Op 1 april 2017 is de Kieswet veranderd waardoor u zich voortaan nog maar één keer ‘permanent’ hoeft te registreren. Bent u eenmaal geregistreerd dan krijgt u automatisch uw briefstembewijs toegestuurd.

Met deze permanente registratie kunt u wel stemmen tijdens Tweede Kamerverkiezingen, Europese Parlementsverkiezingen en raadgevende referenda. Unit Verkiezingen stuurt u dan voor elke verkiezing de documenten waarmee u per brief kunt stemmen. U hoeft zich dus niet meer voor elke verkiezing opnieuw te registreren (zie video onderaan).

U registreert zich eenvoudig met het formulier:Registreer u permanent als kiezer buiten Nederland

 • Vul het formulier in.
 • Onderteken het.
 • Stuur het formulier samen met een kopie van uw bewijs van Nederlanderschap (een kopie van uw Nederlandse paspoort of Identiteitskaart) op.
 • Volg hiervoor de instructie in het registratieformulier.

U krijgt per e-mail een bevestiging wanneer de gemeente uw registratieverzoek heeft ontvangen. Zodra de gemeente uw verzoek heeft verwerkt, ontvangt u een bevestiging van uw inschrijving.

Voorwaarden voor registratie

Voor registratie als kiezer buiten Nederland gelden de volgende voorwaarden:

 • U woont buiten Nederland, en u staat niet meer ingeschreven in een Nederlandse gemeente.
 • U heeft op het moment van de aanvraag de Nederlandse nationaliteit.
 • Uw kiesrecht is niet afgenomen.
 • U bent op het moment van de aanvraag 17 jaar of ouder. U kunt pas meedoen aan verkiezingen als u 18 jaar of ouder bent.

Stemmen als kiezer buiten Nederland

Bent u eenmaal geregistreerd dan krijgt u automatisch uw briefstembewijs en bijbehorende retourenveloppen toegestuurd per post. U krijgt vóór elke verkiezing het stembiljet automatisch per e-mail. U kunt dit stembiljet zelf printen, invullen en samen met het briefstembewijs en een kopie van uw Nederlandse paspoort of identiteitskaart opsturen naar het adres van het briefstembureau op de retourenveloppe. Omdat Unit Verkiezingen het digitale stembiljet niet hoeft te laten drukken en versturen, krijgt u het eerder. U heeft dus langer de tijd om uw stem terug te sturen.

Wilt u uw stembiljet toch per post ontvangen? Dan kunt u dat aangeven op het registratieformulier. Het is uw verantwoordelijkheid om uw briefstembewijs tijdig te retourneren aan het briefstembureau.

Het is ook mogelijk om zelf met een kiezerspas in Nederland te stemmen, of iemand een volmacht te geven om uw stem vóór u uit te brengen. Als u kiest voor één van deze laatste twee opties moet u dit voor elke verkiezing opnieuw aangeven. Iemand anders voor u laten stemmen kan bijvoorbeeld handig zijn als u verwacht dat de post niet tijdig geretourneerd kan worden of de postverzending minder betrouwbaar is in het land waar u verblijft.

Houd uw adres actueel

Verhuist u naar een ander adres in het buitenland? Geef dit dan door aan de gemeente Den Haag. U leest er meer over op de pagina: Adres wijzigen als kiezer buiten Nederland.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=F0e_jDWzvgw[/embedyt]


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “Permanente registratie als kiezer buiten Nederland”

 1. erik zegt op

  Enerzijds een groot gemak nu ik van het steeds weer inzenden van hetzelfde briefje en kopie-paspoort af ben. Aan de andere kant, ik sta er al 15 jaar geregistreerd en kan weer opnieuw gaan beginnen. Dat men dit niet kan coördineren is me een raadsel. Enfin, aan de slag maar weer voor de goeie zaak.

  • Ger zegt op

   Ik ben een tegenstander van dat je mag stemmen in een land terwijl je er lang niet woont of er geen binding mee hebt los van een papiertje (paspoort) dat je toevallig geboren bent in een land. Want daar begint de ellende vaak mee. Pas je gewoon aan de nieuwe omgeving en laat de kiezers die daar wonen stemmen over hun eigen omgeving. Zelfs als je al 70 jaar er niet woont , gelijk na geboorte verhuisd bijvoorbeeld, of je bent er niet eens geboren, bijvoorbeeld mijn dochter hier in Thailand, maar hebt wel de nationaliteit (reisdocument) dan mag je in beide voorbeelden ook stemmen en hebt dus “invloed” in dat land.

 2. NicoB zegt op

  Gemak dient de mens, het ondertekende registratieformulier kan ook samen met een kopie van je NL paspoort of ID card per email worden toegezonden aan:
  kbn.verkiezingen@denhaag.nl
  Succes.
  NicoB


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website