Het ministerie van Sociale Zaken mag niet zomaar op uitkeringen korten wanneer een Nederlander in Thailand of elders in het buitenland woont, zo schrijft de Telegraaf.

Een rechter heeft een streep gehaald door dit besluit. Nederland mag voor dertien landen niet meer de uitkering korten op basis van de lagere kosten van levensonderhoud in het woonland. Het gaat daarbij onder andere om uitkeringsgerechtigden die verblijven in Egypte, Thailand, Indonesië, Zuid-Afrika en de Filipijnen.

Vanaf 1 april krijgen uitkeringsgerechtigden in een aantal landen alsnog de volledige uitkering uitbetaald, eventueel met terugwerkende kracht.

Uit navraag van de Telegraaf bij het ministerie van Sociale Zaken blijkt dat het gaat om ongeveer 500 personen, aan wie het ministerie nu ongeveer een miljoen euro extra aan kwijt is aan sociale uitkeringen zoals: kindgebonden budget, kinderbijslag, nabestaandenregeling en arbeidsongeschiktheidsuitkering.

Bron: www.telegraaf.nl/nieuws/2058668/uitkeringen-in-buitenland-niet-gekort

No votes yet.
Please wait...

29 reacties op “Uitkeringen vanuit Nederland naar Thailand mogen niet gekort worden”

 1. Pedro zegt op

  Terecht,

  Indien verblijvend in Singapore, Hongkong, Japan & et cetera alwaar kosten van levensonderhoud hoger zijn daar zal zeker ook geen hogere uitkeringen voor betaald zijn!

 2. Peter de Bruin zegt op

  Terecht,

  Indien woonachtig in; Japan, Hongkong, Singapore & et cetera alwaar de kosten van levensonderhoud hoger zijn werden de uitkeringen ook niet verhoogd!

 3. tooske zegt op

  Ik snap niet goed waar dit over gaat, ik woon al 10 jaar in Thailand met mijn gezin , betaal in Nederland belasting maar heb geen recht op wat voor uitkering dan ook, geen kinderbijslag, geen kindgebonden budget en mijn partner krijgt straks ook geen ANW uitkering. Da’s logisch want ik betaal ook geen premies volksverzekering meer in Nederland.
  Maar mijn vraag blijft, wie heeft daar dan nog wel recht op?
  Als je op de site bij de SVB aangeeft dat je in Thailand woont dan is het antwoord dat je geen recht hebt.
  Wie kan me dit verklaren?

  • Wajongere zegt op

   Ik ben woonachtig en werkzaam in Thailand met behoud van uitkering (WaJONG) en heb van begin af aan gewoon mijn volledige uitkering hier mogen ontvangen, wel met (gedeeltelijke) aftrek van salaris. Ik mag absoluut niet klagen dus en verwacht zeler geen achterstallig bedrag te krijgen van UWV.

  • anandwp zegt op

   dat zijn met name mensen in Turkije en Marokko, speciale verdragen met Nederland

  • Ger-Korat zegt op

   Mensen die zijn afgekeurd om te werken mogen hun uitkering hiervoor meenemen naar Thailand.

   • Roy zegt op

    Dat klopt, heb mijn WIA uitkering meegenomen naar hier, werd tot nu toe niet gekort, mooier nog, het word maandelijks bruto overgeboekt op mijn Thaise bankrekening. Zelf haat ik het woord “afgekeurd” dit noemt men netjes arbeidsongeschikt, ….een auto die niet door de keuring komt (apk) noemt men afgekeurd, niet een mens, mijn mening.

    • Ger-Korat zegt op

     Roy heeft gelijk. In de jaren 80 en 90 en eerder werd je na uitnodiging gekeurd door een keuringsarts, dit waren officiele benamingen. Tegenwoordig krijg je een assesment en een fysiologisch evaluatie van je hoofd en alles eronder.

  • FJJ Duurkoop zegt op

   Die kinderbijslag kunt u alsnog aanvragen als u voldoet aan de Nederlandse voorwaarden. Woonplaats in Nederland is geen vereiste. Dat geldt voor alle uitkeringen.

  • Weyde zegt op

   Als je met pensioen gaat heb je gewoon als iedereen in Nederland recht op volledige AOW en pensioen in Thailand

 4. tooske zegt op

  Heb het ook in de telegraaf gelezen maar ik begrijp niet helemaal wie er recht heeft op kinderbijslag, kindgebonden budget of een ANW uitkering in Thailand.
  Ik betaal in Nederland belasting maar geen premies volksverzekering en heb derhalve volgens de site van de SVB daar ook geen recht op.

  Mijn vraag is derhalve wie er dan wel recht op hebben?
  Wie zijn die 500 gelukkigen die elk jaar € 2000 extra gaan ontvangen bovenop hun gekorte uitkering?
  Verklaar U nader want ik snap het niet.

