oneinchpunch / Shutterstock.com

De verzengende hitte van een stralende zon aan de blauwe hemel in Thailand is natuurlijk heerlijk, maar veroorzaakt wel bijverschijnselen zoals een immense dorst. En wat is er op zo’n moment lekkerder dan een heerlijk koel biertje met de condensdruppels op het flesje?

Dit amberkleurige koolzuurhoudende drankje met een schuimige kraag is niet voor niets een van de populairste dranken ter wereld. En wees gerust, bier is in Thailand overal verkrijgbaar. Zelfs jouw favoriete Nederlandse bier zoals Heineken. Het is echter voordeliger om te kiezen voor een Thais biertje.

De biercultuur in Thailand is uniek en divers, sterk beïnvloed door zowel lokale tradities als westerse invloeden. In Thailand zijn biermerken zoals Chang, Singha en Leo zeer populair en hebben ze een loyale aanhang. Deze merken zijn synoniem geworden met de Thaise levensstijl en zijn vaak aanwezig bij sociale gelegenheden, feesten en in het bruisende nachtleven.

Straatvoedsel en lokale eetgelegenheden spelen een centrale rol in de Thaise biercultuur. Het is gebruikelijk om bier te nuttigen samen met een scala aan Thaise gerechten, variërend van pittige curries tot gegrilde zeevruchten. Dit benadrukt de complementaire relatie tussen Thais eten en bier.

Bovendien is er een groeiende interesse in ambachtelijk bier en microbrouwerijen in Thailand, hoewel de markt nog steeds gedomineerd wordt door de grote brouwerijen. Deze trend heeft geleid tot een diversiteit aan smaken en stijlen, waardoor consumenten meer keuzes hebben buiten de traditionele lagers.

Singha

De bekendste is natuurlijk Singha bier. Je mag ook Sing zeggen. Dat is de naam voor de mystieke leeuw die op het logo staat. Dit biertje heeft 5% alcohol, maar je kunt ook kiezen voor Singha Light met slechts 3,5 procent. Singha is waarschijnlijk het populairste bier in Thailand en heeft een pittige en moutachtige smaak. Heerlijk bij een pittig gerecht.

Singha bier, geproduceerd door Boon Rawd Brewery sinds 1933, is een prominent en historisch significant biermerk in Thailand. Het staat lokaal bekend als “Sing” en wordt geprezen om zijn rijke, moutige smaak en romige textuur, waardoor het een luxe keuze is onder de Thaise bevolking. Singha heeft ook een koninklijke goedkeuring ontvangen in de jaren ’30, wat wordt gesymboliseerd door het Garuda-symbool op elk flesje en blikje, wat wijst op de hoge kwaliteit van het bier.

Het bier wordt gebrouwen met 100% gerstemout, drie soorten Europese hop en uniek artesisch water uit de Thaise brouwerij. Dit draagt bij aan de authenticiteit en kwaliteit van het bier, wat heeft geholpen om Singha’s populariteit zowel lokaal als internationaal te behouden. De standaardversie van Singha heeft een alcoholpercentage van 5%, terwijl er ook een lichtere variant beschikbaar is met 3,8% alcohol.

In reactie op de concurrentie van Chang bier, introduceerde Boon Rawd Brewery in 1999 Leo, een goedkoper, lichter alternatief, vernoemd naar het sneeuwluipaard dat als mascotte dient. Hoewel Leo goedkoper is dan Singha, blijft het prijziger dan Chang. Deze strategie heeft zijn vruchten afgeworpen, aangezien Leo nu een van de ‘Grote Drie’ Thaise bieren is naast Singha. Singha’s positie in de Thaise biermarkt wordt gekenmerkt door zijn sterke focus op kwaliteit, traditie en een rijke geschiedenis, waardoor het merk een gerespecteerde naam blijft in zowel de lokale als internationale bierindustrie.

(Patcharaporn Puttipon 636 / Shutterstock.com)

Chang

Chang bier, dat snel populair werd na de lancering in de jaren ’90, is uitgegroeid tot het bestverkochte biermerk in Thailand en heeft een aanzienlijke internationale aanwezigheid. De originele Chang Classic is bekend om zijn sterke alcoholgehalte van 6,4% en de toevoeging van rijst in het brouwproces, wat resulteert in een krachtige smaak. Chang Export, zonder rijst gebrouwen, heeft een lager alcoholgehalte van 5% en wordt voornamelijk geëxporteerd. Chang Draught, ook met 5% alcohol, is verkrijgbaar in pubs en clubs in Thailand. Chang Light, met 4,2% alcohol, is de lichtere variant.

