‘Verhoging minimumloon meer goed dan slecht’

Door Redactie
Geplaatst in Economie
Tags: ,
5 augustus 2011

De door Pheu Thai voorgestelde verhoging van het minimumdagloon naar 300 baht brengst meer goeds dan slechts, zegt Sompop Manarungsan, president van het Panyapiwat Institute of Technology. Bedrijven zouden er goed aan doen zich aan te passen en het plan van de nieuwe regering te steunen.

Volgens Sompop stimuleert de verhoging de binnenlandse consumptie, wat het land minder afhankelijk maakt van de export. Die staat onder druk nu de VS en Europa met economische problemen kampen. ‘The wage increase will go smoothly so long as the government has in-depth data showing the effects’, zegt hij.

Yongyuth Cha-Chalamwong van het Thailand Development Research Institute denkt dat de concurrentiepositie van Thailand op de korte termijn kan verslechteren, maar op de lange termijn zal die verbeteren wanneer de particuliere sector zich aan de hogere lonen heeft aangepast. Hogere lonen verbeteren de leefomstandigheden van arbeiders, reduceren de inkomenskloof en weerspiegelen de arbeidsproductiviteit.

Alhoewel verhoging van het minimumloon altijd leidt tot prijsverhogingen, zal het effect deze keer beperkt zijn wanneer er maatregelen worden genomen om de productiviteit te verhogen en prijsverhogingen aan te pakken, zegt hij. Yongyuth stelt voor om een regeringsfonds in het leven te roepen ter ondersteuning van het midden- en kleinbedrijf.

Korsak Chairasmisak (7-Eleven) is een voorstander van een geleidelijke verhoging van het minimumloon. De verhoging zal zeker voor het bedrijf gevolgen hebben, maar die worden opgevangen door efficiënt management, het stroomlijnen van procedures en het reduceren van het back-office staf met 40 procent tot 600. Het bedrijf trekt 100 miljoen baht uit voor nieuwe technologie ter verbetering van de efficiëntie.

www.dickvanderlugt.nl

No votes yet.
Please wait...

24 reacties op “‘Verhoging minimumloon meer goed dan slecht’”

 1. Pujai zegt op

  @Dick,

  Bedankt voor het interessante artikel. Niemand kan in de toekomst kijken maar ik ben het eens met Yongyuth Cha-Chalamwong. Verhoging van het minimum loon zal veel bedrijven ertoe dwingen om efficiënter te gaan werken zodat, op termijn, iedereen er beter van wordt.
  Zijn plan voor een MKB fonds is een praktische- en noodzakelijke stap om de eerste klap op te vangen.

 2. Henk zegt op

  Als het maar niet leid t tot de Europese oplossing wanneer loonkosten stijgen;
  Ontslag van werknemers!

 3. Printen zegt op

  Die Yongyuth Cha-Chalamwong weet niet waar hij het over heeft. Als de nieuwe regering in een klap het minimum loon naar 300 baht per dag verhoogd, heeft dat een sneeuwbal-effect. Werknemers die nu 300 baht per dag verdienen en geschoold of semi-geschoold zijn, eisen dan ook loonsverhoging. Het minimumdagloon is vrijwel alleen voor ongeschoolde.

  Wanneer de bedrijven en bedrijfjes deze verhoging uit de bedrijfsomzet moet betalen, stijgen de prijzen. Met gevolg dat de verhoging van het minimumdagloon grotendeels verloren gaat. Bovendien zal de inflatie stijgen, want je krijgt dan een loon-prijs-spiraal.

  Wanneer de overheid een groot gedeelte van dat minimumdagloon voor haar rekening neemt, moet Thailand veel geld op de kapitaalmarkt gaan lenen. Volgens de economen zal dat zeker 1.9 triljoen baht per jaar zijn. Dat moet ook weer worden terugbetaald. In die 1.9 triljoen zit overigen ook het beginsalaris van afgestudeerde universiteitsstudenten. Die word ook op een minimum beginsalaris gebracht.

