Een Thais rijbewijs aanvragen in Pattaya, hoe gaat dat in zijn werk? In dit artikel een uitleg over de procedure.

De eerste aanvraag: neem een besluit of je alleen een rijbewijs voor een auto wilt, voor een motor of voor beide. Je hebt twee formulieren nodig: een bewijs dat je hier woont en een gezondheidsverklaring. Voor het eerste heb je je paspoort, een non-immigrant visum, een bewijs dat je een huis hebt of huurt en twee pasfoto’s nodig.

Maak kopieën van de relevante paspoortpagina’s, vul bij Immi-gration het juiste formulier in (Residence Certificate) en Immigration doet de rest. Een dag later kun je dit Certificate ophalen. Een gezondheidsverklaring kan je bij iedere kliniek bemachtigen. Het onderzoek is niets waard, maar je moet er 50 tot 200 Baht voor betalen, afhankelijk van je uiterlijk.

Met de twee documenten ga je naar het Eastern Verification Center. Dat vind je door op Sukhumvit richting Chonburi te rijden. Bij het viaduct aan het einde van Banglamung neem je weg 36 richting Rayong. Na vijf kilometer zie je een bord dat linksaf naar Bangkok gaat en rechtdoor naar Rayong. Ga rechtdoor. Je ziet daar rechts de Regent’s Academy. Je maakt direct na de brug een U-turn. Je passeert op de weg terug die school weer en neemt dan de eerste weg links.

Aan je rechterhand zie je een groot wit gebouw. Daar moet je zijn. Aan de overkant van de weg zitten meerdere kleine winkeltjes waar je alle benodigde fotokopieën kunt laten maken. Ook vullen ze graag je formulieren in, maar dat kun je ook zelf doen. Je meldt je bij het bureautje dat net buiten de deur van het gebouw staat. Binnen (op de eerste etage) neem je een nummertje en dan maar wachten op je beurt.

Als je nummer aan de beurt is, word je naar loket 3 of 4 geroepen. Daar moet je de volgende zaken overleggen: bewijs dat je hier woont, gezondheidsverklaring, een internationaal rijbewijs, ingevulde formulieren en kopieën van paspoort en internationaal rijbewijs. Er wordt Engels gesproken. Ze doen een controle op kleurenblindheid.

Daarna moet je een aantal fysieke testen doen, zoals het indrukken van een rempedaal, wanneer een fictief stoplicht op rood springt. Je moet snel reageren. Ze kunnen een test op de weg doen (maar meestal laten ze dat achterwege bij een falang), of een schriftelijke test, of verplicht kijken naar een video. Als dit allemaal goed is gegaan, krijg je een stempeltje voor akkoord op de papieren. Je foto wordt genomen, want dat zit straks in het rijbewijs verankerd.

Bij loket 4 moet je weer wachten. Als je opgeroepen wordt, moet je 105 Baht betalen, daarna weer wachten met een nummertje. Na dertig minuten krijg je bij loket 5 een nieuw Thais rijbewijs. Goed voor een jaar.

Vervolgaanvraag: Het jaar daarop ga je weer naar dit gebouw met je paspoort, het Thaise rijbewijs en een bewijs dat je hier woont. Je hebt (soms) ook weer een gezondheidsverklaring nodig. Probleemloos krijg je nu een rijbewijs voor vijf jaar. Je moet wel de expiratiedatum na het eerste jaar/eerste aanvraag goed in de gaten houden. Ga op de datum of net erna. 1 week later is geen bezwaar. Het vernieuwen van een 5 jarig rijbewijs gaat op dezelfde manier.

Een laatste advies: ga vroeg in de ochtend, bijvoorbeeld 7.45 uur. Dan is het nog niet druk. Het is binnen erg warm. Wat te doen, wanneer je geen internationaal rijbewijs hebt? Dan moet je ter plekke naar een Thaise film van twee uur kijken, gevolgd door een schriftelijke test. Uren later moet je een rijexamen doen op een parcours vol obstakels. Je moet zelf voor de auto of motor zorgen.

Wanneer je zowel een auto- als een motorrijbewijs wilt, moet je op beide de test doen. Het kan allemaal op één dag, wanneer je zowel een auto als een motor bij je hebt. Natuurlijk kun je daar altijd wel van een Thai die zijn motorexamen aflegt voor 200 Baht zijn motorbike lenen.

No votes yet.
Please wait...

14 reacties op “Thais rijbewijs in Pattaya verkrijgen: de procedure”

 1. Gringo zegt op

  Prima uitgelegd, maar het behoeft een belangrijke aanvulling. Als je geen Internationaal Rijbewijs hebt, maar alleen een Nederlands rijbewijs, kun je bij de Nederlandse Ambassade een Bewijs van Echtheid aanvragen. Met dat bewijs heb ik een rijbewijs voor zowel motorbike als auto gekregen zonder problemen.

