De coronacrisis zal waarschijnlijk ook verregaande gevolgen hebben voor gepensioneerden. De financiële markten zijn ingeklapt en daarmee ook de dekkingsgraden van pensioenfondsen. Vier van de vijf grootste pensioenfondsen zitten al in de problemen. De dekkingsgraad zit bij sommigen zelfs onder de 85 procent.

Een fonds moet een dekkingsgraad van 104,3 procent hebben om te kunnen voldoen aan toekomstige pensioenbetalingen. De pensioenfondsen staan er op dit moment financieel nog slechter voor dan tijdens de kredietcrisis.

In drie maanden tijd is er 77 miljard euro aan vermogen verdampt. niet alleen de lage rente maar ook de gedaalde aandelenkoersen hakken er hard in. Indien de dekkingsgraden niet hoger worden zal er aan eind van het jaar gekort moeten worden, gepensioneerden zullen dan minder pensioen ontvangen.

Actuele dekkingsgraden grootste pensioenfondsen eind maart 2020

 • ABP: 82 procent (was 97,8 procent in december)
 • PFZW: 83,5 procent (was 99,2 procent in december)
 • bpfBOUW: 100,5 procent (was 114 procent in december)
 • PME: 86,4 procent (was 98,7 procent in december)
 • PMT: 85,9 procent (was 98,8 procent in december)

Bron: o.a. NOS.nl

29 reacties op “Grote pensioenfondsen zwaar in de problemen: 77 miljard euro verloren”

 1. Cornelis zegt op

  Wel, met de hier en daar geopperde 60 min-economie waarbij alles herstart wordt en de kwetsbare groep van 60 plussers verplicht wordt opgehokt hebben die ouderen natuurlijk ook véél minder pensioen nodig………. heet dat niet een win-win situatie? Nee, niet voor die ouderen natuurlijk….

 2. Erik zegt op

  Het is pas april en aandelen hebben de neiging in waarde heen en weer te gaan. Ik vind het een te somber beeld om nu al conclusies te trekken voor de toekomst. Hier ligt ook een taak voor de overheid; misschien nu eindelijk eens het ABP compenseren voor de forse greep in de kas van destijds?

  • Rob V. zegt op

   Moet men dan ook salaris terug betalen (loonsverhogingen terwijl de pensioenpremies te laag waren)? Of terug aan het werk voor hen die eerder stopten dan financieel eigenlijk te verantwoorden was (oa VUT)? En bij wie leggen we de rekening dat de pensioenen en AOW al vele jaren geleden beetje bij beetje de leeftijdsgrens omhoog zouden moeten hebben gedaan maar men de boot zolang mogelijk heeft afgehouden totdat de wal het schip deed keren?

   We krijgen nu de rekening van financieel onverantwoordelijke gedrag in de jaren 80-90 van de vorige eeuw. Terecht dat mensen nu boos zijn, men maakt zich zorgen over de oudedagsuitkering die gekort wordt. Maar dan kun je nu niet zomaar stellen dat er maar een hap geld bij moet komen, waar vandaan? Wie betaald die rekening? Schuiven we die rekening door zoals in de jaren 80-90 is gedaan? Na mij de zondvloed?

   Over de acties van het ABP: begin jaren 80: geld genoeg in de pot, daarna verslechtert de financiële situatie(dekkingsgraad) van het ABP door uitkeringen en VUT. Midden jaren 90, miljarden te kort bij ABP “Overheid en ambtenaren moeten eigenlijk fors meer premie gaan betalen om die achterstand in te lopen.” Maar dat ging op de lange baan. “Tot ver in de jaren negentig betalen overheid en ambtenaren geen kostendekkende pensioenpremie”

   “In dat laatste is het ABP overigens niet uniek. (…) Tal van bedrijven, waaronder Unilever, Shell en KLM, romen de vermogenswinsten van hun pensioenfondsen af om daarmee hun kwartaalcijfers op te poetsen. De vakbonden knijpen een oogje toe in ruil voor extra loonsverhogingen. Ook dit, achteraf gezien, volstrekt onverantwoordelijke gedrag van de pensioenfondsen is het gevolg van overheidsbeleid. ”

