In ‘de Tegel’, het on-line magazine van de Nederlandse Vereniging in Bangkok, is een artikel verschenen over de  Sociale Verzekeringsbank die een bezoek heeft gebracht aan Thailand. De SVB is de instantie die de AOW uitkeert en toezicht houdt op de juistheid van de uitkeringen. Ook in Thailand zijn zij bevoegd onderzoek uit te voeren, om zo te controleren of de Nederlandse pensionado’s wel de juiste informatie doorgeven.

Nederlanders die in Thailand wonen en AOW ontvangen moeten één of twee keer per jaar een formulier invullen over de persoonlijke situatie. Je moet dan vragen beantwoorden over bijvoorbeeld de inkomsten van je partner, jouw woonsituatie of bewijzen dat je nog in leven bent.

Vooral de woonsituatie is belangrijk voor de SVB. Ben je bijvoorbeeld ongehuwd en woon je alleen? Dan krijg je een alleenstaandenpensioen. Woon je met een andere ongehuwde persoon en zorg je voor elkaar? Dan is er sprake van een gezamenlijke huishouding (samenwonen). Je krijgt dan een gehuwdenpensioen. De SVB controleert dat met een formulier of soms met een huisbezoek, men kijkt dan of de woonsituatie overeenkomt met het AOW-pensioen dat je  ontvangt.

SVB bezoekt Thailand

In maart 2017 en januari 2018 heeft een delegatie van het Controle Team Buitenland (CTB) van de Sociale Verzekeringsbank (SVB)
Thailand bezocht. Er zijn toen voornamelijk controles uitgevoerd bij AOW-ers en Nederlanders met een Anw-uitkering in de regio’s
Bangkok, Pattaya en Chiang Mai.

Veel Nederlanders in Thailand waren verrast door het bezoek, toch vinden pensionado’s het ook wel begrijpelijk dat er controle plaatsvindt. Er waren ongeveer 200 Nederlanders geselecteerd voor het huisbezoek. Uit de onderzoeken in Thailand zijn meerdere
aanpassingen van de pensioenbedragen voortgekomen, zowel in negatieve als positieve zin.

Hier lees je het volledige verslag: nvtbangkok.org/images/tegel/tegel62-03.pdf


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

55 reacties op “De Tegel: ‘De Sociale Verzekeringsbank bezoekt Thailand’”

 1. Piet zegt op

  Ik ben in maart 2017 in Pattaya bezocht en gecontroleerd zowel bij mij alsmede navraag in mijn omgeving over hoe en wat…later in juni 2017 brief gekregen van het SVB dat onderzoek team alles in orde heeft bevonden.
  Ik had ook niets te verbergen dat scheelt

 2. Willem van der zwan zegt op

  Moderator: Levensvragen moeten naar de redactie worden gezonden.

 3. Gerrit Tienkamp zegt op

  Ja, ik ben ook in Februari 2017 bezocht in Bangkok,
  Al hoewel ik niets te verbergen heb vind ik het wel een beetje inbreuk maken op je privacy.
  De telefoon gaat met een 0031 (dus hollands nummer) dat ze op bezoek wilde komen, Ik zei hierop – maak maar een afspraak, waarop ze antwoorden we staan voor de deur.
  Bij een andere vriend in Bangkok waren ze de zelfde middag op bezoek geweest.
  Ze waren bij hem de kamer aan het renoveren, en woonde tijdelijk in een aangrenzende kamer. Maar ze stonden plots midden in onaangekondid in zijn kamer, gelukkig hoorde hij vreemde geluiden en kwam snel aangesneld. Maar de manier waarop paste hem op z’n minst.
  Ik weet dat dit ook meegelezen wordt, maar ook ik heb niets te verbergen.
  Ze vertelden mij dat ze in 2009 voor het laatst in Thailand waren geweest.

  • brabantman zegt op

   In 2015 waren ze ook in Pattaya

   • l.lagemaat zegt op

    En in 2017 in Pattaya waar ze netjes vroegen of ze binnen mochten komen.
    geen bezwaar.

    • Gerrit Tienkamp zegt op

     Ja, bij waren ze ook netjes (een dame en een heer)
     Heb ze ook netjes te woord gestaan en koffie geven.
     Maar om zich met een 0031 landnummer mobile voor je deur te staan dat kan ook anders.
     En dan ten 2e staat er een 9 persoons geblindeerde pik-zwarte Mini-Van voor deze 2 personen voor de deur, waarbij de buren ook vreemde gedachten krijgen.
     Maar ja eind goed – al goed.

     • Zou wel eens willen weten of ze gewoon economy class vliegen en in een midden-klasse hotel logeren? Het zijn toch onze belastingcenten, nietwaar.