  Overigens hebben vele economen al voor de verkiezingen tegen deze drastische verhoging van het minimumdagloon gewaarschuwd. Men vond het onverantwoord.

  • Pujai zegt op

   @Printen

   Je boude uitspraak: “Die Yongyuth Cha-Chalamwong weet niet waar hij het over heeft” vind ik behoorlijk neerbuigend. De beste man werkt voor, en doet uitspraken namens, het Thailand Development Reseach Institute en weet dus per definitie donders goed waar hij het over heeft. Zeker meer dan wij beiden en/of alle leden van dit forum tesamen.
   Je hoeft het niet met hem eens te zijn, dat is je goede recht, maar laat de man in zijn waarde.
   Eveneens zou het voor ons allemaal prettig zijn indien je bepaalde generaliserende uitspraken staaft met links die je betoog onderbouwen, zodat we gerichter en meer terzake kunnen reageren.
   Overigens, sans rancune! Dit blijft een boeiend forum…

   • Maarten zegt op

    Hallo Pujai. Ik vind dat als je zelf ‘bewust chargeert’, zoals je gisteren schreef, je ook een ander toe moet laten om wat scherpe kantjes aan zijn betoog te slijpen. Ik vind dat je wel gelijk hebt dat het prettig is als we allemaal (wellicht ook ik) onze beweringen waar mogelijk wat vaker met feiten staven. Soms kost dat teveel tijd, maar in sommige gevallen is het een kleine moeite. Groeten.

    • Pujai zegt op

     @Maarten

     Bedankt voor je reactie.
     Je hebt volkomen gelijk. Het gaat er hier niet om wat ik toe wil en/of mag laten. Wie ben ik? Het is mijn blog niet. En ik houd zelf van scherpe kantjes. En ik kan tevens scherpe kantjes incasseren. Dat hoort er allemaal bij, anders moet je je niet op een blog wagen.
     Ik stoor me alleen aan de uitspraak: “DIE Yongyuth..etc. Ik blijf dat neerbuigend vinden. Je kunt net zo goed de zin beginnen met: Ik het totaal oneens met etc. omdat…
     Zoals ik al eerder heb gezegd” C’est le ton qui fait la musique.
     Verder besloot ik met sans rancune, hetgeen wil zeggen dat ik niets tegen het artikel van @Printen of zijn persoon heb. Immers, ieder zijn mening. Dat is de kracht van dit blog.

     GreetZ en Peace.

     • Maarten zegt op

      “Ik stoor me alleen aan de uitspraak: “DIE Yongyuth..etc. Ik blijf dat neerbuigend vinden. Je kunt net zo goed de zin beginnen met: Ik het totaal oneens met etc. omdat…”
      OK, daar heb je een puntje 🙂

      • Ghostwriter zegt op

       Ik kan het wel met je eens zijn over dat neerbuigende. Zo lees ik het ook. De beste stuurlui staan altijd aan wal. En ik weet niet waar Printen zijn economische kennis vandaan heeft gehaald, maar een minimum loon zou voor velen in Thailand een goede uitkomst zijn. dat het geld kost zijn we het allemaal over eens. Maar het zal ook weer terug vloeien naar de ondernemers.

       Het is alleen vervelend dat diezelfde ondernemers die hogere lonen weer gaan doorberekenen, want ze willen niet minder winst en daar schuilt het gevaar. Uiteindelijk leidt dit tot een prijsspiraal naar boven. Maar niks doen lost ook helemaal niets op.

       Voor de Thai zelf is het wel gewenst dat ze een stukje bescherming krijgen. Dat verdienen ze wel, toch?

  • Maarten zegt op

   Met Printen eens. Als het een makkelijk trucje is om middels een verhoging van het minumumloon de welvaart in een land te vergroten, dan zou dat wel door meer landen worden toegepast. Somsop geeft terecht aan dat het alleen kan als de productiviteit wordt verhoogd en prijsverhogingen worden aangepakt. Daarin schuilt nu juist de grote moeilijheid.

