Koh Samui is een eiland in de Golf van Thailand. Het eiland maakt deel uit van de Koh Samui-archipel, waartoe ongeveer 40 eilanden behoren en waarvan er zeven bewoond zijn.

De bevolking van Koh Samui leefde vroeger van de opbrengst van de kokospalmplantages en visserij, nu is het toerisme de belangrijkste inkomstenbron. Voor 1990 was Koh Samui mateloos populair bij rugzaktoeristen (backpackers), na de komst van het vliegveld in 1989 kwam het massatoerisme op gang. Veel backpackers kozen daarom voor andere bestemmingen in de omgeving, zoals Koh Pha Ngan of Koh Tao.

Ondanks de toename van het toerisme heeft Koh Samui veel van haar charme behouden. De stranden worden niet ontsierd door hoge gebouwen en foeilelijke hotels. Er mag namelijk op het eiland niet hoger gebouwd mag worden dan de top van de palmbomen. Hierdoor tref je vrij veel bungalows aan waarvan een aantal direct achter het strand.

Zandstranden

Het op twee na grootste eiland van Thailand kenmerkt zich door de fraaie, kilometerslange zandstranden met baaien. Natuurlijk vindt je overal de enorme kokospalmen op het eiland. Op Koh Samui hecht men veel waarde aan tradities. In sommige accommodaties worden avonden georganiseerd met traditionele Thaise dans en muziek, vaak in combinatie met een Thais specialiteitenbuffet.

Vooral de stranden in de plaatsen Lamai Beach en Chaweng Beach worden druk bezocht. Op deze stranden zie je ook de bekende strandverkopers met o.a. frisdrank, ijs, vers fruit en kleding. De stranden aan de noordkust hebben uitzicht op de Big Buddha, een enorm Boeddhabeeld. Op Chaweng Beach worden diverse watersporten aangeboden, waaronder zeilen, windsurfen, parasailen, banana-ride, waterskiën, wakeboarden en waterscooters.

Bophut (Chantal de Bruijne / Shutterstock.com)

De stranden aan de westkust zijn stil en verlaten je kan er lange wandelingen maken zonder een toerist tegen te komen. Wanneer je via de hoofdweg rond het eiland wilt rijden kom je naast de havenstad Nathon en enkele dorpen langs de hoofdweg ook enkele (eenvoudige) badplaatsen tegen. De wateren van de nabijgelegen eilanden Koh Pha Ngan, Koh Tao en nationaal park Ang Thong zijn geliefd bij duikers, snorkelaars en zijn geschikt om te kanoën.

Uitgaansleven

Chaweng beach is vrij druk en toeristisch. Lamai Beach en Bo Phut Beach zijn al een stuk rustiger. De meeste winkels vindt je in Chaweng Beach. Er zijn veel kledingwinkeltjes en ook ateliers waar je maatkleding kunt laten maken. Daarnaast zijn er volop toeristenwinkeltjes met lederwaren, houtsnijwerk, sieraden en imitatie merkhorloges.

Het uitgaansleven is redelijk gevarieerd met een concentratie in Chaweng Beach en Lamai Beach. Je vindt er beerbars, discobars, discotheken en restaurants. Het bekendste uitgaansgebied is de Green Mango Square en Soi Reggae beide in Chaweng Beach. De ARK bar is teven een icoon. Op woensdag- en vrijdagavond is er een gezellig strandfeest met DJ’s.

Het aantal bezienswaardigheden is beperkt. Koh Samui is vooral een strandbestemming. Wil je wat gaan bekijken dan kun je naar:

 • De Big Buddha, een groot goudkleurig Boeddhabeeld.
 • De Watervallen Hin Lad en Na Muang.
 • Het Samui Highland Park.
 • Je kunt Thaise kickbokswedstrijden (Muay Thai) bezoeken. Maar het niveau is beduidend lager dan in Bangkok.

Er worden tevens excursies aangeboden zoals een jeepsafari. Een boottocht langs de kust en naar het nationaal park Ang Thong is zeker de moeite waard. Verder kun je met een veerboot naar de eilanden Koh Pha Ngan en Koh Tao.

