Eekhoorns in Thailand

Door Dick Koger
Geplaatst in Flora en fauna
Tags:
1 november 2022

Onze befaamde bridgedrive was gehouden in de twee restaurantzalen van de Sugar Hut, een oase van rust aan de drukke Thappraya Road. Je waant je in een houten blokhut midden in het oerwoud.

Terwijl de meeste mensen op de binnenplaats staan te genieten van een drankje en een hapje, zit ik even binnen met een verkoelend biertje. Ik kijk naar buiten en zie tot mijn vreugde in een boom vlakbij het raam een witte eekhoorn. Je ziet ze wel vaker en het is altijd een genot om naar dit dartele diertje te kijken.

Ik pak mijn camera, maar besef dat een foto weinig kans heeft. De afstand lijkt te groot en het diertje te klein. Met de telelens lukt het bijna nooit een goede scherpe foto te maken. Toch kan ik het niet laten. Thuis ben ik verrast. Inderdaad is de foto niet helemaal scherp, maar het bewegelijke beest en de ruisende bladeren komen eigenlijk goed tot hun recht. Als ik het zo gewild zou hebben, dan is het misschien wel een geslaagde foto.

Ik zoek op internet ook nog even naar eekhoorns in Thailand. Ongelooflijk, maar er zijn wel tien verschillende soorten. Afgezien van hun Latijnse namen hebben ze ook een totaal verschillend uiterlijk. Er zijn zwarte, bruine, grijze en witte. Ook mooi gestreepte. Ze leven in bomen of op de grond. De vliegende eekhoorn komt hier niet voor. Maar er is wel een soort dat een herinnering boven haalt.

Lang geleden, in het pre-googeliaanse tijdperk, bracht ik eens een bezoek aan het nationale park Khao Jai. Daar wandelden we, een Thaise reisgenoot en ik, door het oerwoud, toen we plotseling een groot zwart beest in een boom zagen. We konden het niet thuisbrengen. We dachten aan een marterachtige, maar eigenlijk leek het op een veel te grote eekhoorn. Voor ik mijn camera in gereedheid had gebracht, was het dier weer verdwenen. Nu, twintig jaar later, stuit ik op de Black Giant Squirrel. En een foto toont duidelijk het beest dat opgeborgen in mijn herinnering zat. Het aardige is dat als verblijfplaats expliciet Khao Yai genoemd wordt.

Dat is weer een afgesloten hoofdstuk. Merkwaardigerwijze tref ik ook een foto van een oude vrouw in Esan. Trots laat zij haar avondmaaltje zien, een delicatesse volgens kenners uit deze streek.

Bridgen is altijd weer verrassend.

– Herplaatst bericht –

Rating: 3.83/5. From 6 votes.
Please wait...

33 reacties op “Eekhoorns in Thailand”

 1. ruud zegt op

  Ik ben er gisteren toevallig door een gebeten.
  Een tamme nog wel.
  Ik hem hem toegevoegd aan mijn lijstje gevaarlijke dieren rond het huis.
  Maar goed ik ben twee jaar geleden gebeten door een hond en gevaccineerd.
  Die injecties zullen nog wel goed zijn, ik dacht 5 of 10 jaar.
  Ik moet dat bij gelegenheid eens nagaan.

 2. loe zegt op

  Weet je zeker, dat het een eekhoorn is en geen boommuis?
  Daar heb ik er dagelijks een paar van door de tuin lopen.
  Mijn honden kunnen uren gefascineerd naast een boom zitten
  wachten, tot hij er uit komt, zodat ze op hem/haar kunnen jagen.
  Gelukkig zijn ze meestal te snel om zich te laten pakken.

  • ruud zegt op

   De Thai noemen het beestje กระรอก.
   Goochel vertaalt dat naar eekhoorn.

 3. ben veltman zegt op

  zelfs bij ons achter het huis regelmatig bruine/gestreepte eekhorns met jongen,ze komen soms op ons terras om eten te zoeken

  wij wonen in udon thani

  • loe zegt op

   Ik zal het je nog sterker vertellen. Bij mij op Samui komen ze soms de keuken in. Ik geloof, dat ze mijn appels lekker vinden. 🙂

   • NL-TH zegt op

    Mijn Thaise buurman in bang saray is er ook van geschammeerd die doet zijn stinkende best omze uit zijn mangoboom te jagen.
    Ik heb gevraagd of de eekhoorns geen thais verstonden kon hij vragen of ze niet ergens anders fruit eten, hij kon er nog wel om lachen.

