Wie graag in het buitenland wil werken en goed wil verdienen moet in Azië zijn. Expats worden namelijk in Singapore het best betaald. Op de lijst van  financieel interessante bestemmingen staat Thailand op de tweede plaats.

Dat is de conclusie van een rapport van de bank HSBC Holdings bij meer dan vijfduizend expats in honderd landen.

Uit het onderzoek blijkt dat 54% van de expats in Singapore een jaarinkomen van meer dan 200.000 dollar ontvangen. Ook blijkt dat 74 procent van de expats in Singapore na hun aankomst een betere financiële status hebben verworven, terwijl 80 procent ook laat weten dat hun besteedbaar inkomen flink is gestegen. Bij 44 procent is het besteedbaar inkomen door de komst naar Singapore met minstens 50 procent is toegenomen, tegenover een wereldwijd gemiddelde van slechts 19 procent.

Azië biedt veel voordelen voor expats

Driekwart van de ondervraagde expats liet weten dat ook de levenskwaliteit is gestegen door de komst naar Azië. De belangrijkste voordelen zijn:

 • Hoger besteedbaar inkomen.
 • Meer veiligheid (ook voor kinderen van expats).
 • Sneller ontwikkeling van de carrière.
 • Toename levenskwaliteit.

Het belangrijkste probleem is de integratie in de lokale gemeenschap. Slecht 19% van de respondenten konden zich integreren in de plaatselijke gemeenschap, terwijl 41% toegeeft meer contacten te hebben met andere expats dan met de lokale bevolking.

Expats Thailand: actiever sociaal leven

De onderzoekers benadrukken dat Azië steeds belangrijker wordt in de expat-wereld. Van de financieel meest interessante bestemmingen zijn er vijf in Azië gevestigd. Na Singapore volgen Thailand, de Kaaiman-eilanden, Bermuda, Hongkong, Mexico, Zwitserland, Maleisië, Zuid-Afrika en China.

De expats in Aziatische landen getuigen ook vaker op hun nieuwe locatie een actiever sociaal leven te leiden dan voorheen. Wereldwijd heeft 25 procent het over een actiever sociaal leven op zijn nieuwe locatie, maar in Singapore stijgt dat tot 43 procent. In Hongkong en Thailand loopt dat nog verder op tot respectievelijk 52 procent en 60 procent.

16 reacties op “Thailand financieel interessante bestemming voor expats”

 1. Miek37 zegt op

  Stukje geeft meer details over Singapore als over Thailand als financieel interessante bestemming voor expats, waar zou je als expat bv veel geld mee kunnen verdienen in Thailand?

  • Robbie zegt op

   Ik zou dat ook graag willen weten. Maar hoe zit het met de werkvergunning? Ik heb de indruk die die niet bepaald gemakkelijk verstrekt wordt.

  • In deze context gaat het over werknemers die door hun bedrijf worden uitgezonden. Denk aan Nederlanders die voor multinationals in het buitenland werken. Maar ook werknemers die op uitnodiging in Azië werken. Er worden steeds meer jonge hoog opgeleide Europeanen gezocht voor functies bij Aziatische bedrijven.

   Veel pensionado’s noemen zichzelf ook expats dat is niet juist: Een expatriate of afgekort expat is iemand die tijdelijk in een land verblijft met een andere cultuur dan die waarmee hij is opgegroeid. Meestal zijn ze daarbij uitgezonden door hun werkgever. Ze dienen niet te worden verward met immigranten.

   • HarryN zegt op

    Dat is mogelijk dat het Nederlanders zijn die uitgezonden worden maar uit eigen ervaring ( gewerkt bij de grootste zuivelonderneming in Nederland) weet ik dat onze man in Hongkong echt geen 200000 Dollar verdiende. Wie zou dat bedrag in Thailand krijgen? Ja wel veel extra’s maar zo,n bedrag ik heb m’n twijfels.

    • Tookie zegt op

     Een Noorse vriend is door het bedrijf waar hij werkt als CEO aangesteld voor Thailand. Ze maken medicijnen voor een zwitsers bedrijf. Hij kocht laatst een huis voor 30 miljoen baht, een condo in Pattaya met whirlpool op het balkon en nog een huis in Hua Hin. Hij wordt dagelijks gehaald door de chauffeur in een dikke nieuwe Volvo en heeft qua financien dus weinig te klagen.

