Chaweng Beach

Koh Samui is het derde grootste eiland van Thailand, maar ontvangt een beperkt aantal vluchten. Zo kan je o.a. vanuit Bangkok en Phuket een korte binnenlandse vlucht naar het eiland in de Golf van Thailand nemen. De kleine luchthaven oogt erg sympathiek, want passagiers worden in een soort pretparktreintje afgehaald en alle gebouwen zijn in hout opgetrokken.

Op slechts enkele minuten rijden ligt Chaweng Beach, het drukste strand van het eiland, maar vergeleken met Phuket valt dat best mee. In de jaren 70 ontdekten de eerste rugzaktoeristen Koh Samui en lange tijd bleef de toeristische accommodatie beperkt. Vandaag vind je nog altijd veel kleinschalige pensionnetjes, maar de jongste jaren werden ook heel wat luxehotels met directe toegang tot het strand gebouwd. Als je in daar verblijft, ben je volledig afgeschermd van de buitenwereld, alsof je op een privé-eiland zit. Neem nu het Anantara Lawana Resort & Spa, een vijfsterrenhotel met bungalows verscholen in het groen en privéstrand. In een van de restaurants dineer je op platformen hoog in de bomen met zicht op de baai, een verbluffende locatie.

Het eiland telt zo nog een aantal exclusieve resorts, zoals de Four Seasons Resort Koh Samui, met bungalows die op een steile helling zijn gebouwd, met een prachtig uitzicht op de baai. Golfkarretjes moeten alles uit de kast halen om de bezoekers via de steile paadje naar hun kamer te brengen. Met het avonddiner met kaarslicht op het strand is ook dit hotel een echte honeymoon-bestemming. Al deze hotels hebben toprestaurants met internationale chefs en over heel het eiland vind je kwaliteitsrestaurants, want Koh Samui probeert ook op culinair gebied iets extra te bieden.

Meer dan strand

De populairste stranden zijn Chaweng en Lamai langs de oostkust, die langs de andere kusten zijn rustiger en kleinschaliger. Aan de noordkust bijvoorbeeld ligt het karakteristieke Bophut, met Bophut Beach maar vooral het mooie oude vissersdorp. Ooit was dit een Franse uitpost in Thailand en die sfeer hangt hier nog steeds, met houten Chinese winkelhuisjes waar je kleding of juwelen kunt kopen en stemmige bars en restaurants langs het strand.

Big Buddha

Bophut ligt in de schaduw van de Big Buddha, een boeddhistische tempel op een landtong met een twaalf meter hoog gouden Boeddhabeeld. Dit is dé landmark van het eiland, want je ziet het al van kilometers staan. Op de kleurrijke met drakenkoppen versierde trap naar de tempel is het een komen en gaan van toeristen en vooral eilandbewoners, die hier allerlei rituelen komen uitvoeren rond het beeld en in de kleinere gebedshuisjes.

Koh Samui is maar 25 bij 21 kilometer groot, maar het binnenland is bergachtig met een aantal leuke plekken om te bezoeken. Zo heb je enkele mooie watervallen, zoals die van Na Muang, die in een beschermd park liggen en van kliffen van twintig en zestig meter naar beneden storten. Ook dit is een favoriet familie-uitstapje bij de Thai, want de eerste waterval mondt uit in een natuurlijk zwembad waar je kan baden.

Echte avonturiers kunnen nog verder in het binnenland doordringen om een bezoek te brengen aan de Secret Buddha garden, een tuin die een lokale fruitboer aanlegde, met een vreemde collectie van boeddhistische en andere beelden te midden van een overweldigende vegetatie. Dit doe je bij voorkeur aan boord van een 4WD, want de weg ernaartoe is slecht. Maar het levert wel prachtige panoramische beelden over het eiland op.

Kokos

Voor het toerisme voet aan de grond kreeg, leefden de mensen hier vooral van de export van kokosnoten. We bezoeken zo’n kokosplantage, waar naar Thaise traditie apen worden ingezet. De getrainde beestjes gooien per dag niet minder dan zeshonderd kokosnoten naar beneden!

Even opmerkelijk is de tempel van Wat Kunaram, met de gemummificeerde monnik. Deze man stierf in 1978 en zijn geconserveerde lichaam staat sindsdien in een glazen stolp voor een tempel: in monnikenhouding geknield, in zijn oranje tuniek en mét zonnebril. Bizar voor ons, maar de Thai vinden het geweldig.

Ang Thong Marine park

Rond Koh Samui liggen nog een 80-tal kleinere eilandjes, waaronder die van het Ang Thong Marine park, met spectaculaire rotsen en grotten, tropische bossen en mooie stranden. Vanuit Koh Samui kan je een excursie boeken om op de eilandjes te gaan snorkelen, kajakken, zwemmen of wandelen in de natuur.

Ook in buurt de ligt Koh Tao, dat we tijdens een speedbootexcursie bezoeken. Koh Tao heeft een laid back atmosfeer en is vooral populair bij duikers. In een baaitje gaan we snorkelen aan een koraalrif waar de vissen even kleurrijk als origineel zijn. En als je wat brood in het water gooit, word je onmiddellijk omringd door honderden vissen die een graantje willen meepikken.

De boot vanuit Koh Samui naar het nabijgelegen Koh Pha Ngan wordt veelvuldig gebruikt door rugzaktoeristen, want daar vinden elke maand de beruchte ‘full moon’-party plaats.

In Koh Samui wordt dit feest van de volle maan meer ingetogen gevierd en slechts één keer per jaar, in november. De bewoners steken kaarsen aan op drijvende platformpjes in de vorm van een lotusbloem. Samen met een stil gebed laten ze de platformpjes met hun wensen voor het nieuwe jaar wegdrijven. Hoe langer de kaars brandt, hoe meer kans op geluk. Loi Krathong wordt dit gebruik genoemd en het is een prachtig schouwspel, met ontelbare drijvende lichtjes in het water en ook grote verlichte lotusbloemplatformen.

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website