(Nancy Beijersbergen / Shutterstock.com)

Het is weer zover voor de Nederlanders, we mogen weer stemmen. Omdat ik wel eens wilde weten wat wij Nederlanders in Thailand kunnen verwachten van een nieuwe regering heb ik een mail gestuurd naar de 5 grootste partijen in de peilingen. Dit met de vraag; wat wij terug krijgen voor de belasting die wij vanaf 01-01-2024 in Nederland gaan afdragen behalve het bezit van een Nederlands paspoort en stemrecht. Tot op heden nog geen antwoord gekregen.

Dan maar de partij programma’s erbij gepakt, ook daar is weinig te vinden. Welke partijen zijn voor een verhoging van de AOW? Het zal geen verrassing zijn, de linkse partijen plus de PVV en 50+ willen de AOW verhogen, maar pas op er zit een addertje onder het gras, D66 wil de AOW verhogen, maar de pensioenen extra belasten.

De PVV, volgens sommige mensen de partij voor de gewone man wil de AOW verhogen en zelfs de AOW-leeftijd verlagen naar 65, maar dan wel alleen voor Henk en Ingrid die in Europa wonen, Fatima en Mohammed (die overigens net zoveel premie hebben betaald als Henk en Ingrid), die in Marokko en Turkije wonen hebben pech want de PVV wil de AOW verhogen via de heffingskorting dus zijn wij Nederlanders in Thailand ook de klos.

Dan zijn er partijen zoals de nieuwe partij van Pieter Omtzigt die voorstellen om maar een gering aantal asielzoekers toe te laten in Nederland, een goed en in mijn ogen een noodzakelijk streven, echter daar gaat Den Haag niet over maar Brussel.

Milieu is een hot item deze verkiezingen, welke partijen zien de noodzaak hiervan in en willen flink doorpakken en welke partijen willen het maar een beetje voor zich uit schuiven, hoe langer we wachten hoe duurder het wordt.

Ik heb mijn keuze al gemaakt en ingestuurd, kies verstandig en als je er niet uitkomt, kun je altijd de kieswijzer gebruiken.

Ingezonden door GeertP

22 reacties op “Tweede Kamerverkiezingen (lezersinzending)”

 1. Antonius zegt op

  Beste Geert,
  Leuk dat je ons inzicht geeft in wat de politiek wil. Maar heeft stemmen nog wel zin? Mijn redenatie of je nu gebeten wordt door de hond of door de kat. Gebeten wordt je toch.
  Groet Antoinius.

 2. bennietpeter zegt op

  23 jaar EU, het is een groot drama voor het Nederlands volk op allerlei vlakken !
  Alleen PVV en FVD zijn tegen, de rest niet.
  Zie het begin, prijzen zijn na genoeg omgezet van gulden naar euro 1 op 1. Wat dus inhoudt 2,20731 x zoveel.
  Dit resulteerde dus in de oprichting van de voedselbank in 2002 !
  We staan op nummer 4 wereld ranglijst benzine prijzen, het merendeel van de prijs is accijnzen.
  Zo ook met gas en derhalve volgt elektriciteit.
  Tijdelijk kwartje van Kok? Dankzij Rutte, in vorige functie, nooit meer terug gekregen, was tijdelijk.
  20 naar 21 % BTW, dankzij Rutte, volgens mij was dat ook TIJDELIJK.
  Eerste levens behoefte van 6 – 9 %. Vakantie geld, extra belast.
  Er zijn legio absurde zaken en lange tijd vol gehouden en verslechterd. Ik zal ze niet uit de doeken doen, want dan ben ik nog wel even bezig.

  Mocht ik gaan stemmen, dan wordt het Thierry Baudet.

  Ik respecteer Pieter Omtzigt ontzettend, maar hoeveel CDA standpunten blijven bij hem rond zwieren.
  De EU, een grote flop voor de mensen in dat systeem en zeker in Nederland.
  Voor 2027 moet ik al verhuisd zijn al is het naar België, anders kost me dat….weer.

  • Chris zegt op

   Ik begrijp dat jij graag terug wilt naar de tijd dat je op vakantie met de auto bij elke grens de gulden om moest wisselen (Belgische Franks, Franse Francs, Spaanse Pesetas, Italiaanse Lira’s, Duitse Marken), in elk land met hun munt moest betalen (en altijd snel moest omrekenen wat de prijs precies is) en dat geimporteerde produkten uit andere Europese landen vele malen duurder zijn dan tegenwoordig. En dat je ook niet eenvoudig in Spanje kon overwinteren of zelfs wonen.

  • GeertP zegt op

   Beste bennietpeter dat je teleurgesteld bent in de Nederlandse politiek kan ik begrijpen maar daar ging het bij mijn artikel niet over.
   Ik wil gewoon graag weten of er partijen zijn die wat willen doen voor Nederlandse belasting betalers in Thailand, het zou bijvoorbeeld voor heel veel Nederlanders in Thailand helpen als ze gewoon een Nederlandse ziektekosten verzekering kunnen krijgen, ik ken gevallen van Nederlanders die hier huis en haard moesten achterlaten om voor behandeling terug te keren naar Nederland, dat zou toch heel gemakkelijk anders kunnen.
   Voor de rest is er niet zoveel mis met het systeem in Nederland, je mag kiezen, besef wel dat dat in heel veel landen niet kan en een reactie zoals jij hier geeft kost je in veel landen een paar jaar gevangenisstraf.
   Je hebt het geluk dat je in Nederland mag zeggen wat je wilt en je mag zelfs op een door Rusland gesponsorde gek stemmen die de maanlanding en 9/11 ontkent.

