Singha, Chang en Leo bier in Thailand

Door Redactie
Geplaatst in Eten en drinken
Tags: , , , ,
17 november 2018

oneinchpunch / Shutterstock.com

De verzengende hitte van een stralende zon aan de blauwe hemel in Thailand is natuurlijk heerlijk, maar veroorzaakt wel bijverschijnselen zoals een immense dorst. En wat is er op zo’n moment lekkerder dan een heerlijk koel biertje met de condensdruppels op het flesje?

Dit amberkleurige koolzuurhoudende drankje met een schuimige kraag is niet voor niets een van de populairste dranken ter wereld. En wees gerust, bier is in Thailand overal verkrijgbaar. Zelfs jouw favoriete Nederlandse bier zoals Heineken. Het is echter voordeliger om te kiezen voor een Thais biertje.

Singha

De bekendste is natuurlijk Singha bier. Je mag ook Sing zeggen. Dat is de naam voor de mystieke leeuw die op het logo staat. Dit biertje heeft 5% alcohol, maar je kunt ook kiezen voor Singha Light met slechts 3,5 procent. Singha is waarschijnlijk het meest populaire bier in Thailand en heeft een pittige en moutachtige smaak. Heerlijk bij een pittig gerecht. Singha wordt door de Boon Rawd Brewery te Bangkok, de oudste brouwerij van het land.

Chang

Op nummer twee staat Chang. Chang is Thais voor olifant. Er zijn verschillende Chang-bieren. Het zijn allemaal bieren van lage gisting, gemaakt met gerstemout, aangevuld met een beetje rijst. Van enkele varianten is het niet duidelijk of het andere bieren zijn, dan wel hetzelfde bier met een andere naam.

 • Chang Beer is een blonde pils met een alcoholpercentage van 5%.
 • Chang Export is eveneens een blonde pils met een alcoholpercentage van 5%.
 • Chang Draught is eveneens een blonde pils met een alcoholpercentage van 5%.
 • Chang Classic is een blonde pils met een alcoholpercentage van 6,4%.
 • Chang Light is een lichte pils met een alcoholpercentage van 4,2%.

Leo

Op de derde plaats staat Leo. Leo wordt door de dezelfde brouwerij als Singha gebrouwen en is gemakkelijk te herkennen aan de luipaard op de voorzijde van de fles. Leo is een populair biertje onder expats in Thailand. Dit frisse bier met een lichte en afgeronde smaak is zelfs goedkoper dan zijn concurrenten. Probeer het eens.

Supermarkt en alcohol

Er zijn in Thailand een aantal regels voor de verkoop van alcohol door supermarkten. Dit zorgt meestal voor veel onbegrip bij toeristen. Winkel en supermarkten mogen namelijk geen alcohol verkopen tussen 14.00 en 17.00 uur. Dit verbod gaat weer in om 24.00 uur en eindigt om 11.00 uur. Kortom je kan alleen bij de Tesco, Big C of andere winkels alcohol kopen tussen 11.00 uur en 14.00 uur. Maar het zou Thailand niet zijn als deze regels massaal overtreden worden door de kleine buurtwinkeltjes waar je gewoon terecht kunt voor een heerlijk gekoeld biertje. Je hoeft dus geen moment zonder jouw favoriete drankje te zitten.


» Laat een reactie achter


26 reacties op “Singha, Chang en Leo bier in Thailand”

 1. Hans Bos zegt op

  De beperking voor het kopen van alcoholhoudende dranken geldt niet als je meer dan 10 liter koopt. Dit om het alcoholisme tegen te gaan. Amazing!
  Ik heb ook begrepen dat het alcoholpercentage van Chang Classic is verlaagd naar 5 procent.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +6 (obv 6 stemmen)
  • Herbergier zegt op

   Chang Classic is i.p.v. 6,4% alc. verlaagd naar 6% alc. en de inhoud van de grote flessen is verlaagd van 0,64 L naar 0,63 L. Het lijkt allemaal niet veel, maar in een omzet van een jaar, voor de brouwerij, loopt dit flink op.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +8 (obv 8 stemmen)
 2. jeffery zegt op