      • Gerrit Tienkamp zegt op

       Als ze met zo’n peper-dure Mini-Van komen met chauffeur zullen ze ook wel lux vliegen en in een duurdere klasse hotel verblijven.

 4. Jasper zegt op

  Hoewel het formeel natuurlijk allemaal klopt – de SVB heeft nou eenmaal recht op controle – kan ik mij toch niet onttrekken aan een gevoel van onrechtvaardigheid, buiten de grote inbreuk op je privacy die zo’n bezoek (ook aan de buren!!) met zich mee brengt.
  Ten eerste krijg je in Nederland als volledig AOW trekker alleen bezoek als er een vermoeden van malversatie is. Vaak betreft het dan jaloerse oudjes die anderen aangeven via een kliklijn: ook werd er gespeurd via stroom, gas en watergebruik. In Thailand wordt je gewoon bezocht omdat je volledig AOW geniet.
  Ten tweede is de kortingsregel ingevoerd op basis van de ” zelfstandigheid van de vrouw ” die best zelf kan opdraaien voor de financiele aanvulling tot volledig AOW voor twee personen.
  Mocht dit overigens niet het geval zijn, wordt de AOW van het stel dan toch nog minstens aangevuld tot bijstandsniveau in Nederland, buiten de zorg- en huurtoeslag om.
  We weten allemaal dat het in Thailand voor de gemiddelde Thaise echtgenote vaak onmogelijk is om met werken die aanvulling tot AOW niveau voor gehuwden te halen. En mijn vrouw is echt te oud zo langzamerhand om nog “de baan” op te gaan. Al is je echtgenote kreupel of ziek: er helpt geen lieve moederen aan, je wordt rucksichlos gekort, eventueel ook nog met een fikse boete er boven op.
  De Nederlandse regering heeft daar dus keihard geen boodschap aan.

  • Peter zegt op

   Ook in nederland vindt een oudere vrouw geen werk meer en wordt je gekort ook wanneer kreupel of ziek terwijl de levensstandaard in nl hoger is dan thailand.Het is nog knap dat er volledig aow uitgekeerd wordt , er zijn genoeg landen buiten de eu waar de aow naar levensstandaard van dat land wordt uitgekeerd.En bij bijstand of aow fraude zou men de uitkering direkt moeten intrekken ,men moet zich in nederland en daarbuiten gewoon aan de regels houden.

   • Jasper zegt op

    Zoals gezegd wordt in Nederland, indien gewenst (en wie wil het niet) de korting aangevuld tot bijstandsniveau, aangevuld met zorg- en huurtoeslag. Zit je al gauw op een kleine 2000,- euro maandelijks, samen. Niet te vergelijken met de 550 euro die je in Thailand overhoud als je getrouwd bent of samenwoont. Waarbij je ook nog maandelijks zo’n 400 euro voor je zorgverzekering mag aftikken.
    In ALLE landen van de wereld wordt de AOW volledig uitgekeerd, de levensstandaard in het betreffende land heeft geen enkele invloed op de hoogte van het bedrag. Het enige wat wel telt, is of het land wel of niet een verdragsland is. Mocht dit niet het geval zijn (zoals b.v. Cambodia), volgt automatisch een korting van 20 % omdat men in dat land geen controle kan uitoefenen op wel of niet samenwonen.
    Bij AOW fraude wordt in sommige gevallen, zeker in het buitenland, de uitkering volledig ingetrokken: bijvoorbeeld als men geen vast adres kan overleggen. Dit heeft o.a. geresulteerd in een Nederlander die zichzelf voor de ambassade uit pure wanhoop in brand heeft gestoken, met de dood als gevolg, omdat hij zijn gezin niet meer kon voeden.
    Heerlijk, die harde maatregelen. Maar niet heus.

  • Nok zegt op

   De Nederlandse uitkeringswetgeving gaat ervan uit dat de samenwonende partner verdienvermogen heeft. Dat geldt voor samenwonenden/gehuwden in Nederland, dus waarom niet in Thailand. Dat Thailand een moeilijer land is om met dat verdienvermogen om te gaan, geloof ik niet. Want hoe doen dat dan al die andere Thaise vrouwen die niet een farang hebben om mee samen te wonen en om van dien AOW te genieten. Kunnen de vrouwen dan wel een baan vinden? En is het niet zo dat Thaise vrouwen juist zeer inventief zijn daar waar het gaat om te kunnen voorzien in hun gezinshuishoudens? Neen, laat die farang die menen dat ze ten onrechte slechts 50% van hun AOW maar sudderen. Hadden ze destijds maar beter zich terdege geïnformeerd en voorbereid, voor wat financiële armslag gezorgd, in plaats van op een houtje bijtend ergens domicilie keizen in een vreemd-ver-weg-land. Om vervolgens te betogen dat de Nederlandse Staat in hun levensbehoefte moet gaan voorzien. Irritant dat soort gewauwel.