  • Erik Kuijpers zegt op

   Bennietpieter, je vergist je, de EU bestaat sinds 1952. Eerst de EGKS, de volgende naam werd EEG en daarna werd het EU maar het is dezelfde organisatie.

   Jouw ‘groot drama op allerlei vlakken’ is een opsomming van wat jouw portemonnee er van vindt. Dat mag; klagers horen er nu eenmaal bij. Maar je moet geen onwaarheid vertellen; vakantiegeld is niet extra belast maar wordt normaal volgens de tabel belast in de inkomstenbelasting; loonheffing is, en dat weet je heus wel, slechts een voorheffing.

  • Rob V. zegt op

   Beste BennietPeter, mag ik op enkele onjuistheden wijzen en wat nuance aanbrengen?
   – Ja, Forum en PVV willen uit de EU en de euro, maar andere partijen zijn niet allemaal dol op de EU/euro. Zo meent de SP dat in de EU de belangen van burgers ondergeschikt zijn aan het bedrijfsleven en dat moet anders, meer democratie en meer nationale zeggenschap. De Euro achten ze op termijn niet houdbaar en moet een alternatief voor komen. En zo zijn er nog wel wat partijen wiens hart niet sneller gaat kloppen van de EU.

   – De prijzen van gulden naar euro zijn vrij netjes omgerekend, denk ook aan enige tijd weergeven van prijzen in gulden en euro’s. Maar wat wel waar is: de koers was ongunstig. In plaats van 2,2 had dit ongeveer 2,0 moet zijn. Dit heeft de inflatie opgedreven. Zie bijvoorbeeld een artikel van Trouw uit mei 2005: “De Nederlandsche Bank: Gulden was meer waard”. Daar rekenen ze voor dat een parmaham van 4,40 gulden eigenlijk 2,20 euro zou moeten kosten maar dus voor 2,00 euro in de winkel kwam te liggen. Daardoor kreeg de slager 20 cent minder dan wat het product waar was en waar hij het voor inkocht uit Italië. Hij maakte dus minder winst en uiteraard gooide hij toen zijn prijzen omhoog .

   – De BTW van 19% naar 21% was gewoon permanent. Ik heb nooit gehoord dat dit tijdelijk zou zijn, kan het ook niet terug vinden in nieuwsberichten van een paar jaar geleden. Ik weet wel dat tijdens Covid er enkele belastingmaatregelen waren met tijdelijke verlaging (bijvoorbeeld nul procent BTW op mondkapjes).

   Dit stuk gaat eigenlijk niet over de voor en nadelen van Europa maar feitelijke onjuistheden kan ik niet nalaten te benoemen. Hier laat ik het bij.

   • Kees 2 zegt op

    Goede reactie, Rob V!

    Opvallend bij veel (niet alle!) FvD-stemmers is dat hun feitenkennis magertjes is.

    En stemmen op Baudet die in de complotfuik van maanlanding en 9-11 gezwommen is en een
    te slecht analytisch vermogen heeft om daaruit te komen?

 3. Joseph zegt op

  Beste Geert, ik heb heel wat maanden in Thailand doorgebracht gedurende heel veel jaren en ken het land van Noord tot Zuid en van West tot Oost. Ben verliefd op Thailand maar ga steeds met veel genoegen terug naar mijn landje aan de Noordzee waar het goed toeven is. Begrijp nooit de verhalen van Nederlanders die afgeven op het moederland Nederland en ook België waar het Hemels vertoeven is. Simpel de geweldigste landen ter wereld. Uitgezonderd de wintertijd: althans in mijn beleving. In die periode vlucht ik richting Bangkok om in Thailand, Maleisië of bij voorkeur in Vietnam de wintermaanden te overbruggen.En dat kan ik mij veroorloven omdat ik in een land woon waar geen armoede heerst als je een klein beetje je verstand hebt gebruikt en hebt gewerkt.