   7-Eleven zegt voorstander te zijn. Laten we even over het hoofd zien dat dit waarschijnlijk lip-service is, en het essentiele woord GELEIDELIJK eruit pakken. Ik ben het daar 100% mee eens. Ik hoop maar dat Yingluck met haar charmante glimlach de media en het volk kan overtuigen dat het bij nader inzien voor iedereen het beste is om in stapjes naar die 300 baht toe te werken.

   Verder zie ik het als een teken aan de wand dat 7-Eleven meteen al aankondigt om 40% (!!!) van het back office personeel de deur uit te doen. We hebben het hier over een succesvolle organisatie in een branch die leeft van kleine marges, en dus per definitie al effcient moet zijn om te overleven. En die geeft doodleuk aan dat ze de efficientie, indien dat nodig blijkt, wel even kunnen verhogen. Ik geloof er geen fluit van. Het lijkt mij er meer op dat Thaise bedrijven de eventuele salarisverhogingen bij voorbaat al aangrijpen als excuus om mensen op straat te zetten. Dan zijn we nog verder van huis en dat zou een wel hele wrange uitwerking zijn.

   Een meevaller voor Thailand is dat de inflatie in China en Vietnam momenteel de pan uitrijst. Vietnam noteerde onlangs 20% inflatie t.o.v. een jaar eerder! Dat geeft misschien wat ruimte om hier de lonen iets te verhogen zonder de export direct om zeep te helpen. Laten we er het beste maar van hopen.

   • Ghostwriter zegt op

    Denk je nu werkelijk dat 7-eleven zo weinig winst maakt? Kom op zeg. hoeveel panden bezit die keten en allemaal betaald met eigen centen (winst !!!).

    Nee ondernemers klagen altijd steen en been als men hun aan de portemonnee gaat, terwijl het plan juist twee kanten op kan werken.

    Ze zullen moeten waken voor oncontroleerbare prijsstijgingen die ontstaan vanwege de winstcompensatie drang van de ondernemers. Maar een basisloon daar is toch niks mis mee?

    Ik ben het met je eens dat een stapsgewijze invoering van een minimumloon wellicht beter is, maar ze worden ook wel al heel erg lang heel “slecht” betaald. En op welk bedrag moet je dan beginnen? Het is toch nooit goed bij de ondernemers welk bedrag je ook noemt.

    Met “Voor jou tien anderen” hebben de ondernemers de macht in handen in Thailand. Want juist daardoor worden mensen bij het minste of geringste ontslagen en moeten ze alles maar pikken voor een wel heel erg laag bedrag tegen werktijden waar je de gemiddelde Europeaan niet meer voor kunt strikken.

    In mijn ogen, en ik herhaal dat nog tien keer als het moet, verdienen ze beter.

    • Maarten zegt op

     Volgens mij heb je het niet helemaal goed gelezen of misschien is er een misverstand over wat ik bedoel. Ik zeg in mij reactie dat 7-Eleven een succesvolle onderneming is. Ik ken hun winstcijfers niet, maar ik denk dat ze enorme winst maken, gezien het aantal winkels en de grote aanloop. Wat ik bedoel met kleine winstmarges is dat in de levensmiddelenbranche de winstmarge per verkocht product vaak niet zo hoog zijn. Bovendien zijn er vrij hoge vaste kosten (ten minste dat is in Nederland zo en ik nam de vrijheid om dat naar Thailand door te vertalen). Door deze twee factoren is er druk om grote volumes te draaien (vanwege de lage marge per product) en om een efficiente organisatie te hebben (vanwege die hoge vaste kosten). Ik ben er volledig van overtuigd dat 7-Eleven beide zaken uitstekend voor elkaar heeft en dus in totaal veel winst maakt. We zijn het volgens mij dus volkomen eens, want ik vind daarnaast ook dat de hogere lonen er (in verantwoorde fasering!) moeten komen.

