Uw AOW in Nederland: weet hoe het zit

Heeft u in het verleden in Nederland gewoond of gewerkt? Dan heeft u waarschijnlijk later recht op een AOW-pensioen. U behoudt dit recht als u bent verhuisd naar een ander land. Door nieuwe wetgeving verandert de AOW-leeftijd de komende jaren. Dit betekent dat u later AOW krijgt dan u misschien verwacht.

De AOW wordt uitgevoerd door de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Hieronder legt de SVB uit wat er is veranderd rond de AOW, waar u meer informatie kunt vinden en hoe u contact opneemt met de SVB.

De AOW-leeftijd verandert in Nederland 

Vanaf 1957 ontving iedereen vanaf zijn 65e levensjaar AOW-pensioen. Maar de wetgeving in Nederland is inmiddels veranderd.

De AOW-leeftijd gaat in stappen omhoog:

 • naar 66 jaar in 2018
 • naar 67 jaar in 2021
 • naar 67 jaar en 3 maanden in 2022

Vanaf 2022 is de AOW-leeftijd gekoppeld aan de levensverwachting. U ontvangt uw eerste AOW-pensioen vanaf de dag waarop u uw AOW-leeftijd bereikt. Uw AOW-leeftijd hangt af van uw geboortedatum. Bereken uw AOW-leeftijd op www.svb.nl/aow. Zie ook ‘Wanneer krijgt u AOW’.

Opbouw van de AOW 

Voor ieder jaar dat u in Nederland heeft gewoond, krijgt u 2% AOW-pensioen. Woonde u niet in Nederland maar werkte u wel in Nederland? Dan krijgt u misschien ook 2% AOW-pensioen per gewerkt jaar.

U krijgt op uw AOW-leeftijd een volledig AOW-pensioen als u 50 jaar heeft opgebouwd. Bent u (lang) voor uw AOW-leeftijd naar een ander land vertrokken? Dan ontvangt u een deel van het volledige AOW-bedrag.

Lees meer over AOW-opbouw op www.svb.nl. Zie ook ‘Wanneer bent u verzekerd’.

Zelf AOW aanvragen 

De SVB regelt het AOW-pensioen. Mensen in Nederland krijgen vlak voor hun AOW-leeftijd automatisch bericht van de SVB. Maar wanneer u in een ander land woont, moet u er zelf aan denken om op tijd uw AOW-pensioen aan te vragen. Hoe u dat doet, verschilt per land. Op www.svb.nl staat onder ‘Zelf regelen’ hoe u AOW aanvraagt buiten Nederland.

Vraag uw AOW ruim voor uw AOW-leeftijd aan. Het onderzoek naar uw AOW-opbouw duurt namelijk enige tijd.

Uw SVB Pensioenoverzicht aanvragen

Wilt u nu alvast precies weten hoeveel AOW u heeft opgebouwd? Vraag dan met uw DigiD een SVB Pensioenoverzicht aan via www.svb.nl.

Heeft u geen DigiD? Dan vindt u op de website onder ‘Hoeveel AOW krijgt u later’ een aanvraagformulier. Deze kunt u uitprinten en opsturen per post.

Blijf op de hoogte

De SVB informeert iedereen in Nederland die de AOW-leeftijd nadert, of wanneer de AOW-leeftijd verandert. Maar van veel Nederlanders in het buitenland heeft de SVB geen adres. Daarom is het belangrijk dat u op de hoogte blijft via onze website www.svb.nl/aow. Vindt u niet wat u zoekt? Neem dan contact op via de website. U kunt ook bellen: +3120 656 52 25 (SVB Amstelveen).

Informatie over Nederlands pensioen in het buitenland is ook beschikbaar op Nederlandwereldwijd.

Bron: Nederlandwereldwijd.nl

No votes yet.
Please wait...

49 reacties op “Informatie over AOW-pensioen voor AOW-gerechtigden buiten Nederland”

 1. Sjaak S zegt op

  Geweldig…ik ben twee maanden te laat geboren! 🙁

 2. Henny Van Baal zegt op

  Klopt niet wat u zegt. Ja je moet 50 jaar opgebouwd hebben maar die moeten worden terugverdiend aan de AOW leeftijd. Dus als 20 jarige heb ik 1 jaar in het buitenland gewoond en krijg nu 2% korting terwijl ik als 14 jarige ben gaan werken wn altijd gewerkt heb. Op mijn AOW leeftijd heb ik 51 jaar en 9 maanden gewekt dus niks volledige AOW. De Nederlandse staat bedriegt zijn eigen mensen.

