Kokos soep

Tom kha kai (Thai: ต้มข่าไก่) is een soepgerecht uit de Laotiaanse en Thaise keuken. De naam betekent letterlijk Kip galanga-soep. Het gerecht wordt samengesteld uit kokosmelk, galanga (familie van de gember), citroengras en kip. Eventueel kunnen nog pepers, bamboe, champignons en koriander toegevoegd worden.

Deze soep combineert de romigheid van kokosmelk met het pittige van rode chilipepers en het zurige van limoen. Andere belangrijke ingrediënten zijn citroengras, kaffir limoenblaadjes en, natuurlijk, galanga. Deze ingrediënten geven de soep een kenmerkende smaak die zowel verwarmend als verfrissend is.

Herkomst en geschiedenis

Tom Kha Kai heeft zijn oorsprong in het noorden van Thailand. Hoewel de exacte oorsprong moeilijk te traceren is, is het bekend dat de inwoners van deze regio al eeuwenlang gebruikmaken van de overvloedige bronnen van kokosnoten en lokale kruiden zoals galanga, citroengras en kaffir limoen. In de loop der tijd heeft de soep zich verspreid naar andere delen van Thailand en is het een essentieel onderdeel geworden van de Thaise keuken.

Vroege versies van Tom Kha waren waarschijnlijk eenvoudiger en hadden mogelijk geen kip of andere eiwitten. De toevoeging van kip (kai) en de evolutie naar de huidige vorm is waarschijnlijk het resultaat van culturele uitwisseling en de invloeden van naburige regio’s.

Smaakprofielen

Tom Kha Kai heeft een complex smaakprofiel dat de vijf fundamentele smaken van de Thaise keuken belichaamt: zoet, zout, zuur, bitter en umami.

  1. Zoet: Afkomstig van kokosmelk en soms suiker. De kokosmelk voegt ook een romige textuur toe die de soep zijn rijke mondgevoel geeft.
  2. Zout: Meestal geïntroduceerd door vissaus, een essentieel ingrediënt in veel Thaise gerechten.
  3. Zuur: Vers limoensap en soms tamarinde zorgen voor een verfrissend contrast tegen de romigheid van de kokosmelk.
  4. Bitter: De bitterheid is subtiel en komt vaak van de wortels en kruiden zoals galanga en citroengras.
  5. Umami: De kippenbouillon, kip en vissaus dragen bij aan het diepe umami-karakter van de soep.

De combinatie van deze smaken met de aromatische kruiden zoals citroengras, galanga en kaffir limoenblaadjes zorgt voor een unieke en onmiskenbare smaak. Het gebruik van verse ingrediënten en de balans van smaken is cruciaal voor het bereiden van een authentieke Tom Kha Kai.

Recept voor Tom Kha Kai

Ingrediënten:

  1. 300 gram kipfilet, in stukjes
  2. 400 ml kokosmelk
  3. 300 ml kippenbouillon
  4. 1 stengel citroengras, in stukken en geplet
  5. 3-4 kaffir limoenblaadjes, gescheurd
  6. 1 stuk galanga (ongeveer 5 cm), dun gesneden
  7. 2-3 rode chilipepers, fijngehakt (aan te passen aan smaak)
  8. 2-3 eetlepels vissaus (aan te passen aan smaak)
  9. 1-2 theelepels suiker
  10. Het sap van 1 limoen
  11. Verse koriander ter garnering

Bereidingswijze:

  1. Breng de kippenbouillon aan de kook in een grote pan.
  2. Voeg het citroengras, galanga, kaffir limoenblaadjes en chilipepers toe. Laat het 5-10 minuten sudderen zodat de smaken zich vermengen.
  3. Voeg de kipstukjes toe en kook tot ze gaar zijn.
  4. Voeg de kokosmelk, vissaus en suiker toe. Roer goed en breng het weer aan de kook.
  5. Zodra de kip gaar is en de soep goed op smaak is, haal van het vuur en voeg het limoensap toe.
  6. Proef en pas indien nodig de smaak aan met extra vissaus, suiker of limoensap.
  7. Serveer warm en garneer met verse koriander.

Tom Kha Kai is zowel in Thailand als internationaal geliefd vanwege zijn complexe en toch harmonieuze smaakprofiel. Het is vaak te vinden in Thaise restaurants over de hele wereld.

Eet Smakelijk!

4 reacties op “Kokossoep met kip – Tom Kha Kai”

  1. Hans zegt op

    Ik ben het me je eens, als je een werkelijk authentieke Thaise Tom Kha Kai wilt maken moet je uitgeperste kokos gebruiken. Maar ik maak het mezelf ook gemakkelijk thuis door kokosmelk (voor cooking) te gebruiken. Is makkelijker aan te komen (ik woon in Utrecht). Alleen gebruik ik geen 400 ml, maar slechts 200 ml anders wordt het te waterig naar mijn inziens, gaat de kokossmaak overheersen en duurt het inkoken te lang. Slechts 1 pepertje in dit gerecht? Daar kunnen er nog wel 3 of 4 bij hoor. De kippenbouillon moet je zelf maken met kippenbouillonblokjes naar mijn idee. En de rijst er apart bij serveren, wat ook gebruikelijk is in Thailand. Je schept eigenlijk de soep over de rijst en je kan dan zelf bepalen hoeveel vocht je er bij wil hebben. En geen gember gebruiken, maar galanga, dat is toch een heel ander product qua smaak. Maar voor de rest ziet het recept er goed uit.
    Smullen maar zou ik zo zeggen. Het is 1 van mijn favorite gerechten.
    Hans

  2. Nicky zegt op

    Ik heb het recept gekregen van een dame uit de Isaan.
    Ik laat eerst de kip met vissaus, citroengras, lemon, lemonleafs, paar pepertjes, en galanga in de kokosmelk koken zonder toevoeging van bouillon. Daardoor word de soep veel romiger. Daarna maak ik de kip schoon, voeg er bouillon aan toe en nog wat koreander en paddestoelen,

  3. hein zegt op

    essentieel is wat nam prik pau toevoegen

  4. Jacobus zegt op

    Onlangs, en helaas weet ik niet meer waar, las ik artikel van een culinair panel dat traditionele kippensoep beoordeelde. Het panel beoordeelde de soep uit 10 verschillende landen. Tom Kha Kai uit Thailand kwam unaniem als nr 1 als lekkerste kippensoep uit de bus. En ik ben het eens met het panel.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website