   • Ger-Korat zegt op

    Zeer goed verwoord, helemaal mee eens. Als vijftiger wonende in Thailand en alleenstaand weet ik gewoon van de regelgeving. Geen AOW- opbouw voor de jaren in het buitenland en als je samenwoont dan een lagere AOW. Duidelijke regels en men moet niet gaan klagen want de keus heb je om in Nederland of Thailand te wonen zelf gemaakt, niemand dwingt je. Juist wat Nok noemt hoe andere Thaise vrouwen zonder een farang-relatie het doen. Onzin argument om te noemen dat je als Nederlandse AOW-er in Thailand niet alleen wil zijn terwijl de Thaise vrouw werkt: je eigen keuze en partners keuze en val daar een ander niet lastig mee.

   • teun zegt op

    Nok,

    Je hebt kennelijk niet goed nagedacht voor je je reactie gaf. Wat dacht je van het volgende: je emigreert bijvoorbeeld in 2008 op basis van de toen bestaande regelgeving.
    En dan moet je in 2015 vaststellen, dat BV Nederland opeens de spelregels verandert per 1 januari!
    1. Partnertoeslag komt te vervallen (scheelt direct ca E 350,- p/m als je na 1-1-2015 zou gaan samenwonen.
    2. Heffingskorting komt te vervallen per dezelfde datum. Scheelt nog eens ca E 80 p/m.

    Op die manier kun je je natuurlijk voorbereiden tot je een ons weegt, maar tegen dit soort ingrepen (ca 35 % mindering) in regelgeving valt moeilijk/niet voor te bereiden.

    Tot slot. Men kan – net als in Nederland – wel aannemen, dat een partner kan bijverdienen. Maar dat lukt alleen als hij/zij 6 dagen per week werkt, nooit ziek is en nooit op vakantie gaat.
    Een ander verschil met Nederland is: een nederlandse partner krijgt t.z.t. ook AOW. De thaise partner werkt alleen om kass BV Nederland te spekken zonder dat daar iets tegenover staat.
    Ik denk, dat je dit niet kunt uitleggen aan een thaise partner.

    • RobN zegt op

     Beste Teun,

     afschaffing partnertoeslag is al in 1995 genomen en werd per 1 januari 2015 een voldongen feit. Het was dus al ruim 20 jaar bekend dat partnertoeslag ging verdwijnen. De aanvullende wijziging betreft personen die wel al een partnertoeslag ontvingen maar na 1 januari 2015 een nieuwe partner kregen, die groep krijgt ook geen partnertoeslag meer. Degenen die al partnertoeslag ontvingen en waarbij de relatie nog hetzelfde is blijven de partnertoeslag ontvangen.

     De heffingskorting. De Belastingdienst heeft regels zodanig aangepast dat heffingskorting niet meer van kracht is. De politiek heeft dat eind 2014 beslist en op het bordje van SVB gelegd. Die deden er overigens niets aan, kreeg je al heffingskorting moest je zelf aan de bel trekken bij SVB. Ik heb over gebrek aan communicatie een klacht ingediend bij Nationale Ombudsman, die verwees mij naar belastingdienst en SVB en die wezen naar elkaar. Verder maar gedacht dat gelijk hebben iets anders is als gelijk krijgen.

     • teun zegt op

      Maar iets beslissen en dan na 20 jaar (!!) invoeren is toch wel merkwaardig. In Nederland krijgt je partner tzt ook AOW.
      Bovendien blijft overeind staan, dat thaise partner moet gaan werken om de korting op te vangen. Maar dan wel zonder enige “beloning” (AOW bijvoorbeeld). Het geld van de partner dient alleen om kas BV Nederland te spekken. En waar tegenwoordig zo mee wordt geschermd (namelijk mantelzorg en zo lang mogelijk thuis wonen) lukt dus ook niet met 6 dagen werken. Want vakantiegeld danwel zziekengeld kent men hier in Thailand niet.
      Wel worden je voordelen (ziektekostenverzekering) afgepakt, terwijl je tegelijkertijd alle nadelen in je mik geschoven krijgt.
      En alsof dat nog niet genoeg is, vindt de nederlandse fiscus ook nog dat je niet in Thailand woont. Ook al ben je uitgeschreven, stuurt diezelfde Belastingdienst post naar je thaise adres,
      maar als je vrijstelling wil aanvragen dan is opeens het uitgangspunt, dat je niet in Thailand woont (!!??!!) tenzij je een aanslag van de Thaise fiscus kunt overleggen. Dit is trouwens in strijd met het belastingverdrag maar dit terzijde.