  • Arie zegt op

   Ik weet niet wat je precies bedoelt met “…maar die moet worden terugverdiend aan de AOW leeftijd”, maar ik denk wel dat het klopt wat er gesteld wordt. Je bouwt namelijk nog geen AOW op als je 14 bent. De opbouw periode is 50 jaar voorafgaand aan je AOW leeftijd. Dus toen dat 65 was bouwde je op van je 15de tot aan je 65ste. Stel je AOW leeftijd is nu 67 dan heb je opgebouwd vanaf je 17de, ook al ben je op je 14de gaan werken. Als je dus in die 50 jaar voorafgaand aan je AOW leeftijd in het buitenland hebt gewoond, tja dan heb je in die periode niet opgebouwd en krijg je een korting. Dat is de regel en zo zit het. En verder maakt het niet uit of je wel of niet werkt, je bouwt op als je in Nederland woont.

   • Sjaak S zegt op

    Hier wordt gezegd dat je om AOW te krijgen in Nederland gewoond moet hebben en het zou niets uit maken of je nu gewerkt hebt of niet. Dit klopt niet helemaal. Ik heb vanaf mijn 30ste tot en met mijn 55ste in Nederland gewoond, maar gewerkt in Duitsland. Over die periode krijg ik géén AOW. Zoals het er staat, om AOW berechtigd te zijn moet je gewerkt of gewoond hebben in Nederland.
    Nee: je mag er dan wel gewoond hebben, als je in het buitenland gewerkt hebt, vervalt dat recht net zo goed.
    Ik krijg van slechts 10 jaar AOW. Vanaf mijn 15de tot mijn 25ste. Toen vertrok ik voor vijf jaar naar Duitsland…

  • Harry Romijn zegt op

   Hoeveel jaren u gewerkt hebt, interesseert voor de AOW helemaal NIETS. Iemand, die als huisvrouw of als geestelijk behinderde het hele leven thuis IN NEDERLAND gezeten heeft, krijgt die volle AOW. De AOW gaat uit van het aantal jaren tussen de 15e en 65e IN NEDERLAND verbleven, dus als u in die tijd één jaar in het buitenland gewerkt hebt, krijgt u die 2% korting.
   Maar… vermoedelijk heeft u in dat ENE jaar in het buitenland daar dat ene jaar opgebouwd en kunt u op basis daarvan een soort AOW ontvangen resp. kan dat ene jaar aan NL overgedragen worden. Een studievriend heeft dat met NL en Frankrijk gehad: valt nu onder de Franse regeling, met meetelling van de NLe jaren.

  • John Chiang rai zegt op

   Beste Henny Van Baal,de AOW heeft niets te maken met het feit of iemand nu wel,of niet gewerkt heeft.
   Ook is de nationaliteit niet doorslaggevend of iemand AOW krijgt.
   In jou tijd begon begon iedere rechtmatige inwoner van Nederland vanaf zijn 15e levensjaar,ieder jaar 2% van zijn latere AOW te verdienen,zodat je bij het bereiken van je 65e levensjaar het recht had op de volle 100% AOW.
   Als je dan met 20 jaar een jaartje in het buitenland gaat wonen,is het geen bedriegen van de Nederlandse Staat,maar een gewoon gevolg van jou afwezigheid.

  • Ger-Korat zegt op

   Het gaat niet om het werken waardoor je recht hebt op AOW maar op het aanwezig zijn in Nederland, staat er toch duidelijk. Kijk dat is dan weer aardig vsn de overheid voor grote groepen mensen.

 3. Henk zegt op

  De verhoging van de AOW leeftijd kan ook invloed hebben op het AOW bedrag dat je uiteindelijk krijgt.
  Stel dat je op je 50ste vertrekt uit Nederland en niet meer AOW premie betaalt en dat je AOW ingaat als je 65 bent. Aangezien de opgebouwde AOW jaren begonnen op je 15de heb je dan dus recht op 70% van je AOW (50-15=35 jaar x 2% per jaar).

  Maar wat gebeurd er als je AOW pas ingaat als je bijvoorbeeld 68 word. In dat geval begint de opgebouwde AOW jaren pas als je 18 bent. En dus heb je nu recht maar recht op 64% AOW (50-18=32 jaar x 2% per jaar).

  Ik bazeer het bovenstaand uit mijn eigen AOW gegevens op de SVB site maar kan hier verder niets over vinden. Ook hoor ik niemand hierover dus als mijn verhaal niet helemaal klopt hoor ik het graag.

  • Jasper zegt op

   Klopt. Er wordt gewoon 3 jaar gestolen van mensen die naar het buitland zijn verhuisd. Een vriend van mij die naar Belgie is verkast zit daardoor binnenkort op een houtje te bijten vanav zijn 65ste. Te oud om er nog iets aan te doen, lichaam kapot want al vanav 15 jaar werkzaam in de bouw in Amsterdam….