In 2023 lanceerde Chang Cold Brew, een innovatieve variant die gebrouwen wordt met een koud brouwproces en sub-zero filtratie, wat leidt tot een licht, verfrissend bier met een moutig aroma. Deze innovatie is onderdeel van Chang’s strategie om zich te onderscheiden en een andere drinkervaring te bieden. Met een investering van meer dan een miljard baht in 2023, streeft Chang ernaar het aandeel van Chang Cold Brew in het mass-premium segment te vergroten naar 15% van de totale Chang-portfolio. Dit toont Chang’s inzet voor innovatie en het aantrekken van een nieuwe generatie consumenten.

Leo

Leo bier, gebrouwen door Boon Rawd Brewery, heeft zich gevestigd als een belangrijke speler op de Thaise biermarkt. Herkenbaar aan de luipaard op het etiket, is Leo een favoriet onder expats in Thailand. Dit bier staat bekend om zijn frisse, lichte en afgeronde smaak en is zelfs goedkoper dan zijn concurrenten, wat bijdraagt aan zijn populariteit. Leo heeft het grootste marktaandeel in Thailand met 53% van de totale verkoop, gevolgd door Chang met 37% en Singha met 7%​​. Het succes van Leo is deels te danken aan het feit dat het “minder duur is dan Singha en beter smaakt dan Chang”, waardoor het de favoriete keuze is geworden van veel lokale inwoners​​.

Het alcoholgehalte van Leo bier is 5%. De smaak lijkt sterk op die van zijn ‘oudere zus’ Singha, maar Leo is strategisch goedkoper geprijsd. Het wordt ook aangeboden als tapbier in pubs. De prijs van een klein blikje Leo ligt tussen de 35-38 Thaise Baht​​.

Sinds juli 2019 is Leo bier ook beschikbaar in de Benelux, dankzij de inspanningen van Westmill Foods Europe B.V. Het bier, een pils op basis van een mix van mout, hop, en Thaise rijst, heeft een alcoholpercentage van 5%. Deze uitbreiding heeft Westmill tot een leider in de Thaise drankenindustrie in Nederland gemaakt.

Supermarkt en alcohol

Er zijn in Thailand een aantal regels voor de verkoop van alcohol door supermarkten. Dit zorgt meestal voor veel onbegrip bij toeristen. Winkel en supermarkten mogen namelijk geen alcohol verkopen tussen 14.00 en 17.00 uur. Dit verbod gaat weer in om 24.00 uur en eindigt om 11.00 uur. Kortom, je kunt alleen bij de Lotus, Big C of andere winkels alcohol kopen tussen 11.00 uur en 14.00 uur. Maar het zou Thailand niet zijn als deze regels massaal overtreden worden door de kleine buurtwinkeltjes waar je gewoon terechtkunt voor een heerlijk gekoeld biertje. Je hoeft dus geen moment zonder jouw favoriete drankje te zitten.

Singha, Chang, en Leo bier zijn ook verkrijgbaar in Nederland en België. Hieronder vindt u een kort overzicht van de beschikbaarheid van deze Thaise biermerken in de Benelux:

 • Singha Bier: Singha, een van de bekendste Thaise bieren, is internationaal verspreid en vaak verkrijgbaar in verschillende winkels en Aziatische restaurants in Nederland en België. Het is bekend om zijn onderscheidende smaak en wordt vaak geassocieerd met de Thaise cultuur en keuken.
 • Chang Bier: Chang, een ander populair Thais biermerk, is eveneens te vinden in de Benelux. Het is te koop in Aziatische supermarkten, sommige lokale supermarkten, en wordt vaak aangeboden in Thaise restaurants.
 • Leo Bier: Zoals eerder genoemd, is Leo bier sinds juli 2019 verkrijgbaar in de Benelux. Het wordt gedistribueerd door Westmill Foods Europe B.V. en is beschikbaar in verschillende Thaise restaurants en afhaalrestaurants, alsmede bij specifieke distributeurs in Nederland en België​​.

