Kokos soep

Tom kha kai (Thai: ต้มข่าไก่) is een soepgerecht uit de Laotiaanse en Thaise keuken. De naam betekent letterlijk Kip galanga-soep. Het gerecht wordt samengesteld uit kokosmelk, galanga (familie van de gember), citroengras en kip. Eventueel kunnen nog Spaanse pepers, bamboe, champignons en koriander toegevoegd worden.

Ingrediënten (soep voor 2-4 personen) :

  • 1 blik kokosmelk (400 ml)
  • 1 liter kippenbouillon
  • 1 stengel citroengras
  • 1 rode peper
  • stukjes galangawortel of gember ter groote van een duim
  • 5 blaadjes limoenblad
  • 300 gram kipfilet
  • 2 bosuien
  • 150 gram paddestoelen (Shiitake/Oesterzwam /Champignons)
  • optioneel: 50 gram rijstnoedels
  • 2-3 eetlepels vissaus (Nam Pla)
  • 2 eetlepels sap van een limoen
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • verse koriander

Bereidingstijd: 20 minuten.

Bereidingswijze Thaise kokos soep met kip.

  1. Giet de kokosmelk en de kippenbouillon in de soeppan. Snijd de citroengras stengel in 2-3 stukken. Was de rode peper, verwijder de steel, eventueel de zaadjes en snijd in ringen.Snijd de galangawortel in 5 dunnen plakjes van max 0.5 cm. Stop de citroengras, rode peper, galanga wortel en limoenblad bij de kokosmelk en breng aan de kook. Draai daarna het vuur naar middelhoog.
  2. Ondertussen maak je de kipfilet schoon en snijd in dunne plakken en stukken. Voeg toe aan de Tom Ka soep en laat garen gedurende 3-5 minuten. Het beste is om dit zonder deksel op de pan te doen, zodat de kokosmelk niet overkookt.
  3. Maak intussen de bosuien schoon: verwijder het buitenste blad en snijd in ringen. Boen de paddestoelen schoon en snijd in parten. Voeg ook toe aan de soeppan en laat mee garen gedurende 3-5 minuten. Je wilt dat je groente zacht gekookt zijn, maar nog wel een beetje bite hebben.
  4. Voor een complete maaltijdsoep en dus extra vulling, kun je wat rijstnoedels koken of weken. Dit heeft meestal maar zeer kort nodig en check de verpakking voor de juiste bereiding. Giet af onder de koude kraan en verdeel alvast over de soepkommen.
  5. Draai het vuur uit en breng de Thaise kokos soep met kip op smaak met de vissaus, limoensap, bruine suiker en wat versgehakte koriander. Serveer de Tom Kha Kai uit in ruime soepkommen.

Eet Smakelijk!

Bron: Bettyskitchen.nl


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Kokossoep met kip – Tom Kha Kai”

  1. Hans zegt op

    Ik ben het me je eens, als je een werkelijk authentieke Thaise Tom Kha Kai wilt maken moet je uitgeperste kokos gebruiken. Maar ik maak het mezelf ook gemakkelijk thuis door kokosmelk (voor cooking) te gebruiken. Is makkelijker aan te komen (ik woon in Utrecht). Alleen gebruik ik geen 400 ml, maar slechts 200 ml anders wordt het te waterig naar mijn inziens, gaat de kokossmaak overheersen en duurt het inkoken te lang. Slechts 1 pepertje in dit gerecht? Daar kunnen er nog wel 3 of 4 bij hoor. De kippenbouillon moet je zelf maken met kippenbouillonblokjes naar mijn idee. En de rijst er apart bij serveren, wat ook gebruikelijk is in Thailand. Je schept eigenlijk de soep over de rijst en je kan dan zelf bepalen hoeveel vocht je er bij wil hebben. En geen gember gebruiken, maar galanga, dat is toch een heel ander product qua smaak. Maar voor de rest ziet het recept er goed uit.
    Smullen maar zou ik zo zeggen. Het is 1 van mijn favorite gerechten.
    Hans

  2. Nicky zegt op

    Ik heb het recept gekregen van een dame uit de Isaan.
    Ik laat eerst de kip met vissaus, citroengras, lemon, lemonleafs, paar pepertjes, en galanga in de kokosmelk koken zonder toevoeging van bouillon. Daardoor word de soep veel romiger. Daarna maak ik de kip schoon, voeg er bouillon aan toe en nog wat koreander en paddestoelen,


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website