De bayawever (Ploceus philippinus) is een zangvogel en boort tot de wevervogels. De bayawever heeft een groot verspreidingsgebied en komt o.a. voor in Thailand en buurlanden.

De vogel is ongeveer net zo groot als een mus, circa 15 cm lang en weegt 18 tot 28 g. Het mannetje van de nominaat heeft in de broedtijd een gele kruin en daaronder een zwart “masker”. De borst is egaal grijs, bij andere ondersoorten vaak nog met geel, maar altijd ongestreept. Mannetje en vrouwtje zijn van boven bruin met veren die lichte (bij het mannetje gele) randen hebben. Het vrouwtje heeft alleen een vage donkerbruine oogstreep en mist het geel, maar is van onder egaal licht roodbruin.

Bayawevers zijn sociale en gezellige vogels. Ze foerageren in koppels naar zaden, zowel op de planten als op de grond. Zwermen vliegen in dichte formaties en voeren vaak gecompliceerde manoeuvres uit. De vogels slapen in rietvelden die grenzen aan water. Ze zijn afhankelijk van wilde grassen zoals Guinea-gras (Panicum maximum) en gewassen zoals rijst voor zowel hun voedsel en nestmateriaal. Ze voeden zich ook met insecten (inclusief vlinders), soms met kleine kikkers, gekko’s en weekdieren, vooral om hun jongen te voeden.

Het leefgebied bestaat uit graslandgebieden met struikgewas en verspreid staande boomgroepen, mangrove, cultuurland vaak in de buurt van water, maar minder dan andere wevervogels afhankelijk van de nabijheid van draslanden. Net als de meeste wevervogels broeden de vogels in kolonies tot wel 200 kunstig gemaakte nesten.

 


» Laat een reactie achter


Rating: 4.91/5. From 11 votes.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website