Olifanten spreken tot de verbeelding. Deze indrukwekkende Jumbo’s van dicht bij bekijken en verzorgen is een droom van vele jonge dames en heren. Er is dan ook veel belangstelling om een vakantie in Thailand te combineren met vrijwilligerswerk bij een olifantenopvang, bijvoorbeeld in Chiang Mai. In deze video kan je daar meer over te weten komen.

Als vrijwilliger help je bij de verzorging van de olifanten en andere dieren. Zo moet er eten worden klaargemaakt, olifantenpoep scheppen en de Jumbo’s wassen in de rivier. Maar romantiseer het niet te veel want veel werk bestaat uit schoonmaak en onderhoud. Je leert natuurlijk wel het een en ander over de dieren en je verblijft in de natuur. Je accommodatie is nogal basic, een tweepersoonshuisjes van bamboe met een toilet, douche (koud water) en een ventilator.

Het is vrijwilligerswerk dus je krijgt niet betaald voor je diensten, sterker nog, je moet betalen om daar vrijwilligerswerk te mogen doen(!?!). Een weekje kost al snel een kleine € 1.000,- dus de liefde voor de dieren moet dan wel erg groot zijn. Denk er ook aan dat als je vrijwilligerswerk bij een olifantenkamp in Thailand gaat doen, je een speciale reisverzekering moet aanschaffen waarbij werken is toegestaan, zoals de Globetrotter Verzekering, want werken tijdens je vakantie is niet gedekt op een standaard (doorlopende) reisverzekering.

Video: Vrijwilliger bij de olifantenopvang

Bekijk hier de video:

No votes yet.
Please wait...

13 reacties op “Vrijwilliger bij de olifantenopvang (video)”

 1. Arjen zegt op

  En bij de verzekering zijn ook kosten gedekt omdat je geen werkvergunning hebt? Of heb je die, de werkvergunning, (bij zeer hoge uitzondering) bij deze organisatie wel?

  Arjen.

 2. Top martin zegt op

  Vrijwilligers werk bij de olifanten ?. Niet duur, nee hartstikke duur. Voor een vakantie van 14 dagen + olifanten verzorgen ben inkl. de vlucht bijna € 4.200,– kwijt.
  Ik geef die dikhuiden liever 20 Kg bananen. Daar is mijn liefde voor hun ook mee gedekt

 3. Cornelis zegt op

  Werken en 1000€ betalen? Het eerste mag niet, het tweede is een werkelijk belachelijk bedrag. Ze zien je graag komen natuurlijk, de buitenlander die 4 maanden Thais minimumloon neertelt voor een weekje poep scheppen……….

  • Je mag werken in Thailand, mits de werkgever daarvoor toestemming heeft. Ga eens kijken in Bangkok zie je genoeg buitenlanders voor Thaise bedrijven werken.

   • Cornelis zegt op

    Inderdaad, mits je het daarvoor vereiste specifieke visum hebt plus een werkvergunning.

    • ruud zegt op

     Volgens de letter van de wet mag het waarschijnlijk niet.
     Ik neem echter aan, dat de overheid dit als een toeristische attractie zal zien.

     In de praktijk zijn er natuurlijk heel veel mogelijkheden om de wet te overtreden.
     Als ik een stuk afval op straat zie liggen, en ik gooi het in de vuilnisbak, zou dat theoretisch als werken beschouwd kunnen worden, en ik zou het land uirgezt kunnen worden.
     Dat is immers het werk van de straatvegers.
     Als ik thuis de afwas doe, zou je dat ook als werken kunnen beschouwen, want dat zou een hulp in de huishouding kunnen doen.
     Wel, of niet betaald worden is niet van belang in Thailand bij het begrip “werken.

     En ja, waarschijnlijk is er iemand die die kampen opzet en hier veel geld mee verdient.
     Aan de andere kant zijn de olifanten er waarschijnlijk blij mee, en de toeristen ook.
     Geen probleem dus, want alle drie de partijen zijn blij.
     Dat zie je niet vaak.

   • Arjen zegt op

    Je mag NIET werken in Thailand. Mits jezelf toestemming hebt om te werken. De werkgever moet dit regelen. De werkgever zelf heeft nergens toestemming voor nodig.

 4. Pat zegt op

  Geld moeten betalen om (gratis) te helpen, en dan nog zoveel, ruikt naar pure uitbuiting.

  Shame on you Thailand.

  • Jasper zegt op

   Het is natuurlijk wel zo dat van dit onder andere dit geld het onderhoud van de olifanten wordt bekostigd. Als je kijkt hoeveel ze eten is dat ook niet zo gek.
   Denk niet dat er ergens een Thai rijk van zit te worden, eigenlijk…..

   • Pat zegt op

    Dat eten en dat onderhoud zijn kosten die ze sowieso hebben, het werken met vrijwilligers betekent toch een besparing op personeelskosten…

    Dat men geld vraagt om het financieel nog interessanter te maken, kan ik begrijpen. Maar zoveel geld, 1.000 € voor een weekje, dat valt niet te verantwoorden want dan ben je ermee aan het verdienen.
    Of dat nu veel of weinig is maakt niets uit, vrijwilligers moeten je uit bepaalde kosten helpen en niet geld in de lade brengen.

    Maar ja, dat is de wet van vraag en aanbod die speelt natuurlijk.

  • Ger-Korat zegt op

   Ken dit creatief verschijnsel al 25 jaar in Thailand. Nu weet je waarom er steeds meer opvanggelegenheden komen voor olifanten, tijgers, aapjes en honden. Lekker verdienen aan de onnozele toerist zodat de luxe bolide en extra vrouw kunnen worden betaald. Sommige tempels werken daar aan mee kijk maar naar de diverse tijgertempels.
   Zelfs vele monnikenverblijven hebben warmwaterboilers en airco. Schepen ze de arme toerist die veel betaald af met koud water en een ventilator. Ga je maar eens douchen met koud water als het een graad of 5 is….

 5. jan si thep zegt op

  Vrijwilligerswerk doen is mooi. Ik krijg alleen tegenwoordig wel het idee dat olifanten opvang kampen een nieuwe toeristenattractie is geworden.
  Bijna iedere grote plaats of bekende provincie heeft nu wel een opvang kamp waar je voor veel geld een dagje mag meehelpen.

 6. Pat zegt op

  Het is duidelijk dat het welzijn van de olifanten hier niet centraal staat, maar wel de kassa van het huis.

  Dat men hierbij teert op de wat naïeve brave westerse sul die een romantisch beeld heeft over wilde dieren, is niet netjes maar dat moeten die Westerse meisjes en jongens met een veel te positief wereld- en mensbeeld maar inzien.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website