   • Leo zegt op

    @ Maarten
    Als ik me goed herinner heeft Vietnam hun muntsoort mee laten zakken met de USD,hetgeen betekent dat ze daardoor een veel hogere inflatie hebben dan andere landen in Azie,Geimporteerde produkten worden hierdoor veel duurder.
    Het mes snijd hier aan 2 kanten.
    Thailand zal de balans moeten zoeken met hun muntsoort en het minimumloon.De
    Minimumloon in China is ongeveer zo’n 8000Baht/maand.

 4. jan zegt op

  jan

  het is toch allemaal het zelfde over de hele wereld gaan de lonen
  omhoog maar de farangs van thai vinden het niet goed dat,dat hier
  gebeurd.
  wat hebben ze voor een probleem misschien moeten ze julli aan
  de regering zetten eens zien wat dan er van terech kwam
  en wie er op tegen is zijn de democraten en de zakenmensen het
  komt uit hun zak minder winst maar dat is overal

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   Jan: vriendelijk verzoek de volgende keer een spellingscontrole uit te voeren. Gebruik ook leestekens en hoofdletters. De volgende keer moeten we je reactie verwijderen.

 5. Johnny zegt op

  Ik ben geen econoom. Mijn salaris in Nederland gaat dan met 70% omhoog, eens kijken hoe goed de economie erop reageert.

 6. Chang Noi zegt op

  Natuurlijk moet de welvaart ook in Thailand omhoog, een onderdeel daarvan is het minimum loon. En natuurlijk was die minimum loon van 300thb gewoon een verkiezings stunt. Natuurlijk weet iedereen dat het geleidelijk moet gebeuren. Natuurlijk weet ook iedereen dat er dan gewoon meer illegale Cambodianen en Burmezen zullen werken in de Thaise fabrieken en werkplaatsen (meer als er nu al zijn omdat Thai nu blijkbaar al te duur zijn).

  Voor de rest ben ik van mening dat er toch velen leiding-gevende mensen zowel in Thailand als andere lander (bvb. NL) volgens mij echt niet beter weten. Vooral in Thailand omdat leidinggevende hier nog altijd gewend zijn aan een feudaal systeem van uitbuiting, monopolies en corruptie … die zouden het in de echte wereld niet ver schopen. Maar hopelijk is die tijd voorbij en staan de nieuwe generaties Thai op en nemen het roer over.

  Chang Noi

 7. Pujai zegt op

  @!Chang Noi

  Je hebt gelijk. Het hier nog een feodaal systeem zoals wij dat in Europa ook ooit hadden. De evolutie schrijdt echter ook in Thailand voor en ze zijn wakker aan het worden. Zelf ben ik er heilig van overtuigd dat nieuwe- en daartoe gekwalificeerde bestuurders het aanzienlijk beter zullen gaan doen. Mits de gevestige orde (elite) niet meer naar het wapen “coup” grijpt om hun eigen belangen veilig te stelen. Maar zelfs dan zal de bom ooit barsten. Neem de Franse Revolutie als voorbeeld.

 8. Leo zegt op

  Enige oplossing is om de Thaise Baht te laten zakken tegenover USD en Euro om de export te stimuleren zodat de lonen verder kunnen stijgen.(2 vliegen in 1 klap)
  Als dat niet gebeurd dan zullen de Zuid Amerikaanse landen en India de lachende derde zijn.Believe it or Not!

  • Pujai zegt op

   @Leo

   Dat is op zich een heel goed idee. Veel vakantiegangers wijken nu al uit naar Vietnam, Cambodja en de Filipijnen omdat het daar goedkoper is. Het IMF heeft echter ten tijde van de reddingsactie van de Thaise economie (een aantal jaren geleden) bepaalde stringente eisen gesteld aan de BOT (Bank of Thailand). En ik meen, maar weet dat niet zeker, dat de Baht nu gekoppeld is aan de Chinese Yuan.
   Ruim tien jaar geleden was de creditrente van sommige banken hier bijna 20% en vele expats leefden hier als vorsten van hun rente alleen. Jammer dat die tijden voorbij zijn….

