topten22photo / Shutterstock.com

Het is misschien wel het vreemdste en sowieso het harigste festival dat Thailand rijk is: het jaarlijkse Apenfestival van Lopburi. Dit jaar vindt het plaats op zondag 28 november. Er zijn vier rondes, om 22:00 (zaterdag), 12:00, 14:00 en 16:00. Gratis toegang.

📍Kaart: https://goo.gl/maps/vLjANZFbQWU8Wu957

De stad Lopburi ligt 140 kilometer ten noorden van Bangkok en kent een lange en woelige geschiedenis. Vandaag de dag staat Lopburi echter vooral bekend om zijn levendige populatie makaken. Je ziet deze apen dan ook overal: bovenop tempels, badend in de rivier en scharrelend op straat, op zoek naar voedsel.

Een slimme zakenman kwam in 1989 op het idee om een compleet evenement te organiseren rond de aanwezigheid van deze prominenten harige inwoners. Doel: het trekken van toeristen naar de stad. Het Apenfestival van Lopburi was geboren en is in de afgelopen 29 jaar uitgegroeid tot een evenement dat tot ver buiten Thailand bekendheid geniet. Ook dit jaar ligt er een slordige 4.000 kilo voedsel klaar voor de ongeveer 3.000 apen die in de stad wonen.

De oude Khmer-tempel van Phra Prang Sam Yot is waar het spektakel jaarlijks plaatsvindt. Tafels vol fruit, borden rijst en schalen met zoetigheid worden uitgestald bij de tempel, terwijl de apen vanaf het dak en vanuit de bomen nieuwsgierig toekijken. Uiteindelijk krijgt hun nieuwsgierigheid de overhand en dalen ze langzaam af in de richting van al dat lekkers. In het begin nog voorzichtig en schuw, klauteren ze al snel uitgelaten over de tafels, zoveel in hun mond proppend als maar mogelijk is. Aan een drankje is ook gedacht. Er liggen grote blokken ijs, die door de apen vakkundig worden gesloopt om de verrassing te pakken te krijgen die in het midden van het blok verstopt zit.

topten22photo / Shutterstock.com

Het zal geen verbazing wekken dat de mogelijkheden om leuke en originele foto’s van de feestende makaken te maken bijna oneindig zijn. Maar wees voorzichtig: hoe vriendelijk en grappig de apen ook lijken, het blijven wilde dieren. Ze zijn snel, sterk en van nature ondeugend en als ze kans krijgen gaan ze er vandoor met uw telefoon, camera of portemonnee. Voor u het weet zitten ze ergens hoog in een boom met uw bezittingen. En dat er een hele tafel eten voor het grijpen staat, is leuk. Maar misschien vinden ze uw ijsje toch net wat interessanter.

Deze vijf hotels, die via Agoda te boeken zijn, liggen gunstig ten opzichte van het Apenfestival.


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 4 votes.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website