 5. Yuundai zegt op

  En aan dat Nederland heb je dan een hele tijd jouw bijdrage geleverd. Ik dacht al heel lang als je weg gaat uit Nederland en uiteindelijk emigreert is dan is het afscheid nemen van Nederland definitief. Nou ja definitief is natuurlijk ook niet geheel waar, de OVERHEID weet je natuurlijk prima te vinden als het om belastingen gaat. Jaren keihard gewerkt, al een poosje AOW gerechtigd en heel lang gespaard om een fatsoenlijk pensioen over te houden. Maar elk jaar weer krijg ik het ( leuker kunnen we het niet maken ) bericht in mijn DigiD dat het tijd wordt om een bijdrage te leveren aan de Nederlandse economie. Schrapen waar ze kunnen ook van ex-burgers die geen gebruik maken van de diensten uit Nederland, die in Thailand hoge kosten gemiddeld 400 euro per maand, betalen aan ziektekostenverzekeringen ( mooi Scrable woord ) of die door eerder opgelopen medische ingrepen in Nederland nu op die punten uitgesloten wordt voor een verzekering, En wat als je toch terug valt op een ziekenhuis zonder verzekering? Overheid van Nederland ga je SCHAMEN, zo hoor je niet om te gaan met Nederlanders die in de vreemde nu een bestaan hebben!

  • Karel zegt op

   Quote: “…die geen gebruik maken van de diensten uit Nederland”.

   Yuundai wil aan de ene kant “definitief afscheid nemen van Nederland”, vangt echter wel zijn AOW + pensioen, maar klaagt vervolgens als de belastingdienst iets terug wil hebben, ongetwijfeld geheel volgens de geldende belastingtarieven.

   Quote: “Schrapen waar ze kunnen…”, maar ondertussen wil Yuundai het onderste uit de kan hebben.

 6. Blom zegt op

  Niet alle landen worden genoemd.
  is de hele lijst beschikbaar?

 7. Erik zegt op

  Hier gaat het om:
  https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/uitkering-meenemen-naar-buitenland/woonlandbeginsel
  Klaarblijkelijk haalt de rechter er een streep door; chapeau voor de doorzetters!
  En de politiek gaat er iets op verzinnen, reken daar maar op……
  C’est la vie.

 8. Erik zegt op

  Hier gaat het om:
  https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/uitkering-meenemen-naar-buitenland/woonlandbeginsel

  • FJJ Duurkoop zegt op

   Dat woonlandbeginsel raakt uitgerangeerd. Wat Nederland doet, premie en belasting innen in euros en uitbetalen in de waardeloze muntsoorten van emigratie landen. Dat is de koopman spelen over de rug van minderbedeelden

 9. Brabantman zegt op

  Ruim 40 jaar max.premie (zelfstandige) premie
  AOW betaald. Door mijn huwelijk met een niet Nederlandse vrouw + het feit dat ik een paar jaar premie betaling te kort kom + wonen in een Aziatisch land word ik aardig gekort.
  Dit in tegenstelling tot onze o.a. Turkse/Marok. medeburgers die dankzij een besluit van staatsecr. Aboutaleb, om hun stemmen te winnen, hun niet betaalde premie gratis aangevuld krijgen.
  Dit betekent voor mij een uitkering van net 600–/p.m. Dus een hele grote dikke vetpot.

 10. janbeute zegt op

  En dan te bedenken dat Thailand helemaal geen emigratie land is .
  In tegenstelling als landen zoals bv Australie Canada en oa NewZealand . Je woont hier eigenlijk maar tijdelijk en je moet elk jaar weer een verlenging aanvragen met de hoop dat je weer een jaartje mag blijven .
  Anders is het terug naar Schiphol , of zie ik dat verkeerd .

  Jan Beute .

  • ruud zegt op

   Ik denk dat u het zo moet zien.
   U bent uit Nederland ge-emigreerd naar Thailand, maar in Thailand niet ge-immigreerd in Thailand.

 11. Frans JJ Duurkoop zegt op

  TERECHT DAT NEDERLAND MOET GAAN BETALEN. Het is volgens internationale verdragen. Te ingewikkeld om het hier uit te leggen. Zelf ben ik al 7 jaar aan het procederen. En verwacht over een of twee maanden eenzelfde uitspraak over de inhoudingen van AOW uitkeringen.

 12. theoS zegt op

  Nee, Jan Beute, dat zie je niet verkeerd. Het is de NL regering, of wie dan ook die daar over gaat, die dit verkeerd zien. Een regering die haar eigen burgers besteelt.

  • janbeute zegt op

   We worden na een levenlang hard werken aan de Nederlandse economie , en ons steentje daar meer dan voldoende aan bij gedragen te hebben op alle manieren gekort , mogen oa niet meer mee doen aan het ziekenfonds .
   Worden er bij de ABNAMRO staatsbank na meer dan 50 jaar klant te zijn geweest er zelf ook nog eens uitgeknikkert .
   Het enige waar we wel aan meemogen doen is verplicht of vrijwillig de staatskas te vullen .
   De brief van de Nederlandse fiscus waarin het volgende zou kunnen staan , zal wel nooit worden verstuurt .