50 reacties op “Singha, Chang en Leo: over de biercultuur in Thailand”

 1. Hans Bos zegt op

  De beperking voor het kopen van alcoholhoudende dranken geldt niet als je meer dan 10 liter koopt. Dit om het alcoholisme tegen te gaan. Amazing!
  Ik heb ook begrepen dat het alcoholpercentage van Chang Classic is verlaagd naar 5 procent.

  • Herbergier zegt op

   Chang Classic is i.p.v. 6,4% alc. verlaagd naar 6% alc. en de inhoud van de grote flessen is verlaagd van 0,64 L naar 0,63 L. Het lijkt allemaal niet veel, maar in een omzet van een jaar, voor de brouwerij, loopt dit flink op.

  • Arjen zegt op

   Dat was heel lang geleden zo. Nu mag je alleen maar grote hoeveelheden kopen buiten de “normaal toegestane tijden” als je een drank verkoop licentie hebt, en bij een groothandel inkoopt.

   Arjen.

 2. jeffery zegt op

  Peter,

  ik mis het merk :Archard bier.
  Te herkennen aan de paardekop op het etiket.
  Het is het goedkoopste bier en het etiket geeft weer hoe je hoofd zich de volgende dag voelt.
  Een echte aanrader.

  jeffery

  • Hans Bos zegt op

   Je bedoelt ongetwijfeld Archa. Heb ik tijden gedronken, zonder enig probleem. Misschien ligt dat aan jouw hoofd?

   • khun moo zegt op

    Hans,

    ik denk dat het inderdaad aan zijn hoofd ligt.
    Niets gewend.
    Wellicht hebben we beide dezelfde ervaring.
    Wanneer je veel oefent , krijg je nergens hoofdpijn meer van.
    Archard bier gebruikte ik vroeger om minder gewenst bezoek, vroeg naar huis te laten terugkeren.
    Werkt prima en ze komen zelden meer op bezoek.
    Een aanrader !

  • noel castille zegt op

   Archa niet archard is een bier opgestart door twee broers uit slovakijje de ene in melbourn de
   andere in bangkok . Het is eigenlijk het betere bier op plaats twee leo en in uiterste noot chang, singa is
   voor mij als belg idem heininken niet te drinken , Gelukig kan ik nu hier ter plaatse duvel hoegaarden en
   rochefort 8 en 10 verkrijgen dat is pas bier. Nu beginnen ook een groot deel van mijn vrienden hier uit
   demarken zweden en noorwegen dat goedkope bier te drinken allemaal dezelfde opmerking de dayafter
   zelden problemen ?

   • khun moo zegt op

    Noel,

    Brigand is voor mij het betere blonde bier.
    Ook in Thailand te koop.
    Zelf ben ik liefhebber van affigem bruin.

    Rochefort 8 en 10 zijn ook prima maar hebben bijwerkingen.
    Zo is aangetoond dat het correct schrijven van andere biermerken een probleem wordt.
    Heineken wordt dan bijvoorbeeld heininken.

    • Hugo zegt op

     Waar is het bier Brigand te koop in Thailand?

 3. Herbergier zegt op

  Ik zie hier in Thailand weer steeds meer Carlsberg bier verkocht worden, een kleine 30 jaar geleden werd Carlsberg bier ook al veel verkocht in Thailand, maar werd toen door Chang bier verdreven.

 4. Menno zegt op

  Bier is een kwestie van smaak.
  Toch typisch dat Heineken als slecht word ervaren terwijl ik 2 keer een blinde smaaktest in een consumenten programma heb gezien. In die testen is Heineken op de eerste en tweede plaats geëindigd van tien andere in Nederland verkrijgbare biermerken.
  Één testteam bestond uit een amateur voetbal elftal waaronder anti Heineken drinkers. Dat Heineken slecht is zit dus puur tussen de oren.

