501room / Shutterstock.com

Van 11 tot en met 13 november wordt er in Thailand Loy Krathong en Yee Peng. Loy Krathong is het feest van licht en water. Er worden tijdens volle maan vele duizenden kaarsen, als een soort drijvend bloemstukje te water gelaten. Een fascinerend schouwspel welke prachtige beelden oplevert.

Loy Krathong is feest en een oude Thaise traditie gebaseerd op de band die Thai hebben met het water. Het  festival vindt plaats tijdens volle maan in november, de twaalfde maandstand. De Thaise bevolking vraagt de watergeesten om geluk en om de problemen letterlijk weg te laten varen (Loy betekent varen).

Volgens de overlevering gaat het festival terug tot het Sukothai tijdperk. Een van de vrouwen van koning, genaamd Nang Noppamas, zou het festival bedacht hebben.

Traditioneel wordt een krathong gemaakt van een plak van een bananenboom die wordt versierd met bloemen, gevouwen bladeren van de boom, een kaars en wierookstokjes. Om de slechte dingen in het leven kwijt te raken worden stukjes nagel, haar en negen muntjes toegevoegd (negen is een geluksgetal in Thailand).

Festival van lichtjes

Het ‘Festival van Lichtjes’, is na Songkran (Thais Nieuwjaar) het meest populaire feest in Thailand. De Thai verzamelen zich met familie en geliefden langs rivieren, kanalen en meren om de ‘krathong’ te water te laten.

De Thai brengen de ‘Krathong’ naar de oever, nadat het kaarsje en de wierook is aangestoken wordt de krathong te water gelaten. De ‘Krathong’ is een offer voor ‘Mae Khongkha’, de ‘Moeder van het Water’. Hoe verder de ‘Krathong’ wegdrijft en hoe langer de kaars blijft branden, hoe meer voorspoed en geluk in de toekomst.

De vele duizenden lichtjes op het water zorgen voor een prachtig romantisch schouwspel.

Alexander Mazurkevich / Shutterstock.com

Yee Peng festival

Het Yi Peng Sky Lantern Festival in Chiang Mai. Yi Peng of Yee Peng is een onderdeel van het feest van het licht, een traditie in het noorden van Thailand om respect aan Boeddha te tonen.

Yi Peng vertaald uit het Lanna, betekent 2e maand. Yi Peng wordt gehouden op de tweede volle maan van de Lanna kalender. De wensballonnen of Lucht lantaarns (Khom loi/Khom Loy/Khom Fai) zorgen er voor dat pech of ongeluk verdwijnt. Daarbij is het belangrijk dat het vuur van de ballon past dooft als de ballon uit het het zich is verdwenen.

No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Agenda: Loy Krathong en Yee Peng festival in Thailand”

  1. l.lagemaat zegt op

    Twee weken geleden is een persbericht uitgegaan in Chang Mai dat geen wensballonnen opgelaten
    mogen worden i.v.m. de luchtverkeersveiligheid.
    Vorige week in het nieuws in Pattaya geen vuurwerk en wensballonnen toegestaan.

    Maar er zijn nog genoeg mogelijkheden om er een gezellig feest van te maken.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website