Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals: Leeftijd, woonplaats, medicatie, eventuele foto’s, en een eenvoudige ziektegeschiedenis. Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Mijn vrouw heeft reeds 20 jaar borstimplantaten, de huisarts in Thailand heeft geadviseerd deze te laten vervangen wegens ouderdom. Ze twijfelt nu wat te doen, wat denkt u van het advies van de huisarts?

Er is ook onderzoek gedaan op knobbeltjes, niets gevonden. Een mammografie is niet mogelijk volgens de huisarts, dat zou borstkanker kunnen verwekken of stimuleren en kan ook niet ivm de borstimplantaten, er zou geen verdere onderzoeksmethode zijn.

Wat zou uw advies zijn om toch verder te kunnen onderzoeken?

Groet,

B.

*****

Beste B,

Zowel een echo als een MRI kunnen in dit geval worden ingezet. Over de MRI zijn de boeken nog niet gesloten. Een mammogram heeft vaak geen nut, omdat je wat achter de implantaten ziet, niet kunt zien. Toch lukt het vaak ook wel, waarbij aanvullende echografie de rest laat zien.

Er zijn twee soorten implantaten: silicone en Saline (zout water).

Dat je van mammografie borstkanker kan krijgen is waar, maar dat geldt vooral, als je het elk jaar laat doen en ook dan is de kans niet zo groot. Een ervaren radioloog weet precies wat te doen. Er is een heel klein risico dat de implantaten scheuren bij een mammografie. Hier wat literatuur: www.cancer.org/cancer/breast-cancer/

Als je vrouw geen last heeft van de transplantaten, zou ik ze maar mooi laten zitten. Een lift is vaak ook mogelijk, mochten haar borsten wat gezakt zijn. Dat is bovendien veel minder ingrijpend.

Met vriendelijke groet,

Maarten


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website