Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

 • Leeftijd
 • Klacht(en)
 • Voorgeschiedenis
 • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
 • Roken, alcohol
 • Overgewicht
 • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
 • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.

Let op: De reactiemogelijkheid staat standaard uit om te voorkomen dat er verwarring wordt gezaaid met niet-medisch onderbouwde adviezen door goedwillende lezers.


Beste Maarten en lezers,

Mijn vriendin heeft last van het (Carpaal) Tunnelsyndroom, wat gepaard gaat met hevige pijn in haar pols en haar hand, die ze niet meer dicht kan krijgen. We zijn naar het ziekenhuis geweest en daar werd ze doorverwezen naar de specialist. Die heeft echter een wachtlijst van ongeveer drie maanden en dat vinden we wat lang. Ze heeft wel een tas zware medicijnen meegekregen waaronder Acicare, Metaramine Acid, Prednisolone, Crempara en Methyl Sallylate Menthol Eugenol Thimol.

Mijn vragen zijn kent iemand een specialist op dit gebied in Pattaya en directe omgeving en hoe de ziekte en pijn te bestrijden of de pijn te verzachten.

Bij voorbaat dank.

Groet,

T.

*****

Beste T,

Carpaal tunnel syndroom reageert niet op medicijnen. Wel op prednison, of een ander corticoïde, maar alleen als het op de juiste plek wordt geïnjecteerd onder echoscopie. Zonder echo kan het ook maar dan gaat 80% naast het ligament. Dan helpt het ook wel een beetje vanwege de spreiding van de vloeistof.

Is er al een EMG (Elektromyografie) gemaakt? Daarbij wordt de geleiding van de diverse zenuwen gemeten.

Wat vaak ook helpt is een lepelverband. Verbind hand en pols losjes en doen dan een gebogen lepel in de handpalm met de steel op de pols, zodanig dat de pols naar achter wordt gebogen. Fixeer dit weer met bijvoorbeeld een elastisch verband. De eerste laag verband is om direct contact tussen lepel en hand te vermijden.

Dit verband vooral ‘s-nachts gebruiken, om nog iets van nachtrust te krijgen. Sommige apotheken verkopen misschien een kant en klaar lepelverband (wrist splint). Dat is makkelijker, maar niet beter. Het gaat om de stand.

Een operatie geeft een duurzame oplossing. Mijn advies is echter, die door een neurochirurg te laten verrichten, omdat dan tijdens de ingreep gecontroleerd wordt, of de beklemde zenuw(en) beter gaan geleiden. Bovendien beschadigen ze de zenuw minder vaak, is mijn ervaring.

Wat de mogelijkheden in Pattaya betreft, geef ik graag het woord aan de lezers. In Pattaya weet ik weinig of niets.

Met vriendelijke groet,

Maarten


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

8 reacties op “Vraag aan huisarts Maarten: Carpaal Tunnelsyndroom, hoe de pijn bestrijden?”

 1. Bern zegt op

  Niet op de hoogte van de procedures? Het duurt altijd maanden voor je aan de beurt bent tenzij je een klein bedrag extra betaal kan het binnen 2 weken werkwijze is in elk ziekenhuis.

 2. Han zegt op

  Bij mij is een dergelijke operatie in nederland door een plastisch chirurg gedaan. Voortraject wel door een neuroloog.

 3. Leo Bosch zegt op

  Beste T.
  Ik heb al in een eerder Thailandblog de ervaringen van mijn Vrouw weergegeven.
  Zij had ook het C.T.S.. en zelfs aan beide polsen.
  Dit werd in eerste instantie in het Bangkok Pattaya Hospital verholpen door injecties, maar dat kan ik je niet aanraden. Deze behandeling helpt wel maar is zinloos, omdat de kwaal na verloop van tijd weer terug komt.
  De chirurg adviseerde toen opereren. Ik had daar problemen mee, omdat hij per se beide polsen tegelijkertijd wilde opereren. (grote stappen, gauw thuis, oftewel gauw verdiend !)
  Ook de verzekering had problemen met de kosten. 75.000 Baht,

  Ik ben toen gaan shoppen en kwam in het Samitive Hospital in Siracha terecht.
  Zij is daar naar alle tevredenheid geholpen,
  Eerst aan de ene pols en toen bleek dat de operatie goed was geslaagd na een paar weken aan de andere pols. Totale kosten : 47.000 Baht.
  Zij kon na de operaties beide polsen de eerste maanden maar beperkt gebruiken, daar moet je wel rekening mee houden.
  Ik wens je vrouw veel succes.
  Mocht je meer details willen: leonuphak@hotmail.com
  Leo.

 4. l.lagemaat zegt op

  In de posting van 21 juni 2018 stond dit te lezen:

  Mijn Thaise partner heeft t laten doen in Thailand in Bangkok. ‘s Morgens ziekenhuis binnen gelopen en ‘s middags geopereerd naar huis. Keurig gedaan. Nu 5 jaar later…geen litteken en nooit meer last. Ongeveer 4000 bath. Thula hospital bij Silomroad.

  • Van dijk zegt op

   Wat lagemaat zegt klopt in het chula hospitaal hebben ze een zeeeer goede neuroloog,
   Mocht iemand de naam willen weten, dan zal ik die graag geven

   • Maarten Vasbinder zegt op

    Het gaat om een neurochirurg. Neurologen opereren niet.

 5. teun zegt op

  Mijn vriendin had hetzelfde. Medicijnen helpen niks. Injecties gekregen een week geleden en nu van alle problemen af. Hier in Chiangmai zonder afspraak het Ram-hospital binnengelopen en na ca 1,5 uur weer buiten.

 6. Norbert zegt op

  Beste,
  ook ik heb tunnel syndroom gehad. Mijn linkerhand is geopereerd en met succes. Op mijn rechterhand, die een maand later zou geopereerd worden, heb ik magneten gezet. Een op de hand en op het begin van de vinders aan de pols en een onder de hand dus in de palm. Zodat deze mekaar aantrokken met daartussen dus de hand. Het resultaat was verbluffend. Na een week had ik er geen last meer van. Helemaaaal weg was het niet maar ik kon er best mee leven. Heel soms komt het een beetje terug. Dan zet ik terug de magneten er op op en het verdwijnt. Dit syndroom of tunnel vernauwing van de tunneltjes waar de vingerspieren door gaan, wordt veroorzaakt door een virus. Magneten doden de meeste virussen en activeren de cellen. Zo heb ik ook met magneten, en onder vakkundige begeleiding van iemand die steeds werkte met magneten, mijn buis van Eustacius, het kanaaltje dat de keelholte met het oor verbind en alzo de druk regelt, terug laten werken. De twee (waaronder een heel beroemde) klassiek geschoolde doktoren specialisten oor, keel en neus zeiden me dat ik met die slecht werkende (na een oorontsteking) buis moest leren leven. 3 magneet behandelingen hebben mij vh euvel verlost. Ik zeg niet dat iedereen met magneeten geholpen is of wordt, ik echter wel en ik zweer erbij.
  Un saludo vanuit MAdrid waar ik woon en werk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website