 2. Evert zegt op

  Stukje heeft een hoog wetenschappelijk gehalte van dat het niks zegt voor het geval je geinteresseerd bent om te werken in b.v. Thailand.

 3. willem zegt op

  Daar ik al jaren zoekende ben,maar nog steeds niet tegen de juiste personen/ja in Pattaya kon ik reisleider worden maar ging op het laatste moment niet door)aangelopen om me op weg te helpen.Ik vind het jammer dat jullie niet aangeven wat de mogelijkheden in Thailand zijn en waar! Toevallig ben ik er achter gekomen dat de MAKRO goed bezig is in Thailand met expansie. Dat soort info zou ik ook graag van jullie kant willen zien. Alvast mijn dank.

 4. HarryN zegt op

  Begrijp weinig van dit verhaal. Zijn het mensen die uitgezonden zijn door hun bedrijf?? Of zijn het mensen die misschien een eigen bedrijf hebben weten op te zetten. Er zijn natuurlijk weinig of geen mensen die uitgezonden worden naar de Kaayman eilanden of Bermuda daar zitten slechts de belasting ontduikende postbus bedrijven.Slechts 1x ben ik een buitenlander tegengekomen die wat in de IT deed en maar net de maand kon doorkomen maar dat is natuurlijk niet bepalend.Nogmaals uitgezonden mensen is een ander verhaal en net als Miek37 zou ik dan graag willen weten waar je als buitenlander veel geld kan verdienen in Thailand?

 5. jeffrey zegt op

  ik heb zelf als expat in thailand (bangkok) gewerkt.

  Het bedrijf in Nederland detacheert je dan in Thailand.
  De eerste 6 maanden blijf je belasting plichtig in nederland , waarbij je dan nog je hypotheek rente kunt aftrekken.

  Na 6 maanden ben je in thailand belasting plichtig en kun je je hypotheek rente niet meer aftrekken.Je moet je dan in Nederland als belastingplichtige laten uitschrijven.
  AOW wordt niet meer opgebouwd , WW en WIA recht vervalt .Beide kun je wel vrijwillig afsluiten.

  Het bedrijg in nederland zorgt dan voor een werkvergunning.
  Dit wordt alleen toegekend als de functie niet in thailand beschikbaar is.
  Wij zien vaak alleen de toeristische kant van thailand en onderschatten dat de meeste functies door een Thai opgevuld kan worden.

  De meest voorkomende regeling in nederland is dat je je normaal salaris houdt en een extra toelage van max.30% op je salaris krijgt.
  Vaak zit er een regeling bij dat je verblijf en onkosten vergoed worden en een reis naar nederland 2x per jaar.

  De Hotelbranche vraagt nogal eens buitenlandse hotelmanagers.
  In de industrie wordt er vrijwel niemand gevraagd, alleen erg specialistische functies.

  Bovendien zijn de thaise mensen erg nationalistisch.
  Ze zien je liever gaan of ze moeten direct voordeel van je hebben.

  Singapore is een ander verhaal.
  Hier is volop werk.
  Werkvergunningen zijn gemakkelijker verkrijgbaar

  • Cu Chulain zegt op

   Lijkt mij de waarheid Jeffrey. Ik zie Thailand voornamelijk een land waar je kunt wonen als gepensioneerde (nog wel) zodat je daar een rijk leven kunt hebben met een schitterende AOW/pensioen uit Nederland. Werk vinden als een Nederlander daar is moeilijk. Een Thai komt in Nederland gemakkelijker aan het werk. Ik weet dat er veel reacties op dit soort artikels komen, dat er genoeg werk zou zijn in Thailand voor Nederlanders. Concrete informatie over vacatures blijven echter altijd uit. Zo schreef een Nederlander in Thailand mij eens dat hij goed zou verdienen, dat mijn verhaal over een slecht inkomen als Nederlander onzin zou zijn. Toen ik hem vroeg om het adres van de school waar hij werkte, zodat ik dan kon solliciteren, toen bleef het ineens stil. Ik heb geprobeerd in Thailand als Engelse leraar te werken maar kon van het geld nauwelijks rondkomen, en was ook nog eens onverzekerd. Dus, al diegenen die mij nu weer vertellen dat ik het mis heb, graag, maar kom dan op met adressen en contactpersonen, en ik vertrek zo weer. Mijn partner is Thaise zoals te verwachten valt.