  • Henk zegt op

   Mee eens, beste Joseph. Vanwege de verworvenheden van Nederland ben ik in staat een goed leven te leiden hier in Thailand. Ik heb in Nederland een opleiding kunnen volgen, 47 jaar gewerkt tegen een goed loon en met uiteindelijk ook nog een goed pensioen en een AOW-uitkering voor 2 mensen, uit verkoop huis een flinke winst kunnen maken, mijn kinderen en hun kinderen hebben het goed, wat moet er nog meer? Wat is het dat GeertP verwacht van de politieke partijen dat hij hen die vraag stelt? Verleden jaar en ook weer per 1-1-24 zal de AOW opgehoogd, de pensioenen geïndexeerd, een belastingtarief minder dan 10%, helaas geen ziekteverzekering. Maar dat weet je als je uit Nederland/EU vertrekt. De afgelopen regeringen Rutte zijn een ramp gebleken. Vandaar dat ik het NSC van Omzigt wel zie zitten. Maar hebben wij in Thailand nou zo veel last van wat daar in Den haag allemaal gebeurt. België is nog erger. Die zitten elkaar per definitie dwars. Na de wintermaanden vliegen wij weer voor enkele maanden terug. Zijn toch echt blij dat wij vroeger in ons wiegje daar zijn neergelegd. Als je in Thailand kunt komen wonen moet je eens tevreden zijn met het feit dat dit toch maar allemaal kan. Ik zei al: niet alleen jarenlang hard gewerkt, maar ook door de verworvenheden die Nederland bood.

  • GeertP zegt op

   Beste Joseph,ik geef niet af op Nederland, ik besef heel goed dat ik dankzij mijn werkzame leven in Nederland nu kan genieten in Thailand.
   Nu we op 01-01-2024 belasting gaan betalen over het inkomen vanuit Nederland is het toch niet meer dan terecht dat we daar ook iets voor terug krijgen, echter worden we tegenover een belasting betaler die in Nederland woont flink gediscrimineerd, we krijgen geen heffingskorting en we mogen geen gebruik maken van een Nederlandse ziektekosten verzekering.
   Ik heb voldoende om voor mijzelf te zorgen maar er wonen hier ook Nederlanders die op het randje leven qua inkomenseisen voor de jaarlijkse verlenging, die moeten dus maar vrouw en kinderen achterlaten om in Nederland behandeld te worden?
   Je hebt als Nederlander rechten en plichten, maar als Nederlander in Thailand alleen maar plichten, dat moet anders kunnen in mijn ogen.

   • Erik Kuijpers zegt op

    GeertP, jouw vraag aan enkele partijen werd niet beantwoord en mij verbaast dat niet.

    Het antwoord zou ontluisterend zijn: ‘Nee, meneer P, we doen (lekker) niks voor jullie die van onze centen op de rug in de zon liggen…’. Tja, zo ziet men jullie nu eenmaal. Dat je alleen maar profiteert van je pensioencentjes en je AOW ziet men ineens niet meer in. Overwinteren in Zuid-Europa mag dan weer wel…

    Heffingskorting en zorgpolis, vergeet het maar voor Thailand. Daar is het politieke klimaat in NL niet naar. Het nieuwe belastingverdrag zal binnenkort wel duidelijk worden want 1-1 komt nu wel heel dichtbij; ik heb eerder al geschreven dat beide landen die datum echt niet gaan halen.

 4. Piet de Vries zegt op

  Ben inmiddels de 85 jaar aangetikt maar mag godzijdank nog wel stemmen, hoewel veel “woke” types dat graag anders zouden zien. Ik woon al 30 jaar in Pattaya en mocht nog in de vut destijds. Kan ook al niet meer vanwege de linkse kerk.
  Ik kan natuurlijk zeggen van: het zal mijn tijd wel duren en het bier in Pattaya in koud en de meisjes heet, maar kan ik gvd nog iets zeggen over die bende daar in Hollandistan??
  Ik heb dus al direkt gestemd. Voor een rechtse partij, voor een rechts land, voor een rechtse wereld.
  Laat NL asjeblieft Nederland blijven. Uit de EU, uit de NAVO, de VN en al die andere internationale ongein!
  Getekend,
  Piet de Vries, langjarig Pattaya-expat

  • Erik Kuijpers zegt op

   Moderator: Teveel op de persoon. Respecteer een andere mening al stemt die niet overeen met de uwe.

 5. GeertP zegt op

  Beste Piet,al 30 jaar in Pattaya met de VUT gegaan op 55 jarige leeftijd in 1994 tijdens het kabinet Kok,u weet wel die linkse ex vakbondsleider.
  U stemt rechts,prima dat is u goed recht,maar u zit al 30 jaar in Pattaya dankzij de linkse kerk.

 6. FrankyR zegt op

  Beste,

  We hebben al jaren rechts beleid in Nederland. De gevolgen zien we nu. Maar wonder boven wonder krijgt ‘de linkse kerk’ er de schuld van? Verrassend hoe men tegen diens belangen stemt. Elke keer weer!

  Mvg,

 7. Rob V. zegt op

  Het sociaal welzijn is meer dan AOW en dergelijke, maar of het leven een beetje betaalbaar is zal menig Nederlander toch wel belangrijk vinden. Kort door de bocht kun je verwachten dat op links er meer steun is voor een hoger minimuminkomen inclusief de oude dag, en op rechts het meer “eigen verantwoordelijkheid” is, en wie dus geen pracht baan heeft daar financieel ook de gevolgen van zal merken. (daarom vindt ik het verrassend dat er nogal wat mensen zijn die “links” meer schuldig achten aan hun sociale achteruitgang en versobering dan “rechts” dat zou zijn).