      SVB mag overigens rustig komen controleren. Ik heb weinig te verbergen, maar zal me – mocht ik hulpbehoevend worden – op dat moment melden op het Binnenhof. En dan zullen kosten voor BV Nederland hoger zijn.

      Men is pennywise en poundfoolish bezig.

      • Ger-Korat zegt op

       De partnertoeslag is iets van de rode generatie( Ad Melkert) en de Staphorstaanhangers. Waarom zou de jongere partner niet hoeven te werken als de ander 65 is geworden ? Man en vrouw zijn gelijk is indertijd besloten en men is heel coulant geweest om de AOWers tegemoet te komen door 20 jaar de tijd te nemen om de regeling af te bouwen. Zelfs tot het laatst werden jongere partners van degene die 65 jaar werden geadviseerd te stoppen met werken zodat ze de AOWpartnertoeslag zouden kunnen ontvangen. En maar klagen dat de sociale premies en belastingen zo hoog zijn in Nederland; nou dit komt door deze absurde regelingen.

      • Alex zegt op

       U besluit toch zelf om in Thailand te gaan wonen? Daar zitten voor-en nadelen aan.
       U kunt niet alleen de voordelen op pakken.
       En natuurlijk krijgt uw Thaise partner geen AOW als ze nooit in NL gewoond of gewerkt heeft. Lijkt me logisch.
       Ik woon zelf al ruim 10 jaar in Thailand, met een Thaise partner, en heb dezelfde voor- en nadelen. Gewoon mee leren leven en genieten!

      • ruud zegt op

       De beloning voor werken heet salaris.
       AOW krijg je als beloning voor wonen in Nederland.
       2% van de AOW per jaar dat je daar woont.

       Met de verhoging van de AOW is u misschien ook nog 4% AOW door de neus geboord.
       Waar de opbouw eerst van 15 jaar tot 65 jaar liep, is dat later veranderd naar van 17 jaar, tot 67 jaar.
       Die eerste twee jaar opbouw zijn in rook opgegaan, en de opbouw van 65 jaar en 66 jaar krijg je alleen maar als je dan nog in Nederland woont – woonde.

       Hebt u zich al afgevraagd waar u en uw gezin gaan wonen, als u naar Nederland terug gaat?
       U bent geen asielzoeker, dus u krijgt geen voorrang voor een woning.

       Bewijzen dat u in Thailand woont heeft weinig met het belastingverdrag te doen.
       Het belastingverdrag zegt alleen iets over de te betalen belasting, ALS u in Thailand woont.
       Het bewijzen van dat wonen staat daar los van.

       Ik vraag me trouwens af, of u wel in Thailand woont.
       Ik heb tot op dit moment geen wettelijke definitie van het begrip wonen kunnen vinden.
       Misschien gaat de ABNAMRO bank me die nu wel geven, want die beweert dat ik in Thailand woon.
       En misschien bestaat die definitie niet, en dan wordt het pas echt leuk.

    • Alex zegt op

     Gelukkig val ik nog in de oude regeling van voor 2015. Heb een Thaise partner, heb een officieel samenlevingscontract, uitgeschreven uit NL in 2012, woon in Thailand, en krijg de volledige partnertoeslag. Lucky me!

    • janbeute zegt op

     Volkomen gelijk Teun .
     Je hebt zelf nog vergeten te vermelden dat voor velen de AOW pas veel later begint dan de 65 levens jaren en zoals het vroeger ooit eens was voor vertrek naar Thailand .
     Dit geld trouwens ook voor enkele bedrijfspensioenen .
     Mijn AOW en het bedrijfs pensioen van de metaal begint op mijn 66 ste plus 4 maanden .
     Bij mijn vertrek nu alweer inmiddels 14 jaar geleden waren beide 65 jaar , daar komt nog bij dat ik ook nog 10 jaar vrijwillig premie betaald heb voor de ouderdoms wet .
     Ik kan overleven hoor , maar er zijn hier mischien ook wel andere die het niet zo breed hebben .
     En alles op alles moeten zetten omdat ergens in Holland enkele lieden het noodzakelijk achten om de spelregels tijdens de wedstrijd te veranderen .

     Jan Beute .

  • Sjaak S zegt op

   Precies, zo denk ik ook. Ik krijg weliswaar geen AOW uit Nederland en zal deze ook nooit krijgen, maar dat deze in Thailand gekort wordt omdat velen met een jongere partner leven, vind ik buitengewoon vreemd. Hoeveel gekort? Hoeveel uren moet je partner werken om dat gat op te vullen? 10 uur per dag? Zes dagen per week? Jij kunt dan alle dagen alleen doorbrengen? Oh, maar dat zijn SLECHTS de menselijke aspecten en die kennen ze in Nederland niet.
   Hoewel ik graag hier leef en mijn vrouw ook soms graag zou willen werken, hoop ik telkens stiekem dat het niet gaat. Ik heb haar graag om mij heen.

