In januari heeft Koningin Beatrix bekendgemaakt dat zij afstand zal doen van de troon en dat haar oudste zoon, de Prins van Oranje, haar zal opvolgen. De NOS zal 30 april live verslag doen vanaf 09.00 uur Nederlandse tijd via Nederland 1 en wereldwijd via BVN.

Vanaf de Dam in Amsterdam verzorgt de NOS een bijna veertien uur durend programma. In deze marathonuitzending staan de plechtigheden rondom de troonswisseling en de feestelijkheden eromheen centraal. Ook wordt gedurende de dag geregeld geschakeld met andere plaatsen in Nederland. NOS-verslaggevers kijken hoe de troonswisseling daar wordt gevierd. Deze ‘road show’ loopt letterlijk door het hele land, van Noord-Groningen tot Zuid-Limburg.

Om half acht wordt het nieuwe koningspaar, vlak voor het vertrek van hun rondvaart in Amsterdam, via een live videoverbinding vanuit Ahoy in Rotterdam toegezongen. De dag wordt afgesloten met achtereenvolgens de koningsvaart op het IJ en het feest op het Museumplein met optredens van diverse Nederlandse topartiesten. De centrale presentatie in Amsterdam is in handen van Astrid Kersseboom en Rob Trip.

BVN zal op 30 april de vertraging in het signaal uitzetten, zodat de troonswisseling wereldwijd live te volgen zal zijn.

Het programma voor die dag ziet er als volgt uit, let op, hieronder staan de Nederlandse tijden:

 • 10.00-10.30 uur: Abdicatie van koningin Beatrix in de Mozeszaal van het Koninklijk Paleis Amsterdam onder toeziend oog van de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, de ministerraad en leden van de koninklijke familie. De koningin ondertekent de Akte van Abdicatie. Op het moment van ondertekenen is Willem-Alexander formeel koning.
 • 10.30-10.50 uur: De balkonscène met koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix. Beatrix en Willem-Alexander houden een korte toespraak. Vervolgens mogen ook de drie prinsesjes Amalia, Alexia en Ariane op het balkon.
 • 13.30 uur: Opening Verenigde Vergadering der Staten-Generaal, voorafgegaan door binnenkomst leden Staten-Generaal en de Staten van de landen Aruba, Curaçao en Sint Maarten, de Rijksministerraad, de Raad van Statevan het Koninkrijk en de gouverneurs en premiers van Aruba, Curaçao en Sint Maarten.
 • 13.50 uur: Koninklijke familie vertrekt naar De Nieuwe Kerk.
 • 14.00 uur: Vertrek van de koning en het hoofdcortège naar De Nieuwe Kerk.
 • 14.00-15.30 uur: Beëdiging en inhuldiging van koning Willem-Alexander in De Nieuwe Kerk. De kersverse monarch houdt een toespraak en legt de eed af.
 • 15.30 uur: Vertrek van de koning en het gevolg naar het Koninklijk Paleis Amsterdam.
 • 16.30-18.00 uur: Receptie voor autoriteiten en leden van de Staten-Generaal in het Koninklijk Paleis Amsterdam.
 • 19.30 uur: Het Koningslied wordt in aanwezigheid van de Koning en Koningin ten gehore gebracht voorafgaand aan de vaartocht. Dit gebeurt bij het EYE Filmmuseum via een videoverbinding met Ahoy Rotterdam.
 • 19.45-21.00 uur: De Koning en Koningin maken met hun dochters een vaartocht over het IJ. Zij varen vanaf EYE Film Instituut langs het Oeverpark en de kop van het Java-eiland. Op verschillende locaties langs de vaarroute krijgen zij een feestelijk programma aangeboden, waaronder een mini-sail. Het programma wordt voor het Muziekgebouw afgesloten met een saluut van schepen.
 • 21.00-23.00: Op het Museumplein is een ‘Oranjeplein’ ingericht, waar ’s avonds een groot ‘Koningsbal’ met optredens van diverse artiesten plaatsvindt. De uitzending zal worden afgesloten met een samenvatting van de gehele dag.

Onder voorbehoud van wijzigingen. Op de website BVN leest u de laatste stand van zaken.

Meer informatie: www.bvn.nl/tekst/troonswisseling

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website