 2. pietpattaya zegt op

  Ter aanvulling vervolgsaanvraag;na de 1e keer verlenning van 5 jaar is je bewijs 5 jaar+ aantal dagen tot je verjaardag geldig daarna; ga na je verjaardags datum krijg je geen 5 maar 6 jaar min het aantal dagen dat je later komt max 5 dagen aanhouden geen probleem.

  Ga je eerder ;best kans dat je te vroeg bent en later terug moet komen t.i.t.

 3. Ed Melief zegt op

  Die :”winkeltjes” aan de overzijde zijn erg handig als je de auto-jaarbelasting moet betalen. Het is mogelijk dat je echt UREN moet wachten. Bij zo’n “winkeltje” betaal je 50 of 100 Baht (dat weet ik niet meer zeker) en binnen VIJF MINUTEN ben je geholpen.

  Vriendjespolitiek of corruptie! Daar kan ik meer over vertellen. Bij de Nederlandse Ambassade keek hij nog geeneens naar mijn pasfoto’s maar zei dat ze fout waren.Aan de overkant ipv 200 voor 300 Baht. In Pattaya ging ik naar de fotograaf. Die was woedend. Vroeg uit welk land ik kwam en kwam met de papieren voor Dutch photo’s.
  Exact pen perfect en die van de ambassade hardstuikke fout.

  Bij Friendship krijg je een parkeerbonnetje met de tijd erop. Ik, kwam 11.01 uur binnen en op het bonnetje stond 11.17 uur. Elk uur kost 40 Baht., maar zo kost de eersteb drie kwartier 40 Baht. Ik ging naar hem toe en maakte hem attent op de fout. Hij lachte heel hard en wilde weglopen. Ik hield hem tegen en hj moest corrigeren. Ja zo is er veel!!

 4. peter bol zegt op

  Hallo luitjes
  Het eerste gedeelte van het verhaal klopt helemaal.
  Maar om je rijbewijs te verlengen voor 5 jaar heb je wel degelijk weer een Internationaal
  rijbewijs nodig.
  Zelf heb ik 2 jaar geleden mijn beide rijbewijzen gehaald en dat ging inderdaad volgens de eerder omschreven procedure.
  Vorig jaar weer daar naartoe maar zonder Int Rijbewijs want dat was niet nodig werd mij door div personen verteld (je heb toch al een rijbewijs) maar dat feest ging niet door.
  Wel konden wij weer een rijbewijs voor 1 jaar krijgen of zeg maar halen want daar moesten wij wel het nodige voor doen. (we waren met 6 personen)
  Allereerst moet je theorie examen doen en dat gaat tegenwoordig via de computer dus niet meer schriftelijk. Dat is een multiplechoice test waarbij je van de 30 vragen er 22 goed moet hebben, er zit bijna geen verschil tussen auto of motor.
  Zak je daarvoor dan is dat geen probleem want je mag het eventueel enkele keren over doen. Mocht je nu zakken dan scroll je door naar beneden want daar staan de fouten vragen met de goede antwoorden erbij. Dus handig tijdens het overdoen.
  Stel dat je daarvoor geslaagd bent ( en dat waren er maar 2 inclusief mijzelf) dan moet je ook nog “afrijden” . Dat doe je in principe in je eigen auto of op je eigen brommer.

  Ook dit is Thailand, want een Thai komt met zijn eigen auto of brommer daar naar toe
  en als hij/zij zakt gaat deze weer vrolijk naar huis in zijn eigen auto of brommer.
  en dat gebeurt vaak want ook de Thai moet achter de computer.

  Een auto was geen probleem maar wij hadden geen brommer bij ons want wij wisten dit niet, maar alles is te huur daar, ook eventueel een auto.
  Probeer als je dat moet doen, bij het ontbreken van een Int rijbewijs, met een wat kleine auto te komen want je moet achteruit inparkeren.
  Maar uiteindelijk zijn wij alle 2 geslaagd voor alles en kregen wij dus de rijbewijzen voor maar weer 1 jaar.
  Dit jaar weer er naar toe (3 maal is scheepsrecht) en voor mijzelf was het weer even zweten want wat was het geval, enkele dagen daarvoor was ik mijn portemonee verloren (of gerold) en daar zaten beide rijbewijzen in.
  Maar aangezien ik altijd kopieen maak van alle pasje ben ik met de kopieen naar het politie bureau gegaan om aangifte te doen.
  Met de kopieen en het ‘ proces verbaal”naar het kantoor gegaan DUS OOK EEN INT RIJBEWIJS en de al eerder omschreven papieren en zonder probleem alle 2 de rijbewijzen zonder problemen gekregen voor bijna 6 jaar.
  Ik ben van Januari en was daar in Maart dus 5 jaar plus 10 maanden.