   • Bert zegt op

    Maar dat geld toch ook een iemand in NL die een jongere partner heeft.
    Die zal toch ook zelf moeten werken indien het inkomen niet hoog genoeg is.

    • Jasper zegt op

     Maar niet, zoals in Thailand, 10 uur per dag, 6 dagen per week. En dan nog steeds maar met hooguit 9000 baht thuiskomen per maand.
     Overigens is het zo in Nederland dat als de jongere partner NIET er in slaagt voldoende te verdienen, de overheid bijspringt met zeer riante aanvullingen, zowel qoa uitkering als zorg en huurtoeslag.

     • Ger-Korat zegt op

      Wat een onjuistheid, de hele laatste alinea. Als je samenwoont heb je dus een fiscale partner en wordt op genoemd gebied, zoals uitkeringen en toeslagen, gekeken naar het gezamenlijke inkomen.
      En wat die eerste alinea betreft: er zijn er genoeg die goed verdienen in Thailand..
      En dan de essentie van de AOW: beide psrtners krijgen 50 % AOW, in Nederland dan, en als je nog niet de AOW leeftijd hebt word je geacht je inkomen zelf te verdienen. Dit geldt dus ook voor een Thaise partner als je in Thailand woont. En als je samenleeft kun je kosten samen delen zoals bijvoorbeeld huisvestingskosten. Een alleenstaande kan dit niet delen en heeft dus hogere kosten dus gunt Nederland de alleenstaande AOW-er een hogere uitkering. Sociaal en rechtvaardig.

  • ruud zegt op

   Iedereen maakt keuzes in zijn leven, sommige daarvan met financiele gevolgen.
   Voor die keuzes bent u zelf verantwoordelijk.
   U had ook kunnen besluiten, om niet in Thailand te gaan wonen, net als de meeste Nederlanders doen.

   Maar een keuze is een compleet pakket.
   Je kunt niet kiezen voor emigreren en dan ook nog een aanvulling tot bijstandsniveau willen krijgen.

   Ik heb zelf mijn emigratie uitgesteld, tot ik mij kon veroorloven naar Nederland terug te keren, zonder bij het leger das Heils terecht te komen.
   Dat was ook een keuze… die me jaren in Thailand wonen kostte.

   En inderdaad, als je geen recht hebt op geld, moet je het terugbetalen, eventueel inclusief boete.

  • Bert zegt op

   Je vergeet erbij te vertellen dat als je een bijstand uitkering krijgt je ook verplichtingen hebt in NL.
   Eén daarvan is beschikbaar zijn voor de arbeidsmarkt en actief werk zoeken

   • Jasper zegt op

    Tuurlijk. Als je 55 plus bent en 2 % kans hebt op een baantje….

    In de praktijk wordt je of vrijgesteld, of je levert plichtmatig een adresje in per week. Punt is wel dat je niet langdurig uit Nederland weg mag met een uitkering.

 5. Bert Schimmel zegt op

  Wees blij dat de SVB mag controleren, vanwege een verdrag met Thailand, want anders was je gekort met 20% op je AOW, zoals ik in Cambodja.

  • maurice zegt op

   hoi Bert,
   Ben van plan om binnen afzienbare tijd naar Cambodia te verhuizen. Nu ben ik er enkele maanden per jaar.
   Ben zoals jij AOW’er en 8 mnd in Azie, 4 mnd in Nederland, waar ik officieel woon. Dacht dat je 70% van je AOW kreeg. Is dus 30% minder. Maken ze ‘t je daar moeilijk?
   Bvd voor je reactie.

   • Bert Schimmel zegt op

    @Maurice: Ik leef permanent in Cambodja en van mijn maandelijkse inkomsten kan ik hier goed leven. Moeilijkheden heb ik hier nooit gekend. Ik heb hier een retirement visa, kan je krijgen als je 55 jaar of ouder bent, Je hoeft dan geen enkel bewijs van inkomen te tonen, geld op een Cambodjaanse bank te hebben etc. Gewoon je paspoort naar een reisbureau met visa service brengen, kost zo rond de $290 en na 1 a 2 weken kan je je paspoort weer ophalen.

  • Nok zegt op

   Helemaal terecht jouw opmerking Bert. De AOW-trekkers in Thailand mogen blij zij dat dankzij de met Thailand afgesproken controlemogelijkheden, idem de samenwerking met de Thaise SSO, het woonlandprincipe niet aan de orde is, dus ook geen korting op de hoogte van de AOW en geen automatische aanpassing ervan aan het lager niveau van kosten van levensonderhoud in Thailand. Al denken velen dit niveau nog veel hoger in te moeten schatten omdat kaas en worst bij Tops schijnbaar onbetaalbaar zijn.

