De Thaise keuken kent een variëteit aan exotische gerechten die jouw smaakpapillen in opperste staat van verrukking zullen brengen. Sommige van deze heerlijkheden zijn in de regio’s te vinden. Vandaag Laab Moo (ลาบ), een typische gerecht uit de Isaan (Noordoosten van Thailand).

Het is een van de uitstekende gerechten die je zal terugvinden op de menukaarten van vele Thaise restaurants. Het Thaise woord ‘laab’ betekent fijn gehakt.

Het gerecht Laab komt uit het noordoosten van Thailand en staat ook in Laos op het menu. Er zijn verschillende varianten van laab. Voor het gerecht laab dip wordt het fijngehakte vlees niet gebakken maar rauw, gegeten. Soms wordt het gerecht gemaakt van waterbuffel en er zijn ook variaties die op smaak worden gebracht met bittere gal (laab khom). Maar dat is minder geschikt voor onze westerse magen.

Een heerlijke salade met vlees en groente een echte aanrader heel simpel maar zeer smaakvol. Goede combi met sticky of plain rice.

Ingrediënten Laab Moo

  • 350 gram fijngehakt varkensvlees
  • 2 eetlepels muntblaadjes, grof gehakt
  • 2 eetlepels koriander, grof gehakt
  • 3 eetlepels groene ui, gesnipperd
  • ½ kopje sjalotten, fijngesneden
  • 3 eetlepels limoensap
  • 2 eetlepels vissaus
  • 2 eetlepels geroosterde rijst geaard
  • 1 eetlepel chilipoeder
  • ½ theelepel suiker

Een andere variant is Laab kai (spreek uit ‘lahp gkai’) een salade van kipgehakt. In dit geval is het kip (gai) die wordt fijngehakt, maar er zijn ook andere soorten laab, bijvoorbeeld die met eend, pangasius, varken of rund. Essentieel in laab kai is een aromatisch poeder van geroosterde gemalen kleefrijst (khoa kua). Het gerecht wordt geserveerd met kleefrijst, verse kruiden en sla of bladgroente.

Video: Bereiding Laab Moo

In de onderstaande video kan je zien hoe je het gerecht eenvoudig zelf thuis kunt bereiden.


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 4 votes.
Please wait...

1 reactie op “Geheimen van de Thaise keuken: Laab Moo (een pittig gehakt gerecht)”

  1. Lung Jan zegt op

    Inderdaad extreem lekker en één van mijn absolute favorieten. In onze huisvariant vervangen we echter steevast de groene ui door rode ui om de smakvariëteit nog meer te verbreden en gaat er wel iets meer dan een eetlepel gedroogde en gemalen chili door het mengsel, maar ja, dat ook ook moeilijk anders als je hartje Isaan woont….


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website