DutchMen / Shutterstock.com

Steeds meer mensen in Nederland krijgen een onvolledige AOW-uitkering. Mensen die op latere leeftijd naar Nederland zijn gekomen of (tijdelijk) in het buitenland hebben gewoond of gewerkt, hebben doorgaans namelijk geen recht op een volledig basispensioen van de overheid.

Volgens de Sociale Verzekeringsbank (SVB), die verantwoordelijk is voor de uitbetaling van de uitkeringen, kregen er in het tweede kwartaal van dit jaar ruim 677.000 mensen een onvolledige AOW. Dat waren er circa 5000 meer dan in dezelfde periode vorig jaar en daarmee stegen de onvolledige pensioenen relatief sneller in aantal dan de volledige pensioenen.

De SVB keerde afgelopen kwartaal in totaal AOW uit aan 3.558.871 mensen, oftewel ruim 12.000 meer dan in het tweede kwartaal van 2022. Het totaal aantal AOW’ers laat door de vergrijzing al langer een stijgende lijn zien.

Bijna een tiende van alle AOW-gerechtigden woont overigens niet in Nederland. Het gaat om zo’n 330.000 ouderen. Zij wonen voornamelijk in buurlanden. Bijna 64.000 Nederlandse AOW’ers zijn bijvoorbeeld woonachtig in België en meer dan 48.000 in Duitsland. Verder wonen er in Canada en Australië nog altijd veel AOW’ers. Daar gaat het respectievelijk om bijna 12.500 en een kleine 11.500 mensen. De SVB wijst erop dat er na de Tweede Wereldoorlog veel Nederlanders naar deze landen zijn geëmigreerd.

Uit de cijfers komt verder naar voren dat ruim zeven op de tien AOW-gerechtigden jonger zijn dan 80 jaar. Slechts iets minder dan 3000 AOW’ers zijn ouder dan 100. Verder zijn vrouwelijke ontvangers van de uitkering in de meerderheid. Volgens de SVB is van alle AOW-gerechtigden 53,4 procent vrouw en 46,6 procent man. Dit verschil komt doordat vrouwen over het algemeen ouder worden dan mannen.

Bron: Persdienst SVB – ingezonden door RuudJ

5 reacties op “Het aantal AOW-gerechtigden neemt toe, maar ook de onvolledige uitkeringen”

 1. Rob V. zegt op

  Verbonden aan onvolledige AOW is ook de (aanvullende) Bijstandsuitkering. Zij die door onvoldoende AOW en pensioen onder het bestaansminimum dreigen te vallen krijgen namelijk aanvullen uit de Bijstand. Dit heeft weer tot gevolg dat mensen met migratieverleden opvallend meer in de Bijstand zitten. Als er weer een stukje in de media staat over hoeveel mensen/migranten er Bijstand hebben noemen ze eigenlijk nooit de leeftijdscategorie van de ontvangers en geeft zo een vertekent beeld.

  • Thomas zegt op

   Klopt, maar is dat de ABW? Er bestaat een AIO die door de SVB wordt uitgevoerd

 2. Henk Terpstra zegt op

  En hoe gaat het dan met in het buitenland opgebouwde rechten ? Daar wordt blijkbaar niet naar gekeken.

  • Thomas zegt op

   Over welke rechten heb je het? AOW rechten bouw je alleen op over de jaren dat je in Nederland woont.

 3. Rob V. zegt op

  Beste Henk, AOW bouwt alleen iedereen, ongeacht nationaliteit, op die inwoner is van Nederland. Op een enkele uitzondering, zoals in het buitenland geplaatst ambassade personeel na, bouwen mensen in het buitenland dus geen AOW rechten op. Doel je misschien op in het buitenland opgebouwde pensioenen? Of wellicht voor zij die in in een buitenland wonen dat een soort AOW achtig system kennen? Daar gaat dit de SVB niet over, dus kunnen ze niet iets over zeggen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website