  • Erik P zegt op

   Beste Jeffrey,

   Hoe zit het dan met al die gasten die een bar beginnen, daar hebben ze vast niet allemaal +4 Thais aan het werk. Een wat nu als je een Guesthouse wilt beginnen? Moet je dan ook een Co ltd oprichten en ook weer minimaal 4 Thais aan het werk hebben en houden? Dit zijn dan nog de bekende voorbeelden. Zelf stroom ik over van de ideeën het enige wat ik wil is een deur die mij de toegang en de kans verschaft om Thailand binnen te komen.

 6. Erik zegt op

  Wat hier niet aan bod komt is dat Thailand een tax haven is voor gepensioneerden met veel geld die dan daarover geen belasting meer betalen, geen belasting over de inkomsten en geen belasting over de omvang van het vermogen. De inkomsten moeten dan wel buiten Thailand vallen terwijl het geld bv in nederland taxfree op debank kan blijven waar je dan niet meer bent ingeschreven.
  Na tien jaar vervalt bv ook de erfrecht belasting in nederland en er is meer.
  Ik denk dat het ca. 25 jaar geleden uitgebreid in een pagina groot artikel inde zaterdag krant van de Televraaf zo werd beschreven. En het isnog altijd onveranderd korrekt.

  • Cu Chulain zegt op

   @Erik, ik denk ook dat het merendeel van de buitenlands in Thailand woonachtig ook gepensioneerden zullen zijn. Een groot deel hiervan is ook dagelijks te lezen op dit forum, overigens bedoel ik hier niets mee. Ik denk ook dat in de toekomst het voor vele Nederlanders moeilijk zal gaan worden om in Thailand te gaan wonen als je een AOW en/of pensioen ontvangt, zoals zovelen nu doen. Er wordt nu al zachtjes gesproken de AOW ana te passen aan het land waar men verblijft, en in Thailand zal dit minder zijn omdat de kosten voor het levensonderhoud beduidend lager zijn. Dit grote aantal buiten Nederland levende gepensioneerden zal het moeilijker maken voor de toekomstige generaties om een dergelijk iets te gaan doen. In deze tijd van bezuinigingen zal men gepensioneerden gaan korten op uitkeringen die men in het buitenland ontvangt. Dus terug naar het verleden dat alleen enkele rijken een mooi leven in warmere oorden kunnen veroorloven na een leven van niet al te hard werken.

   • Miek37 zegt op

    @Cu Chulain

    Hoe bedoel je “na een leven van niet al te hard werken”?

 7. Chris de Boer zegt op

  Er is hier een grapje dat gaat als volgt. Hoe wordt je als expat miljonair in Thiland? Antwoord: door het land binnen te komen als multimiljonair. Het bovenstaande verhaal over de gunstige financiele perspectieven in Thailand geldt – naar mijn ervaring – alleen voor uitgezonden expats, meestal op management niveau. Dat zijn er overigens steeds minder omdat met name de Europese bedrijven hun expats managers om financiele redenen (expats zijn gewoon veel duurder) hebben vervangen door Thai en in de komende jaren (als de Aziatische Economische Community een feit wordt in 2015) door andere Aziaten. Als je op een lokaal contract werkt (zoals ik) heb je een goed leven maar geen luxe leven. Je verdient veel minder dan in Nederland en de sociale voorzieningen verschillen per bedrijf terwijl de overheid nagenoeg geen voorzieningen heeft. De kwaliteit van leven is hier echter – naar mijn bescheiden mening – beter dan in Nederland. Maar vergeet dat je – als werknemer met een lokaal contract – hier rijk wordt. Zeker niet van het salaris, naast het feit dat je hier geen onroerend goed kunt bezitten en dat Thai partners (als je die hebt danwel vindt) jouw salaris gebruiken om de hele familie van te ondersteunen. En met familie bedoel ik dan vader, moeder, broers en zusters en ook ooms en tantes (als dat nodig is).

 8. jeffrey zegt op

  Tjamuk,

  je vergeet dat we ook nog kunnen betalen voor de ouders die al 20 jaar jaar geleden overleden zijn.
  Ik neem aan dat je ook wel eens een financiele bijdrage geleverd hebt voor een feestje ter ere van de reeds overleden ouders.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website