 5. chris zegt op

  Smaak is voor een groot deel geur en kleur. Slechts een klein deel van de smaak wordt gerealiseerd via de tong en de mond.
  Heb in mijn arbeidsverleden als marktonderzoeker veel smaaktest (en ook experimenten) gedaan, voor allerlei typen produkten waaronder bier, chocolade, mayonaise, cakes en yoghurt. Wat ik me nog kan herinneren:
  – laat mensen bier drinken uit een zwart glas met hun neus dicht en bijna niemand kan bier met een normaal alcoholpercentage onderscheiden van bier met een lager alcoholpercentage of zelfs alcoholvrij bier;
  – voeg ‘vreemde’ kleurstoffen (die absoluut smaak- en reukloos zijn) toe aan een produkt en het produckt smaakt anders. Bv. een gifgroene kleurstof toevoegen aan mayonaise maakt de mayonaise ineens onsmakelijk.

  Er zijn in deze wereld een paar restaurants waar je in het complete donker kunt eten. In Bangkok bestaat dat restaurant niet meer. Je wordt bediend door blinden en ik kan je verzekeren dat je eten anders smaakt als je het niet kunt zien…..

 6. luc zegt op

  Cheers is ook een lekker biertje, zelfs in Brussel geslecteerd als kwaliteitsbier. 5% alcohol en in flessen van 0,64 l of de blikjes ook zelfs in 500 cl.

  • ruudje zegt op

   Cheers (blauw 4.8 alcohol ) vind ik zeer lekker , de rode variant niet zo ( 6.3 alcohol )

   Ruudje

 7. Sjaak S zegt op

  Ik dronk al 35 jaar geleden Heineken in Thailand. En in Indonesië werd het onder de naam Bir Bintang – Sterbier – (brewed under licence from Heineken) verkocht.

  • ruud nk zegt op

   Gerard, als je de alcohol uit het bier haalt houd je water over. En water is overal tegen een heel goedkope prijs verkrijgbaar.
   Leo is in de Isan de nummer 1 bier. Mijn stiefdochter verkocht bij een bonfire festival ruim 500 blikjes Leo en slechts minder dan 50 Chang. Ik mocht de overgebleven Chang opdrinken, maar vind het niet echt lekker bier.

   • Peter@ zegt op

    “Gerard, als je de alcohol uit het bier haalt houd je water over. En water is overal tegen een heel goedkope prijs verkrijgbaar.”

    Flauwe opmerking, niet iedereen kan of wil alcohol verdragen en je hebt in Nederland heerlijke alcoholvrije biertjes met een echte biersmaak en schuim en dat mis is ook in Thailand.

 8. Jan Hoekstra zegt op

  Heineken niet te drinken? Ligt er wel aan waar je Heineken drinkt, in Nederland of in Thailand. Smaakt toch echt niet hetzelfde.

  Kijk uit met Chang bierliefhebbers, na het nuttigen van een paar grote flessen zou u de volgende dag geen olifant “Chang” kunnen bestijgen, het heen-en-weer schommelen valt zwaar met een Chang-kater.

  Als ik moet kiezen is Leo mijn favoriet. Ik zou het Thaise bier niet missen in Nederland.

  Geniet met maten.

 9. Jack zegt op

  Ik heb bars in Phuket en Bangkok gehad,toen ik in 1984 naar Thailand kwam had je kloster beer,er stond een plaatsnaam op van een Duitse stad of dorp waar nooit iemand van gehoord had,het was heerlijk bier. Dat was opeens verdwenen, toen opende Carlsberg een brouwerij, die door Chang overgenomen is,maar gelukkig opende Heineken ook een brouwerij,wat hier in Thailand mijn favoriete bier is, Heineken heb ik ook het meest verkocht aan mijn bars,op 2 singha.Als ze in een bar geen Heineken hebben (zeldzaam) dan ga ik een kroeg verder.

  • Jan Hoekstra zegt op

   Kloster was geweldig bier. Ik heb het nog een keer gevonden in een barretje, ik was met een vriend erg verheugd dat we weer eens een Kloster in de hand hadden. Na een paar slokken dacht ik, het is echt niet te drinken, vreemd. Vriend van mij zei ook niks want het was tenslotte een Kloster. Keek ik even op de houdbaarheidsdatum was de Kloster een jaar over tijd. Waar is de heerlijke Kloster?

   • ann zegt op

    Kloster dat was perfect bier,hier een afbeelding te zien:

    https://www.canmuseum.com/Detail.aspx?CanID=17574

  • Wil zegt op

   Als goed alternatief Tiger dat is van de Heineken. Dat hebben ze ook bijna overal tenminste op Samui.