Full Moon Party (GlebSStock / Shutterstock.com)

Full Moon Party

Op het nabijgelegen eiland Koh Pha Ngan wordt maandelijks de Full Moon Party georganiseerd (niet tijdens de coronapandemie). In de week van de Full Moon Party is het beduidend drukker op Koh Samui. Overal op Koh Samui kun je een trip naar de Full Moon Party boeken. Je wordt dan met een minivan opgehaald bij het hotel en naar een speedboot gebracht, waarmee je naar het eiland Koh Pha Ngan vaart. Een goedkoper alternatief is met de veerboot van Koh Samui naar Koh Pha Ngan. Tijdens de Full Moon Party lopen de wachttijden echter wel flink op en zitten de veerboten propvol.

Voor de golfliefhebbers, zijn er golfbanen op Koh Samui:

 • Santiburi Golf bij Mae Nam Beach: 18 holes.
 • Bophut Hills Golf Club bij Bo Phut Beach: 9 holes.

Liefhebbers van duiken en snorkelen kunnen zich ook uitleven op Koh Samui. Omdat de het water rond Koh Samui vrij ondiep is, worden er diverse duiktrips naar mooie duikspots georganiseerd. De meeste duiktrips gaan naar de eilanden met koraalriffen, zoals Koh Tao, Koh Pha Ngan en nationaal park Ang Thong.

Ik ben de afgelopen jaren een aantal malen op Koh Samui geweest en dat is me uitstekend bevallen. Je kunt er leuk uitgaan en de stranden zijn prachtig. De gemiddelde leeftijd van de toeristen ligt wat lager dan elders in Thailand, je treft er relatief veel jongeren aan.

Koh Samui is een echte aanrader, zeker voor strandliefhebbers.

3 reacties op “Koh Samui: Van kokosnoteneiland tot populaire toeristenbestemming”

 1. Lung addie zegt op

  Sedert meer dan 20 jaar ben ik op zijn minst 25 maal op Koh Samui geweest. Het is trouwens heel gemakkelijk bereikbaar vanaf de plaats waar ik woon: met de High Speed Catamaran Lomprayah vanuit Paknam (Chumphon) of met de veerboot vanaf Don Sac.
  Ik verbleef er steeds in Lamai. Oorspronkelijk waren het backpackers (Hippies) welke Koh Samui, als bestemming, ontdekten.
  Op Koh Samui is er nu heel wat te doen en het bezoeken waard, je verveelt je er nooit en je bent er nooit ver verwijderd van de bezienswaardigheden. Een dag vullen met rondtoeren, per motorbike, is er geen enkel probleem en, je bent op een eiland, dus veel verloren rijden kan je er niet en je kan er ook niet zomaar af.
  Sedert de beginperiode, toen ik er kwam, is er heel wat veranderd: het verkeer is er veel drukker geworden, er zijn veel attracties bijgekomen, en nu ook verdwenen wegens de corona perikelen….. doch er is voldoende overgebleven om er nog steeds een aangenaam verblijf te hebben. Er zijn genoeg plaatsen waar je een toeristische kaart kan bekomen waar zowat alle bezienswaardigheden op aangeduid staan
  Een aanrader dus.

  • Khun moo zegt op

   Tony Wheeler schreef in 1974 over Koh Samui als de real escape. Ik kan er pas in 1982.
   Geen bank of telefoon op het eiland.
   Wel een prive persoon waar je geld kon wisselen.
   Enkele bamboe hutjes direct aan het strand voor 100 baht per nacht.
   Geen toilet.
   Enkele uren ’s avonds electriciteit van een benzine generator.
   Ik verteerde samen met mijn toenmalige vriendin 12 gulden per dag en dat inclusief een gehuurde motor.
   Mooie tijden

 2. Sander zegt op

  Ben dit jaar net aan het begin van het traditionele hoogseizoen (november) voor het eerst op Koh Samui geweest. Je kunt aan alles mergen dat het eiland een behoorlijke tik van Corona gekregen heeft. In Lamai schat ik dat 1/3 van de beach-side gebouwen leeg stond, waar dat in Bophut een stuk minder was. Voor Chaweng heb ik op dat vlak geen zicht. Wat verder opviel, is dat er nog een gebrek aan toeristen was. In Lamai was er slechts een handjevol toeristen in de vele bars/restaurants in het centrum, te weinig voor echte sfeer. Chaweng was drukker, maar ook daar had ik niet het idee in een über-toeristische plaats te zijn.
  Zoals in de inleidende tekst vermeld zijn er enkele bezienswaardigheden, maar die heb je na één bezoek natuurlijk wel gezien. Daarmee blijft het eiland een mooie strandbestemming waar je prima enkele dagen kunt doorbrengen. Op dit moment nog in relatieve rust, voor wie dat zoekt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website