  Doe er jullie voordeel mee Peter bol

 5. Piet zegt op

  Een opmerking , alles is correct beschreven alleen het verhaal over het int rijbewijs klopt niet . Ik heb mijn rijbewijs in Mei verlengd voor 5 jaar en had geen int rijbewijs nodig ook geen kopie .

  • jan zegt op

   ik hetzelde ben in january geweest met alleen mijn thaise rijbewijzen,en kreeg ze vlot voor 5 jaar zonder international rijbewijs.

   • peter bol zegt op

    Hallo Jan en Piet

    Nog even een opmerking n.a.v de reactie van Jan en Piet
    Hebben jullie de rijbewijzen ook in Pattaya verlengd ? en het is wel zo,
    als je al een rijbewijs heb voor 5 jaar dan is inderdaad een internationaal
    rijbewijs niet (meer) nodig.
    Was dat bij jullie het geval??????

    GR Peter Bol

 6. jan zegt op

  ik had zo wel mijn motor als auto eerst voor 1 jaar,in pattaya verlengd voor 5 jaar tot aan mijn verjaardag ,dus ook nog 2 maand langer.
  zonder international rijb. te overleggen,alleen thais

 7. peter bol zegt op

  Zo zie je maar weer dat regels er zijn om overtreden te worden.
  En dat zeker in Thailand.
  Of die regels nu tijdens mijn verlenging of tijdens die van jou zijn
  overtreden laten we maar in het midden.
  Misschien had jij mazzel of ik gewoon pech.
  Waar het om gaat is dat we beiden nu onze Thai’se rijbewijzen hebben.

  Gr Peter Bol

 8. Roelof zegt op

  Is er geen uitschrijvingsbewijs uit het GBA nodig? Of is een bewijs van een huis in Thailand voldoende?

 9. quillaume zegt op

  Kan ik met mijn Nederlandse rijbewijs een thais rijbewijs aanvragen?
  Mijn internationaal rijbewijs is verloren gegaan.

 10. Ton zegt op

  Ik wil reageren o.b.v. de situatie in Bangkok. Ik heb geprobeerd een Thai rijbewijs te krijgen echter dit is niet gelukt.
  Bij mijn eerste bezoek aan het kantoor, verstrekking rijbewijzen, kreeg ik een formulier “documents required for a Thai driving license.”. Met de volgende inhoud.

  1) passport including non-immigrant visa.
  2) certificate of residency (required from embassy)
  3) medical vertificate from doctor.
  4) current or interntional driving licence (moet in engels vertaald worden, ambassade geeft een verklaring af voor 1190 baht.

  De adder onder het gras bleek bij punt 2 te liggen. Ik heb een officieel document IN THAI dat ik eigenaar ben van een appartement in BKK, echter men “eist” een verklaring van de ambassade. Ik kon deze niet krijgen omdat ik zowel in NL als in Thailand woon (en dat zou niet kunnen). Ik moet uitgeschreven zijn in NL. Discussie onmogelijk…….
  Het blijkt dat de situatie niet overal gelijk is en je iemand moet vinden die je wel wil “helpen”. De gezondheisverklaring 50 baht stelde helemaal niets voor, de dokter vroeg of ik goed kon zien en ik vertelde haar dat ik haar goed zag. Mogelijk is de situatie anders indien je een work permit hebt.

  Ik ga het elders proberen. Alles werkt hier anders en een goed netwerk is belangrijk. Blijf lachen, toon niet je emoties

 11. Freddy zegt op

  Meschien kan iemand mij helpen, mijn rijbewijs verloopt de 25 juli 2013, maar ik ben in Belgie vanaf Juni tot September, nu was mijn vraag “Wat staat mij te doen ?”
  Hartelijk Dank Fr.

 12. cor buriram zegt op

  IRB Internationaal Rijbewijs ANWB
  Thais rijbewijs aangevraagd te Chom Chong,( Baht 500) de volgende dag naar CBR
  Buri Ram, anderhalf uur gewacht en mooi op
  de foto met een schitterend creditcardrijbewijs voor slechts 215 Bath voor een
  jaar.
  Overtuig je van de noodzaak van het IRB anders is het zonde van de belachelijke
  €18,95 voor het grijze vodje van de ANWB.
  Doe er je voordeel mee.
  Gr Cor Buriram


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website