   • Jacobus zegt op

    Tiger is een lekker biertje. Het komt uit Singapore.

 10. janbeute zegt op

  Voor mij is nog steeds de gewone normale bier Chang de winnaar .
  Sommige Thaise bieren smaken totaal naar niks .
  Vooral LEO en Horse bier , smaken meer naar water dan na bier. Daarom is het originele zware bier Chang het bier voor de echte bier drinkers .
  Thailands brouwers brouwen het , Thailands drinkers drinken het .
  Wat de verkoop aangaat geen enkel probleem op wat voor tijdstip dan ook .
  24 uur per dag 7 dagen dagen in de week , kun je alcoholholische dranken kopen in Thailand .
  Regeltjes verschillen wel hier en daar .
  Maar degene die hier al voor langere tijd wonen weten waar ik het over heb .
  Nee in de grote super is , Ja bij de dranken handel en pop en mom shops .
  Zelfde geld ook op verkiezings dagen , en enkele geloofs dagen .
  Voor een rasechte alcoholist , is Thailand zeker ook een walhalla .

  Jan Beute .

  • Paul Schiphol zegt op

   Afgelopen okt. bij de Tesco/Lotus in KhonKaen denk omstreeks 15:30hr. met 1 doos Leo bij de kassa. Pech, wij mogen dit nu niet verkopen, straks pas weer. Maar als u nu 3 dozen koopt is het geen probleem??? Ik begreep er niets van, maar met meer dan voldoende bier op voorraad keerde ik huiswaarts. Bedankt redactie, weet nu de reden van deze eigenaardige regel. Ik had het al als verkoop booster van Tesco/Lotus benoemd. Gr. Paul Schiphol

 11. Herbergier zegt op

  En zo is het Jan, ik heb meer dan 30 jaar Brand bier verkocht, de nummer een van de Heineken keten en Chang komt daar, naar smaak en beleving, het dichtst bij in de buurt, al die andere Thaise bieren zijn gemaakt voor de supermarktdrinkers, een echte bierkenner drinkt Chang Classic.

 12. willem zegt op

  2 jaar geleden in Laos eens bier van het merk Namkhong gedronken, en ik vond het een heerlijk biertje.
  Hier in Thailand ben ik het, helaas, nog niet tegengekomen!
  Heeft iemand het hier in Thailand te koop gezien?

  Mvg Willem.

  • David zegt op

   NamKhong wordt gebrouwen door Lao Asia Pacific Breweries in Vientiane, de tweede officiële brouwerij, na Beerlao van het gelijknamige lekkere biertje.
   Lao Asia Pacific is – dacht – een joint venture tussen de overheid en een afdeling van Heineken, dat ook in Laos wordt gebrouwen!
   Heb NamKong het wel eens in Nong Khai gedronken, maar dat is dan ook net aan de grens met Laos.
   Niet ver van de Mekong, waar het bier naar genoemd is.

   Over smaken en kleuren valt niet te wisten, maar hou het zelf bij voorkeur op het Thaise Leo en Laotiaanse Beerlao.

 13. fransamsterdam zegt op

  In mijn stamkroeg (Wonderful 2 Bar, Pattaya) is San Mig(uel) Light, gelet op het dagelijks aangevoerde aantal dozen, marktleider.
  De San Mig Light komt geloof ik uit de Filipijnen, maar dat mag de pret niet drukken. “Light” slaat niet op het alcoholpercentage (5%) maar op het aantal calorieën en volgens kenners ook op de smaak.
  Als je de neiging hebt om erg uit te dijen is het wellicht het proberen waard. Het is erg populair bij de dames.

  Bij Thais eten houd ik het meestal bij water. De hete pepertjes gaan bij mij niet zo goed samen met alcohol.

  De motorfietstaxi-jongens in Soi 13 hebben een voorkeur voor Leo 64cl.

 14. noah zegt op

  Beste Cor,wat u hier aangeeft probeerde ik in dit geval mijn Filipijnse vrienden uit te leggen. Die geloven er niks van dat het bij ons stukken goedkoper is. Het voordeel is echt alleen wanneer men uitgaat want in Nederland, Belgie etc. drink ik geen fles bier voor 1,20 euro in een topzaak met super live muziek!

