De bergsnijdervogel (Phyllergates cuculatus synoniem: Orthotomus cuculatus) is een zangvogel uit de familie Cettiidae. De vogel komt voor in Bangladesh, Bhutan, Cambodja, China, India, Indonesië, Laos, Maleisië, Myanmar, de Filippijnen, Thailand en Vietnam. De natuurlijke habitat is subtropisch of tropisch vochtig laaglandbos en subtropisch of tropisch vochtig bergbos.

Dit is een soort snijdervogel die bij nader inzien niet tot het geslacht Orthotomus (familie Cisticolidae) maar tot de Cettiidae behoort. Echter, de bergsnijdervogel wordt nog vaak als soort uit het geslacht Orthotomus gepresenteerd.

De bergsnijdervogel is 12 cm groot, heeft het gedrag en uiterlijk van een snijdervogel en lijkt sterk op de gestreepte snijdervogel. De vogel heeft een roodbruin vlekje boven op de kop (veel kleiner dan de kopkap van de gestreepte snijdervogel), met daaronder een smalle witte wenkbrauwstreep. Verder is de vogel vrij donker tot olijfkleurig van boven en de buik en de anaalstreek zijn geel.

De bergsnijdervogel is een vrij algemene standvogel in groenblijvend bos, bamboe en struikgewas in midden- en hooggebergte tussen de 1070 en 2750 m boven de zeespiegel.

Rating: 5.00/5. From 14 votes.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website