij ingewikkeld proces.

De enige juiste methode om vast te stellen, of het inderdaad jicht is, via onderzoek van de gewrichtsvloeistof. Meestal echter wordt de diagnose gesteld door kijken en voelen. Rood en warm. Geen koorts, wel pijn.

Een goede behandeling is dan: Naproxen 500, 3xdaags na de maaltijden. Hier wordt Soproxen 250 verkocht. Dat wordt dus 3 x daags 2 tabletten. Gezien uw lengte en gewicht lijkt me 4x daags beter.

s’ Morgens voor het ontbijt 40 mg Omeprazol, om de maag te beschermen. Dit is allemaal in de apotheek te koop zonder recept.

Normaal gezien, zouden jicht klachten binnen enkele uren tot een dag fors moeten verminderen met deze behandeling.

Essentieel is, veel water, meer dan u gewend bent, te drinken.

Is er na 24 uur geen verbetering, dan lijkt een bezoek aan de arts gewenst.

Sterkte,

Vriendelijke groet,

Maarten


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website