Thailand: The Monkees (video)

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Flora en fauna
Tags: , , ,
6 november 2022

Makaken

Thailandblog lezers Arnold stuurde deze video in van de apen bij Hua Hin/Khao Takiab en aapjes kijken is altijd leuk.

Even buiten Hua Hin vindt je Khao Takiab. Vanaf het strand van Hua Hin kun je het 20 meter hoge Boeddhabeeld zien wat op de heuvel bij Khao Takiab staat. De twee heuvels noemt men de Chopstick Peaks. De klim naar boven is vermoeiend in de brandende zon, maar bovenaan bij de tempel heb je een prachtig uitzicht op de omgeving. De tempel heet Wat Khao Lad. Je kan vanaf hier het Singhtoh Eiland zien. aan de voet van de heuvel leven veel apen: Makaken.

Makaken vormen een grote groep apen, die uit wel ruim 20 soorten bestaat. Ze leven vooral op de grond. Makaken komen in bijna heel Zuid-Azië voor. De krabetende makaak tref je aan in de tropische en subtropische bossen en oerwouden in heel Zuidoost Azië. De krabetende makaak verschilt van andere makaak soorten in het feit dat deze aap een lange staart heeft die ongeveer even lang is als zijn lichaam. De makaak is wijd verspreid over de Zuidoost-Aziatische jungles en is te vinden in verschillende habitats. Deze apensoort vestigt zich over het algemeen in gebieden die dicht bij water liggen over een breed bereik van habitats inclusief laaglandbossen, tropische oerwouden en mangroven. Het is een zeer sociaal dier en leeft in groepen. De krab-etende makaken zijn gecentreerd rond de vrouwelijke makaken waarmee ze hun hele leven op dezelfde plaats blijven.

Video: The Monkees

Bekijk hier de video:

4 reacties op “Thailand: The Monkees (video)”

 1. l.lagemaat zegt op

  Een ondeugende makaak is gevangen na het stelen van voedsel van de lokale bewoners in Chon Buri provincie Banglamung district.
  Met een verdovingspijl konden zij eindelijk het veel overlast veroorzakende dier pakken en werd in een
  wild opvang centrum geplaatst.

 2. Jasper zegt op

  Men staat er niet bij stil, en denkt: o leuk, aapjes.
  Makaken, en met name de mannetjes, hebben enorme tanden waarmee ze je ernstig kunnen verwonden. En dat begint als je ze bijvoorbeeld niet in de tas laat om je arm, waar je eerder een banaantje uit haalde. Ze kunnen extreem agressief worden, helemaal op plaatsen waar ze gewend zijn gevoerd te worden.

  Makaken dragen ook hondsdolheid over. Hondsdolheid is dodelijk voor mensen.
  Voorkom dus ellende, en eenonmiddelijke, dure gang naar het ziekenhuis voor rabies shots door ze gewoon uit de weg te gaan.

 3. Jahris zegt op

  Tot op zekere hoogte is het ook leuk, aapjes kijken. Je moet alleen niet denken dat ze aaibaar zijn, het zijn uiteindelijk gewoon wilde dieren dus afstand bewaren is het beste. En al helemaal geen eten zichtbaar bij je hebben want daar komen ze massaal op af. Meerdere keren meegemaakt dat ze het eten uit je tas ritsen, waarna er nog meer volgen om wat te ‘halen’.

  Dieptepunt is Lopburi waar mijn Thaise vriendin en ik jaren geleden in onze naiviteit wat zoetigheid van straatverkopers kochten, die dat aanprezen als zijnde bestemd voor die grote groep makaken die daar leeft. Toen we wat wilden uitdelen kwamen er plotseling tientallen op ons af, krijsend en springend, klommen zelfs op de rug en schouders van mijn zeer geschrokken vriendin, en hadden al het eten binnen een paar seconden te pakken. Totaal onverantwoord om daar eten te verkopen en uit te delen. Goeie les geweest.

 4. Jacques zegt op

  De leuke, lieve en onschuldige aapjes. Bij het eerste aanzien zou je niet beter weten, maar je moet rekening met hun misdragingen houden, want ander ben je de pineut. Inmiddels weten we wel dat er veel overlast is vanwege hun gedrag en hoeveelheid in een groep. Op Balie was ik jaren geleden met de familie in een dierenpark en zoals altijd op vakantie kregen de kinderen wat persoonlijke cadeaus. Mijn oudste zoon had net een nieuwe originele baseball-cap en hij was daar zo blij mee, echter het was van korte duur. Tijdens het aanschouwen van rondvliegende papagaaien, klom zo’n aap op mijn zoon en pikte zijn cap af. Heel gedoe om het terug te krijgen, maar jammer genoeg flink beschadigd en een zoon in tranen. Met voedsel blijf je ook best weg uit zo’n groep, want je bent je leven niet veilig. Ook tijdens de marathon run bij Bang Saen, Chonburi, aan de kustweg zit op een heuvel een hele groep van deze aapsoort. Behoorlijk agressief tijdens het langslopen en je moet ze niet te lang aankijken. Twee maanden geleden was ik er nog met mijn vrouw en mijn truck in een restaurantje aldaar, met prachtig uitzicht over zee. Bij vertrek zaten er twee apen boven op mijn truck en een wilde met geen mogelijkheid weg en ik vreesde voor mijn antenne en andere beschadigingen. Maar weer geduld betracht en er met mazzel zonder kleerscheuren vanaf gekomen, maar mijn mijn mening over deze aapsoort heb ik inmiddels wel bijgesteld.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website