De tarieven voor reisdocumenten via ambassades, consulaire posten en grensgemeenten voor 2021 zijn nu bekend.

Voor paspoorten en Nederlandse identiteitskaarten gelden maximumtarieven. Er gelden aparte tarieven voor bijvoorbeeld nooddocumenten en spoedleveringen.

Woon je in Thailand dan ga je in 2021 bij de ambassade of het consulaat voor een 10-jarig paspoort  € 142,60 betalen en voor een 5-jarig paspoort € 124,40.

Mocht je tijdelijk in Nederland zijn, dan kan je ook naar een grensgemeente waar de tarieven iets lager liggen. Voor een 10-jarig paspoort betaal je dan € 112,72

Zie hier alle tarieven: Tarieven reisdocumenten 2021

12 reacties op “Paspoort en ID-kaart tarieven voor 2021 voor Nederlanders in Thailand”

 1. Geertg zegt op

  De in het buitenland wonende Nederlanders wordt weer n aardige poot uitgedraaid.

  In mijn ogen pure discriminatie.

  • Johnny BG zegt op

   @Geertg,
   In het kader van transparantie in kosten waarbij de in Nederland wonende bewoners niet hoeven bij te dragen aan extra kosten voor de Nederlanders buiten de landsgrenzen is het toch niet raar?
   Het zou weleens goed kunnen zijn om eens eindelijk aan het volk in te laten zien wat voor conseqenties een beslissing hebben. De overheid doet het stapsgewijs maar het scenario is allang bekend vanwege de lange termijn rekenaars die zeggen in welke richting het moet gaan.
   Ik ken uw leeftijd niet maar benijdt maar niet de mensen tot rond de 25 jaar.

   • Jacques zegt op

    Transparantie in de kosten voor zo’n paspoort zou mijns inziens aan de orde moeten zijn. Zeker als je dit soort bedragen gaat vragen voor deze dienst. Het is nu natte vinger werk. Die paspoorten worden in Nederland gemaakt en gaan dan op transport naar Thailand. Die kunnen dus zo met de ambassadeur of zijn personeel in een koffer mee. De personele kosten voor het invullen van deze documenten zal ook niet meer kosten in Thailand neem ik aan, want het personeel verdient hier hetzelfde of minder als in Nederland. Waarom dan dit prijsverschil. Als je die paar paspoorten in ogenschouw neemt zal het betalen van belasting hiervoor door Nederlanders in Nederland ook een druppel op een gloeiende plaat zijn. Overigens ben ik een Nederlander in Thailand en betaal nog steeds als gepensioneerd ambtenaar het volle pond aan belasting in Nederland. Dus die vlieger gaat voor mij niet op. Nee het slaat echt nergens op dit prijsverschil.

   • Ger-Korat zegt op

    Een paspoort in Nederland kost maximaal 94,50 en in Thailand dan 142,60, een verschil van Euro 48,10. Degene welke in Thailand wonen hebben geen gemeentelijke heffingen, geen waterschapslasten, geen onroerend zaakbelasting, lage reinigingsheffing, geen rioolbelasting en daarnaast vaak lagere inkomstenbelasting of indien een laag inkomen zelfs geen in Thailand. Maar wel om de zoveel jaar een nieuwe auto, toeristische uitstapjes welke zo 100 Euro per dag kost of een paar keer per jaar een vakantie van meer dan 1000 Euro per jaar of andere grote uitgaven welke niet noodzakelijk zijn. En maar klagen over een tariefsverschil van 48 Euro voor een termijn van 10 jaar terwijl men bewust de keuze heeft gemaakt om niet meer in Nederland te wonen en zich niet realiserend dat de overheid extra kosten moet maken voor verzending en registratie van de Nederlander in het buitenland. Je dient soms extra kosten voor lief te nemen, nou ik vind omgerekend 4,80 per jaar extra voor een paspoort omdat je in het buitenland woont gezien alle andere uitgaven een koopje.

