De Paspoortbalie op Schiphol vierde vorige week haar 5 jarig bestaan. Ruim 38.000 paspoorten en identiteitskaarten zijn er in die jaren afgegeven aan Nederlanders uit alle windstreken. Dat maakt de Schipholbalie de best bezochte ‘grensgemeente’ van Nederland.

Nederlanders die in het buitenland wonen kunnen voor het aanvragen van een paspoort of een identiteitskaart terecht bij Nederlandse ambassades en bij sommige consulaten-generaal. Daarnaast kunnen zij sinds 2013 ook terecht bij de Schipholbalie.

De Paspoortbalie op Schiphol is een zogenaamde ‘grensgemeente’, een gemeenteloket waar Nederlanders die in het buitenland wonen een (zaken)paspoort en/of identiteitskaart kunnen aanvragen en ophalen.

Ruim 38.000 paspoorten en ID-kaarten

Sinds de afgifte van het eerste Nederlandse paspoort in 2013 hebben ruim 38.000 paspoorten en identiteitskaarten via de Schipholbalie afgegeven aan Nederlandse expats. Dus woon je in Thailand en wil je een nieuw paspoort en/of identiteitskaart aanvragen? Dan kan je voor je volgende bezoek aan Nederland een afspraak maken bij de gemeentebalie op Schiphol.

4 reacties op “Paspoortbalie Schiphol bestaat 5 jaar”

 1. Rene Martin zegt op

  Na het sluiten van veel consulaten was het openen van de paspoortbalie een zeer positieve actie voor Nederlanders die in het buitenland wonen. Nadat je een afspraak hebt gemaakt en de aanvraag bij de gemeentebalie op Schiphol is verwerkt kan je deze al na ongeveer 3 werkdagen ophalen. Ook een identiteitskaart of Digid kan je daar aanvragen maar kijk goed op de website wat je nodig hebt voor de aanvraag.

 2. meerinfo zegt op

  Toevallig vandaag hierover gelezen in hetzij VK, hetzij Telegraaf (ombudsman-rubriek), waarbij een site werd genoemd (helaas hier niet bij de hand-kan iemand dit nazoeken?) waar precies gemeld wordt WELKE papieren je allemaal moet meenemen en waar je terecht kan met WELKE wachttijd, als je als expat in NL een nieuwe pas wil/moet aanvragen). ff terug om een ontbrekend geboortebewijs oid op te halen zal er in die situatie voor de meesten niet inzitten.

  • Ger-Korat zegt op

   Informatie staat op deze site:

   https://haarlemmermeergemeente.nl/taak/reisdocument-nederlanders-het-buitenland#section-2

  • Ger-Korat zegt op

   Er staat dat bij het afhalen van de paspoort uw oude wordt ingeleverd. Van belang is het voor degene met een Thaise verblijfsvergunning of visa, dat men deze in Thailand dient te kunnen tonen. Dus zoals de ambassade de oude met gaten erin, dus ongeldig gemaakt, teruggeeft. En ambtenaren zijn ambtenaren en als je strikt leest ben je je oude paspoort kwijt op Schiphol. En ik lees ook niets over een document welke je bij de ambassade kunt krijgen met daarop de tekst dat de oude is vervangen door een nieuwe, zoals soms door een Immigrationkantoor wordt gevraagd.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website