Op 23 mei 2019 worden verkiezingen gehouden voor het Europees Parlement. Nederlanders in het buitenland kunnen stemmen voor deze verkiezingen. Wil je dat doen, registreer je dan voor 11 april 2019 online bij de gemeente Den Haag.

Elke 5 jaar worden er verkiezingen gehouden voor het Europees Parlement. Dan kies je de Nederlandse kandidaten voor het nieuwe parlement. Je stemt dus op een Nederlandse politieke partij. De fracties in het Europese Parlement zijn wel anders samengesteld dan in de Tweede Kamer: ze bestaan uit kandidaten uit de verschillende EU-lidstaten (met 1 politieke kleur).

Je kan stemmen in het buitenland

Heb je de Nederlandse nationaliteit en woon je in het buitenland? Dan kan je stemmen voor deze verkiezingen. Je moet je wel online registreren. Je kan ook iemand machtigen om voor jou te stemmen in Nederland.

Hoe werkt stemmen in het buitenland?

Registreer je uiterlijk 11 april 2019 op de website van de gemeente Den Haag. Dat hoef je maar één keer te doen. Bij iedere verkiezing krijg je dan per post een briefstembewijs of een kiezerspas toegestuurd. Daarmee kan je stemmen. Dat is eenvoudig: stuur jouw stem naar het adres dat op de retourenvelop staat. Zorg er wel voor dat je het briefstembiljet tijdig verstuurt: ruim vóór 23 mei 2019. Dan komt jouw stem op tijd aan.

Wanneer je iemand in Nederland wilt machtigen om voor je te stemmen, krijgt deze persoon een volmachtpas toegestuurd. Hiermee kan hij of zij namens jou in een Nederlands stembureau stemmen.

Meer informatie

Ga voor meer informatie over stemmen voor het Europees Parlement als je in het buitenland woont naar de website van de gemeente Den Haag. Je kan ook bellen met de gemeente Den Haag via +31 (0)70 353 4400.

Met vragen kan je ook terecht bij het 24/7 contactcenter van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Je bereikt ons via +31 247 247 247. Of bel met de Nederlandse ambassade in jouw land en kies in het telefoonmenu voor ‘consulaire zaken’.

Kijk op Contact met het 24/7 Contactcenter voor alle manieren waarop je ons kunt bereiken.

Bron: Nederlandwereldwijd.nl


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Stemmen vanuit Thailand? Registreer je op tijd!”

  1. Karel van der Bijl zegt op

    Enig idee wat maakt dat er niet gestemd kan worden aangaande de Provinciale Staten en dus indirect voor de Eerste Kamer? Je zou alle NL’ers in een aparte ‘buitenland’ provincie kunnen onderbrengen …


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website