 4. Diditje zegt op

  Heel mooi artikel!!!
  Ik ben oprecht jaloers op je Dick, dit zijn inderdaad prachtige dieren, een geschenk van de natuur.
  Ergens heb ik begrip voor de arme mensen die, door geldgebrek, deze als avondmaal nuttigen.
  Jammer genoeg zijn er ook welstellende bezoekers en/of vaste verblijvers van dit prachtige land die het nodig achten vol trots foto’s te plaatsen van hun ” heerlijk ” gerecht.
  Graag nog veel dergelijke bijdragen. Beste dank.
  Diditje.

 5. dirkphan zegt op

  Correctie:

  De vliegende eekhoorn is er wel in Thailand.
  Heb hem al persoonlijk gezien (al slapen op een boomstam) in Kaeng Krachan (Hua Hin – Cha Am).

  • Frans Willem zegt op

   Bij ons { Pranburi } in de bananenbomen vliegen ze van de ene naar de andere boom en mijn honden er achter aan kkkkk…maar ze zijn supersnel en ook wel groot…een mooi schouwspel …ze zijn er niet altijd …leven meer in de kleine jungle naast de plantage .

 6. Louis49 zegt op

  Het zijn idd eekhoorns,in mijn tuin paraderen er ook een paar ,zwarte ,zwarte met een witte staart ,kortom in alle kleuren ,ze dagen mijn honden altijd uit ,ze weten heel goed dat die er niet bij kunnen .Mooie diertjes

 7. piet zegt op

  Wat wij leuk en verassend vinden is voor de thai heel gewoon, tijdens mijn rondje langs de vijver op ons park zag ik ook witte eekhoorn en men vond het maar vreemd dat ik stond te kijken

  Een aapje wat over daken liep was wel een bekijk paar dagen later ; waarom? nou tsja angst dat het beesje iemand zou bijten.
  Zo nu en dan een slang die over de weg kruipt het zelfde verhaal

 8. Harrie zegt op

  Hier in Bangkok zie je ze regelmatig over de elektra draden lopen, het is en blijft een leuk gezicht, en natuurlijk op de weekendmarkt verkopen ze eekhoorns,

  • Fernand Van Tricht zegt op

   Ik kom vele jaren ook in Chiang Mai en zie daar ook veel eekhoorns..lopen over de kabels..tof om te volgen.

 9. Sjaak S zegt op

  Leuk verhaaltje… ik heb al langere tijd geen eekhoorntje meer gezien, maar toevalligerwijze kwam mijn vriendin gisteren thuis en vertelde me enthousiast dat ze er twee over de weg had zien springen.
  Achter onze tuin staat een Tamarindboom.. ik denk wel dat er daar soms enkele zitten, maar vanwege de katten van onze buren, verstoppen ze zich, geloof ik.

 10. Tom Teuben zegt op

  Vele jaren geleden toen ik na een korte onderbreking in NL terug kwam in mijn condo hing er op een paar meter vanaf m’n balcon een honingraat (anthans de honing) over een tak. Hoe die daar gekomen is weet ik ook niet.
  Na een paar dagen dook de eerste eekhoorn op. Heb een paar uur op wacht gezeten met een telelens.
  Welnu …ze lieten het zich goed smaken.

 11. Bert zegt op

  ZIjn inderdaad mooie beestjes, maar ook vaak de oorzaak (of slachtoffer) van een flinke stroomstoring als ze weer eens een kabel aanzien voor een lekkernij. Meestal overleven ze het helaas niet.

  • ruud zegt op

   Maak je niet ongerust Bert.
   Volgens “survival of the fittest”, zijn over een paar honderd jaar de aan electrakabels knagende eekhoorns uitgestorven, omdat ze door hun vroegtijdig overlijden minder kans hebben zich voort te planten.

 12. fons zegt op

  ik heb 2 eekhoorntjes als huis dier eten en drinken uit mijn hand lieve diertjes vreemde mensen bijten ze maar ja een hond doet dat ook als verdeging

 13. joy zegt op

  Eten ze in de Isaan( ja wat niet?) Heb er ooit eentje van gered en vrijgelaten.
  Naam is Ka Tee

  Groet Joy

  • Slagerij van Kampen zegt op

   Klopt ja. Ik was ook een keer met mijn schoonvader en een soort pachter (bewerkt het land voor de helft van de opbrengst) van hem in het veld. Plots een knal! Eekhoorn uit de boom geschoten! Arm beest. Werd gelijk op een naargeestig vuurtje geroosterd. Mij werd ook wat aangeboden. Heb bedankt.