  Peter,

  ik mis het merk :Archard bier.
  Te herkennen aan de paardekop op het etiket.
  Het is het goedkoopste bier en het etiket geeft weer hoe je hoofd zich de volgende dag voelt.
  Een echte aanrader.

  jeffery

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +18 (obv 18 stemmen)
  • Hans Bos zegt op

   Je bedoelt ongetwijfeld Archa. Heb ik tijden gedronken, zonder enig probleem. Misschien ligt dat aan jouw hoofd?

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +16 (obv 16 stemmen)
  • noel castille zegt op

   Archa niet archard is een bier opgestart door twee broers uit slovakijje de ene in melbourn de
   andere in bangkok . Het is eigenlijk het betere bier op plaats twee leo en in uiterste noot chang, singa is
   voor mij als belg idem heininken niet te drinken , Gelukig kan ik nu hier ter plaatse duvel hoegaarden en
   rochefort 8 en 10 verkrijgen dat is pas bier. Nu beginnen ook een groot deel van mijn vrienden hier uit
   demarken zweden en noorwegen dat goedkope bier te drinken allemaal dezelfde opmerking de dayafter
   zelden problemen ?

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +12 (obv 12 stemmen)
  • LOUISE zegt op

   Hi Jeffrey,

   First, een paard is een edel dier, dus paardenhoofd.
   Yuck, dat uit de weg, nu het bier.
   Om je eerlijk de waarheid te zeggen, wij hebben hier nog nooit van gehoord.
   Eerst hadden wij diverse merken in huis, maar tegenwoordig alleen Chang export.

   Een echte aanrader dat het bier lekker is, of een aanrader om niet in de buurt van een cirkelzaag te gaan staan??

   LOUISE

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
 3. Herbergier zegt op

  Ik zie hier in Thailand weer steeds meer Carlsberg bier verkocht worden, een kleine 30 jaar geleden werd Carlsberg bier ook al veel verkocht in Thailand, maar werd toen door Chang bier verdreven.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 4. Menno zegt op

  Bier is een kwestie van smaak.
  Toch typisch dat Heineken als slecht word ervaren terwijl ik 2 keer een blinde smaaktest in een consumenten programma heb gezien. In die testen is Heineken op de eerste en tweede plaats geëindigd van tien andere in Nederland verkrijgbare biermerken.
  Één testteam bestond uit een amateur voetbal elftal waaronder anti Heineken drinkers. Dat Heineken slecht is zit dus puur tussen de oren.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +25 (obv 25 stemmen)
 5. chris zegt op

  Smaak is voor een groot deel geur en kleur. Slechts een klein deel van de smaak wordt gerealiseerd via de tong en de mond.
  Heb in mijn arbeidsverleden als marktonderzoeker veel smaaktest (en ook experimenten) gedaan, voor allerlei typen produkten waaronder bier, chocolade, mayonaise, cakes en yoghurt. Wat ik me nog kan herinneren:
  – laat mensen bier drinken uit een zwart glas met hun neus dicht en bijna niemand kan bier met een normaal alcoholpercentage onderscheiden van bier met een lager alcoholpercentage of zelfs alcoholvrij bier;
  – voeg ‘vreemde’ kleurstoffen (die absoluut smaak- en reukloos zijn) toe aan een produkt en het produckt smaakt anders. Bv. een gifgroene kleurstof toevoegen aan mayonaise maakt de mayonaise ineens onsmakelijk.

  Er zijn in deze wereld een paar restaurants waar je in het complete donker kunt eten. In Bangkok bestaat dat restaurant niet meer. Je wordt bediend door blinden en ik kan je verzekeren dat je eten anders smaakt als je het niet kunt zien…..