   Hij had er 10 jaar geleden bij het verkassen natuurlijk wel mee gerekend!!

 4. timker zegt op

  “Voor ieder jaar dat u in Nederland heeft gewoond, krijgt u 2% AOW-pensioen.” – Dit moet zijn voor ieder jaar dat u AOW heeft opgebouwd !!! Op de SVB site is het aantal opgebouwde jaren in te zien met het percentage.

  • willem zegt op

   Dit is niet correct. In de 50 jaar voordat je AOW in gaat bouw je ieder jaar 2% op. Dat was heel erg lang vanaf je 15e. Maar zoals ik hierboven vermeld is dat nu al 16 jaar en vanaf 2021 wordt dat 17 jaar. Voor een ieder die dacht vanaf de 15e al opgebouwd te hebben maar pas met 66 of later met AOW gaat is dat slecht nieuws. Vandaar dat sommigen zich bestolen voelen, Terecht!!

 5. Leo Th. zegt op

  Goed dat de redactie dit publiceert. Zoals in het artikel staat heeft de SVB van veel Nederlanders woonachtig in Thailand geen adres en die zullen dus tzt zelf contact met de SVB moeten opnemen. Dat zal voor de meesten geen enkel probleem zijn maar er zijn ongetwijfeld ook Thaise mensen die in Nederland bijv. bij hun partner hebben gewoond, zodoende AOW-rechten hebben opgebouwd en teruggekeerd zijn, al dan niet met hun partner, naar Thailand. Ook zij hebben dus in de toekomst recht op (gedeeltelijke) AOW en zullen dat zelf in de gaten dienen te houden, zeker wanneer hun Nederlandse partner dan al overleden is. Volgens de site van de SVB dienen zij zich vanaf een half jaar voor ingangsdatum, die bovendien variabel is, te melden bij de SSO in Thailand. Op http://www.sso.go.th is informatie in het Thais en Engels te vinden. Telefonisch contact met de SSO in Thailand zou via nummer 1506 mogelijk zijn.

 6. KhunBram zegt op

  Voor diegene die zich een hoedje schrikken en denken,…………..verdraaid, vergeten aan te vragen, geen man overboord. TOT een jaar na de datum dat je AOW ZOU ontvangen, kun je conform dat wat in bovenstaand artikel is vermeld, de AOW alsnog aanvragen. EN krijgt dan met terugwerkende kracht je geld vanaf datum AOW gerechtigd zijn.

  KhunBram.

 7. Nicky zegt op

  Ik ben Belg en Belgisch pensioen heb ik reeds. De Nederlandse AOW zou ingaan in augustus 2019
  Nu weet ik echter niet of de Belgische pensioenkas dit regelt of niet. Wij hebben het wel opgegeven dat we recht hebben op Nederlandse AOW

  • Ger-Korat zegt op

   Raadpleeg de site van svb.nl en vraag aan hen of zij uw adres in Thailand hebben. En een half jaar van tevoren kan het reeds aangevraagd worden lees ik in de rectie van Leo Th., dus dat is nu reeds.

 8. ruud zegt op

  Quote: “Voor ieder jaar dat u in Nederland heeft gewoond, krijgt u 2% AOW-pensioen.”

  Dit klopt niet, want dan zou ik recht hebben op meer dan 100% AOW.

  Voeger bouwde je AOW rechten op vanaf 15 jaar.
  Van 15 tot 65 was 50 jaar.

  Dat is veranderd naar een opbouw van 17 tot 67, waarbij veel ouderen tevens 4% AOW door de neus is geboord.
  De 4% opbouw die je had van de 15, en 16 jarige leeftijd is vervallen, en die zou je nu op 65 en 66 jarige leeftijd moeten opbouwen.
  De meeste emigranten zullen waarschijnlijk echter al vertrokken zijn, tegen de tijd dat ze 65 zijn.
  Voor immigranten in Nederland, die na hun zestiende in Nederland terecht zijn gekomen, geldt uiteraard, dat ze nu 4% meer AOW opbouwen.

  Ik verwacht, dat tegen de tijd dat de AOW leeftijd 68 jaar is geworden, de opbouw wel van 18, tot 68 jaar zal gaan lopen.

  • Ger-Korat zegt op

   Gemiddeld leven we nu een paar jaar langer vergeleken met 50 jaar geleden. Dus de overheid boort je niets door de neus maar je krijgt nog steeds even lang je AOW als voorheen. Hooguit de huidige AOW-ers genieten nu van een paar jaar extra AOW want in het verleden is geen rekening gehouden met hun langere levensverwachting, AOW is gebaseerd op een termijn in jaren dat men er gebruik van kan maken, ik dacht dat men rekende op gemiddeld 13 jaren. Wel kun je stellen dat vrouwen eigenlijk 2 jaar later hun AOW zouden moeten krijgen om weer aan de uitkeringstermijn van deze 13 jaar te voldoen want vrouwen leven 2 jaar langer.