   • Leo zegt op

    @ Pujai
    Ik weet ook niet of de Thai Baht aan de Chinese Yuan is gekoppeld ,maar 1 ding weet ik wel,de Thaise Baht is ten opzichte van de Hong kong dollar veel sterker geworden.
    Ik meen dat 2 jaar geleden de wisselkoers zo’n 5 baht /1 HKD was,nu is dat zo’n 3.8Baht /1 HKD . Dat is op zich al een veel te hoge opwaardering in zo’n korte tijd in vergelijking met een economie als die van Hong kong.

 9. Printen zegt op

  Je hoeft echt geen econoom te zijn om te weten dat als de lonen in een korte tijd sterk stijgen, de prijzen de pan uit rijzen. Dat hebben we in de 70 en 80 -tiger jaren in Nederland gezien. Loonstijgingen werden net zo hard opgevolgd door prijsstijgingen.

  Ik gun ieder die in Thailand het minimumdagloon verdienen, een behoorlijke loonstijging. Maar de andere kant van de medaille is dat hij of zij er geen fluit mee opschieten. Een onderneming, geconfronteerd met een stijging van de productiekosten en dat zijn ook loonstijgingen, moet wel de prijzen omhoog gooien om te kunnen blijven ondernemen.

  Buitendien zitten de buurlanden ook niet stil. De worden of zijn al geduchte concurrenten van Thailand wat loonkosten betreft. Thailand is een exportland. Wanneer de exportproducten van Thailand duurder worden als die van zijn buurlanden, dan prijst Thailand zich uit die markt.

  Prijsstijgingen wakkert de inflatie aan. Dat kan je nu al zien, dat in Thailand de inflatie al boven de 4% dreigt te geraken. De diegene die laag op de loonladder staan hebben daar het meest van te lijden.

  Verkiezingsbeloften tijdens een verkiezingsstrijd uitkramen, is iets anders dan die verkiezingsbeloften ook waarmaken. En dat zie je overal. Thailand is daar geen uitzondering op. Overal in de wereld waar een partij op basis van een populistische politiek aan de macht komt, wordt dat een teleurstelling. Want men kan en kon nooit waarmaken, wat men beloofde.

  • Maarten zegt op

   Hans, je eerdere grapje was inhoudelijk niet heel sterk, doch wel vermakelijk hoor 🙂
   Ik ben ook al benieuwd naar de excuses, in mijn ervaring zijn de Thai hier creatief in en Yingluck weet ze ongetwijfeld met een prachtige, verontschuldigende glimlach te brengen, dus ik heb wel hoop dat het volk het accepteert.
   Er wordt door velen op dit blog aangegeven dat de loonstijgingen wel eens teniet gedaan kunne worden door de prijsstijginen. Een punt dat in mijn ogen wat onderbelicht blijft is dat velen wel eens hun baan kunnen verliezen. Die zijn dus dubbel de klos: minder geld en hogere prijzen.

 10. Andy zegt op

  Op zich zou het geen kwaad kunnen om een grote middenklasse te creëren. Dat is de groep die de economie draaiende houd. Of het verhogen van de minimumlonen de oplossing is durf ik niet te zeggen. Wel durf ik te beweren dat de elite niet zo dol is op een grote middenklasse. Voor de machthebbers is de middenklasse alleen maar lastig.

 11. Johnny zegt op

  Ik heb vernomen ( weet niet of het waar is ) dat er mog wat haken en ogen aan dat minimumloon zit. Het geld niet voor iedereen, zo zou de ongeschoolde klasse er geen recht op hebben. Daarnaast zou Ying Luck de grote bedrijven een belastingvoordeel geven, waarvan ik mij afvraag wie dat gat weer gaat dichten.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website