Het moet een indrukwekkend gezicht zijn: honderden Brahmaanse wouwen, sommige eek-eek krijsend, cirkelend boven een vijver in Ban Lek Tak. Elke twee dagen om 4 uur herhaalt het beeld zich. Dan voedert Sayan Opachart (66), een van de oudere bewoners van het dorp, de roofvogels. En toeristen kijken toe.

Roofvogels voederen als toeristische attractie: het ligt niet voor de hand, maar in het dorp langs de Welu rivier in Chanthaburi gebeurt het al zo’n tien jaar. Het idee werd destijds geopperd door de directeur van het Mangrove Resources Development Centre, toen hij langs kwam om de vogels zelf te zien, die nestelen in de mangrove bossen aan de oever van de rivier.

Aanvankelijk kocht Sayan kleine visjes, droogde die zodat ze bleven drijven. Maar de stroom voerde de visje mee, waardoor de vogels doorgaans niet lang bleven en de bezoekers geen goed zicht op hen hadden.

Een betere oplossing bleek de vogels te voederen vanaf een plaats midden in een van de vijvers waarin hij garnalen kweekt. De vis verving Sayan door varkensvet, dat goedkoper is en ook gemakkelijker te krijgen.

En zo gebeurt het nu. Sayan peddelt in zijn long-tail boot met een paar grote plastic zakken met stukken varkensvet naar zijn garnalenvijver, stapt over in een kleiner bootje, peddelt naar het midden van de vijver, waarna het schouwspel kan beginnen.

De wouwen, die al gewend zijn aan het tijdstip, duiken naar beneden en grijpen het vet met hun klauwen. Tien kilo voer verdwijnt in de magen van de roofvogels.

Wie getuige wil zijn van dit – mogen we toch wel noemen – unieke tafereel, moet er wel enige moeite voor doen, want het dorp is alleen over water bereikbaar, na een tocht van circa een half uur per long-tail boot. Het dorp heeft ook geen elektriciteit en beschikt niet over leidingwater.

Een andere plaats, waar hetzelfde in een comfortabeler setting gezien kan worden, is bij visrestaurant Khon Phlad Thin in buurprovincie Trat. Rond een visvijver, waarin catfish wordt gekweekt, staan tafels en stoeltjes, sommige in de schaduw van een prieel.

Uitbater La-iad Charoenwiwattana (57) begon er tien jaar geleden toevallig mee. Hij voerde de vissen met kippen ingewanden en die bleken ook in de smaak te vallen van de wouwen. Aanvankelijk nam het aantal vogels langzaam toe, maar nadat La-iad was overgestapt op varkensvet, omdat er een tekort aan kippen ingewanden was, kwamen er steeds meer.

Alhoewel qua aantal vogels minder spectaculair dan in Ban Lek Tak kan de ‘show’ hier in alle rust worden gevolgd met een hapje en een drankje binnen handbereik. Bovendien komen de vogels dichterbij.

Bron: Bangkok Post

1 reactie op “Eek-eek, krijst de Brahmaanse wouw en duikt naar beneden”

  1. HansG zegt op

    Ach de natuur kan zich in dit geval schijnbaar aanpassen 🙂
    In ieder geval wil ik bedanken voor het interessante verhaal .
    (Ik voer ook graag de vogels)


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website