Natuurlijk kennen wij allemaal wel Tom Yum Goong, Phat Kaphrao, Pad Thai en Som Tam, maar de Thaise keuken kent meer gerechten die jouw smaakpapillen in opperste staat van verrukking zullen brengen. Veel van deze gerechten zijn te vinden in de regio’s. Een voorbeeld van een heerlijk gerecht uit de Isaan is Larb Pla Duk (meerval – katvis – salade) ลาบ ปลา ดุก

Deze pittige meerval oftewel katvis salade komt uit de Isaan en kan je ook bij de straatstalletjes vinden in bijvoorbeeld Bangkok of Pattaya. Het is een relatief eenvoudig gerecht maar daarom zeker niet minder smakelijk. De meerval wordt soms eerst gegrild of gerookt. De vis kan vervolgens worden gemengd met rode uien, geroosterde rijst, laos, limoensap, vissaus, gedroogde pepers en munt.

Larb Pla Duk wordt meestal gegeten met kleefrijst.

Probeer het eens. De kans is groot dat het in de top drie van jouw lijst van favoriete Thaise gerechten komt!

Recept Larb Pla Duk (variant)

Larb Pla Duk is een populaire Thaise gerecht dat bestaat uit gebakken katvis, citroenblaadjes, koriander en een mengsel van kruiden en specerijen. Het is een lekker, pittig gerecht dat vaak wordt geserveerd als voorgerecht of als onderdeel van een Thaise maaltijd. Dit is hoe je het recept kunt maken.

Ingrediënten:

  • 500 gram fijngehakte katvis (meerval)
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 1 rode chilipeper, fijngehakt
  • 1 eetlepel gedroogde chilivlokken
  • 2 eetlepels rauwe cashewnoten, fijngehakt
  • 1/4 kopje fijngehakte citroenblaadjes
  • 1/4 kopje fijngehakte koriander
  • 2 eetlepels limoensap
  • 2 eetlepels rauwe rietsuiker
  • 2 eetlepels vissaus
  • 2 eetlepels dungesneden koriander
  • 1 eetlepel olie

Bereidingswijze:

  1. Verhit de olie in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de knoflook, chilipeper en gedroogde chilivlokken toe en bak ze tot ze goudbruin zijn.
  2. Voeg de katvis toe en bak het gedurende 2-3 minuten tot het gaar is.
  3. Voeg de cashewnoten, citroenblaadjes, koriander, limoensap, rietsuiker, vissaus en dungesneden koriander toe en meng alles goed door elkaar.
  4. Breng het gerecht op smaak met zout en peper naar smaak.
  5. Serveer de Larb Pla Duk warm, eventueel met kleefrijst of andere bijgerechten naar keuze.

Ik hoop dat je geniet van dit heerlijke Thaise gerecht!

Disclaimer: er zijn vele manieren om een Thais gerechten te bereiden. Ook kunnen de ingrediënten verschillen, er bestaan nu eenmaal verschillende variaties. Dus mogelijk kom je nog een recept voor dit gerecht tegen die er anders uitziet. Dat is normaal, omdat dit ook met locale invloeden te maken kan hebben of met de voorkeuren van de kok. 

1 reactie op “Verrassingen uit de Thaise keuken: Larb Pla Duk (Pittige meerval salade met munt en limoen) met recept”

  1. Christiaan zegt op

    Inderdaad heerlijk! Ik at dat enkele keren bij een Isaan restaurant in Cha-Am


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website