   Bron: https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/abp-kreunt-onder-last-van-verleden~b2077a19/

 3. Daniel zegt op

  Om eerlijk te zijn vind ik dat het nu tijd is om opnieuw de pensioenpotten te gebruiken voor de economie. Er zit iets van 1200 miljard in kas. Daarvan kan gemakkelijk 200 miljard naar de economie en de jongeren die nu veel zwaarden getroffen worden dan de ouderen. De babyboom generatie heeft het meest van de welvaart geprofiteerd. Meer dan de huidige jongeren ooit zullen krijgen. wij moeten nu solidair zijn met de oudjes die kunnen sterven aan covid en dat vind ik prima. solidariteit. Maar dan moeten de oudjes ook solidair zijn met jongeren en het maar eens met minder luxe doen. Er zijn er genoeg die van alleen AOW moeten leven, daar hoeft geen dikke pensioenregeling bovenop. De jeugd heeft de toekomst en daar mogen de ouderen wel wat voor inleveren. En dat gezeur over wij hebben het land opgebouwd na de oorlog daar zakt mijn broek van af. Dan kan je de VOC er ook wel bijhalen.
  Ouderen wij blijven thuis om jullie te beschermen, dus bescherm ons ook door wat in te leveren en de jeugd meer kansen te geven.

  • Cornelis zegt op

   Daniel, jij hoeft van mij niet thuis te blijven om mij te beschermen. Maar je blijft wel met je handen – ik zeg het nog netjes – uit de spaarpot die ik met 42 jaar werken en pensioenpremies afdragen heb gevuld. Ik bepaal graag zelf wat ik daar mee doe en wie ik daarmee help. Je lijkt de overheid wel, die zo’n greep al een keer heeft gedaan…….
   Nog even en de ouderen moeten zich bij de jongeren verontschuldigen voor het feit dat ze er nog zijn!

   • Daniel is wat ongenuanceerd, maar jongeren die hun baan verliezen zijn straks ook hun spaargeld kwijt. Je krijgt ook geen bijstand als je teveel spaargeld hebt. Dus indirect zorgt deze situatie er voor dat hij zelf ook geen zeggenschap meer heeft over zijn spaargeld.

    • Even los van de discussie of er geld uit de pensioenpotten moet worden ingezet voor algemeen belang, de rekening van deze crisis betalen we toch allemaal zelf.
     De Nederlandse regering geeft nu met de rechterhand gul, maar zal straks met de linkerhand het net zo snel weer afpakken. We krijgen straks een sterke inflatie. De lonen zullen bevroren worden evenals de uitkeringen (ja, ook AOW). Er zullen mega bezuinigingen komen die de publieke sector hard zal raken. Ja, onze zorghelden, politie en onderwijzers kunnen straks op een houtje bijten. De belastingen zullen omhoog gaan want het geld wat nu uitgedeeld is moet terug en de staatsschuld laten oplopen houdt ook een keer op. Plus dat de NL-staat dan zelf duurder moet gaan lenen.
     Dan hebben wij het nog niet eens over Europa en de zwakke zuidelijke broertjes. Frankrijk, Italie en Spanje zullen net zo lang doorzeuren over Eurobonds dat Duitsland overstag gaat en dan staat Nederland vrijwel alleen. Dan mogen we ook nog eens de schulden van corrupte landen in zuid-Europa gaan afbetalen. Het maakt echt niet uit of je nu door kat of de hond gebeten wordt.

     • peter zegt op

      Onze regering heeft dat reeds gedaan, verhogingen.
      Het tijdelijke kwartje van Kok was er een van. En er zit al een gigantische winstmarge op voor de overheid, belasting.

