Ieder jaar stijgt het aantal meldingen bij Alarmcentrale Eurocross van een mogelijke rabiësinfectie. Zo lag het aantal meldingen in 2017 maar liefst 60 procent hoger dan het jaar daarvoor. Ook dit jaar lijkt deze trend zich voort te zetten. De meeste meldingen komen uit Indonesië, Thailand en Vietnam.

 
De Alarmcentrale start, met medewerking van het Leids Universitair Medisch Centrum, onderzoek naar de stijging, de gevolgen en mogelijke oplossingen.

Snelle actie is noodzakelijk

Jaarlijks overlijden wereldwijd meer dan 60.000 mensen aan rabiës. Rabiës of hondsdolheid is een ernstige aandoening die wereldwijd voorkomt. Besmetting met het virus vindt vooral plaats via hondenbeten, maar ook katten, vleermuizen en apen kunnen het virus hebben en overdragen. Wanneer de infectie niet tijdig wordt behandeld, leidt rabiës tot de dood. Floriana Luppino, arts bij Eurocross: “Bij een mogelijke besmetting moet je snel worden behandeld met 2 verschillende soorten medicatie. Eén daarvan, een immunoglobuline, is echter schaars en daardoor moeilijk verkrijgbaar. We moeten daarom mensen die ons bellen vaak zo snel mogelijk naar een andere stad of zelfs een ander land overbrengen om ze daar deze antistoffen alsnog toe te laten dienen. Dit zorgt logischerwijs voor een hoop zorgen, stress en een zeer vervelende onderbreking of zelfs beëindiging van de vakantie.”

Pas op met die schattige puppy

Wie reist in een gebied waar rabiës voorkomt, doet er verstandig aan geen dieren aan te raken, te aaien of te voeren. Floriana: “Ook die schattige puppy of dat kleine aapje niet, hoe moeilijk dat ook is. Dieren kunnen zich opeens aangevallen voelen, of te wild uit de hand eten, en dan (per ongeluk) bijten of krabben.” Bij ongeveer de helft van alle meldingen is dit zogenaamde ‘uitgelokt’ gedrag de oorzaak van de besmetting.

Wijs op reis

Wij starten een onderzoek met de vaccinatiepolikliniek van het LUMC om zo een compleet beeld te krijgen van de omstandigheden. We onderzoeken met name de oorzaken van de mogelijke rabiësbesmetting, de ondernomen zorgstappen, de soorten ontvangen injecties, de verkrijgbaarheid van de injecties en de bijbehorende kosten. Floriana: “Met de resultaten van het onderzoek willen we reizigers en organisaties zoals reisadviesbureaus nog beter voorlichten. Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan een aangepast en persoonlijk vaccinatieadvies. We vermoeden dat veel ellende en kosten bespaard kunnen blijven als reizigers zich voor de reis al laten vaccineren, ook al wordt dat op dit moment niet altijd geïndiceerd. Word je dan gebeten of gekrabd, zijn er nog steeds aanvullende injecties nodig. Deze zijn, anders dan de immunoglobulines, over het algemeen wereldwijd goed verkrijgbaar.”


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “Alarmcentrale Eurocross: Steeds meer meldingen van mogelijke besmetting rabiës”

 1. Cornelis zegt op

  Wat ik mis in het bericht is het aantal meldingen. 60% hoger in 2017 dan het jaar ervoor zegt me niet zoveel als niet duidelijk is of het om een stijging van 5 naar 8 meldingen gaat, of – bij voorbeeld- van 250 naar 400. Die 60% doet het natuurlijk publicitair wel goed…….

 2. fons zegt op

  ik had een klein krabje van een puppy ben naar ziekenhuis geweest voor injecties 5 in totaal 1100 bhat 1 jaar vrijwaard van rabius ziekenhuis khon kaen

 3. Maarten Vasbinder zegt op

  Het huidige geīnactiveerde vaccin (3 injecties op dag 0, 7 en 21 werkt een jaar, waarna een herhalingsinjectie wordt aangeraden, die 5 jaar bescherming of meer geeft.
  Omdat rabies endemisch is, is het altijd noodzakelijk behandeling te zoeken naar een hondenbeet, krab, of lichte aanraking met speeksel op een geschramde huid. Het kan soms meer dan een jaar duren voor de ziekte uitbreekt. Er is een geval bekend van zes jaar. Normaal is de incubatietijd echter 12-90 dagen (85%).
  Wie ingeënt is, krijgt bij een besmetting 2 extra vaccinaties.
  Wie niet ingeënt is krijgt vijf of meer injecties met vaccin en immunoglobilines.
  Mensen die lang verblijven in Thailand zouden moeten overwegen zich in te laten enten.

  Dokter Maarten

 4. Maarten Vasbinder zegt op

  Hier nog wat literatuur voor de liefhebbers
  https://lci.rivm.nl/richtlijnen/rabies


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website