   • Jasper zegt op

    Er is een groep nederlanders die wel degelijk dit door de neus wordt geboord, nl. zij die Nederland hebben verlaten voordat de nieuwe regels van kracht werden. Best een substantiele groep, overigens van lieden die meestal WEL hebben ingelegd, en nu toch minder krijgen….

    • Ger-Korat zegt op

     Voor de AOW leg je niets in en spaar je ook niets. De huidige belastingbetalers betalen voor degene welke op dit moment de AOW krijgen, het omslagstelsel heet dit. En dat geld ook voor de toekomstige AOW betalingen.

     • erik zegt op

      Ach, what’s in a name, Ger-Korat? Wat je inlegt is het verzekerd zijn als ingezetene en daarmee bouw je rechten op.

      Verzekerd zijn geeft rechten en als de AOW-leeftijd daar is maak je dat recht te gelde. De AOW is afhankelijk van de grillen van de politiek en daar kun je niets aan veranderen. Laten we blij zijn dat NL een dergelijk systeem heeft en betaalbaar poogt te houden.

      Onze AOW mag wereldwijd meetellen als een hoge uitkering, met staatsgarantie, en ik wil de politieke partij nog zien die het aandurft de AOW af te schaffen. Politieke zelfmoord, net als destijds het raken aan het H-woord.

      NL is een topland waar het het staatspensioen betreft. Kijk naar Thailand waar het staatspensioen nog niet het minimumloon benadert; zelfs de buren in Duitsland hebben geen staatspensioen zo hoog als de NL AOW.

      Maar klagen zit in onze volksaard en daarom lees je hier zoveel afkeurende reacties. En toch houden NL emigranten in Thailand graag de handjes op voor de AOW iedere maand. Rara, waarom toch?

      • chris zegt op

       Nederlanders die nooit betaald werk hebben verricht (maar bv. altijd huisvrouw waren zoals mijn moeder) krijgen ook AOW maar hebben daar nooit voor betaald. ELKE Nederlander, van elke rang of stand, werkend/niet werkend krijgt AOW, heeft recht op AOW.

       • Tino Kuis zegt op

        Het is nog gekker, chris! Iedereen die gedurende een aantal jaren in Nederland woonde krijgt AOW, ook buitenlanders, vreemdelingen, asielzoekers en etnische minderheden. Je hoeft daarvoor geen Nederlander te zijn, je moet er alleen maar gewoond hebben…

        • chris zegt op

         2% per jaar….als ik de stukken goed gelezen heb….

 9. tom bang zegt op

  De AOW leeftijd berekenen op de site na het SVB kan met de gegevens van dit moment maar zijn natuurlijk niet bindend want die lui waar wij voor “gekozen ” hebben kunnen het ieder jaar weer aanpassen dus mijn berekening klopt al niet meer op het moment dat de leeftijd waarop ik het krijg weer omhoog gaat.
  En in mijn glazen bol zag ik zojuist dat er inderdaad weer een verhoging zit aan te komen, ze moeten immers ergens plukken.

 10. Andre zegt op

  Ik heb tot mijn 37ste in Nederland gewoond, opbouw van 15 jaar tot 37 jaar = 22 jaar, nu hebben ze dit even veranderd en mis ik dus 2 jaar AOW opbouw = 4% en krijg nu 40% AOW omdat de AOW opbouw bij 17 en 3 maanden begint en bij 67 en 3 maanden voor mij in werking treed, dus volgens mij stelen ze toch iets van mij??

  • erik zegt op

   Andre, jij voelt dat zo en je hebt gelijk. Maar dat is geen ‘stelen’; dat is een wetswijziging en daarbij vallen helaas altijd wel ergens spaanders. De overheid steelt niet, Andre, de overheid ‘neemt’…..

   Op 1-1-2006 kwam de zorgverzekeringswet van minister Hans Hoogervorst in werking en raakten tienduizenden mensen hun verzekering kwijt; alleen de mensen binnen de EU kregen hem terug na een jarenlange procedure voor het EU hof. Later kwamen daar landen bij maar niet Thailand……

   Op 1-1-2015 kwam de afschaffing van de heffingskorting voor (velen, maar voor ons: ) mensen die in Thailand wonen als een eis van de PVV die pas wet werd onder Rutte II. Je wordt gepakt op basis van jouw woonland en als iemand je dat had voorspeld was je niet naar Thailand gekomen maar wetgeving en de grillen van een coalitiepartner of van een parlement kun je niet voorspellen.