  Even van de bekende partijen de standpunten er bij genomen:

  – VVD: “Daarbinnen (het pensieoenstelsel) moet er ruimte zijn voor zoveel mogelijk
  keuzevrijheid, bijvoorbeeld door het mogelijk te maken de AOW later in te laten gaan voor een
  hogere uitkering” en “verplichte leeftijdsontslag in cao’s afschaffen en de arbeidsmarktpositie van gepensioneerden verbeteren”. Samengevat: langer doorwerken voor ouderen versimpelen en belonen.

  – CDA: “De AOW is een ongetoetst basispensioen en dat moet zo blijven. De AOW
  geeft bestaanszekerheid aan ouderen die niet meer kunnen werken. Voor
  aanvullende pensioenen steunt het CDA de nieuwe pensioenwet” en “Senioren moeten sneller en
  gemakkelijker aan het werk kunnen. Voor ouderen die langer willen doorwerken,
  maken we het mogelijk om later AOW op te nemen.”

  – NSC: “De AOW en andere uitkeringen blijven daarom gekoppeld aan het minimumloon.” en “De AOW blijft de basis onder het pensioenstelsel. Wij willen het aantal mensen dat nauwelijks of geen
  aanvullend pensioen opbouwt terugdringen. We willen duurzame inzetbaarheid stimuleren zodat mensen zinvol en gezond langer aan het werk kunnen blijven. Voor mensen met zware beroepen moet het mogelijk blijven om eerder met pensioen te gaan. We willen hiertoe aanvullende afspraken over regelingen voor vervroegde uittreding (RVU). Wij willen de indexatie- en kortingsregels binnen bestaande aanvullende pensioenregelingen versoepelen, zodat pensioenen eerder omhoog kunnen en minder snel hoeven te worden gekort”.

  – CU: “Er komt een hoger sociaal minimum, een hoger minimumloon en de zorgpremie gaat fors omlaag. Mensen en gezinnen kunnen beter rondkomen van de bijstand en AOW.” en “Met de Wet toekomst pensioenen is het besluit genomen om het pensioenstelsel te hervormen. Dit is een goede zaak.” en “Op dit moment zijn de belastingtarieven en heffingskortingen voor gepensioneerden en werkenden totaal verschillend. Daar willen we vanaf. Wij willen dat ouderen ook gaan profiteren van de volledige basiskorting (dus geen lagere algemene heffingskorting, zoals nu het geval is). De AOW wordt verder gefiscaliseerd én de AOW wordt extra verhoogd. Ook de ouderenkorting verhogen we met € 1.200 euro per jaar.”

  – Forum: “AOW-leeftijd gaat terug naar 65 jaar. AOW belastingvrij. Keuzevrijheid en stimuleren ouderen die aan het werk willen blijven. Mensen met fysiek zware beroepen recht op AOW na een arbeidsverleden van 40 jaar.” en “We willen een hogere belastingvrije voet van uiteindelijk € 30.000. Dit heeft onmiddellijk een positief effect op het besteedbaar inkomen en is gunstig voor mensen met lage inkomens en voor AOW’ers.”

  – 50plus: “De AOW blijft de hoeksteen van onze welvaartsstaat. De hoogte van de uitkering, de koppeling aan het minimumloon en de fiscale behandeling mogen niet aangetast worden!” , “compensatiepakket voor gemiste indexatiejaren”, “dertiende maand voor AOW-ers”, “afschaffen van de kostendelersnorm voor alle uitkeringen”

  – SP: “Wij verlagen de inkomstenbelasting voor iedereen tot en met een modaal inkomen en verhogen
  het minimumloon tot 16 euro per uur. We laten de koppeling tussen lonen en uitkeringen in
  stand. De aan het minimumloon gekoppelde uitkeringen (zoals bijvoorbeeld de AOW-uitkering
  en bijstand) stijgen daardoor mee. ” “We draaien de nieuwe pensioenwet (het casinopensioen) terug. We verlagen de AOW-leeftijd naar 65 jaar, zodat iedereen voortaan vanaf 65 jaar kan stoppen met werken. We maken een nieuwe en veel eerlijker pensioenwet, waarin werknemers het recht krijgen om ook na hun 65ste door te werken, als ze daar zelf bewust voor kiezen. De AOW stijgt een-op-een mee met het minimumloon. Zo zorgen we dat gepensioneerden flink meer te besteden krijgen”

  – GroenLinks/PvdA: “Daarom verhogen we het minimumloon naar € 16 per uur (60% van het mediaan brutoloon). (..) Uitkeringen als de AOW en de bijstand stijgen mee.” en “Een fatsoenlijke oude dag voor iedereen (…) Onnodig complexe regels in de AOW willen we wegnemen. Zoals afgesproken in het Pensioenakkoord kunnen mensen met zware beroepen als ze dat willen eerder stoppen met werken.” en “Alle werkenden – tot een bepaald inkomen – gaan voortaan verplicht vanaf dag één pensioen opbouwen”