  • ruud zegt op

   Overdrijft u niet een beetje?
   De kosten om een paspoort in het buitenland af te geven zullen ongetwijfeld hoger zijn, dan om een paspoort in Nederland uit te geven.
   De paspoorten die naar het buitenland gaan, gaan waarschijnlijk via een aparte afdeling van de paspoortuitgifte.
   Dan moeten ze naar Schiphol en naar het vliegtuig worden gebracht, waar ze – heb ik ooit gelezen – in de cockpit meegaan.
   Iets wat wel voor de hand ligt, want diplomatieke post gaat ongetwijfeld niet via het bagageruim.
   Aan die service van de cockpit hangt vast een pittig prijskaartje.
   Dan moet iemand van de ambassade de post ophalen en dan heb je nog de administratieve afhandeling op de ambassade.

   Dat klinkt als een dure hobby voor waarschijnlijk maar kleine aantallen paspoorten per keer.
   Ik vraag mij af, of de prijs wel kostendekkend is.

   • george zegt op

    Diplomatieke post gaat gewoon in ruim. Ik heb 29 jaar vliegtuigen gelost en en geladen tot april 2018 en weet er dus wel iets van. Omdat Ik een Thaise partner heb kreeg vaak de Bangkok kist (wip expres).

 2. Peter zegt op

  Even een aanvulling:

  Je hoeft niet naar 1 van de zogenaamde grensgemeentes maar je kunt ook naar de gemeente Den Haag

 3. Jacques zegt op

  Waarschijnlijk worden ze met goud ingelegd. Dan is het begrijpelijk. Zal mij benieuwen wat de prijzen zullen zijn in 2024 als ik weer aan de beurt ben. Ik ga nu maar al vast sparen.

  • Johnny BG zegt op

   @Jacques,
   Eigenlijk maakt u zich zeer belachelijk ondanks dat ik uw maandelijkse kosten niet ken. Het verschil is 30 euro voor een 10 jarig paspoort en wat let u om het dan nu alvast aan te vragen als het toch wel een besparing van amper een paar baht per dag kan opleveren?.
   Als 30 euro extra teveel is om op te brengen voor een 10 jarig gebeuren dan is er wat verkeerd met uw financiele planning of anders is het populistisch geneuzel waar echt niemand beter van wordt.

   • Jacques zegt op

    Beste Johnny ik bekijk alles naar zijn waarde en vind het gewoon te veel geld voor zo’n boekje. Ik betaalde voor mijn oude paspoort nog zo’n 65 euro in Nederland. Het prijsverschil is niet te verklaren en dat het iets duurder is in Thailand, daar heb ik begrip voor. 75 euro is voor mij wel een uiterste prijs. Dat die paar centen mij ook niet armer maken doet er niets toe. Ik wil de zaak nog wel een aandikken. Het gaat mij om het principe onderscheid te maken tussen Nederlanders in Nederland en in het buitenland. Daar heeft men nogal een handje van gekregen. Ook die jaloers aandoende uitingen van mede Nederlanders, die het er niet op hebben dat er mensen op hun oude dag voor kiezen te verkassen naar een warm land en daar maar voor moet boeten, daar denk ik ook zo het mijne van.

 4. Johan(BE) zegt op

  Voor Belgen kost een paspoort 65€ bij de gemeente in België, 75€ indien aangevraagd bij een consulaire post in het buitenland. Standaard 7 jaar geldig. Via spoedprocedure, in België of in het buitenland, prijs 240€.
  Mijn mening: als België het voor dat tarief kan, waarom NL dan niet?

  • Ger-Korat zegt op

   Omdat we in Nederland nou eenmaal minder belasting betalen dan de Belgen, de belastingdruk in Nederland is 39% en die in België 45% las ik in wikipedia. De gemeentes krijgen gelden van de nationale overheid om hun taken uit te voeren en via de paspoortleges kunnen de gemeentes weer een aanvulling op de overheidsgelden “verdienen”. Verschil tussen België en Nederland is 70 Euro en het paspoort van Nederland is 10 jaar geldig, op jaarbasis een paar Euro verschil, nou doe mij maar aanzienlijk lagere Nederlandse belasting en dan een paar Euro extra kwijt voor een paspoort.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website