 15. Co zegt op

  Heb jaren Leo bier gedronken maar ik krijg maagzuur hier van dus ben overgestapt naar Chiang bier en zo nu en dan koop ik een doos Tiger bier. Zelf drink ik de kleine flesjes meteen condoompje er om heen blijft hij lekker koel en drinkt lekkerder weg dan zo een grote fles.

  • Wil zegt op

   Tiger is ook mijn favoriet, drinkt lekker fris weg. TIGER is trouwens van Heineken maar in Thailand wel een stuk goedkoper.

 16. Rob Tha Mai zegt op

  je had in de tijd van Kloster ook Amarite een draft bier maar ook verdwenen.

  • ruudje zegt op

   en waar is de tijd dat men nog AMSTEL kon drinken in Thailand ?

   • keespattaya zegt op

    Nou , dat je Amstel kon krijgen is wel heel erg lang geleden. Ik weet nog dat slechts sommige bars Amstel hadden , en als je dan veel bars op 1 avond bezocht was het probleem dat je weer van bier moest veranderen. Zelf drink ik altijd het bier van het land dat ik bezoek. Nooit Heineken of Amstel. De eerste jaren Singha en de laatste jaren Leo.

 17. peter zegt op

  Drink thuis nooit Heineken, wel in Thailand. Drink ook wel Chang, vind ik het beste bij me passen dan.
  LEO en Sing ook geprobeerd, maar vond ze minder.
  Het verschil ligt volgens mij in A, gebruikte mout. Bij Chang wordt bailey gebruikt en bij Heineken de normaal gangbare graan, ook gebruikt voor brood ed. Wellicht variëren B de hop concentraties en daardoor dus ook weer de smaak.
  Thuis kan ik me heel goed vinden in Argus, bier van de LIDL, prima Duits(?) biertje. Absoluut weer niet Perlenbacher ( te vlak qua smaak) die ze hebben en ook niet de nieuw aangewaaide Kordaat. Niet mijn persoonlijk smaak, te zoet, voor pilsener..
  Chang kan ik hebben, maar tov Heineken vind ik de smaak vlakker. Indien mogelijk neem ik Heineken dan.
  Vroeger had je ook een SKoll, is verdwenen, denk ik vanwege zijn zeer vlakke smaak, gebrouwen uit mais.
  Maar over smaak valt niet te twisten en kan zelfs variëren.

 18. Peter Schoonooghe zegt op

  Als ik moet kiezen tussen de 3 genoemde Thaise biermerken dan wint Leo hey pleit gevolgd door Singha en komt Chang op de 3de plaats.

  Jaren terug bracht Singha een variant op de markt genaamd Singha Gold, een werkelijk heerlijk biertje dat even plots als het kwam ook weer verdween (tenzij het een andere naam heeft gekregen en ik dat heb gemist).

 19. Frank H. zegt op

  Bij mij komt LEO op de 1ste plaats. Hier zit ten minste wat smaak in naar mijn goesting. Als ik ergens kom en er is geen LEO, dan durf ik wel één glas Chang of Singha meedrinken uit beleefdheid, maar daar blijft het dan ook bij… 😉

 20. Erwin zegt op

  Ben een grote pils drinken, heb alle merken gedronkenim Thailand van kloster tot amstel. Lang was Chang me favoriete pils. Maar nu al een poos niet meer en is het toch Singha geworden,alleen drink het nu alleen in Holland want in Thailand zal ik voorlopig niet meer komen, helaas.

 21. Lessram zegt op

  In Nederland ben ik een HertogJan drinker, maar de goedkopere Klok en Dors gaan er ook prima in. Heineken, zit qua smaak iets in (de granensoort?) wat ik niet lekker vind, maar dat kan net zo goed psychisch zijn (?).
  In Thailand ga ik voor Chang. Leo vind ik wat plat qua smaak en Singha, prima bier, maar gewoon voorkeur voor Chang. En om de een of andere reden als ik denk iets langzamer aan te willen doen ga ik voor de San Miquel Light (met stukje citroen natuurlijk). Een onderbouwde logica is er niet, maar ik vergoeilijk dit dat dat voor de meeste mensen geld; reclame en geruchten zijn zeker van invloed. In Nederland koop ik dan ook regelmatig een Chang bier bij de Toko (of LIDL die dat ook steeds vaker in de aanbieding hebben; 0.99€ per flesje, geen statiegeld. Komende week toevalig ook)
  In Laos, Beerlao.
  En in Cambodja gaat mijn keuze uit naar Ankor, eigenlijk alleen maar vanwege het “bierdoppen spel”, niet Anchor bier, naam bijna hetzelfde maar qua smaak hetzelfde verschil als Heineken vs HertogJan.

