Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals: Leeftijd, woonplaats, medicatie, eventuele foto’s, en een eenvoudige ziektegeschiedenis. Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste lezers,

Enkele weken geleden verscheen een artikel in Annals of the Rheumatic Diseases over chondroitine. Er is veel discussie geweest of dit middel helpt bij knie artrose. Testen van de bekende preparaten, zoals Glucosamine leverden tot nu toe twijfelachtige resultaten op en in januari 2107 leek een definitief oordeel geveld, dat deze middelen niet beter zijn dan placebo (Roman-Blas JA et al. Arthritis Rheumatol 2017 Jan).

In het artikel in Annals of RD wordt een onderzoek beschreven, waarin zuiver Chondroitine sulfaat plus placebo wordt vergeleken met Celexocib plus placebo en dubbel placebo. Chondroitine en Celexocib bleken beter te werken.

De conclusie is dat zuivere chondroitine (pharmaceutical-grade chondroitin sulfate (800 mg) net zo goed werkt als Celexocib en beter dan placebo alleen. Chondroitine heeft minder bijwerkingen.

Om een lang verhaal kort te maken. Chondroitine sulfaat in zuivere vorm lijkt inderdaad te werken en het is best mogelijk dat in vorige proeven er gewerkt is met supplementen die niet zuiver waren, waarmee de negatieve resultaten kunnen worden verklaard.

Op zichzelf is dit goed nieuws en het wachten is nu op een vergelijkend onderzoek tussen glucosamine (niet zuiver) en zuivere chondroitine. Overigens is de zuivere vorm nog niet op de markt, maar dat zal niet lang meer duren. Uiteraard zal er dan wel weer een prijskaartje aan hangen. Zuivere chondroitine wordt niet van kraakbeen gemaakt.

Diegenen die glucosamine slikken en daar baat bij denken te hebben, kunnen daar gewoon mee door gaan.

Groet,

Maarten


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “Huisarts Maarten: Interessant nieuws over Chondroitine sulfaat bij knie artrose”

 1. Han zegt op

  Ik gaf 20 jaar geleden al glucosamine/chondroitinepreparaten aan honden met gewrichtsproblemen en vaak hadden ze daar baat bij. Toen mijn broer een keer vroeg of dat bij hem ook zou kunnen helpen zijn we dat gaan proberen. Hij heeft al vanaf zijn jeugd reumatische klachten vooral in knieen en handen. En met name in de handen zijn toen verbeteringen opgetreden. Hij is er een paar keer mee gestopt omdat de pillen behoorlijk duur waren maar op een gegeven moment was hij er van overtuigd dat het met de pillen veel beter ging. Het had alleen een aantal weken nodig voor het enig effect sorteerde en dat maakt het onderscheid lastig te maken.
  Ik ben geen arts en ook geen alternatieve geneeswijze aanhanger, maar begrijp werkelijk niet waarom dit soort dingen niet wat fanatieker onderzocht worden en wat sneller geaccepteert worden.

  • Maarten Vasbinder zegt op

   Beste Han,

   Zoals ik al beschreef, is bij onderzoek nooit aangetoond, dat de oude preparaten werkten, waarschijnlijk door onzuiverheid, waardoor onder ander een te lage codering kan optreden. bij verhoging van de dosering traden echter verveelde bijwerkingen, waarschijnlijk door bijproducten in de preparaten.
   Die bijproducten zijn nu uitgeschakeld.
   Een goede vriend van me, voormalig dierenarts, gebruikte in Spanje een zal (Atrodesmol), dat gebruikt werd om op de pijnlijke knieën van paarden te smeren voor aanvang van de race. Hij smeerde het ook op zijn eigen arthritische gewrichten. Een wondermiddel. als je zwarte verf op je huid had en de zalf er op deed, zat die verf binnen enkele minuten onder de huid. In die zal zit onder ander Fenilbutason (een geweldige ontstekingsremmer), Dimetil sulfaat (om door de huid heen gegaan) en Fluocinalon (sterk corticoid).
   Een aanradertje. Dat na regelmatig gebruik de huid verdwijnt, zodat het nog makkelijker wordt de zalf ter plekke te krijgen, staat niet in de bijsluiter.
   Van deze zalf weten we de werkende stof, die op gevaarlijke gebruikt wordt. Van chondroitine is nu ook aangetoond, dat het werkt en weten we nu hoe we het moeten toedienen zonder de bijwerkingen van de bijproducten.
   Ik ben het met je eens, dat bepaalde dingen onderzocht kunnen worden, maar als er al goede middelen bestand, is daar geen haast bij. Een voorbeeld is allopurinol bij Leishmaniosis.
   Dat werkt, is ook aangetoond, maar is kennelijk te goedkoop.

 2. Han zegt op

  Een vriend van me is imker en die stelde me een keer voor om bijenzalf, propolis op mijn ellenoog te smeren vanwege mijn tennisarm. Na drie dagen gesmeerd te hebben vielen de gaten daar ook in dus ben ik maar gauw mee gestopt.
  Dank voor je reactie Maarten, het is duidelijk. De stelling “baat het niet dan schaad het niet” gaat niet altijd op.

 3. A.van kuijk zegt op

  Spuitje met hypomedrol goed voor half jaar,kosten 16 euro in je knie en je loopt weer als een kivit.kosten arts Niets.

  • Maarten Vasbinder zegt op

   Inderdaad helpt dat. Helaas zal de prednison langzaam het gewricht vernietigen. Gelukkig hebben we dan nog altijd protheses, tenzij het bot te veel is aangetast.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website