  – PvdD: “Omdat de inflatie de bestaanszekerheid bedreigt, verhogen we het minimumloon naar 16 euro per uur. Aangezien de inflatie niet verdwenen is, hanteren we de vuistregel dat het minimumloon meebeweegt met de andere inkomens en minimaal 60% van het mediane inkomen in Nederland is. Uitkeringen, waaronder de AOW, WIA, Wajong en bijstand, stijgen mee”. en “Wie heeft gewerkt in een zwaar beroep, krijgt vanaf 65 jaar AOW. We maken het mogelijk om te kiezen voor een lagere AOW-leeftijd in ruil voor een evenredig aangepaste AOW-uitkering. Mensen die pensioen opbouwen kunnen kiezen voor een flexibele pensioenleeftijd of een deeltijdpensioen. De AOW-uitkering gaat omhoog. Dit pakt relatief gunstig uit voor gepensioneerden met een laag of geen aanvullend pensioen. De pensioenfondsen gaan we democratiseren, zodat werknemers veel meer zeggenschap krijgen over het belonings- en provisiebeleid en over wat pensioenfondsen met hun geld doen.”

  – D66: “We verhogen het minimumloon naar tenminste €17,50 in 2028, de bijstand stijgt volledig mee. We verhogen de AOW, zodat gepensioneerden er netto op vooruit gaan en de AOW meer in evenwicht komt met andere uitkeringen. We verlagen de lasten voor lage- en middeninkomens.” en “Voor wie dat wil, is het aantrekkelijk om ook na je AOW-leeftijd door te werken (..) Het wordt mogelijk om de AOW tot maximaal drie jaar later actuarieel neutraal in te laten gaan. Daardoor wordt de AOW-uitkering ietsje hoger als deze een jaar of een paar jaar later ingaat”. En “keuzevrijheid binnen het pensioenstelsel uitbreiden. Bijvoorbeeld door de flexibele opbouw van pensioen, zoals tijdelijk geen pensioenpremie betalen en die later inhalen (premievakantie)”. En “Met de initiatiefwet van D66, de Wet eigen strategie pensioenfonds (Wesp), krijgen deelnemers meer inspraak op het beleggingsbeleid van hun pensioenfonds.”. En “We versoepelen de regels voor de aanvullende inkomensvoorziening ouderen, die AOW gerechtigden aanvult tot de bijstandsnorm als er onvoldoende AOW is opgebouwd. Hieronder vallen ook de regels rondom verblijf in het buitenland. De menselijke maat wordt meer leidend” (…) “Daarnaast komt er de mogelijkheid om gemiste pensioenopbouw op latere leeftijd (waar mogelijk fiscaal gefaciliteerd) in te halen, zodat mensen het gat in hun pensioenopbouw zo goed mogelijk kunnen verkleinen.”

  Samengevat door mij: Wie het van een AOW en klein pensioen moet hebben vind een hoger AOW bij de meer socialere (merendeels linkse) partijen. AOW terug naar 65? Dan moet je bij PVV, Forum, SP en Bij1 zijn. Maar de portemonnee hangt wel van meer af dan dit (denk aan belastingen en milieu).

 8. Rob V. zegt op

  Een ergernis van menig AOW-er is volgens mij ook dat wie samenwoont een soort van gestraft wordt (met het argument dat de kosten bij samenwonen gedeeld kunnen worden). Indirect daaraan verwant is de Participatiewet, welke samenwonen (voor o.a. Bijstand) ook bestraft met minder geld.

  Eens even gekeken wat de partijen zeggen over zaken als (Samen)wonen, Participatiewet en Kostendelersnorm. Voor het gemak neem ik aan dat als samenwonen of alleen wonen voor de een of andere uitkering wel of niet bestraft wordt, zo’n partij er waarschijnlijk vergelijkbaar over denkt als het gepensioneerde raakt.

  —–
  SP: “De ‘kostendelersnorm’, een korting op de uitkering, schaffen we geheel af. ”

  PvdD: “We halen het wantrouwen uit regels voor de sociale zekerheid. Mensen in hetzelfde huishouden
  hebben recht op een bijstandsuitkering. We schrappen daarom de kostendelersnorm en
  partnertoets” en “We zorgen dat er gebouwd wordt voor de groeiende behoefte aan woningen voor alleenstaanden, maar ook aan meergeneratiewonen, zodat kinderen en (groot)ouders samen kunnen wonen en voor elkaar kunnen zorgen.” (lijkt mij dat een partij die samenwonen promoot dat dan niet bestraft met een korting op de AOW).

  GroenLinks PvdA: “We schaffen de kostendelersnorm af en geven mensen meer ruimte om mantelzorg te verlenen zonder gevolgen voor hun uitkering” en “We moedigen mensen actief aan om hun woning met anderen te delen, onder andere door de kostendelersnorm te schrappen.” en “We maken op termijn in ieder geval een Bestaanszekerheidswet die de huidige Participatiewet vervangt. (..) , gaan we in de Participatiewet verlichte eisen toepassen, zoals de ruimte om tot € 2.400 per jaar aan giften te mogen ontvangen.”