      In 2008 met de crisis kwam Rutte met de, tijdelijke !, btw verhoging van 20 naar 21%.
      Is nooit meer veranderd.
      Daar en tegen besloten ze ook de 6% btw naar 9 % te brengen, dat is je voedsel en aanverwante dagelijkse benodigdheden.

      Mocht je vakantiegeld, zo heten, dan is deze dankzij Wiebes ook extra verhoogd en zelfs een 2e maal. Shell had een vooruitziende blik en was toen nog anders (op personeel) ingesteld en veranderde van “vakantiegeld” naar “uitkering ineens april”. Een andere struktuur, waardoor belasting niet verhoogd zou kunnen worden. Is wat ik had begrepen.

      Blok wilde extra belasting van woning coöperaties, bij wie komt dat dan uiteindelijk vandaan? Juist de huurders.

      Nu willen of is al? de bedrijven laten mee betalen aan CO2 uitstoot, een belasting.
      Waar gaat dat geld uiteindelijk vandaan komen? Juist de burgers

      Rendement van pensioenen worden door equity bedrijven gegenereerd. Zoals een Goldman Sachs. Daar wordt veel geld verduisterd. Er was sprake van een rekeningetje van 41 miljoen euro. Ach was het commentaar het gat om miljarden.
      Ook hier in Nederland een equity bedrijf, waar mee een bepaald rendement werd afgesproken. Dat haalde ze ruimschoots, het overschot behielden ze zelf ! En dat was zo’n slordige 150 miljoen. Immers hadden ze voldaan aan de opdracht van het rendement.

      Tabak en sigaretten, een gigantische inkomst van belastingen. Stel dat alle rokers het zouden opgeven, dan kost dat gigantisch.

      Jarenlang vul, doen ze automatisch voor je, je bij de spaarbox op aangifte formulier in.
      Stellen ze een rendement dat je maakt met dat geld en moet je belasting betalen, niets uitmakende dat je geld op een bank parkeert en dan wat rente daarbij ontvangt dat veel lager is dan de gestelde eis. Eerst betaalde je alleen belasting over je ontvangen rente, nu over wat je als kapitaal hebt. En maak je geen rendement, dan verdamp je je spaargeld.
      Nog niet zo lang geleden gelezen, dat de staat verloren had bij rechtszaak hierover en 2 miljard terug moet gaan betalen aan de burgers. Waarschijnlijk als Pasen en Pinksteren op een dag vallen.

      43 miljard voor een paar bankjes uit gegeven. Zalm werd directeur (ABN), 750000 euro is zijn salaris, ex bonussen! HE hoe kan dat nou, wat is de Balkenende norm? Hij is en blijft (staatsbank) dan een ambtenaar, dus Balkenende norm ! En wat doet Zalm? Hij ontslaat zo’n duizend man.

      Kijk daar gaat je geld voor pensioenen AOW, als sneeuw voor zon.

      Er zijn nog tal van deze walgelijke geld verspillende uitgaven en corrupties, en dan hebben ze niets meer over, zeggen ze.
      Het gaat erom dat men wil spelen met het geld, maar niet ten gunste van de burgers.
      Burgers zijn collateral damage, money bags.

      ALs je in het leger zat en door een ziekte (PTSS) onderuit gaat, dan moet je minimaal 12 jaar procederen voor een tegemoetkoming. Dat zijn je dienders dan, die het vuile werk voor je moet opknappen. Die dan totaal kapot gaan, terug gekomen in het dagelijkse leven, omdat er niets gedaan wordt voor hen.
      Personeel dat je laat verven met giftige verf en geen PBM geeft om ziekte te voorkomen.
      Je laat ze gewoon barsten, dat zal en is met verplegend personeel net zo.

      Jongeren geen pensioen, prima door werken tot je dood neer valt. Dat is wat ze willen.
      Het pensioen vinden ze achterhaald en men wil er eigenlijk vanaf, vandaar de oprekking in leeftijd. Het gaat ook zeker verdwijnen in de toekomst, vakbond of niet, burgerrecht of niet.