   Je kunt ze ook niet voor de rechter slepen; zo werkt politiek nu eenmaal, ‘de wil van het volk’ noemt men dat. Je kunt boos op de barricades klimmen maar dan zeggen mensen in NL dat je te gemakkelijk praat want JIJ, Andre, JIJ ‘ligt de hele dag op het strand op je rug in de zon van onze centen….’ voor wat daar (niet) van waar is. Men is jaloers en daarom mag jij op een houtje bijten…..

   Ik kan je alleen maar adviseren: geniet van wat je hier hebt en laat ze in NL de rambam krijgen…..

  • chris zegt op

   Er steelt niemand wat van je. Je betaalt zelf niet voor je eigen AOW, dus de AOW die je maandelijks betaalde (vanaf het moment dat je werkte en dat was waarschijnlijk niet al toen je 17 was) is helemaal niet van jou. En wat niet van jou is, kan niemand stelen toch?

   • Jasper zegt op

    De meeste mensen die nu 62, 63 zijn werkten wel degelijk vanav hun 17e, ov 15e. Was heel normaal toen…

    Het gaat om opgebouwde RECHTEN, niet hoeveel geld, overigens!

    • chris zegt op

     beste Jasper,
     Je bent 1 generatie abuis. Mijn vader (hij zou deze week 95 zijn geworden) werkte al op zijn 14de. Geen van mijn broers en zus (ik ben 65, mijn zus 61) werkte op zijn 17de. Na de middelbare school volgden wij allemaal een hbo of universitaire opleiding behalve een van mijn broers die op zijn 18de bij een bank ging werken.
     En dat was het algemene beeld van de midden klasse buurt in Eindhoven waar ik woonde. Alleen de kinderen die alleen LTS hadden starten in een baan op hun 17de, maar menigeen volgde MTS.

   • Chiang Moi zegt op

    Toch wel, je hebt recht op AOW met nadruk op recht dus is het van jou en van mij. Als je iets niet krijgt waar je recht op hebt dan is dat stelen

    • chris zegt op

     Nee hoor, want je krijgt AOW. Daar heb je recht op. Je hebt geen rechten op de hoogte van de AOW. Geen stelen dus.
     Als je werkt heb je recht op salaris. Als de meederheid van de tweede kamer beslist dat je meer loonbelasting moet betalen volgend jaar is dat geen stelen want je hebt recht op je salaris en dat krijg je dan ook.

   • Chiang Moi zegt op

    Toch wel, je hebt recht op AOW met nadruk op recht dus is het van jou en van mij. Als je iets niet krijgt waar je recht op hebt dan is dat stelen

    Waardering: 0

    Reageer

 11. Anoniem zegt op

  Als je 50 jaar van de bijstand leeft of huisvrouw/man bent , bouw je 100 % AOW op. Als je gaat werken voor je geld in Duitsland en in Nederland woont , wordt je gekort 2% per jaar.Het pensioen in Duitsland is nog lager dan de AOW. Dan zou men minstens het tekort moeten aanvullen tot volwaardig AOW. Je bent tenslotte woonachtig in Nederland en Nederlander. Ook hiermee wordt je als Nederlander benadeeld als je gaat werken voor je geld . Bovendien komen pensioenleeftijd in Duitsland en Nederland niet overeen . 1 Europa

  • Leo Th. zegt op

   Je had er natuurlijk ook voor kunnen kiezen om op vrijwillige basis deel te blijven nemen aan het Nederlandse AOW-stelsel. Dan had je wel rechten opgebouwd op een 100% uitkering en daarbij je pensioen uit Duitsland ontvangen. Overigens, AOW-gerechtigden die in Nederland wonen en vanwege een onvolledige AOW-uitkering niet aan het jaarlijks vastgestelde minimum inkomen geraken en bovendien niet te veel eigen vermogen hebben, kunnen een AIO-aanvulling ontvangen. (Aanvullende inkomensvoorziening ouderen). 1 Europa impliceert natuurlijk niet dat overal de regels m.b.t. een pensioenuitkering hetzelfde zouden zijn. Zou het Europees parlement wel willen, die azen al langer op onze pensioenvoorzieningen.

 12. zwarteb zegt op

  Het is niet alleen in Nederland wonen, maar heb je in het buitenland gewerkt voor een niet nederlands bedrijf word je ook gekort.
  Ik heb mijn hele leven in Nederland gewoond en 9 jaar in het buitenland gewerkt.
  9 x 2% = 18% korting op mijn AOW.