  Bij1: “Er komt beleid om kwetsbare huurders beter te beschermen. De kostendelersnorm wordt afgeschaft. De partnertoets en inkomensafhankelijke bijdragen uit wetten zoals de Participatiewet worden afgeschaft, zodat samenwonen voor mensen met een beperking makkelijker wordt”

  D66: “Mensen met een beperking of chronische ziekte wonen vaak samen met anderen die voor hen (mantel-)zorgen. Door het samenwonen krijgen mensen minder bijstandsuitkering vanwege de kostendelersnorm. Zij worden financieel gestraft omdat zij samenwonen vanwege de (mantel-) zorg die nodig is. D66 wil daarom in aanvulling op het afschaffen van de kostendelersnorm voor mensen jonger dan 27 jaar, ook de kostendelersnorm afschaffen voor huishoudens waar huisgenoten, partners of familieleden (mantel)zorgen.” (maar eigenlijk niks concreets over oudjes en samenwonen of gekort worden, wel dat men zo lang mogelijk zelfstandig moet kunnen wonen maar dat is het dan ook wel)

  Volt: “We schaffen de kostendelersnorm in de participatiewet volledig af, zodat ook boven de 27 jaar inwonen niet meer tot korting op de bijstand leidt.” en “Ook moet het delen van een woning financieel aantrekkelijker gemaakt worden, onder andere door de kostendelersnorm af te schaffen.”

  Denk: “Bijstandswetgeving (…) Wij schaffen de kostendelersnorm volledig af” en “Keiharde regels die mensen in het nauw brengen moeten afgeschaft worden. We slopen daarom de hardheid uit de Participatiewet en andere wetten”

  CDA: “Zorgen voor elkaar koesteren we. Daar moet je dan ook niet voor gestraft worden. Daarom schaffen we de kostendelersnorm voor familieleden volledig af, zodat je niet gekort wordt wanneer je je ouders een plek geeft binnen je huishouden of wanneer volwassen kinderen voor korte of lange tijd terugkeren naar het ouderlijk huis.”

  NSC: “Het moet makkelijker worden om ouderen dicht bij hun volwassen kinderen te laten wonen door tijdelijke woonunits te plaatsen. Dit mag geen gevolgen hebben voor de uitkering.” en “We stellen middelen beschikbaar voor reparaties in de verschillende wetten die de uitkering regelen voor mensen die bijvoorbeeld arbeidsongeschikt zijn (zoals Participatiewet en WIA), ook om deze wetten te laten voldoen aan internationale verdragen (ILO).”

  Forum: “Aansporing en ondersteuning van mantelzorg via innovatie (bijv. generatiewoningen)”

  BVNL: “BVNL wil dat ouderen weer het respect krijgen dat ze verdienen. Ze hebben immers met bloed, zweet en tranen ons land opgebouwd. De misgelopen pensioen-indexatie wordt met terugwerkende kracht hersteld. Pensioenen moeten niet geïndexeerd worden met een risicovrije rente maar met de werkelijk behaalde rendementen en de kostendelersnorm moet worden afgeschaft zodat alleenstaanden die gaan samenwonen niet worden gekort op hun AOW.” en “Schaf de kostendelersnorm af, zodat mensen kunnen samenwonen zonder een deel van hun uitkering te verliezen.”

  50Plus: “50PLUS wil de solidariteit tussen familieleden en vrienden stimuleren en kiest dan ook voor het afschaffen van de kostendelersnorm voor alle uitkeringen.”

  ——
  Niets relevants over dit in de programma’s van: VVD, SGP, PVV, BBB. Bij de VVD ga ik er dan maar vanuit dat die geen bezwaar hebben tegen korten op de AOW van mensen die samenwonen. De PVV is vaak wel voor meer geld voor ouderen maar geld naar het buitenland dan weer niet dus zou mij het niet verbazen dat een Nederlander die in Thailand gaat samenwonen (met een Thai) daar financieel niet de vruchten van zal plukken.

  Mogelijk nog interessant voor Nederlanders met een Thaise partner zijn de standpunten over meervoudige nationaliteit (het “dubbel paspoort”). Maar dat laat zich raden, linkse/progressieve partijen hebben daar geen probleem mee. Conservatieve partijen vinden het wel een probleem. Bij Omtzigt kan ik er niks over vinden.

  • Eric Donkaew zegt op

   Rob V., dank voor het overzicht.
   Alleen vraag me af: vinden de partijen die de Kostendelersnorm (min of meer) willen afschaffen, dat dat ook moet gebeuren voor Nederlandse AOW’ers in het buitenland?
   Immers:
   . Bijstand is geen AOW.
   . Nederland is geen Buitenland.

   Daar ben ik wel benieuwd naar.

 9. bennietpeter zegt op

  Mijn grootste pijlers voor onterechte verhoging bij gulden naar euro.
  Ik houd van kuit, toen in gulden 9 gulden en in euro dus 9 euro !
  Mijn chinees doet veel meer met vlees, maar ook in prijs 16 gulden en erna 14 euro !
  Vandaag de dag spaar ik voor een Chinese maaltijd, want hetzelfde kost nu 29 euro.

  Met de factor 2,20731 , is dat dus veel duurder en boodschappen waren ook echt niet gehalveerd in prijs.
  Zoals ik reeds stelde sinds 2002 voedselbank! Wat nogmaals bevestigd, dat er iets niet klopt.