      Er zijn talloze geldpotten voor het koningshuis, verborgen onder de diverse ministeries.
      Gevraagd aan Rutte, hoe kan dat nou? Antwoord: ” ik begrijp het niet, maar klopt wel”
      Nou ja, wat begrijpt ie dan? Begrijp jij het?

      Ik stop, ben net met pensioen, zal weer moeten gaan werken, denk ik, totdat ik dood neer val.
      As Louis sings “O what a wonderful world, o yeahhhhhhhh

   • Erik zegt op

    Daniël, ik ben zo’n ‘oudje’ zoals je weinig respectvol opmerkt. Jij vergeet dat mijn pensioenpot mijn eigen centen zijn die uit mijn eigen portemonnee komen en uit het budget van mijn werkgever en dat zijn dus ook mijn centen. Wel erg gemakkelijk van je, Daniël, dat ik mijn centen maar in de economie en de toekomst van jongeren moet steken. Het valt nog mee dat jij me niet vraagt wat eerder de pijp aan Maarten te geven.

    Sorry, Daniël, sorry dat COVID-19 mij nog niet klein heeft gekregen. Ga je nu de medische budgetten verkleinen of een leeftijdsgrens stellen aan de mensen die behandeld mogen worden? Je zult daarbij graag vergeten dat mijn generatie jouw opleiding heeft betaald. Wat je zegt over mensen die alleen van AOW moeten/kunnen leven geeft aan dat je absoluut niet weet hoe lastig dat is als je geen spaarpot hebt of een voedselbank in de buurt. Of wil je dat dan ook maar gelijk afpikken?

    Nee, je verdient echt niet de hoofdprijs met jouw opmerking!

   • Marijke. zegt op

    Helemaal met je eens cornelis.Je schaamt je bijna dat je oud bent geworden.En nog van het leven geniet.Wij zijn niet opgegroeid met alle luxe die de jongeren van nu hebben.Dure mobielgjes vakanties en noem maar op.Maar krijgen steeds weer de zwarte piet toegeschoven dat we veel geld kosten ed.

    • Janinne zegt op

     En studeren zolang mogelijk…..dan nog even een wereldreis en dan pas begint het leven, terwijl de gemiddelde oudere er al 20 jaar werk op had zitten

  • Ger-Korat zegt op

   Pensioenpot is gewoon spaargeld van individuele burgers, samen gebracht in een fonds. Buitenstaanders hebben daar geen rechten op want het is niet hun geld maar van de (oud)werknemers welke verplicht werden dit geld te sparen voor hun toekomstig pensioen. Uitgesteld inkomen, dat is wat het is.

   Als de jeugd de toekomst heeft dan mag Daniel best wat bijdragen aan de kosten van de opvoeding van mijn kinderen. Ik houd je niet tegen om wat naar mij over te maken, mijn kinderen zijn 2 en 5 jaar oud, Beetje solidair met de jongeren schrijf je, nou kom maar op. Zelf ben ik een vijftiger, ben voor jou te oud begrijp ik maar dat ben jij in de ogen van mijn kinderen ook. Dus lever jij ook maar in zodat mijn kinderen het beter krijgen, goede geste van je. En nou niet terugkrabbelen want daar zakt mijn broek van af.

  • henk zegt op

   Dat de jongeren harder getroffen worden als de ouderen kan ik niet begrijpen ze hebben het nu al veel beter als toen wij jong waren. De meesten die nu een pensioen hebben zijn al met 15 jaar begonnen met werken, als ze iets wilden hebben of wilde uitgaan moest je na werktijd nog wat bijverdienen, ikzelf was al met 12 jaar aardbeien aan het plukken met mijn moeder, ook toen ik werkte ging ik al overwerken en de dagen dat ik niet ging werken ging ik naar de avondschool om 10 uur kwam ik thuis om s’morgens weer om 7uur op te staan.

   Wat doen de meesten jongeren nu ?

