Het belangrijkste feest en evenement in Thailand is Songkran, het Thais Nieuwjaar. De viering duurt gemiddeld 3 dagen, van 13 april t/m 15 april. Songkran wordt in heel Thailand gevierd.

Voorheen stond Songkran vooral in het teken van religie. De plaatselijke tempel werd bezocht. Aan de ouderen en monniken werd respect betoond door de hoofden en handen met reukwater te besprenkelen. Ook werden Boeddhabeelden gebaad (gereinigd).

Waterfeest

Tegenwoordig gaan de Thai op straat elkaar met enorme waterpistolen te lijf. Feestvierders rijden met pick-ups en vrachtwagen door de stad. Deze staan vol met grote tonnen met water. Het doel is om iedere voorbijganger kletsnat te gooien of spuiten.

Toeristen

Vooral in het noorden, Chiang Mai, wordt Songkran uitbundig en langer gevierd dan in de rest van het land. Het That Phanomfeest is voor Boeddhistische pelgrims die naar That Phanom in het Noordoosten reizen om daar de heiligste Boeddhabeelden te vereren.

Songkran is ook een belangrijk toeristisch evenement. Ieder jaar komen er duizenden toeristen op af.

Verkeersdoden

Berucht zijn de vele verkeersongelukken tijdens Songkran. Veel Thai reizen terug naar familie in de provincie. Hierdoor is het extra druk op de wegen. Daarnaast is er veel alcoholmisbruik, de meeste aanrijdingen ontstaan door dronken bestuurders. Toeristen doen er verstandig aan om tijdens deze periode de Thaise wegen te mijden.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “Het Thaise Nieuwjaar: Songkran op 13 april”

 1. Thallay zegt op

  Songkraan wordt in Thailand gevierd tussen 12 en 19 april, afhankelijk van de streek duurt het feestgedruis tussen de drie en zeven dagen. De enorme waterpistolen worden overwegend door Farang bediend, stoere boys, die hun mannelijkheid op deze manier willen bewijzen. In toeristische plaatsen worden Thai er door aangestoken er ook gebruik van te maken.
  In rustige gebieden wordt een emmertje water over je een gegoten eventueel met een veegje wit poeder op je gezicht. Heel vredelievend en rustig. Een plezier om te ervaren in tegenstelling tussen het oorlogsgeweld van de kanonnen waarvoor je op je motorbike niet veilig bent omdat men op je gezicht richt, waardoor je niets meer kunt zien. Of de grote ijsklonten die men in het water mengt.
  Vermijd oorden Pattaya en trek naar de omliggende dorpjes en geniet van de vriendelijkheid en het echte plezier van het Nieuwjaarsfeest. Veilig en wel.

  • Bart zegt op

   Iets wat kort door de bocht de opmerking : “De enorme waterpistolen worden overwegend door Farang bediend, stoere boys, die hun mannelijkheid op deze manier willen bewijzen.” , ik zie eerder de meeste Farang, vooral de ouderen onder ons wegduiken voor het water , niet de straat opgaan en wachten tot deze periode voor bij is.

  • stevenl zegt op

   Zoals het artikel schrijft, gemiddeld 3 dagen. Dus niet ‘tussen de 3 en 7’.
   En inderdaad, het zijn alle soorten mensen die de grote pistolen gebruiken. Je opmerking over mannelijkheid slaat m.i. nergens op, net als je opmerking dat de Thai worden aangestoken door farang.

   • Bertus zegt op

    Waar ik woon duurt het “feest” maar een halve dag, de 17e van !200 tot 1700. Voor 12 uur en na 1700 uur kun je gewoon op straat rondlopen zonder weg te moeten duiken. Shops zijn ervoor en erna gewoon open. Al jaren zo hier.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website