  Ja, ik merk dat in portemonnee, maar er zijn er nog een paar mensen.(sarcastisch)
  Beetje degenererend, te stellen, dat je dan een klager bent, Erik. Makkelijk als je genoeg poen hebt.
  Voorlopig zijn er meer dan een 2500000 Nederlanders in nood.
  1,2 miljoen zijn de weg al kwijt en de rest aan het puzzelen hoe of wat.
  Omdat Nederland zo nodig weer mee moest doen in een oorlog.
  Werd op tv gesteld door vrouwelijke minister: “de Nederlander moet de broekriem maar aan halen”
  Makkelijk he, als je salaris 175000 euro is, buiten extra’s en/of andere functies erbij.
  Mag je lezen dat een Blackrock 1500 huizen in Amsterdam en Rotterdam bezit en geen belasting betaald.

  Vakantiegeld heb ik toen mochten lezen is zelfs 2x verhoogd door Wiebes.
  Diverse tabellen nu te vinden met diverse percentages, dus zit er in of niet? Geen idee.
  men fröbelt maar wat aan om je geld te bemachtigen.
  Raar dat Nederland maar 7 miljard/jaar aan inkomsten van bedrijven mist en er niets aan doet.
  Volgens Zembla een belastingtechnisch foefje. Of heeft Nederland ook zo’n foefje en levert meer op?
  Een soort merry go round EU system en laat men het?

  Ik heb het eea nog trachten te vinden qua de btw, zeer ergerlijk want dan moest ik Rutte volgen op youtube in zijn bla bla verhalen. Ik kon het niet langer volhouden dan een paar oude van 2012, want daar wordt ergens de melding gedaan, echter niet gevonden.
  Er bestaat ook een movie waarin Rutte toen beloofde dat een ieder 1000 euro zou krijgen(NIET), daarna werd hij Pinokkio genoemd. Tevens omdat hij in dezelfde tijd, het kwartje van Kok niet wilde terug geven.

  Ja, we hadden de EEG, echter dat blijkt heel iets anders te zijn dan de EU.
  De euro als 1 munt is het enige positieve, omdat je geen geld meer hoef te wisselen, echter is dus gekomen met andere ergere nadelen. Dus ja, ik ga liever dan terug

  Thiery Baudet, alleen al om een statement te maken en te behouden.
  Ooit Wilders gedaan, echter wilde niet regeren, dombo.

  Wat moet ik met een man(partij), die staat te brallen over MH17 en vervolgens 70 onschuldigen vermoord en vele gewonden maakt?! Zag dat eindelijk een rechtszaak bezig is.
  Mogen regering mensen zelf persoonlijk dan maar betalen. Misschien nog wat gevangenis erbij.
  Het is niet zomaar iets, maar wel weg gestopt. Onbegrijpelijk.
  Een man, die niets kan doen aan de verborgen potjes voor het koninklijk huis? En totaal niets voor de burgers?! Heeft u een teiltje voor me?
  Hoe soldaten rechtszaken moeten aanspannen omdat ze PTSS hebben, in missies in ex Joegoslavië.
  Waar medewerkers in onderhoud leger voertuigen kanker oplopen door chroom zouten en ook rechtszaak moeten beginnen. Er zijn nog wel meer militaire aangelegenheden, welke geheel absurd zijn.
  Ik noem nog even terzijde, burger item, de toeslagen affaire.
  Er zijn nog tal van andere onmenselijke zaken.

  Hoe kan je dan enigszins verwachten dat er een partij voor expats zou op komen?
  Geert, dit is echt een lachertje.

  Mensen voor ziekte behandeling naar Nederland? Waarom?
  Als je wijs bent, ga je naar India. Zelfs Amerikanen (dan ook komend uit USA) gaan voor behandeling daar naar toe, is goedkoper!
  Doktoren in India doen stage in USA en gaan dan terug. Dus westers geleeste doktoren en spreken dus ook nog Engels. Dus?

  Als je in Thailand op je krent zit, heb je weinig notie wat er zich in Nederland afspeelt, dan maar zoeken naar partij voor expat en belasting. Zou ik wellicht ook doen, echter zoals Nederland nu is en verder gaat worden?
  Hahahahahaha, no way, Jose.

  • Ger-Korat zegt op

   Rekening houdende met de gestegen prijzen is het besteedbaar inkomen in 2020 ten opzichte van 1977 met 50% gestegen. Dus stijgen de prijzen met bijvoorbeeld 50 dan krijg je het dubbele aan inkomen over deze periode. Het verhaal over de Euro en guldens en de prijsstijging kan dan ook naar het land der fabeltjes worden gebracht. Komt nog een keer bij dat er 5 miljoen banen zijn bijgekomen, was 4,7 in 1977 en nu 9,7 miljoen. En maar blijven klagen dat het zo slecht gaat in Nederland. Verdiep je eerst in cijfers en ga dan wat roepen,voorheen was er meer armoe en hadden mensen minder te besteden, was er minder werk en minder geld.

  • Erik Kuijpers zegt op

   Bennietpieter, wil je me nu vertellen dat de omrekening 1:1 was per invoering euro? Dat is een misverstand. Het eerste jaar euro werden in winkels de prijzen in Hfl en in E aangegeven zodat men kon controleren en ik heb mensen in de winkel dat met de zakjap zien controleren. De omrekenfactor was 2,20371; jij noemt een mij niet bekende factor.