   Niemand gaat bij een boer werken, ze leren als het kan tot ze 25 jaar zijn, elk weekend moet er gefeest worden als het kan met drugs erbij anders is het niet vol te houden. en sparen voor als het slechter word kan dan natuurlijk niet. Ben blij dat je jong bent jouw generatie heeft het echt makkelijk omdat wij ook jou ouders altijd hard gewerkt hebben meer dan 50 jaar aan een stuk.

  • Jacques zegt op

   Beste Daniel in Nederland leven er velen net boven de bestaansarmoede grens. Ook veel gepensioneerden die naast een AOW bedrag een gemiddelde pensioeninkomsten hebben van zo’n 700 a 800 euro bruto per maand. Dat is nog eens een vetpot. Vaak ook nog niet eens een vol AOW bedrag om van te genieten en voor een getrouwd stel ongeveer hetzelfde bedrag per maand per persoon Bruto is amper van te leven kan ik u delen.
   Met alleen een AOW- tje is een verblijf in Thailand op je oude dag uit den boze. (65.000 baht per maand of 800.000 baht op een Thaise bankrekening is een vereiste. Zelfs met een klein pensioen erbij opgeteld kom je niet aan het vereiste bedrag. Dus houdt op met onzin als minder luxe te verkondigen. Voor luxe moet men bij een andere doelgroep zijn. Kijk wat er werkelijk aan de hand is en lees wat onder andere Jan hieronder inbrengt. Het moet niet zo ver komen dat leeftijdsgroepen tegen elkaar uitgespeeld worden, want dan is het einde nog lang niet in zicht.

 4. RNO zegt op

  Beste Daniel,
  de babyboom generatie heeft sinds 2008 geen volledige indexatie van pensioen gehad, die lopen nu rond de 10% al achter. De werkenden hebben in de afgelopen jaren de nodige salarisverhogingen mogen ontvangen. Tevens vind ik dat gebruik van woord oudjes denigrerend overkomen. Wij ouderen of senioren moeten het maar met minder luxe doen dat vind ik echt een gospe.Smartphone, tablet emz. is dan een luxe voor de senioren maar een absolute noodzaak voor de jongeren want die willen een snel leven leiden, toch? Over solidairiteit gesproken… kijk eens na wanneer de AOW is ingevoerd. Degenen die toen werkten betaalden premies zodat hun ouders AOW konden krijgen waarvoor zij geen cent aan hadden meebetaald. Heb altijd in mijn leven voor mijn eigen kansen moeten gaan zonder dat iemand iets moest inleveren. De jeugd meer kansen geven, je moet je eigen kansen zoeken en waarmaken. Overigens je zin: “Er zijn er genoeg die van alleen AOW moeten leven, daar hoeft geen dikke pensioenregeling bovenop.” komt bij mij vreemd over. Misschien als je werkwoord “moeten” had vervangen door “kunnen” was het logischer geweest. Je haalt ook twee zaken door elkaar nl. AOW en pensioen. AOW ontvangt iedereen ongeacht of die persoon wel of niet gewerkt heeft. Voor het pensioen hebben de werkenden maandelijks premie betaald. Wens je veel succes in de toekomst maar leun niet op anderen, wees pro-actief en gebruik de kansen die er echt wel zijn.

 5. jan zegt op

  @Daniel 21 april 2020 om 08:57 U roept maar wat !
  Het beste wat u kan doen is minder TV kijken en op zoek te gaan naar de waarheid.