   Geachte Hr.Beute
   Uit onze administratie is gebleken dat u al voor een langere periode permanent in het buitenland verblijft .
   Helaas kunt u en mag u hier in Nederland geen belasting meer afdragen .
   Wij wensen u nog een plezierig verblijf toe in Thailand .

   Met vriendelijke groet van de belastingdienst .

   Jan Beute .

   • theoS zegt op

    Jan Beute,Dank je voor deze humoristische kijk van je. Had een verfrissende lach er over.

 13. Jacques zegt op

  Een rechter heeft dit besluit genomen en voor wat het waard is natuurlijk. Betekent niet dat het ministerie van sociale zaken hiermede genoegen neemt. Is dus een uitspraak in eerste aanleg en beroep is mogelijk en zal zeker gedaan worden. Of er op die basis al uitbetaald gaat worden valt dus te betwijfelen. De uitslag van het beroep kan immers weer anders uitvallen en mogelijk weer worden tenietgedaan. Met dit soort zaken moet men zich nooit rijk rekenen. Niets is wat het lijkt. Overigens ben ik het wel met deze rechter eens. Rechtsongelijkheid daar zit niemand op te wachten toch.

  • FJJ Duurkoop zegt op

   De rechter heeft gesproken. En de Overheid kan niet in Hoger Beroep gaan. Alleen die Personen die het proces hebben gestart hebben het recht van Hoger Beroep. Die fase heeft het bericht uit de Telegraaf al gepasseerd. De minister heeft er blijkbaar geen behoefte meer aan om er tegenin te gaan, anders had ze wel er tegen in gegaan met een brief aan de Tweede kamer met nieuwe argumenten. Dat heeft de regering al eerder gedaan in 2005, toen heeft ze het verdrag ULO 118 opgezegd waarin stond dat alle uitkeringen onverkort uitbetaald moesten worden. Toen is er weer een hele rage ontstaan van uikeringsgerechtigde die processen aanspande over inhoudingen. Opnieuw zegt de rechter nu dat het niet geoorloofd is uitkeringen te korten. Maar nu op grond van andere internationale verdragen die dat ook verbieden. Dit is nog maar het begin, want er zijn nog ca. 100 landen waar Nederlanders wonen die momenteel nog steeds gekort worden in hun uitkeringen. Vergeet niet dat de overheid grof geld verdient aan emigranten. Elke emigrant eventueel met partner laat een lege woning achter, geschikt voor een starter, asielzoeker vluchteling. De woning wordt gratis toegevoegt aan de woningvorraad. En de overheid zegt dank je wel maar geeft geen vergoeding. Op deze manier verkrijgt de overheid miljarden euros in de schatkist die ze anders aan investeringen moet uitgeven voor woningbouw waar al jaren een tekort aan is. Volgens diezelfde verdragen moet ze voormalige inwoners zorgen voor minimale medische en ouderen zorg. En dat doet de Overheid ook niet. Er is nog meer over deze kwestie te vertellen, maar ik laat het hierbij.

 14. Jacques zegt op

  Ik denk dat er wel hoger beroep zal worden ingesteld door het ministerie, want het motto blijft toch om zoveel als mogelijk te korten op uitkeringen voor deze doelgroep, verblijvende in het buitenland. Overigens geef ik de rechter gelijk in deze, er wordt immers getoetst aan de wettelijk afspraken. Met ons huidige beleid (gekozen regering) zal er wel wetsverandering komen. Zal dus wel gaan gebeuren op termijn ben ik bang.

 15. johannes zegt op

  Het is treurig hoe men omgaat met de AOW-uitkering………
  Ik mag niet in Th gaan wonen. Ik ga flink in de nadelen.
  Al vanaf ik samen ging wonen met mijn Th vrouw, ik ben inmiddels twee jaar getrouwd, moet ik toch van een zeer bescheiden AOW “leven”. Daarbij moet ik haar inburgering, dmv DUO, zelf bekostigen.
  Ik denk dat iedereen bekend is met de “ziektekosten-verzekering”. Deze moet ook maandelijks worden betaald !!
  Ik ben erg gelukkig met drie fantastische kinderen, die natuurlijk zelf hun gezin hebben !!
  Maar zij laten mij niet op ‘n houtje knagen….

  Hoe slecht zijn wij, die in de 60er en 70er jaren, hard hebben gewerkt om onze rijkdom (landelijk) te realiseren.

  Ik ben blij dat onze staatskas zo’n fijne meevaller had……..

  En wat gaat daarmee gebeuren ????

  LANG LEVE …………..(ik weet ‘t ook niet meer)

  Groetjes aan iedereen…….

  Johannes

 16. Chiel zegt op

  AOW en pensioen kun je vanuit Nederland Bruto naar Thailand gestort krijgen, als je er voor zorgt dat je voortaan in Thailand belasting betaald.Als je dit goed uitzoekt hoef je in Thailand maar 12% te betalen.
  Hier is al jaren een verdrag voor.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website