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +11 (obv 11 stemmen)
 6. luc zegt op

  Cheers is ook een lekker biertje, zelfs in Brussel geslecteerd als kwaliteitsbier. 5% alcohol en in flessen van 0,64 l of de blikjes ook zelfs in 500 cl.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 7. Sjaak S zegt op

  Ik dronk al 35 jaar geleden Heineken in Thailand. En in Indonesië werd het onder de naam Bir Bintang – Sterbier – (brewed under licence from Heineken) verkocht.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +6 (obv 6 stemmen)
  • Gerard zegt op

   Ik zoek alcohol vrij bier. Kan ik nergens in Chiangmai vinden. Iemand wel?

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
   • ruud nk zegt op

    Gerard, als je de alcohol uit het bier haalt houd je water over. En water is overal tegen een heel goedkope prijs verkrijgbaar.
    Leo is in de Isan de nummer 1 bier. Mijn stiefdochter verkocht bij een bonfire festival ruim 500 blikjes Leo en slechts minder dan 50 Chang. Ik mocht de overgebleven Chang opdrinken, maar vind het niet echt lekker bier.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
    • Peter@ zegt op

     “Gerard, als je de alcohol uit het bier haalt houd je water over. En water is overal tegen een heel goedkope prijs verkrijgbaar.”

     Flauwe opmerking, niet iedereen kan of wil alcohol verdragen en je hebt in Nederland heerlijke alcoholvrije biertjes met een echte biersmaak en schuim en dat mis is ook in Thailand.

     VA:F [1.9.22_1171]
     Waardering: +11 (obv 11 stemmen)
 8. Jan Hoekstra zegt op

  Heineken niet te drinken? Ligt er wel aan waar je Heineken drinkt, in Nederland of in Thailand. Smaakt toch echt niet hetzelfde.

  Kijk uit met Chang bierliefhebbers, na het nuttigen van een paar grote flessen zou u de volgende dag geen olifant “Chang” kunnen bestijgen, het heen-en-weer schommelen valt zwaar met een Chang-kater.

  Als ik moet kiezen is Leo mijn favoriet. Ik zou het Thaise bier niet missen in Nederland.

  Geniet met maten.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +10 (obv 10 stemmen)
 9. Jack zegt op

  Ik heb bars in Phuket en Bangkok gehad,toen ik in 1984 naar Thailand kwam had je kloster beer,er stond een plaatsnaam op van een Duitse stad of dorp waar nooit iemand van gehoord had,het was heerlijk bier. Dat was opeens verdwenen, toen opende Carlsberg een brouwerij, die door Chang overgenomen is,maar gelukkig opende Heineken ook een brouwerij,wat hier in Thailand mijn favoriete bier is, Heineken heb ik ook het meest verkocht aan mijn bars,op 2 singha.Als ze in een bar geen Heineken hebben (zeldzaam) dan ga ik een kroeg verder.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +6 (obv 6 stemmen)
  • Jan Hoekstra zegt op

   Kloster was geweldig bier. Ik heb het nog een keer gevonden in een barretje, ik was met een vriend erg verheugd dat we weer eens een Kloster in de hand hadden. Na een paar slokken dacht ik, het is echt niet te drinken, vreemd. Vriend van mij zei ook niks want het was tenslotte een Kloster. Keek ik even op de houdbaarheidsdatum was de Kloster een jaar over tijd. Waar is de heerlijke Kloster?

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +8 (obv 8 stemmen)
 10. janbeute zegt op

  Voor mij is nog steeds de gewone normale bier Chang de winnaar .
  Sommige Thaise bieren smaken totaal naar niks .
  Vooral LEO en Horse bier , smaken meer naar water dan na bier. Daarom is het originele zware bier Chang het bier voor de echte bier drinkers .
  Thailands brouwers brouwen het , Thailands drinkers drinken het .
  Wat de verkoop aangaat geen enkel probleem op wat voor tijdstip dan ook .
  24 uur per dag 7 dagen dagen in de week , kun je alcoholholische dranken kopen in Thailand .
  Regeltjes verschillen wel hier en daar .
  Maar degene die hier al voor langere tijd wonen weten waar ik het over heb .
  Nee in de grote super is , Ja bij de dranken handel en pop en mom shops .
  Zelfde geld ook op verkiezings dagen , en enkele geloofs dagen .
  Voor een rasechte alcoholist , is Thailand zeker ook een walhalla .