  1. DNB maakt 500 miljard pensioenreserves onzichtbaar: Pieter Lakeman en Arno Wellens
  https://www.youtube.com/watch?v=mKEIVGzmthg
  2. Waarom maakt de DNB zich druk over de pensioenen?: Rob de Brouwer en Ad Broere
  https://www.youtube.com/watch?v=ZqYS4bG_zvY
  3. Over pensioenen, leugenachtige politici en de almachtige DNB: Column Rob de Brouwer
  https://www.youtube.com/watch?v=ItXuSSxLNo8
  4. Ons Geld WRR rapport; Rico Brouwer interviewt na afloop Ad Broere over het onstaan van geld .
  Echt geld = Menselijke ARBEID en niet PRIVE Banken die zoveel geld mogen printen dat U pensioen
  verdamt. https://www.youtube.com/watch?v=SygV_tz8a-Q

  5 Tot vervelens toe krijgen we WEL GRETA te zien.

  Dit meisje krijgt U nooit te zien ? ONS GELD SYSTEEM = HET ECHTE PROBLEEM !!!!
  12 jaar oud meisje legt de wereldwijde schuld problematiek uit …en wat geld is. En U gaat de Rekening
  https://www.youtube.com/watch?v=WK2mc02gkxk

  6. Zelfs n kind van 10 jaar oud weet hoe het zit > De 10 jaar oude Holly legt uit waar geld werkelijk vandaan komt, waarom er zoveel schulden zijn en wat dat voor u betekent…
  Heeft u ooit geprobeerd een legpuzzel te maken waarvan één stukje miste? Wel, de financiële crisis en alle problemen sindsdien lijkt daar een beetje op.
  (Nederlands ondertiteld) https://www.youtube.com/watch?v=3Phz9KikPLc

  7. Dr. Egbertus Deetman over de pensioenroof en blunders van FNV en DNB
  https://www.youtube.com/watch?v=WqHCG92aPJo

  • l.lagemaat zegt op

   Beste Jan,
   Zal ik het rijtje aanvullen. Dit jaar zullen de heren Ophen en Velzel (ABP) ongetwijfeld afzien van de bonus!
   Zij zullen het helaas moeten doen van hun salaris ruim €500.000,= op jaarbasis.

   https://www.youtube.com/watch?v=mKEIVGzmthg
   32 miljard verdwenen uit het ABP pensioenfonds en andere zaken: Ad Broere en Rob de Brouwer
   https://www.youtube.com/watch?v=a-_UgQyFR7s

   Ad Broere appendix lezing: pensioenroof van 30 miljard door de NL staat !
   https://www.youtube.com/watch?v=FqGm2uS8YkE

   De gepensioneerden konden niet rekenen op riante beursontwikkelingen, dan hoeven zij omgekeerd geen rekening te houden met tegenvallende beursopbrengsten! ( It is all in the game!)

   Sinds het “tijdelijke”kwartje van Kok moeten we wel opletten wat deze overheid gaat doen zeker met een PM die geen herinnering heeft!

 6. Herman zegt op

  Zo gauw er een bericht komt over aow of pensioen springen er mensen in de pen die een tegengeluid gaan geven. Maar feit is dat de hele coronasituatie van nu vele systeemfouten aan het licht brengen. Het is allemaal te veel en te duur. Daar gaan ouderen voor betalen. En dat begint al bij mensen die ouder zijn dan 50 jaar. In het post-coronatijdperk zullen ook zij het haasje zijn.https://www.telegraaf.nl/financieel/1165950814/column-zijn-50-plussers-het-corona-haasje
  Ben je ouder dan word je als “dor hout” gezien. In de natuur wordt dor hout geruimd. Er zijn er die eenzelfde redenering oppakken ten aanzien van mensen. Ze zijn zelf nog wat jonger en beseffen niet dat als ze doorgaan met leven ze zelf ook ouder zijn. https://www.mediacourant.nl/2020/04/marianne-zwagerman-hart-van-nl-is-uit-op-sensatie/

 7. Harry Romijn zegt op

  Operatie “KLAAG” begint weer: kleine tegenslag in de economie, waardepapieren van de pensioenfondsen dalen een beetje,. en heel gepensioneerde NL staat weer op de achterste benen, wist het allemaal veel beter.
  Allereerst: voor uw AOW heeft u nooit ene cent betaald, wel voor de toen AOW-trekkers. De huidige werkenden betalen voor UW AOW, dus flikkert de hele economie in NL in elkaar, zal de animo daarvoor fors afnemen. Uw privé-pensioen heeft u ca 25 % zelf ingelegd, de rest moet van rendementen komen. Economie slecht = nix rendement, dus geen pensioenvermogen-aanwas.
  Conclusie: zorg dat die economie weer gaat draaien, dan krijgt u vanzelf ook meer.