   We zijn nu 22 jaar verder. De inflatie en de prijsstijging deden hun werk maar vergelijk dan ook de lonen en de uitkeringen van vandaag met 2001. Die zijn ook gestegen. Als je prijzen vergelijkt neem dan ook de ontwikkeling van het inkomen mee.

   Onder de armoedegrens in NL 1,2 miljoen mensen en dat zijn er 1,2 miljoen teveel. Maar in de 50- er jaren en nog heel lang daarvoor waren er ook armen in NL getuige de hulporganisaties o.a. van kerken. Van alles maar de schuld geven aan EU, euro en de kabinetten Rutte is onjuist.

   • bennietpeter zegt op

    De inflatie IS geïnitieerd door de overheid, door oa Russisch gas te beperken in eigen land.
    België (eigenlijk dus EU) lapt dat aan zijn laars, immers het gas netwerk loopt door de gehele EU en verder.
    https://www.nu.nl/economie/6278792/europa-koopt-meer-vloeibaar-gas-van-rusland-in-dan-voor-oekraiense-invasie.html
    Dus ik zie hierin een politiek spelletje, waarin(waarschijnlijk oa) Nederlandse bevolking de dupe is.

    Je spreekt jezelf tegen in loon ontwikkeling en het aantal beneden de armoe grens, hieruit volgt logisch dat de loonontwikkeling achter blijft. Immers er zijn al 1,2 miljoen Nederlanders daar.
    En dan nog 1,3 miljoen, die er naar onderweg zijn. Niet uit duim gezogen, maar uit artikel
    Zie voor dat oa Nibud.
    Ook het ontstaan van de voedselbank in 2002, laat ook zien dat er iets niet klopt.
    De toename van mensen bij de voedselbank laat dat wederom zien.

    Dat komt door de overheid en grotendeels (12 jaar) dus de kliek van Rutte.
    Er is zelfs een wet, als je niet snel reageert op je schulden, komt de politie je halen en ga je pardoes een week de gevangenis in. Kan resulteren in verlies van je onderbetaalde baan en dus nog meer problemen. De zg participatie instelling van deze eeuw.
    Ook niet uit duim gezogen, was een docu op tv , welke dat liet zien.
    Ben benieuwd hoe velen vanuit de toeslag affaire hiermee te maken hebben gehad. Deze mensen hebben echt wel wat mee gemaakt.

    Het is jammer dat je hier over heen kijkt en de acties van de overheid tracht recht te breien.
    Het mag nu zelfs miljoenen kosten om de ouders in toeslag affaire te compenseren, dus dan zijn ze nog niet eens gecompenseerd. Dat komt er nog bij. Wel vanuit dit gebeuren, velen in grootste misère terecht gekomen. Geweldig toch?!

    De Groningers, Oisterwijk (Betuwe lijn), midden land bewoners (aardbevingen door zout winning). Allemaal door overheid gedupeerde mensen.

    Er zijn Nederlanders welke een huis zoeken, maar niet kunnen vinden en nu zelfs opzij worden gezet, omdat “vluchtelingen” voorrang hebben. Goed gedaan toch?
    Wie betaalt? Juist, de Nederlander, dus worden nogmaals, weer velen zaken duurder.
    Ik hoor niets meer over Syrië, oorlog, kunnen ze toch terug naar huis? Opbouw van eigen land!
    Erg goed beleid van Rutte kliek.

    Kijk eens op een Zembla, BNN of VPRO tegenlicht, dan kan je zien wat een Nederland uitspookt, niet ten gunste van de Nederlander.
    Kijk eens wat wordt verkwist aan geld door overheid, kan doordat ze alles maar duurder maken voor de Nederlander. Het moet een paradijs worden voor rijken, met slaven.

    Ik zal wat bizarre uitgaven noemen
    Freya trein (300 miljoen), Nieuwe software, niet geleverd (200 miljoen), Rhihanna (100 miljoen)
    Clinton fonds (? miljoen) Paar schilderijtjes (250 miljoen) , verkeerde rubberen bootjes (1 miljoen niet te verkopen, prijs verkoop 70000 euro gevraagd), NH 90 helicopter welke om de have klap kapot gaat(? miljoen)
    ABN amro (40 miljard en levert verlies bij verkoop)
    Gek he Gerrit Zalm werd bestuurder voor een 750000 euro salaris/jaar, hoe kan hij dan boven de Balkenende norm uit komen? En dan nog wanpresteren.
    De Betuwe lijn, laatste keer 2010 hoorde ik dat het ding al op 6 miljard euro zat qua uitgaven en nog verder zou gaan oplopen, terwijl het ding op 3 miljard GULDEN was begroot.
    Dan nog te noemen dat het ding draait met verlies van zo’n 100 miljoen/jaar ?!

    Maakt niet uit toch we verhogen hier en daar wel weer de belastingen. Zowaar de belasting op benzine gaat niet door in januari, of toch weer wel?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website