Hogere lonen doen Thailand veel goed

Door Redactie
Geplaatst in Economie
Tags: ,
25 augustus 2011

Thailand’s economisch performance is sterk. Het is een wereldleider in fabrikaten, voedingsproducten, mijnbouw en toerisme. De winsten van beursgenoteerde bedrijven zijn robuust, de werkloosheid bedraagt 1,2 procent en de vraag naar arbeidskrachten is groot.

Maar Thailand lijdt aan hetzelfde euvel als blijkt uit een International Labour Organisation analyse van de mondiale lonen over de afgelopen 30 jaar: 1 het aandeel van lonen in het bruto binnenlands product loopt terug en het aandeel dat naar winsten gaat, stijgt; 2 de stijging van de lonen houdt geen gelijke tred met de groei van de arbeidsproductiviteit, resulterend in gelijkblijvende of verminderde lonen; 3 de kloof tussen de hoogst en laagst betaalden neemt toe. Toegepast op Thailand:

 1. Het aandeel van lonen in het nationaal inkomen is afgenomen van 72 procent in 1995 naar 63 procent in 2006.
 2. De minimumloonsverhogingen hebben de afgelopen 10 jaar geen gelijke tred gehouden met de inflatie.
 3. De Gini coëfficiënt, de mate van inkomensongelijkheid, is 0,43, de hoogste in Azië.

Bovenstaande cijfers noemt Jiyuan Wang, directeur van het regionaal kantoor van ILO voor Thailand, Cambodja en Laos, in een artikel naar aanleiding van de discussie over de verhoging van het minimumdagloon naar 300 baht.

Wang stelt dat de vrees voor inflatoire en werkgelegenheids effecten onterecht is. De recente inflatie is het gevolg van de toenemende vraag naar grondstoffen en energie. Die stuwen de prijs van voedsel en brandstof op. Inflatie creëert druk op loonsverhogingen in plaats van omgekeerd.

Mogelijk zullen hogere lonen tot lagere werkgelegenheid in sectoren met lage lonen leiden, maar gezien de grote vraag naar arbeidskrachten kunnen de afgevloeide werknemers gemakkelijk elders terecht. Bovendien zullen hogere lonen de vraag stimuleren en zorgen voor een groei van de binnenlandse productie.

Het minimumloonbeleid vraagt wel om complementaire maatregelen. Werkgevers moeten onderwijs, vakbekwaamheid en productiviteit belonen. Vakbonden moeten kunnen onderhandelen over loonsverhogingen. De ILO heeft vastgesteld dat in landen waar de vakbonden een sterke onderhandelingspositie hebben, productiviteitsgroei en de gemiddelde loongroei hand in hand gaan.

Uit de meeste analyses blijkt dat inkomende migranten een dempende werking hebben op de lonen van ongeschoolde Thaise arbeid. Om dit te voorkomen moeten buitenlandse werknemers hetzelfde minimumloon verdienen als Thaise arbeiders en voor de wet gelijk behandeld worden.

Dat werkgevers hun toevlucht zullen nemen tot het in dienst nemen van meer buitenlandse werknemers – volgens een recente peiling zou 97 procent van de werkgevers dat doen – lijkt Wang onwaarschijnlijk. ‘These employers might presume that they can pay migrants less than the legally required minimum.’ Bovendien wijst hij erop dat tienduizenden vakbekwame Thaise arbeiders naar het buitenland gaan omdat ze daar meer kunnen verdienen dan in Thailand.

Het midden- en kleinbedrijf dat onevenredig zwaar wordt getroffen door de verhoging van het minimumloon, kan volgens Wang het best geholpen worden door andere belastingmaatregelen dan een verlaging van de corporate tax [zoals voorgesteld door Pheu Thai], een betere toegang tot krediet en training in een reeks van maatregelen waardoor de productiviteit toeneemt zodat het MKB zich de verhoogde lonen kan veroorloven.

www.dickvanderlugt.nl


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

7 reacties op “Hogere lonen doen Thailand veel goed”

 1. Maarten zegt op

  Ik ben geen expert, maar met wat gezond verstand is er nogal wat af te dingen op de vreemde redeneringen van meneer Wang. Toen ik even opzocht waar ILO voor staat, werd me echter een hoop duidelijk. De International Labour Organization omschrijft zichzelf op haar site als volgt: “The ILO is the international organization responsible for drawing up and overseeing international labour standards.” Dat verklaart een hoop.

  • dick van der lugt zegt op

   Mij valt op in alle berichten over de verhoging van het minimumloon dat de experts elkaar vrolijk tegenspreken over het effect ervan.

   • Pujai zegt op

    @dick van der lugt

    Bingo! Ik wilde net dezelfde opmerking bloggen, maar je was me voor!

    Bedankt overigens voor al je informatieve en vooral objectieve posts!

    • Henk zegt op

     Ach dat is toch altijd zo in de politiek.

     Mijnbouw in TH nooit van gehoord, waar vind dat plaats?
     En wat wordt gedelfd? (of is het “opgedelfd”?)

     • dick van der lugt zegt op

      Ja, dat vroeg ik mij ook af. In de Engelse tekst staat echt mining. Volgens mijn woordenboek is dat mijnbouw.

      • Henk zegt op

       Laten we dan maar hopen dat mijnbouw bedoeld wordt en niet die anti-werkgevers bommen (als vakbondslid omschrijf ik dat liever zo, dan anti-personeel bom)

    • dick van der lugt zegt op

     Bedankt voor je compliment. Ik beperk mij maar het liefste tot berichtgeving gebaseerd op de Bangkok Post en laat de meningen over aan de lezer. Ik voeg wel soms informatie uit voorgaande berichten toe of verwijs naar een discussie.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website