 14. Khun Roland zegt op

  Het oogt inderdaad een lief en aaibaar beestje, vooral door zijn weelderige pluimstaart.
  Maar dat is nu net het zowat enige verschil met een rat zo heb ik me horen uitleggen door een nog wel befaamde bioloog op TV.
  Ze schijnen directe familie te zijn van mekaar.
  De bioloog voegde er aan toe de eekhoorn eens te bezien alsof die pluimstaart er niet aanzit… en direct zal je er een rat in herkennen.
  … vanaf dat moment voelde ik nooit meer dat vertederende gevoel voor dat dier. En ik zie ze regelmatig akrobatisch rennen en springen in de lucht op de elekticiteitsdraden als renbaan van de ene boom naar de andere. Zelfs in het drukke Bangkok.

 15. Jan Ponsteen zegt op

  Ik heb hier aan de rand van de stad Kanchanaburi een Marterachtige achter een eekhoorn zien jagen in de bomen. Ging nogal snel en beiden gingen van boom naar boom.

 16. Eric Welling zegt op

  Een jaar of tien geleden ben ik op de ligfiets van Bangkok naar Singapore gefietst. Tijdens deze reis vloog er een zoogdier over de weg waarvan ik dacht dat het een vliegende eekhoorn was. Nu lees ik dat die in Thailand niet voorkomen moet ik toch nog uitzoeken welk ander vliegend beest dat geweest moet zijn.

  • pete zegt op

   Dat is de vliegende hond.

 17. Diny maas zegt op

  In februari was ik op het strand en lopen er tientallen. Zitten in de bomen aan de boulevard en eten uit je hand. Zaten gewoon op mn tafeltje daar. Zo leuk

 18. Diny maas zegt op

  Was trouwens in Jomtien.

 19. Ton Uni zegt op

  Ik kijk met liefde naar deze dieren die in front van ons huis in de buitenwijken van Bangkok door de bomen rennen, zelfs de kleinste twijgen gebruiken en de electriciteitskabels, horizontaal of verticaal, dat maakt ze niets uit! Heel zelden heb ik er een gezien die van een electriciteitsleiding was gevallen, waarschijnlijk angstig gemaakt door de volgeltjes die over ze heen scheren!

  https://www.antoniuniphotography.com/p712740116/he78b1f7e#he78b1f7e
  https://www.antoniuniphotography.com/p712740116/he78b1f7e#he78ad0d7
  https://www.antoniuniphotography.com/p712740116/he78b1f7e#he78ab867

  Ik vind het geweldige dieren!

  • Antoni Uni zegt op

   De 3 sites zijn er helaas niet meer, maar je kunt ze nu op Smugmug zien: https://antoniuniphotography.smugmug.com/FAUNA-IN-BANGKOKS-SUBURBS-FINLAYZONS-SQUIRREL/

   Ik kijk er dagelijks, nog steeds met verbazing, naar! Verbazingwekkend hoe deze diertjes over draden rennen, in bomen springen enz.!

 20. mat zegt op

  Eekhoorns horen tot de familie van de ratten en brengen ook de zelfde ziektes over, dus als je gebeten bent ga z.s.m naar het ziekenhuis en laat je nakijken.

 21. Co zegt op

  Ik heb hier 6 katten in huis en zo nu en dan komen ze met een eekhoorn in hun bek naar huis om hun trofee aan ons te bewonderen. Helaas heeft het beestje het niet overleefd.

 22. carlo zegt op

  Heel mooie en leuke beestjes. Ook in België zijn er (te) veel en ik vind ze in mijn tuin niet zo erg leuk meer als het september wordt.
  Dank zij de populatie kan ik geen enkele hazelnoot oogsten, mijn appels roven ze, en van de duizenden walnoten kan ik als ik mij hard inzet misschien 25% recuperen. Maar overal verspreid komen in het voorjaar mooie jonge boompjes uit, geplant door….?

 23. Daniël M. zegt op

  In het Chatuchak Park in Bangkok zijn er veel eekhoorntjes. Vanuit het BTS station Mo Chit wandel je voorbij de vijvers noordwaarts. Daar kun je ze vinden in de bomen en op het gras. Als je geduldig wacht aan een boomstam, met je arm uitgestrekt naar de boom , met een nootje in je handpalm, dan komen ze voorzichtig uit de boom langs de stam naar beneden. Ze zijn steeds waakzaam. En dan pakken ze vliegensvlug de noot uit je hand en snel weer naar boven. Maar opgepast! Hun tandjes zijn vlijmscherm en kunnen je vinger perforeren!!!

 24. Singtoo zegt op

  Vorige week nam een eekhoorn ️ een verkeerd besluit. Gevg een transformator knalde eruit. De eekhoorn lag onder de transformator. Hij had dus even verkeerd kontakt gemaakt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website