  • Leo Th. zegt op

   Maar dan is er dus gedurende die 9 jaar ook geen premie AOW op je salaris ingehouden en zal je netto meer loon hebben ontvangen. Destijds aan jou de keuze om vrijwillig AOW-premie af te dragen, zelf pensioenvoorzieningen te treffen of het gewoon aan andere zaken te besteden.

 13. Roel zegt op

  Het is niet alleen de AOW waarvan een gedeelte van de mensen wordt bestolen, vooral die mensen die vroeg zijn begonnen te werken en de ouders niet zo voorziene waren dat alle kinderen maar konden studeren.

  Het is waar dat hoe later je AOW ingaat hoe later je ook begint met opbouw, zoals het nu is. Maar er zijn ook zovele met een AOW gat, dus het verschil tussen 65 en wanneer je AOW begint nu met de gewijzigde regels. Er waren mensen op vroeg of pre pensioen, die kunnen niet eens langer doorwerken, die hebben een groot financieel gat door de overheid gecreëerd . Dat de overheid discrimineert is ook duidelijk, defensie, politie en brandweer worden voor dat ontstane gat gecompenseerd, dus aanvulling op hun pensioen tot moment dat ze AOW gerechtigd zijn. Die missen niet 1 cent.

  Maar het is al langer bekend dat de overheid een rovers mentaliteit erop nahoud, eerst kwartje van Kok die zou terug komen, later, volgens mij ook door Kok, een greep van 25 miljard guldens uit pensioenpot ABP, zou ook terug en is ook niet gebeurt, later werd dit uitgelegd als teveel betaalde premies, nu worden juist die mensen gekort op hun pensioen, al 10 jaar geen indexatie. Ik heb overigens geen pensioen van ABP, gelukkig zelf mijn pensioen opgebouwd.

  Ook zie je dat nu weer, de lagere en middeninkomens worden op allerlei manieren gepakt voor klimaat, extra energie belasting,extra BTW, terwijl juist de hoger betaalden (zeg niet dat ze het verdienen) kunnen subsidie krijgen voor aanschaf elektrische auto van 6000 euro die dus weer door de lagere verdienden moet worden opgehoest, vorig jaar zelfs 700 miljoen euro aan subsidie verdampt naar de rijken, die wordt geplukt van de al minder bedeelden. Zelfs vallen ze in een zeer laag tarief wat bijtelling betreft, normaal 25% en nu met gesubsidieerde auto maar 4%, dit is toch duidelijk VVD beleid, onthou de dividend belasting vrijgave ook dat moest met alle geweld worden doorgezet van VVD, Gelukkig niet doorgegaan maar anders hadden weer de lager betaalden daar voor op moeten draaien.

  Deze overheid maar ook vorige kabinetten zijn ordinaire graaiers geworden. Je kan werken wat je wilt, afpakken doen ze het toch en ze maken van jouw gewoon een 2e rang burger, zelfs asielzoekers hebben een hogere status.

  • Roel zegt op

   Nog even een aanvulling op mijn verhaal, ook door de overheid van ons gestolen, notabeen ons eigen geld.
   Per 1 januari 2015 is heffingskorting afgeschaft voor mensen die buiten EU woonden.

   Ik weet mij nog goed te herinneren toen dat werd ingevoerd, was toen in de volksmond aanrechtsubsidie dit kwam voort wegens emancipatie van de vrouwen. De man leverde geld in op hun inkomen en de vrouw verkreeg daarvan de rechten via de belastingdienst als een soort aanrechtsubsidie. Ze konden dat p/m maand krijgen, net als die toeslagen van nu. Dat ging als volgt te werk, de belasting vrije som werd verlaagd voor de man en het geld wat daarmee gespaard ging naar de vrouw zodat die ook een vorm van inkomen had. Alle mensen waarvan hun vrouw is overleden en altijd alleen zijn geweest is dit zeer nadelig geweest zo ook nu dat de heffingskorting is afgeschaft voor mensen buiten EU, het is hun eigen geld, dus pure diefstal door de overheid.

   • ruud zegt op

    Eerlijkheidshalve zou u daarbij moeten vermelden, dat er in Thailand ook een heffingskorting op het inkomen bestaat.
    Als je in het verleden een inkomen had van de AOW (in Nederland belast), en een pensioen had dat in Thailand werd belast, had je een dubbele heffingskorting.
    Daar zat ook een stuk oneerlijkheid in.