  Maar eerlijk gezegd…. de smaakverschillen van de normale 5% pilsners vind ik zo klein dat ik het vermoedelijk amper proef. Het is voor mij een kwestie van wat heb ik ooit het eerst gedronken, welk etiket vind ik het mooist, en welke naam bekt het lekkerst.

  Net als bij Coca Cola vs Pepsi cola. Ja er is verschil en vroeger toen ik verslaafd was aan Coca Cola proefde ik het verschil wel. Het was zelfs zo erg dat ik verschil proefde tussen Belgische, Duitse en Nederlandse coca cola. Maar nu….. Pepsi of Coca…. mij om het even. Ik vind alleen het Coca Cola verhaaltje leuker.

  • Jacco zegt op

   Chang kan je volgende week ook gewoon in Nederland halen bij de Lidl viel me op in het reclame foldertje

 22. Jack van Hoorn zegt op

  Chang heeft zijn eigen naam verknetterd door een paar jaar geleden het alcohol percentage te verlagen.

  Vanaf dat momemt was chang geen Chang meer.

 23. Ruud zegt op

  Alle de genoemde pils bieren hier vernoemd en dan nog extra gekoeld met ijsblokken in het glas zullen allemaal smaken want afwijkingen zal je nooit proeven als het 4gr koud is.
  Er zijn echter verschillende kleine brouwers die artisanaal bier produceren wat wel kwaliteit heeft, echter door de monopolie positie van de 2 grote brouwerijen moet die kleine brouwers hun bier brouwen in de omliggende landen en importeren. Wie heeft er al eens een Sandport, Chalawan Pale Ale, Outlaw, Stonehead, My Beer Friend of Chit Beer gedronken…dit is wel echt bier 😉

 24. Joost-Buriram zegt op

  Voor de grote drie biermerken die in Thailand worden gebrouwen gebruiken ze andere ingrediënten dan wij in Nederland, België, Duitsland enz. gewend zijn, met water, mout (meestal gerst), hop en gist, het bier in Thailand wordt gebrouwen met rijst ipv. mout, dus je kunt daar niet praten over een lekker glaasje gerstenat.
  Ik denk ook niet dat als je in Nederland of België een kroeg zou openen met als hoofdbier een van deze Thaise bieren je een goedlopende kroeg zal hebben, want in Thailand smaken ze anders en beter dan dat ze in Nederland of België zullen smaken.

 25. JP van Iperen zegt op

  Kloster smaakt een beetje naar zeepsop.

 26. Henk zegt op

  Hoe kom je erbij dat Singha het meest populaire bier is?
  Thai craft beers and international brands hold 0.5-1% of the total market. In terms of brand, market leaders are Leo (53%), followed by Chang (35%), Singha (7%) and Heineken (4- 5%). Thailand mainly produces lagers which represent 99% of the market.

 27. klaas zegt op

  smaken verschillen. Van Singha krijg ik hoofdpijn, Leo smaakt waterig. Ik kwam uit op Lao bier. te krijgen in een aantal variaties. Het donkere bier vind ik het lekkerst en, belanrijk, geen hioodfpijn.

 28. GeertP zegt op

  Er zijn weer 2 nieuwe biertjes bijgekomen, carabao en tawandang,ik heb ze nog niet kunnen vinden in de supermarkt maar ben wel benieuwd.

 29. bob zegt op

  In het begin jaren 90 had je hier singha gold lekker biertje maar helaas te weinig vekocht denk ik dus na 97 niet mee te koop jammer. Dus nu al jaren een leotje

 30. geert zegt op

  Ik heb nooit naar de prijs gekeken voor een biertje , namelijk Leo valt bij mij het beste in de smaak en de reden is , dat ik als Belgische bierdrinker het liefste Jupiler drink . De smaak van een Leo is voor mij net zo lekker als een Jupiler.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website