  • RNO zegt op

   Beste Harry,
   voor de duidelijkheid ik KLAAG niet maar reageer op, in mijn ogen althans, ongenuanceerde reactie van Daniel. Hij praat over oudjes op een manier of wij dement zijn of zoiets. Gepensioneerde babyboomers zijn allemaal rijk, hebben overal van geprofiteerd enz. Toen ik eerste huis kocht was de rentevoet ruim 10%. Daarnaast wordt heel makkelijk over de verschillen qua indexatie van pensioenen en salarisverhogingen heen gestapt. De salarissen in Nederland zijn de afgelopen 10 jaar met ca. 10% gestegen, de pensioenen lopen 10% achter. Kortom de gepensioneerden hebben t.o.v. de werkenden al een verschil van 20%. En maar roepen dat wij niet solidair zijn. Het is mij ook bekend dat bomen niet tiot in de hemel groeien maar waarom zijn de pensioenpremies dan eigenlijk verlaagd als er zulke grote tekorten zijn? Vermoed ook dat pensioenen mogelijk gekort gaan worden maar slarissen bij normale werkomstandigheden dus niet. Wie heeft er nu boter op zijn hoofd?

   • Johnny BG zegt op

    De verzorgingsstaat is onbetaalbaar op de wijze zoals er vanuit de overheid belasting geheven wordt en dan zowel door burgers als normale bedrijven.
    Hou je het systeem in stand dan zal de Nederlander armer worden t.o.v. andere landen en het is dan ook niet raar dat de jongeren dit willen voorkomen.
    Het slechter dan je opa en oma hebben is geen vooruitgang en de onzekerheid over een redelijk leven duurt voor een jongere in het algemeen langer dan voor een oudere.
    Zuinige mensen die vermogen weten op te bouwen en mensen die pensioen opbouwen worden gezien als idioten en de overheid beslist wel even hoe dit financieel onaantrekkelijk wordt gemaakt.

    Als jongere zijnde heb je een keuze. Maak jezelf waardevol en ga werken in een land waar de overheid zich minder in iemands leven mengt en zorg vooral voor jezelf en je gezin met in het achterhoofd dat je vermogen opzij moet zetten voor de jaren dat er niet gewerkt wordt.
    Als dat alles geen optie is dan voorzie ik een niet uitdagende toekomst.

 8. Albert zegt op

  Aan de pensioendiensten: Alleen in Belgie zijn er minstens 3000 gepensioeneerden gestorven aan Covid-19;Dit betekend dat zij minder pensioenen hoeven te betalen.Dit komt neer op millioenen euro’s.Maar daar wordt geen woord over gesproken.Alleen klagen.

  • l.lagemaat zegt op

   Dat heet “oversterfte”ook in Nederland.

   Toen mijn vrouw jaren geleden overleed net voor haar pensioen leeftijd is dat geld niet uitgekeerd!
   Wel moest ik successierechten betalen aan de belastingdienst!