    Aangezien de AOW in Nederland wordt belast, betaal je daarover in Thailand geen belasting meer.
    Dat betekent, dat voor het aanvullende pensioen de hele heffingskorting van Thailand beschikbaar is.
    Over het totale inkomen, heb je dus nog steeds een heffingskorting.
    Ik neem aan, dat de meeste mensen in Thailand meer zullen hebben, dan alleen AOW, want Thailand is te duur geworden, om van alleen een AOW prettig te kunnen leven.
    En voor de mensen die op basis van vermogen in Thailand zijn, zou ik op willen merken, dat het vermogen in Nederland door de emigratie onbelast is geworden.
    Daar zit voor veel mensen dus ook een voordeel in.

    • Lammert de Haan zegt op

     Met jouw opmerking dat je in het verleden recht had op dubbele “heffingskortingen” en dat daar ook een stuk oneerlijkheid in zat, sla je de spijker precies op z’n kop, Ruud.

     Dat is een geheel ander geluid dan wat Roel stelt en waar jij op reageert. Maar ook in een eerder bericht van Erik lees ik. dat als gevolg van de afschaffing van de heffingskortingen bij o.a. wonen in Thailand, je “gepakt wordt op basis van je woonland”. Dat is van twee walletjes willen eten en ook nog eens zeer ongenuanceerd en suggestief gesteld door beide heren. Daar komt bij dat deze stelling ook nog eens onjuist is, zoals zal blijken, omdat er geen sprake is van het vervallen van de heffingskortingen omdat je in Thailand woont en in Thailand aan je belastingverplichtingen voldoet! Dat je geen recht hebt op heffingskortingen vloeit voort uit het feit dat je in Nederland niet of nauwelijks inkomstenbelasting betaald als je daar leeft van een AOW-uitkering met daarnaast een bedrijfspensioen en/of een lijfrente-uitkering, zoals in de meeste keren het geval is.

     Ik denk dat de reacties van beide heren een gevolg is van een gebrek aan kennis van de fiscale regelgeving. Zowel voor wat betreft die van Nederland als ook voor die van Thailand.

     Niet “de heffingskortingen” vervielen maar enkel het belastingdeel want op het premiedeel had men voor 1 januari 2015 ook al geen recht.

     De wetgever heeft ook niet stilgezeten voor hen die in Nederland wonen. Van de maximale heffingskortingen bij de AOW-leeftijd en ouder van € 1.157 voor de algemene heffingskorting en € 1.418 voor de ouderenkorting blijft voor mij slechts het minimale bedrag over van € 72 voor de ouderenkorting (lager kan het ook niet worden, tenzij men ook nog dit afschaft). Ik word dus ook “gepakt op basis van mijn woonland”.

     Maar anders dan wat jij stelt, mag Thailand wel Personal Income Tax heffen over je AOW-uitkering. Ik weet dat veel Nederlanders deze uitkering buitenbeschouwing laten in hun aangifte, maar dat is niet correct. In het door Nederland met Thailand gesloten Verdrag tot het vermijden van dubbele belasting wordt met geen woord gerept over sociale zekerheidsuitkeringen, zoals de AOW-uitkering. Ook een zgn. “restartikel” ontbreekt. Dat betekent dat voor Nederland de nationale wet van toepassing is.
     Nederland belast vervolgens jouw AOW-uitkering als zijnde een onderdeel van je wereldinkomen.

     Maar wat voor Nederland geldt, geldt ook voor Thailand. Ook Thailand gaat uit van het belasten van het wereldinkomen van haar ingezetenen. Dus ook van inkomen, verkregen “van over de grens”. Daarbij kent Thailand een zeer uitgebreid stelsel van aftrekposten (heffingskortingen).

     Als jij dus in Thailand aangifte doet voor de PIT dan betrekt Thailand ook je AOW-uitkering in de belasting (tenzij je dit inkomen natuurlijk verzwijgt). Vervolgens verleend Nederland op verzoek op grond van het Besluit voorkoming van dubbele belasting 2001 vermindering van de dubbel geheven belasting tot uiteraard maximaal het door Nederland te heffen bedrag aan inkomstenbelasting. Daardoor ben je in Nederland niet of nauwelijks inkomstenbelasting verschuldigd over je AOW-uitkering. En dan zou je op grond daarvan al niet of nauwelijks recht hebben op heffingskortingen, daar deze kortingen nooit hoger zijn dan de verschuldigde belasting. En om dan te spreken van “gepakt worden op basis van je woonland” raakt kant nog wal.

     Alsdan betaal je dus in Nederland niet of nauwelijks inkomstenbelasting, terwijl de AOW-uitkering voor een kleine 40% gefinancierd wordt uit de algemene middelen (belastingen) maar waar je bij wonen in Thailand niet of nauwelijks aan bijdraagt (waarvan je niets merkt voor wat betreft de hoogte van je AOW-uitkering).