   • Jasper zegt op

    “automatische aanpassing aan een lager niveau van kosten in Thailand” is helemaal niet van toepassing op AOW.
    Vroeger, toen er nog kinderbijslag werd uitgekeerd, wel. Dat is nu allang afgeschaft.

 6. De Inquisiteur zegt op

  Haha. Zie ze niet tot in Isaan komen.

  • Johnny BG zegt op

   Dan ken je de Nederlanders nog niet.

   Controle op z’n tijd moet nu eenmaal aangezien het om belastingsgeld gaat,maar ik ben dan weer wel benieuwd of de kosten opwegen tegen de baten.

   • Jasper zegt op

    Ik heb het even uitgerekend, maar als er van de 800 Nederlanders in Thailand 25 zouden malverseren, levert dat zo’n 85,000 euro in het eerste jaar op. In het tweede jaar is de helft daarvan waarschijnlijk (op papier) weer single, en de andere helft terug verhuisd naar Nederland. Alle kosten bij elkaar (bezoek, remigratie, administratiekosten) toch al gauw zo’n 100,000 euro per jaar.

  • David H. zegt op

   Als Belg moet je daar geen schrik voor hebben , wij hebben ander pensioen systeem , als je als single huwt en alles officieel doorloopt krijg je 25 % er bij op je alleenstaande pensioen en wordt een gezinspensioen , niks wordt gekort .

  • René Chiangmai zegt op

   Hoezo niet?
   Je krijgt een ongehuwden AOW op een adres in Thailand.
   Je wordt willekeurig gekozen als een te bezoeken AOW-er.
   Dan nemen ze toch (door SVB betaald) een taxi naar je adres?
   Waar je ook woont in Thailand.
   Dat denk ik tenminste.

   • willem zegt op

    Volgens mij stond er in het artikel dat de inspecteurs alleen in de regio’s Bangkok, Pattaya en Chiang Mai geweest zijn. Niet geheel willekeurig.

    Misschien kiezen ze willekeurig de adressen binnen deze regio’s maar ik zie ze niet willekeurig naar 1 adres in een uithoek van Thailand gaan. Ze controleren liever 10 personen op 1 dag dan 1 persoon in 2 dagen.

 7. Johan zegt op

  De postbode kan mijn huis al niet vinden in Isan laat staan een paar nederlanders. Bovendien is er geen telefoonnummer van mij bekend bij de svb dus bellen kunnen ze ook niet

  • Jasper zegt op

   Dan loop je dus de kans dat je AOW uitkering stop gezet wordt. Je zal niet de eerste zijn die dit overkomt.

 8. Nicky zegt op

  Of er in Nederland zelf niet voldoende te controleren valt. Daarbij is het inderdaad zo, dat alleen diegene gecontroleerd zullen worden, die makkelijk bereikbaar zijn . Zoals dus Pattaya of Bangkok. En niet als je ergens in de rimboe woont. Ben ik blij dat ik Belg ben. Niet dat wij iets te verbergen hebben, maar ik vind het toch redelijk onbeschoft om onaangekondigd binnen te vallen

 9. Alex zegt op

  Ik ben in maart 2017 gecontroleerd, hier in Pattaya. ‘S-ochtends om 09.00 uur stonden ze op de stoep. Ik sliep nog. Maar had en heb er geen enkel probleem mee, integendeel: de controle is compleet legaal en de mensen waren uiterst beleefd en voorkomend. Het is goed dat er gecontroleerd wordt.
  Wat me wel verbaast is dat men niet op zoek gaat naar mensen die al vele jaren “illegaal” in Thailand wonen, met alleen een fake post adres in NL. Zij moeten 2% per jaar op hun AOW uitkering gekort worden. Zij zijn de grootste boosdoeners, maar die opsporen is bijna onmogelijk, omdat zij zogenaamd nog in Nederland wonen…

 10. janbeute zegt op

  Je mag dan ook nog blij zijn dat als je hier in Thailand woont tot op heden ten dagen nog AOW mag ontvangen .
  Want wie zegt niet dat er in de nabije toekomst een voorstel doorgedrukt wordt door de Nederlandse overheid .
  Waarbij alleen uitkeringen geexporteerd mogen worden binnen de grenzen van de Europeesche unie .
  Met uitzondering uiteraard voor Turkye en Marroko .
  Kijk maar eens terug naar afgelopen jaar , hoe snel enkelen waaronder ook ikzelf er uitgekiepert werden in een halfjaar tijd bij de staatsbank ABNAMRO .

  Jan Beute .

  • Jasper zegt op

   Dat is ook de reden waarom ik tot het eind van mijn dagen 4 heerlijke zomermaanden in Nederland doorbreng, een gratis Nederlandse zorgverzekering heb en een goedkoop huurhuisje dat 8 maanden per jaar leeg staat midden in centrum Amsterdam….