 9. Chris zegt op

  Beste Daniel en Harry, met opperste verbazing lees ik wat jullie je durven te veroorloven te schrijven. Ik betwijfel of je dit ook tegen je ouders durft te verklaren. De kortzichtigheid die jullie aan de dag leggen is op dit moment voor een aantal minder sociale stromingen in onze maatschappij normaal, Gelukkig zijn jullie een uitzonderlijke minderheid en dat moet ook zo blijven. Voorlopig hebben alle werkenden van de afgelopen 30 jaar er voor gezorgd dat jullie een onbezorgd leventje konden leiden en konden studeren wat je wilde als je dat tenminste kon en wilde opbrengen. Wat jullie vergeten is dat de gemiddeld werkende man of vrouw tussen de 40 en 45 jaar heeft bijgedragen aan de maatschappij en het gewoon verdient om nog een paar jaar onbezorgd te kunnen genieten van het leven. Dat hoeven geen dure vakanties of grote campers te zijn. De gemiddelde AOWer kan zich dat namelijk., ook met een klein aanvullend pensioen, niet veroorloven. Dan ben je afhankelijk van zorgtoeslagen – huursubsidie en met een beetje pech soms de voedselbank, Ben ik een azijnpisser, zeker niet. Ik ben tevreden met hetgeen ik heb. Dat is geen vetpot maar na 47 jaar werken ben ik van mening dat ik een rustige oude dag mag hebben zolang die gaat duren. Daniel en Harry ik hoop dat jullie en jullie gezinsleden gelukkig en gezond mogen zijn en blijven. Maar het zou jullie sieren om ook wat compassie te hebben met mensen die hun hele werkzame leven 8 of 9 uur per dag hebben gewerkt en nu aan de laatste jaren van hun leven zijn begonnen in de hoop daar nog wat plezier in te beleven.

 10. Marijke. zegt op

  Zonder de corona vefliezen leveren ook al 10 jaar lang in aan ons pensioen bij het abp.Dit komt de pensioen fondsen weer mooi uit natuurlijk.Er zit meer dan zat geld in de potten.Maar we hebben het maar weer te slikken.Daar heb je dan 51 jaar voor gewerkt.

 11. Henk zegt op

  Tja, de rekenrente… dat is de grote leugen. Rentes stijgen en dalen door de jaren heen. Men gaat er op dit moment van uit dat de rente altijd zo laag blijft. Onzin natuurlijk , maar hier ontstaat de leugen. Bij schulden op de lange termijn is een hogere rente welkom. Geld wordt minder waard en dan is de schuld makkelijker terug te betalen. Dit zelfde geldt ook voor pensioenen. De ouderen onder ons hebben hoge rentes meegemaakt, zelfs boven de 10%! Daarom groeide de pot van het ABP destijds zo goed, dat men er miljarden uit kon halen. Er zat toen veel meer in de pot dan dat ze in de toekomst dachten nodig te hebben voor de pensioenen. Iets wat nu niet het geval is! Er is geen enkele garantie dat die rente steeds op dit lage niveau blijft. Daarom is die rekenrente zo’n grote leugen! Als straks veel bedrijven geld nodig hebben om te overleven, zal je zien dat er inflatie en stijgende rente op gaat treden. En dat is weer goed voor pensioenfondsen! Ik heb commentaren gezien van Daniël en Harry. Waarschijnlijk mensen met een politieke achtergrond. Maar geen realisten. Kortzichtige denkers. De politici in Nederland denken ook zo. Door de Corona ellende zullen velen hun baan verliezen, maar dit gebeurd niet bij politici! Daar vallen geen ontslagen!

 12. F Hopster zegt op

  Laten ze maar eens de pensioenen indexeren, de ouderen lopen al jaren achter. Dan gaan ze ook meer uitgeven, dus helpen ze de economie er werd boven op. Zou zeggen win win. Laat de overheid met de poten van onze centen afblijven.

 13. Robert zegt op

  Laten ze ons niets wijs maken.
  Er zit 1500 miljard € in onze pensioenpotten !!
  Pure bangmakerij dus.

 14. Ellis zegt op

  Schandalig. Mijn man en ik zijn ook van de “Baby-boom”. samen 40 + 42 jaar is 82 jaar gewerkt en betaald. Nu na zo een korte periode zouden de Pensioen-fondsen al niet meer genoeg geld hebben ???? We geloven er niets van, maar hadden het wel al verwacht. Foei, foei, foei. We gaan het zien. Dit is alleen nog maar ons Pensioen. Wat gaat er met onze AOW gebeuren waar we ook zoveel jaren fors premie voor hebben betaald ?? We laten ons (on)-aangenaam verrassen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website