Al ruim 25 jaar reis ik als gepensioneerde over de wereld en daarbij behoren Thailand en Vietnam tot mijn Aziatische voorkeurslanden. China, Laos en Cambodja zijn mij evenmin onbekend en onlangs bezocht ik Zuid-Korea.

Voor mij als hobbykok is het altijd een heerlijke ervaring om in de diverse landen te genieten van de lokale lekkernijen.

Slechts sporadisch valt een gerecht mij tegen en eerlijk gezegd heb ik ‘specialiteiten’ zoals onder andere hond en reptielen nog nimmer gegeten. In het verleden was ik verzot op kikkerbilletjes, maar nadat ik getuige was hoe wreed mensen kunnen zijn heb ik daar ver afstand van genomen. In Indonesië was ik getuige van de vangst; levend werden de beide achterpootjes met een forse ruk uit het lijf getrokken en werden de kikkers zonder pootjes weer in de vijver teruggesmeten. Walgelijk, dus dit gerecht is voor mij al jaren taboe. Fois gras, oftewel eendenlever, smelt op mijn tong en brengt mijn gehemelte in hogere sferen. Maar toch begin ik te twijfelen….

Op reis moet ik altijd glimlachen als ik landgenoten, in den vreemde wonend, zie kwijlen bij de gedachte aan bitterballen, kroketten of een stroopwafel om van nieuwe haring maar te zwijgen. In Azië heb ik daar zelf geen enkele behoefte aan, noch aan een westers getint etentje. Geniet in Vietnam van de heerlijke soepen en vele andere lekkernijen. In Thailand van de heerlijke curry gerechten en lokale specialiteiten.

In Nederland heb ik het asperges seizoen deze week afgesloten en de nieuwe haring verwelkomt. Vreemd dat je toch altijd blijft terugdenken aan de specialiteiten uit het thuisland.

De nieuwe haring oftewel heel officieel de Clupea harengus is met veel vlagvertoon op dit moment weer verkrijgbaar. Maar wat is eigenlijk zo nieuw aan die haring, want de varianten zure- en zoute haring, rolmops en bokking en bakharing zijn het hele jaar verkrijgbaar? Overigens moet ik aan de laatstgenoemde haring terugdenken aan mijn jeugdjaren. Na een uitstapje met een aantal pilsjes verorberden we bij de friteszaak nog een bakharing die in het katholieke Zuid-Limburgse land als een zure pater werd aangeduid.

Terug naar de échte nieuwe haring.

Vanaf het derde levensjaar krijgen haringen op het einde van de zomerperiode hom of kuit en zijn dan wat je noemt tot voortplanting in staat. Het vergt heel wat energie en de haringen worden broodmager, sorry graatmager. Als de nodige jonkies in het zilte nat rondzwemmen krijgen pa en ma haring rust en krijgen ze in het voorjaar weer vet op de graat. Ze zijn dan weer op sterkte en dan slaan de haringvissers meedogenloos hun slag om de haring die dan al hun hom en kuit hebben verschoten in hun netten te verschalken. En dat is niet mis want zo’n 180 miljoen haringen worden volgens het Nederlands Visbureau verwerkt tot Hollandse nieuwe, waarvan de helft naar Duitsland gaat en België eveneens een niet onbelangrijke afnemer is.

Het haringseizoen gaat midden juni van start en de haring krijgt opeens de naam maatjesharing of Hollandse nieuwe toebedeelt.

Alvorens wij die nieuwe harinkjes laten zakken worden ze eerst gekaakt en gepekeld waarbij de kieuwen en ingewanden worden verwijderd, behalve de alvleesklier die enzymen bevat en de typische smaak aan een nieuwe haring geeft. Alvorens wij er van gaan genieten heeft het visje volgens de Europese wetgeving eerst nog 24 uur bij minus 20 C in de diepvries doorgebracht om de eventueel aanwezig haringworm uit te sluiten.

De vangst van nieuwe haring sluit op eind juli en tot uiterlijk eind september mogen we smullen van nieuwe haring met daarbij volgens traditie -als je daar liefhebber van bent- een ijskoud glaasje Corenwijn.