 11. René Chiangmai zegt op

  Bijvoorbeeld.
  Willekeurig gekozen uit de groep AOW’ers die een alleenstaande uitkering ontvangen en niet in Bangkok, Pattaya, Hua Hin of Chiang Mai wonen.
  Zou zo maar kunnen.

 12. Frans Duurkoop zegt op

  Beste Thailandblog lezers. Dit onderwerp, de AOW-BEU is al enige malen in diverse uitvoeringen aan de orde geweest. Ik wil nogmaals reageren, omdat de materie bij CRvB jarenlang verkeerd is beoordeeld. De CRvB gebruikte de EU verdragen als beoordeling of de BEU terecht op de inhouding van 20% geoorloofd was. Ik kwam daar achter na de laatste uitspraak op mijn Hoger beroep. Daar bleek uit dat ze niet de Internationale Verdragen handteren maar die van de EU. Nu wij buiten de EU wonen zijn wij wereldburgers en geen Europeanen meer. We zijn nu afhankelijk van VN verdragen ESCR, BPR en de verklaring van de Mensenrechten. Als mede art. 94 grondwet van NL. In die verdragen staat dat de nationaliteit verplichtend is voor het levensonderhoud, medische en ouderen zorg van zijn onderdanen. Aan deze verplichting kan NL zich niet aan onttrekken volgens de internationale RECHTSORDE. Met deze achtergrond heeft de CRvB nog geen enkele uitspraak gedaan voor zover ik weet. Ik ben voor zover ik kan nagaan de eerste klager die gebruik maakt van deze combinatie van internationale regelgeving. Ik verwacht binnenkort uitspraak van mijn 3e Hoger Beroep. Als ze meegaan in mijn zienswijze betekend dat, dat minstens 115.000 AOW’ers de volledige uitkering zullen moeten krijgen incl. een vergoeding voor medische en ouderen zorg met nabetaling. Als de CRvB niet meegaat met mijn zienswijze op deze kwestie zal ik mij gaan richten op Raad van Europa en het Comité voor de mensenrechten in NY. Ik hou u op de hoogte.

  • Cornelis zegt op

   Ik mag hopen dat je argumentatie in de betreffende rechtszaken wat helderder is dan het bovenstaande, en tegelijkertijd hoop ik ook dat je in het gelijk wordt gesteld. Ik vrees echter dat je die internationale verdragen veel te ruim interpreteert.

   • Frans Duurkoop zegt op

    Beste Cornelis. Ter aanvulling dan nog het volgende. Mijn laatste Hoger Beroep bevatte 58 kantjes A4, met nog een aanvulling van 14 kantjes A4 van nagekomen argumenten waar geen tijd voor was bij het opstellen van het eerste deel. Het is niet mogelijk voor mij de gronden van het Hoger Beroep in een kort stukje uitgebreid toe te lichten. Ik heb lang onderzoek gedaan en naar mijn mening heb alles uit de kast gehaald om er een goed en sluitend verhaal van te maken. Er zijn ook 4 brieven over de kwestie geschreven naar de Staatssecretaris van Szw en aan 20 2e Kamerleden als fractie voorzitters en leden van de Sociale kamercommissie. Deze personen houden zich nu nog gedeist omdat de zaak nog onder rechter is. Tot zover mijn aanvulling.

  • Ger-Korat zegt op

   Hoop voor je dat je gelijk krijgt, dat zoals je schrijft dat de nationaliteit verplichtend wordt voor medische zorg, zorg voor ouderen en meer. Gun mijn dochter en zoon , beiden geboren in Thailand en met de Nederlandse nationaliteit, ook alle voordelen van hun Nederlandse nationaliteit, hetgeen waar jij voor strijdt. Daarnaast wachten nog een paar miljoen mensen, afstammeling van een Nederlandse vader of moeder, op een positieve beslissing. Want dan zullen zij ook direkt de nationaliteit van Nederland aanvragen, ongeacht waar ze wonen zoals bijvoorbeeld Australie, Zuid Afrika, Canada en meer. Opdat ze dan recht krijgen op de AOW, de Nederlandse ziektenkostenverzekering en natuurlijk onze kinderbijslag, om maar wat te noemen. Wat ik begrijp is dat jij vindt dat Nederland voor al die vertrokken Nederlanders en hun afstammelingen de voorzieningen beschikbaar moet stellen, ongeacht dat ze nooit of maar een bepaalde tijd belasting en sociale premies hebben betaald, of nog nooit een voet op Nederkandse bodem hebben gezet of zullen zetten.

 13. Top martin zegt op

  Als ze bij mij komen, graag. Zeggen ze het van te voren, is de koffie klaar. Ik heb niets te verbergen.

