Het Nederlands paspoort behoort tot de meest waardevolle paspoorten ter wereld. Nederlanders kunnen met het paspoort visumvrij naar 188 landen reizen en behoort zelfs tot de top 4 van meest krachtige paspoorten ter wereld. Dat blijkt uit de 2022 ranglijst van het in het Verenigd Koninkrijk gevestigde bedrijf Henley & Partners.

De paspoorten van Japan en Singapore voeren de ranglijst aan en bieden de mogelijkheid om 192 lande186 landen visumvrij n te bezoeken zonder visum. Zij worden gevolgd door het Duitse paspoort (2ᵉ wereldwijd met 190 bestemmingen) en de paspoorten van Zuid-Korea, Finland, Italië, Luxemburg en Spanje (3ᵉ wereldwijd). Het minst krachtige paspoort is dat van Afghanistan, dat onderaan de index staat.

Belgie op plek 6

Het Belgisch paspoort is ook waardevol en staat op de zesde plaats in de paspoort index. Belgen kunnen visumvrij naar 186 landen reizen. Een Thais paspoort heeft duidelijk minder waarde en staat op plaats 65. Thai kunnen visumvrij naar 79 landen reizen.

IATA

De Henley Passport Index, die alle paspoorten van de wereld rangschikt op het aantal bestemmingen dat houders kunnen bezoeken zonder eerst een visum aan te vragen, is gebaseerd op exclusieve en officiële gegevens van de International Air Transport Association (IATA), die ’s werelds grootste en meest nauwkeurige database met reisinformatie onderhoudt en wordt aangevuld en uitgebreid met informatie van de onderzoeksafdeling van Henley & Partners.

Bron: https://www.henleyglobal.com/passport-index

8 reacties op “Nederlands paspoort zeer waardevol: visumvrij naar 188 bestemmingen in de wereld”

 1. chris zegt op

  Misschien daarom geliefd bij criminelen??
  Is daar info over?

  • Jacques zegt op

   Het Nederlandse, maar ook het Belgische paspoort zijn altijd al in trek geweest bij criminelen. Ik heb zelf in het verleden onderzoeken naar paspoortvervalsers gedaan. Meerdere keren kregen we informatie dat de dadergroep zich ophield in Bangkok. Het is een kleine wereld. Doorgaans waren het criminelen uit Pakistan en Afghanistan en de bekende motorbike bendes die hier een grote vinger in hadden. Zoals we weten heeft de immigratiepolitie in Thailand het te druk met het innen van gelden en registreren van buitenlanders en als zodanig een flink aantal kantoortuinen bemenst, vervolgens daar interessant of irritant doet en niet aan opsporing toe komt.

 2. Stan zegt op

  Moderator: Een bron van deze bewering graag

  • Stan zegt op

   Nogmaals, mijn bron is de bron van bovenstaand artikel. Mijn reactie was inhoudelijk ongeveer gelijk aan het eerste deel van Ronny’s reactie hieronder van 02:02.

 3. Jan Willem zegt op

  Ik ben nieuwsgierig waar het verschil tussen een Nederlands paspoort en een Belgisch paspoort zit.
  Ik kan namelijk geen enkele reden bedenken waarom er verschil is.
  Welke 2 landen zijn dit?

  Jan Willem

  • RonnyLatYa zegt op

   Mongolie en Pakistan.
   Gewoon opzoeken en dan vind je dat.

   “Visa-free access destinations” wordt nogal breed bekeken want ook de “Visa On Arrival” en “Electronic Travel Authority (ETA)” wordt meegenomen in de “Visa-free access destinations” en wat op zich eigenlijk ook wel een soort van visa is.

   “The Henley Passport Index compares the visa-free access of 199 different passports to 227 travel destinations. If no visa is required, then a score with value = 1 is created for that passport. The same applies if you can obtain a visa on arrival, a visitor’s permit, or an electronic travel authority (ETA) when entering the destination.

   Where a visa is required, or where a passport holder has to obtain a government-approved electronic visa (e-Visa) before departure, a score with value = 0 is assigned. This also applies if you need pre-departure government approval for a visa on arrival

   The total score for each passport is equal to the number of destinations for which no visa is required (value = 1).”

   https://www.henleyglobal.com/passport-index

 4. Daniel VL zegt op

  Belgisch Paspoort 7 jaar geldig Nederlands 10 jaar.

 5. André Jacobs zegt op

  Beste,

  https://www.passportindex.org/byRank.php

  Persoonlijk vergelijk ik liever op deze website, dat mijns inziens veel duidelijker is en handig in gebruik. Toch raar dat hier de rangschikking iets anders ligt !!
  1/ United Arab Emirates (160)
  2/ Italy (157)
  3/ Duitsland / Zweden, Nederland/ Finland (156)
  4/ Denemarken / Oostenrijk / Luxemburg/ Frankrijk / Polen / Zwitserland/ Zuid-Korea / New Zealand (155)
  5/ België / Spanje / Portugal / Check Republic / Noorwegen / Hongarije / UK / Australië (154)

  Zij spreken over 198 mogelijke landen. Je kan er ook terug in de tijd gaan en dan merk je dat zowel België als Nederland steeds heel sterke paspoorten zijn geweest.
  Mvg,
  André


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website