  Jan Beute .

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +13 (obv 13 stemmen)
  • Paul Schiphol zegt op

   Afgelopen okt. bij de Tesco/Lotus in KhonKaen denk omstreeks 15:30hr. met 1 doos Leo bij de kassa. Pech, wij mogen dit nu niet verkopen, straks pas weer. Maar als u nu 3 dozen koopt is het geen probleem??? Ik begreep er niets van, maar met meer dan voldoende bier op voorraad keerde ik huiswaarts. Bedankt redactie, weet nu de reden van deze eigenaardige regel. Ik had het al als verkoop booster van Tesco/Lotus benoemd. Gr. Paul Schiphol

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 11. Roger zegt op

  Leo was vorig jaar mijn beste vriend in Thailand haha
  Heerlijk!!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 12. Herbergier zegt op

  En zo is het Jan, ik heb meer dan 30 jaar Brand bier verkocht, de nummer een van de Heineken keten en Chang komt daar, naar smaak en beleving, het dichtst bij in de buurt, al die andere Thaise bieren zijn gemaakt voor de supermarktdrinkers, een echte bierkenner drinkt Chang Classic.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
 13. willem zegt op

  2 jaar geleden in Laos eens bier van het merk Namkhong gedronken, en ik vond het een heerlijk biertje.
  Hier in Thailand ben ik het, helaas, nog niet tegengekomen!
  Heeft iemand het hier in Thailand te koop gezien?

  Mvg Willem.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • David zegt op

   NamKhong wordt gebrouwen door Lao Asia Pacific Breweries in Vientiane, de tweede officiële brouwerij, na Beerlao van het gelijknamige lekkere biertje.
   Lao Asia Pacific is – dacht – een joint venture tussen de overheid en een afdeling van Heineken, dat ook in Laos wordt gebrouwen!
   Heb NamKong het wel eens in Nong Khai gedronken, maar dat is dan ook net aan de grens met Laos.
   Niet ver van de Mekong, waar het bier naar genoemd is.

   Over smaken en kleuren valt niet te wisten, maar hou het zelf bij voorkeur op het Thaise Leo en Laotiaanse Beerlao.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +1 (obv 1 stem)
 14. fransamsterdam zegt op

  In mijn stamkroeg (Wonderful 2 Bar, Pattaya) is San Mig(uel) Light, gelet op het dagelijks aangevoerde aantal dozen, marktleider.
  De San Mig Light komt geloof ik uit de Filipijnen, maar dat mag de pret niet drukken. “Light” slaat niet op het alcoholpercentage (5%) maar op het aantal calorieën en volgens kenners ook op de smaak.
  Als je de neiging hebt om erg uit te dijen is het wellicht het proberen waard. Het is erg populair bij de dames.

  Bij Thais eten houd ik het meestal bij water. De hete pepertjes gaan bij mij niet zo goed samen met alcohol.

  De motorfietstaxi-jongens in Soi 13 hebben een voorkeur voor Leo 64cl.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 15. Cor van Kampen zegt op

  Wat ik alleen niet begrijp is waarom het bier zo duur is. Ben vorig jaar 2 keer naar Nederland geweest.
  Kocht een kratje Amstel (pijpjes) voor ongeveer 10 Euro. Betaal hier voor een doos Leo (bij de groothandel)
  700 Bht. Omgerekend 17.5 Euro (koers 40).

  Cor.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
  • noah zegt op

   Beste Cor,wat u hier aangeeft probeerde ik in dit geval mijn Filipijnse vrienden uit te leggen. Die geloven er niks van dat het bij ons stukken goedkoper is. Het voordeel is echt alleen wanneer men uitgaat want in Nederland, Belgie etc. drink ik geen fles bier voor 1,20 euro in een topzaak met super live muziek!

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website