Maarten Vasbinder woont 1½ jaar in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je ook een vraag aan Maarten? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals: Leeftijd, woonplaats, medicatie, eventuele foto’s, en een eenvoudige ziektegeschiedenis. Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Dank voor u advies. Zonder overleg met de dokter, welke ik in het Mc Cormick hospital in Chiang Mai bezoekt al die jaren dat ik hier ben, heb ik mijn medicijn gebruik veranderd volgens u gegevens. Mijn gebruik is nu.

  • Aspent-m 81 mg 1 per dag.
  • Amlopine 15 mg per dag,
  • Imdex 30 mg per dag.
  • Glucophage 1000 mg 2 keer daags.
  • Levemir 2 keer 27 EH per dag.

Gestopt met Bestanin 40 mg, HCT 25 mg, Minidiab, Zopil Renitec hart, Madiplot 20 mg.

Mijn bloeddruk is tussen 80/130, bloedsuiker nuchter vingerprik 90/120. Heb nog geen HBa1e laten prikken.

Het resultaat van deze verandering is dat de pijn in mijn benen sterk verminderd is en het lopen beter gaat. Mijn bloedsuiker beter stabiel blijft en geen probleem met hart heb.

Probleem vindt ik na het drinken van bier of wijn dat ik niet kan slapen en kortademig ben, een pilletje onder de tong helpt dan weinig. Meestal om 5/6 uur s morgens val ik wel in slaap dus hier moet ik mee stoppen.

Mijn urine schuimt behoorlijk 2/3 keer nachtelijk plassen bang voor mijn nieren, advies graag.

Vraag: heeft het zin om ecg en longfoto te laten maken ter controleren en ook nier onderzoek?
Hoeveel metformine kan ik nemen per dag? Ik wil de insuline verminderen. Kosten?

Met vriendelijke groet,

B.

*****

Beste B,

Fijn, dat je wat beter voelt.

Metformin kun je eventueel ophogen naar 3x1000mg/dag. Of je ooit van de insuline afkomt, betwijfel ik. Er zijn natuurlijk middelen als Exenatide, Luraglitide etc, sommigen met een wekelijkse dosis, maar die zijn ten eerste heel duur en waarschijnlijk hier moeilijk verkrijgbaar. Bovendien zitten ze ook in een spuit. Andere nieuwe middelen zijn eigenlijk nog niet veilig.

Om eerlijk te zijn lijken bier en wijn niet zo goed voor je, tenzij je het beperkt tot 1 biertje of 1 glas wijn op een dag. Ik begrijp heel goed dat dat een opoffering is. Zelf houd ik er ook van, maar sinds ik enkele jaren geleden de alcohol inname heb verminderd, voel ik me een stuk jonger.

Inderdaad zou ik mijn nieren laten nakijken. Een simpele “BUN-to-creatinine ratio” (Engels) kan al heel veel duidelijkheid geven. Tegelijkertijd kun je dan HbA1 laten prikken. Let op dat die niet onder de 6 komt en liever niet boven de 7

Wat je hart betreft, heeft een ECG niet veel nut. Een echocardiogram daarentegen wel. Longfoto’s hebben in het algemeen niet veel zin, tenzij er een duidelijke indicatie is. Eventueel vocht kun je ook met een stethoscoop horen en de grote van het hart kun je ook redelijk vaststellen met lichamelijk onderzoek, hoewel de meeste artsen dat niet meer kunnen.

Als je kortademig bent, kun je weer HCT gaan nemen. Dan wordt dat plassen ‘s nachts ook wel wat minder.

Kosten? Breng me niet op een idee. Het feit, dat je vertelt hoe het gaat, is een prima vergoeding. Artsen zijn daar gek op.

Met vriendelijke groet,

Maarten

 


» Laat een reactie achter


Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website