 14. Danzig zegt op

  Woonachtig in een gebied, het diepe zuiden,met reisadvies code rood, hoef ik in ieder geval nooit voor Nederlands ambtenaren te vrezen. Niet dat ik iets te verbergen heb trouwens.

 15. jan zegt op

  Einde verhaal je kiest er voor om (als je wat hebt verdiend in nederland dus niet de uitkering) om in je eigen land je op dat moment verdiende uitkering te besteden of je kiest er voor om in een ander land te gaan wonen en dan ook te aanvaarden dat iemand die nooit in nederland heeft gewoond geen partnertoeslag krijgt. Ja ook weet je dan dat de ziektekostenverzekering hoger wordt etc. etc. je kiest voor iets maar ja Kruif zei het al ieder voordeel hebt zijn nadeel

 16. TheoB zegt op

  Het is natuurlijk logisch dat de controle onaangekondigd plaatsvind. Met het (ruim) van te voren aankondigen van een controle spoor je geen fraude op.
  Het lijkt mij het meest efficiënt dat in eerste instantie diegenen worden gecontroleerd die verdacht worden op basis van (serieuze) aanwijzingen, vermoedens en misschien ook vooroordelen. Ook is het redelijk efficiënt om te gaan controleren waar grote groepen uitkeringsgerechtigden wonen.
  Maar deze SVB-medewerkers mogen niet zonder toestemming van de bewoner zijn woning betreden. Dat zou huisvredebreuk zijn.
  https://www.svb.nl/int/nl/aow/rechten_en_plichten/huisbezoek/

  De AOW is een persoonsgebonden oudedagsvoorziening. Bij 100% (50jr x 2%/jr) AOW-rechten én een uitvoeringsverdrag tussen NL en het woonland krijgt een samenwonende 50% en een alleenstaande 70% van het netto minimumloon (bruto minimumloon per 1-7-2018 = €1594,20. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/minimumloon/bedragen-minimumloon/bedragen-minimumloon-2018). Als er geen uitvoeringsverdrag is – zoals met Cambodja, Laos, Maleisië, Myanmar, Singapore en Vietnam – krijgt de alleenstaande 50% van het netto minimumloon (https://www.svb.nl/int/nl/aow/wonen_buiten_nederland/beu/).
  AOW-rechten kunnen onder bepaalde voorwaarden ook bijgekocht worden tot een maximum van 100% (Naar Nederland: https://www.svb.nl/int/nl/vv/nieuw_in_nederland/u_komt_in_nl_wonen_of_werken/ Uit Nederland: https://www.svb.nl/int/nl/vv/wonen_werken_buiten_nederland/deelnemen_vv/).
  Dat ALLE landen met een oudedagsvoorziening als de NLse AOW geen korting(en) toepassen bij permanent vertrek naar het buitenland is volgens mij onjuist. Ik hoorde van een Australiër dat hij flink moest inleveren op zijn pensioen. Vergelijk https://www.humanservices.gov.au/individuals/enablers/payment-rates-age-pension/39901 met https://www.humanservices.gov.au/individuals/enablers/pension-rates-payable-people-outside-australia).

  Nederland heeft haar (sociale) beleid meer en meer gestoeld op de idee dat man en vrouw gelijk zijn, met gelijke rechten en plichten. Zij is natuurlijk niet verantwoordelijk voor het (sociale) beleid en de burgers van, en in, een ander land. Thai in Thailand moeten bij hun eigen overheid aankloppen voor (sociale) voorzieningen.

  Het woonlandbeginsel is niet van toepassing op de AOW, maar wordt toegepast op de volgende uitkeringen en toeslagen:
  de Anw;
  de vervolguitkering op grond van de WGA;
  de aanvulling op de vervolguitkering op grond van de WGA;
  de kinderbijslag;
  het kindgebonden budget.
  (https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/uitkering-meenemen-naar-buitenland/woonlandbeginsel)
  Het zou de NLse overheid sieren als ze de zorgkosten in het buitenland ook zouden betrekken bij de wet woonlandbeginsel. Met een dekking die vergelijkbaar is met die in NL (dus ook geen uitsluiting van bestaande kwalen).
  Maar ik heb niet de illusie dat dat ooit gebeuren zal, want de wet woonlandbeginsel is gemaakt met de bedoeling om minder uit te keren met het argument dat de kosten van levensonderhoud lager zouden zijn dan in NL. Dat de kosten van levensonderhoud door met name de zorgkosten véél hoger kunnen uitvallen dan in NL wordt door BV Nederland gemakshalve vergeten.

  • Alex zegt op

   Als je ze niet binnenlaat kunnen ze de uitkering stoppen. Ben je nog verder van huis!
   En iemand die niets te verbergen heeft, heeft ook geen moeite met controle!!!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website