     • ruud zegt op

      Beste Lammert,

      Een interessant stukje over die dubbele belasting en de AOW.
      Ik ben er bij het verdrag altijd van uitgegaan, dat dit verdrag ook voor de AOW gold.
      Nu heb ik nog geen AOW, en de kennis over die verdragen bij de Thaise belastingdienst is bijna nul, omdat ze geen dienst buitenland hebben, dus veel problemen zal dit niet opleveren, zolang de AOW niet in Thailand op de rekening wordt gestort.

      Tegen de tijd dat ik AOW ga ontvangen, zal ik me in ieder geval in dit probleem verdiepen, en overleggen met de Thaise en Nederlandse belastingdienst wat mijn verplichtingen zijn.

      Is er een uitspraak van de Nederlandse belastingdienst bekend, dat zij het betalen van belasting over de AOW in Thailand accepteren, en niet direct belasting inhouden bij de uitbetaling van de AOW?
      En dat je dan achteraf niet opeens een navordering krijgt over die AOW?

      • Lammert de Haan zegt op

       Beste Ruud,

       De Verdragsstaten IB van de Belastingdienst, pagina 126: vermeld voor wat betreft de AOW-uitkering de volgende toelichting:

       “Waar “nat.wetg.” is vermeld is in het verdrag niets geregeld. Er kan dubbele belastingheffing optreden. In dat geval kan het Besluit voorkoming dubbele belasting 2001 een oplossing bieden.”

       De SVB blijft overigens belasting inhouden. Pas achteraf kun je een beroep doen op het Besluit voorkoming dubbele belasting 2001. Daarbij dien je aan te tonen dat er ook daadwerkelijk sprake is van dubbele belasting en hoeveel de door Thailand geheven belasting is. Is dit lager dan de Nederlandse inkomstenbelasting, dan krijg je in Nederland een vermindering tot de door Thailand geheven belasting. Is de Thaise belasting hoger dan de Nederlandse inkomstenbelasting, dan krijg je in Nederland een vermindering tot de door Nederland geheven belasting.

       • Lammert de Haan zegt op

        Nog even als aanvulling. De Verdragsstaten IB kun je met deze link downloaden:

        https://download.belastingdienst.nl/belastingdienst/docs/verdragsstaten_ib_ingezetenen_ib4001z5fd.pdf

     • Leo Th. zegt op

      Beste Lammert, een pluim voor je deskundigheid en duidelijkheid, waardoor deze ingewikkelde materie begrijpelijk wordt samengevat.

 14. John zegt op

  Hallo,

  M.b.t. weken in het buitenland en AOW: ik heb jaren in het buiten land gewerkt, maar ben altijd AOW premie blijven betalen n Nederland.
  Ik ben nu gepensioneerd en heb op 2% na volledige AOW.
  Groeten.

  • Jacques zegt op

   Beste John die mogelijkheid bestaat er voor een ieder, maar is op latere leeftijd niet meer te betalen.
   In mijn geval had ik geïnformeerd om de jaren tussen 60 en 67 nog de opbouw te laten plaatsvinden door de gevraagde inleg. Dit kwam in mijn geval uit op een bedrag die pas in mijn voordeel zou werken als ik 88 jaar oud zou zijn. Nou zie dat nog maar eens te worden.

  • Henk zegt op

   Die mogelijkheid werd mij ook voorgesteld toen ik voor mijn werkgever in het buitenland ging wonen en werken. Het kwam er op neer dat ik maximale AOW premie moest betalen en dat deze ingehouden werd van mijn netto loon in het buitenland.
   Wat mij nooit duidelijk is geworden is of er wel belasting in Nederland moest worden betaald over de toekomstige AOW uitkering als ik buiten Nederland bleef wonen (er was immers in mijn geval ook geen belasting aftrek verkregen voor de AOW premie). Weet iemand hier meer van?

   Hoe dan ook ik ben blij dat ik niet ben doorgegaan met vrijwillig AOW premie betalingen want er zijn veel betere manieren om geld te sparen voor de oude dag.

  • Leo zegt op

   Beste John, dit kan maar voor max 10 jaar in het buitenland. Daarna onmogelijk vrijwillig premie te betalen.

   • stevenl zegt op

    Onjuiste informatie Leo. Onder voorwaarden is het wel degelijk mogelijk om langer dan 10 jaar premie te betalen, voor lezers van thailandblog de waarschijnlijk belangrijkste daarvan ‘U kunt zich langer dan 10 jaar vrijwillig verzekeren als u bij de start van uw vrijwillige verzekering 50 jaar of ouder bent, buiten Nederland woont en een uitkering (bijvoorbeeld WAOof nabestaandenuitkering Anw) uit Nederland krijgt. Deze uitkering moet dan 35% of meer van het bruto minimumloon zijn.’


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website