Stemmen vanuit Thailand makkelijker

Door Redactie
Geplaatst in Expats en pensionado
Tags: ,
21 juni 2013

Nederlanders in Thailand en andere landen buiten Nederland hoeven zich voortaan niet meer bij alle verkiezingen apart te registreren.

Minister Plasterk wil het op die manier makkelijker maken voor Nederlanders in het buitenland om mee te doen aan Nederlandse verkiezingen. Hij voert daarmee een plan uit het regeerakkoord uit.

Er is al jaren kritiek op de omslachtige procedure. Veel Nederlanders in het buitenland doen vanwege de rompslomp daarom niet mee aan verkiezingen. Het is nu zo dat de kiezers zich steeds opnieuw moeten registreren om de benodigde papieren te ontvangen

Eenmalig registreren

Plasterk stelt nu voor de potentiële stemmers te vragen zich eenmalig te registreren. Als de kiezer dat wil, wordt hij permanent in een register opgenomen. Zonder verder iets te doen, krijgt hij dan voor alle verkiezingen voor de Tweede Kamer en het Europees Parlement de stempapieren toegestuurd.

Omdat voor de verandering de Kieswet moet worden aangepast, werkt het nieuwe systeem nog niet bij de Europese verkiezingen van volgend jaar.

2 reacties op “Stemmen vanuit Thailand makkelijker”

  1. colin de Jong zegt op

    Ik heb al eerder voorgesteld aan onze overheid of wij niet digitaal kunnen stemmen per computer met een code, zodat wij niet telkens naar de ambassade moeten in het buitenland. De slaapwandelaars zijn er nog over aan het nadenken, want heb niets anders vernomen dat deze vraag behandeld zou worden in de kamer. Maar het zijn ambtenaren en hebben nog niet gezegd welk jaar.

  2. Hans van Mourik zegt op

    Tien jaar geleden heb ik me laten registreren in Den Haag, en t/m de laatste 2e kamer verkiezingen heb ik nooit iets ondernomen, en kreeg ik het stembiljet automatisc toegestuurd op mijn postadres hier in Thailand.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website