Landgenoten in Thailand; ik wilde jullie niet het water uit de mond laten sijpelen, want ik verlang ook weer naar heerlijke Thaise gerechten. Vreemde gewoonte dat we blijven verlangen naar dingen ver van ons bed!

13 reacties op “Bitterballen, kroketten, stroopwafels en nieuwe haring”

 1. Archie zegt op

  De hollandse nieuwe, is du eigenlijk de noorse oude 🙂 🙂
  Gevangen in Noorwegen en hier bereid, maar gelukkig wel door hollanders

  Ik woon in Noorwegen, maar jammergenoeg is hier geen hollandse nieuwe te krijgen

  https://www.youtube.com/watch?v=dOWcHS7J25o

 2. l.lagemaat zegt op

  Vandaag net de “nieuwe Hollandse ” gekocht! Heerlijk.

  • Pieter zegt op

   Waar dan?

   • Realist zegt op

    Holland Belgiem house bij Erik

    • Pieter zegt op

     Holland België House is al enkele maanden dicht.

   • freek zegt op

    Ik eet al sinds 15 juni nieuwe haring gekocht bij JOMA/Frank
    in Pattaya

   • l.lagemaat zegt op

    Bij Rinie Veerman aan de Soi 89 ( Thungklom Tanman) voorbij Soi 15 aan de linkerkant.
    Herkenbaar aan rode brievenbus aan de ( oude,antieke) muur met duidelijke naam.

 3. Realist zegt op

  De haring gaat van Noorwegen of Denemarken op transport naar de Haring handel in Nederland.
  Daar vind de productie plaats,het sorteren op maat en het inleggen in de pekel.
  Iedere haring handel heeft daarvoor zijn eigen persoonlijke en geheime manier.
  Het is dus niet zo dat het een worst nat is,hierdoor is er wel degelijk verschil in de kwaliteit en smaak.
  De wat grotere haring gaat veel naar Duitsland en worden gebruikt voor het inleggen in zuur om het te verkopen als een zure haring of als rolmops.
  Het invriezen van de nieuwe haring gebeurt ook op een speciale manier en het is ook van groot belang hoe men de bevroren haring gaat ontdooien,gebeurt dit te snel dan gaat er een groot deel van de smaak verloren.
  Het snijden (schoonmaken)van de haring is erg belangrijk,je wilt toch niet telkens de graten uit je mond verwijderen na iedere hap.
  De lekkerste haring eet je als ze schoongemaakt worden uit het correct ontdooide emmertje,zoals de volksmond zegt ,,zo van het mes”.

  • l.lagemaat zegt op

   Zure haring of rolmops vaak verkrijgbaar bij Best in Naklua ter hoogte van Terminal 21

 4. Peter zegt op

  Hi nog nooit op de Filipijnen geweest ???
  Aanrader.
  Ze lopen er wel 25 jaar achter op Thailand, maar in de grote steden is alles verkrijgbaar.

  PV

 5. John zegt op

  Mijn Thaise Eega probeerde een keer een haring in Scheveningen naar binnen te werken. Hoofd in de lucht en zakken met de haring, gevolg kokhalzen. Zelf eet ik ook geen haring. Ben wel eens jaloers op mensen die alles naar binnen werken, ook falangs in Thailand. Aan de andere kant is een verfijnde smaak misschien niet altijd een pre en is het misschien zelfs een bewijs dat men juist minder proeft en zodoende gemakkelijker alles tussen kin en neus schuift…555

  J.Wda

 6. Eric zegt op

  leuk deze bijdrage ! ik zelf reis eveneens en momenteel verblijvende in Kuala lumpur. Ja in februari beleefde ik ook culinaire uitspattingen in Djogjakarta die wij Nederlanders niet gewend zijn. Laat het je goed gaan.

 7. Tjerk zegt op

  Joseph
  Na alle dagen gebak is een kaakje ook best weer eens lekker, ofwel na veel dagen heerlijk Thais eten, is een Hollandse maaltijd hier in Thailand ook niet verkeerd, en Dan een lekkere Kroket of Hamburger of hollandse stampot, en inderdaad een hollandse nieuwe met zuur uitjes en Groene pepertjes en de Thai vindt dat hier ook geweldig.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website